Απαγορεύονται στους Αστυνομικούς τα κομπολόγια, τα ανοιχτά πουκάμισα και οι... μύστακες

Απαγορεύονται στους Αστυνομικούς τα κομπολόγια, τα ανοιχτά πουκάμισα και οι... μύστακες

Αντιδράσεις για το έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος - Τι αναφέρει για τα κινητά και τον καλλωπισμό των γυναικών - Η διαταγή αποκλειστικά στο protothema.gr

Μια διαταγή που μοιάζει βγαλμένη από τη Χωροφυλακή της δεκαετίας του ‘50, προκαλεί γέλιο μεταξύ των αστυνομικών. Το δισέλιδο έγγραφο που παρουσιάζει το protothema.gr, που φέρει την υπογραφή του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγου Σπυρίδωνος Σκλάβου, απευθύνεται στους αστυνομικούς της Βορείου Ελλάδος και έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών καθώς απαγορεύει στους ένστολους να κρατούν κομπολόι, να περπατούν με τα χέρια στις τσέπες, να έχουν - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - «μύστακα», να είναι ακούρευτοι και να κυκλοφορούν ξεκούμπωτα πουκάμισα και λερωμένα ρούχα!

Επίσης απαγορεύεται να τρώνε πάνω στις μηχανές σε δημόσια θέα, να παίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα ή τα τάμπλετ και να έχουν απεριποίητη κόμη. Όλη η διαταγή - «θησαυρός» έχει ως εξής: «Γνωρίζεται ότι, η άψογη εμφάνιση και παράσταση αυξάνει το κύρος και τη δύναμη επιβολής του Αστυνομικού και επιδρά ευμενώς στη δημιουργία κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης, από μέρους του πολίτη.

Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι παρά την αυστηρότητα των διαταγών και τη συχνότητα των εντολών και οδηγιών της Ηγεσίας επί του θέματος, παρατηρούνται ακόμη φαινόμενα σημαντικών αποκλίσεων που αφορούν στην εμφάνιση και παράσταση του προσωπικού, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στις εξαιρέσεις επί της υποχρέωσης περιβολής στολής.

Ενδεικτικά, έχει παρατηρηθεί το υπόχρεο προσωπικό:

-να μην φέρει κανονικά τη στολή του (χωρίς πηλίκιο, ατημέλητη κόμη ή υπογένειο, ξεκούμπωτο χιτώνιο ή πουκάμισο κλπ) ή να έχει μεταβάλλει τη σύνθεση τους (ιδίως ένεκα της προμήθειας ειδών από το ελεύθερο εμπόριο),

-η στολή να μην είναι καθαρή ή επιμελημένη είτε να είναι αποχρωματισμένη ή αποξεσμένη,

-η χρήση αντικανονικού τύπου επιμέρους ειδών που τη συνθέτουν (κονκάρδες, διακριτικά σήματα, κλπ) είτε χρήση των προβλεπόμενων ειδών που ήταν φθαρμένα ή αλλοιωμένα

-να σιτίζεται ενώ καθόταν επί του καθίσματος του υπηρεσιακού δικύκλου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και μάλιστα σε δημόσια θέα,

-να μην φέρει αλεξίσφαιρο γιλέκο ή όπλο,

-να εκτελεί υπηρεσία με πολιτική περιβολή καίτοι είναι υπόχρεο από τις οικίες διατάξεις, εκτός από τις περιπτώσεις που για επιχειρησιακούς λόγους διατάσσεται η με πολιτική περιβολή άσκηση των καθηκόντων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρίσιμο ζήτημα η εμφάνιση και παράσταση των αστυνομικών!!!

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικοί που φέρουν στολή απαγορεύεται:

-να χρησιμοποιούν αλυσίδες, κομπολόγια και άλλα παρεμφερή αντικείμενα,

-να ασχολούνται με κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κ.λπ., εκτελώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους,

-να βαδίζουν σε δημόσιους χώρους με τα χέρια στις τσέπες ή στα θυλάκια, -να κυκλοφορούν ασκεπείς ή με το πηλίκιο στο χέρι ή στη μασχάλη,

-να τρέφουν υπερβολική ή ατημέλητη κόμη, μύστακα ή παραγναθίδες και υπογένειο οι άνδρες, καθώς και υπερβολική ή απεριποίητη κόμη και μη διακριτικό καλλωπισμό (μακιγιάζ) οι γυναίκες.

