Οικονομική επιβάρυνση έως και 3 μισθών στους ΕΠΟΠ που αποστρατεύονται μετά την 01 Μαρ 2022–Τι συμβαίνει

Οικονομική επιβάρυνση έως και 3 μισθών στους ΕΠΟΠ που αποστρατεύονται μετά την 01 Μαρ 2022–Τι συμβαίνει

Η ΠΟΜΕΝΣ, κατόπιν σχετικού εγγράφου της Γραμματείας ΕΠΟΠ, απέστειλε προς ΥΕΘΑ - ΥΦΕΘΑ έγγραφο με το οποίο αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα που αφορά τις αποστρατείες των ΕΠΟΠ μετά την 1 Μαρτίου 2022.

Ειδικότερα η ΠΟΜΕΝΣ αναφέρει:

Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το εδάφιο 1 άρθρο 24 του ν.5018/2023, το οποίο η ισχύ του τέθηκε από 01 Μαρ 2022, «Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους». Επιπλέον στο εδάφιο 5, του όμοιου άρθρου αναφέρεται: «το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά και για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς», στην κατηγορία των