Κατόπιν των ανωτέρω υπενθυμίζονται οι ανωτέρω σχετικές και εντέλλεστε για την άμεση, πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού σας και το συνεχή έλεγχο από τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τους κ. κ. Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές. Επιπροσθέτως, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών σας και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο Αξιωματικοί και Βαθμοφόροι του Σώματος, να προβαίνουν σε τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις της στολής των υφισταμένων τους, της εμφάνισης και παράστασής τους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται η δυνατότητά σας, ως Διευθυντών Υπηρεσιών, να ορίζετε διαφορετικά από αυτό που ορίζει η σχετική, ήτοι την εκτέλεση εξωτερικής μάχιμης υπηρεσίας τάξης με στολή άλλη από την υπ' αριθ. 8δ, καθώς και η περιβολή της θερινής στολής την 15-05-2023, σύμφωνα με την (ε) σχετική.

-Την υλοποίηση της παρούσας θα παρακολουθήσει προσωπικά ο υπογράφων, ενώ οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα διατασσόμενα θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π. Δ/τος 120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού» και σε επίπεδο ελέγχου και εποπτείας».

Δείτε το έγγραφο

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. Εφ όσον αντιδρούν οι συνδικαλιστές, να εμφανίζονται στα κανάλια, στα οποια παρεπιδημούν με επαγγελματικο τροπο, με την εμφάνιση την οποια υποστηριζουν ως ορθη. Αξυριστοι με κομπολογια, να παιζουν μεκινητα, άπλυτου φαβοριτες μεχρι το σαγόνι και τη φραπεδιά στο χέρι. Στο κατω κατω χωροφύλακες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ξέρατε να διαβάζετε την διαταγή δεν θα βάζατε τέτοιους τίτλους! Ότι λέει είναι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΑΓΗ.ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΠΟΥ@@@@ΛΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ αντάρα και κουρνιαχτός σηκώθηκε,για ένα θέμα που είναι ΑΠΛΩΣ θέμα εσωτερικών διαδικασιών ενός οργανισμού.Ο πολίτης όμως κρίνει την Αστυνομία,κατά κύριο λόγο,από την αποτελεσματικότητά της στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και αυτό το κρίσιμο θέμα δεν επιλύεται με κανονιστικού περιεχομένου και ύφους ΔΙΑΤΑΓΕΣ,αλλά με σωστή εκπαίδευση και σχεδιασμό ενεργειών και με σωστή αντιμετώπιση των αστυνομικών εκ μέρους της Πολιτείας.Και αυτό πρωτίστως σημαίνει νομοθετική-και όχι λεκτική και ψιλοπροεκλογική-αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων του αστυνομικού επαγγέλματος και με αξιοπρεπείς αμοιβές του προσωπικού΄Ετσι δηλαδή,για να ακριβολογούμε και να έχουμε επίγνωση που πατάμε και προς τα που πορευόμαστε.Μετά απ΄όλα αυτά μπορούμε να αναμνησθούμε και "ιστορικά ΄΄εγγραφα",όπως ""περί λύχνων αφάς και της σελήνης λαμψούσης ούσης και αντανακλανούσης επί των υδάτων του ποταμού,εορακαμεν τους ληστάς.Του γενναίου ημών αποσπασματάρχου αναφωνήσαντος αλτ,οι λησταί απήντησαν ""σκατά".Να τα φάτε κύριε Δοικητά τους απαντήσαμεν... Έτσι για να φαιδρύνουμε λίγο τις μίζερες μέρες των καιρών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H διαταγη ειναι σωστη! ''Η Χωροφυλακη της δεκαετιας του 50'' που κακιστα την μπλεκουν, ηταν αυτη που κρατησε το Συνταγμα Μακρυγιαννη και δεν ετσι δεν επεσε η Αθηνα στα χερια των κομμουνιστων. Δεν λεω ντροπη γιατι δεν υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιχειρώντας κανείς μια σύνοψη των περισσοτέρων σχολίων που έχουν δημοσιευθει μέχρι τώρα,διακρίνει α) μια εμπάθεια προς τον αστυνομικό συνδικαλισμό και τους εκπροσώπους του β)μια από καθέδρας και με παπική αντίληψη του αλανθάστου,μονολεκτική κρίση της "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν επιχειρούσε κανείς μια ανασκόπηση των περισσοτέρων εκ των μέχρι τώρα δημοσιευθέντων σχολίων,θα μπορούσε να διακρίνει α)μία ""ομοιόμορφη" κριτική της περίφημης ""διαταγής" με την δογματική και από καθέδρας αξιολόγησής της ως "σωστής",β)μια διάχυτη εμπάθεια προς τον αστυνομικό συνδικαλισμό και τους εκπροσώπους του και γ)έναν έκδηλο θαυμασμό ημερών ''ΜΑΚΡΥΓΙΆΝΝΗ" και κομμουνιστοφαγίας.ως κατάθεση πίστης και σεβασμού στην καταργηθείσα Χωροφυλακή.Και το ερώτημα παραμένει.Τι απ΄όλα αυτά προάγει το Αστυνομικό έργο?Και ένα ακόμα ερώτημα είναι ποιοί και πόσοι,από τους Στρατηγούς της ΕΛΑΣ και με ποιά ""γραπτα ντοκουμέντα" έθεσαν προς την πολιτική ηγεσία τα πραγματικά προβλήματα του Σώματος και του προσωπικού του?Αυτά ακριβώς,για τα οποία καθίστανται λαλίστατοι...μετά την αποστρατεία τους.Και για να μην ξεχνιόμαστε.Θερμές ευχαριστίες προς τα ''ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ" για την φιλόξενη και ευγενική παραχώρηση του χώρου τους στους σχολιασμούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ακριτική πόλη μυστακοφοροι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ τους για να μη μετατεθούν μακρύτερα.Αυτοι είστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστή η Διαταγή. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο και στις Ε.Δ να έχουμε χαλαρώσει σε αυτό τον τομέα. Απαιτείται κατά τη γνώμη μου η απλοποίηση του κανονισμού περί Στολών. Δεν χρειάζεται να έχουμε 10 τύπους. Μία φόρμα εργασίας και μία επίσημη απαιτείται ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν και τα Στελέχη. Επίσης χρειάζεται να εφαρμοστεί η τυποποίηση στην εμφάνιση όλων των δημόσιων λειτουργών και όχι μόνο στις ΕΔ και στα ΣΑ. Καλώς ή κακώς "ο τύπος κάνει την ουσία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Που "χάθηκε" και δεν δημοσιεύεται ένα σχόλιο,που εκτός των άλλων,αναφερόταν και σε νοσταλγούς των "κομμουνιστοφαγικών θριάμβων"της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Χωροφυλακής?'Αραγε θεωρούν και πιστεύουν-οι νοσταλγοί εννοώ- ότι η μέγιστη προσφορά ενός Αστυνομικού Σώματος,που έζησε για 150 έτη,είναι οι στρατιωτικοί θρίαμβοι που κατήγαγε πολεμώντας εναντίον Ελλήνων?Και οι ημέρες "εκείνες" δεν είναι άραγε ημέρες εθνικής θλίψης και καταισχύνης?Περιττά ίσως όλα τα αναγραφόμενα και πρωτίστως τα δικά μου,αλλά να η περίφημη 'ΔΙΑΤΑΓΉ" που έδωσε το έναυσμα για όλα αυτά,αποπνέει,αν μη τι άλλο,έναν αφόρητο παλιομοδιτισμό...και εκόντες-άκοντες παρασυρόμαστε και σε παρελθοντολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 10 2:24, όντως ημέρες εθνικής θλίψης ήταν, διότι οι ήρωες της χωροφυλακής και των ΕΔ έπεσαν υπέρ πατρίδος πολεμώντας κατά συμμοριτών, που εκπαιδεύονταν στο Μπούλκες της Σερβίας, και απεργάζονταν τον αφανισμό του Ελληνισμού.
      Διάβασε και κανένα άλλο βιβλίο, εκτός του Μενέλαου Λουντέμη!

      Διαγραφή
    2. Ανωνυμε 10 Μαΐ. 4:24, έτσι ακριβώς είναι!!! Αυτά βέβαια ενοχλούν τους κεκραχτες της αριστερας και της συνοδοιποριας. Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία κλπ ακούν κομμουνισμο και βγάζουν σπυράκια....

      Διαγραφή
  11. @ 10 Μαι. 11:05:00: Ωχ το μάτι μου! Λίθοι, πλίνθοι και κέραμος ατάκτως ερριμμένα ή αλλιώς
    από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Για να συνοψίσουμε
    γιατί κάνει και ζέστη, θα μπορούσαμε να αναδιατυπώσουμε ως εξής:
    "η αυθαίρετη προσωπική λογοδιάρροια και χρήση των media
    επί παντός επιστητού και η εμφάνιση, διαφόρων "περίεργων συνταξιούχων", στην καθημερινή μας ζωή"




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζέστη δεν κάνει σήμερα,και αν κανείς νοιώθει προσωπικές κάψες και αισθάνεται ότι έρχεται από την πόλη και βλέπει κανελογαρύφαλα στις κορυφές,πολλώ δε μάλλον αν αισθάνεται ότι κατακλύζεται από υδαρή προϊόντα,καθ ον χρόνον αναγιγνώσκει κείμενα που δεν είναι του γούστου του,σίγουρα υπάρχουν πολλοί που ΜΠΟΡΟΎΝ να του υποδείξουν... που να απευθυνθεί,Όλα τα προβλήματα έχουν την λύση τους...όπως και ο πονόματος είναι απλώς θέμα οφθαλμιάτρου,

      Διαγραφή
  12. Για 10 Μαι. 11.05. Ποιοι Στρατηγοι? Ο ευτελισμος του βαθμου. Στρατηγοι στην αστυνομια δεν υπαρχουν σε καμμια Ευρωπαικη χωρα (και οχι μονο). Αρχηγοι, Υπαρχηγοι, βοηθοι αρχηγου, Επιθεωρητες κλπ αυτοι ειναι βαθμοι για τους ανωτερους αστυνομικους υπαλληλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τουλαχιστον οι παλιοι χωροφυλακες δεν γεμιζαν τα ευαγη ιδρυματα των φυλακων οπως σημερα.Οποιος καταλαβε καταλαβε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώντας λοιπόν να καταλάβω,περί "παλαιών Χωροφυλάκων"",όπως προτρέπει ο αγαπητός 10.18.00 π.μ. της 11/5,οι οποίοι κατά τον ίδιο "δεν γέμιζαν τα ευαγή ιδρύματα¨" και μιας και ο μήνας Μάης το καλεί,η μνήμη τρέχει στον Μάιο του 1963 και στο βιβλίο του καθηγητή Παύλου ΠΕΤΡΙΔΗ ΄"το παρακρατος δολοφονος'' (εφημερίδα ΝΕΑ 21/5/1997).Εκεί λοιπόν,μπορεί κανείς να βρει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την δολοφονία του βουλευτη ΛΑΜΠΡΑΚΗ,και την εμπλοκή σ΄αυτήν,με πράξεις και παραλείψεις ,ολοκληρης σχεδόν της ιεραρχίας της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης,όπως λεπτομερώς περιγράφεται,δύο χρόνια αργότερα, στην πρόταση του Αντεισαγγελέως Εφετών Π.ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ προς το Συμβούλιο Εφετών.Θα βρεί επίσης κανείς λεπτομέρειες για τον ηρωικό αγώνα του νεαρού τότε ανακριτή Χ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΆΣΕΙ Η ΥΠΌΘΕΣΗ ΑΥΤΉ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΉΡΙΟ.Ας μην μιλάμε λοιπόν τόσο εύκολα και άκριτα για παλαιούς Χωροφύλακες,ως αγλάισμα του Έθνους και της Δημοκρατίας.Σε τελευταία ανάλυση θύματα ήταν και αυτοί -και απλά εκτελεστικά όργανα-του κράτους,ενίοτε και του παρακράτους, που υπηρετούσαν...

      Διαγραφή
  14. Αυτά θεωρούνταν αυτονόητα στις Ε.Δ και σώματα ασφαλείας. Κάποτε όταν υπήρχε και το αίσθημα υπερηφάνειας στα στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν το καταλαβες ,δεν πειράζει.Οταν το καταλάβεις ίσως είναι αργά.Οι παλιοί χωροφύλακες διέπονταν από ΣΚ 20-1,20-2 και οι στρατιωτικοί ξέρουν από αυτούς.Σε κάθε παράπτωμα υπήρχε το πραγματικό δικαστήριο το Στρατοδικείο,και όχι οι εσωτερικές ΕΔΕ της πλάκας και τα δικαστήρια τα σημερινά,τα πολιτικά με ότι συνεπάγεται..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά σε καταλαβαίνω,αγαπητέ 6.13.00,αλλά μην ζητάς περισσότερα απ΄όσα οι καταστάσεις και οι καιροί επιτρέπουν.Σε μια Χώρα,που για χίλιες δυο αιτίες και αφορμές έχει "το μαύρο της το χάλι"",πως είναι δυνατόν να πηγαίνουν όλα καλά και σε επιμέρους τομείς?Και αυτό δεν διορθώνεται με ΣΚ20-1,20-2.Όλοι είδαμε πρόσφατα και Συνταγματάρχη ε.ε. να είναι ληστής και Ανθυπολοχαγούς εμπλεκόμενους με υποθέσεις ναρκωτικών,παρά το ότι ισχύουν γι αυτούς οι διατάξεις του ΣΠΚ.

      Διαγραφή
  16. Δεν υπήρχε μόνο υπερηφάνια,αλλά και ασφάλεια,ενώ σήμερα ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες του νόμου.Αντιλαβου;που έλεγε ο συγχωρεμενος Χάρυ Κλυνν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή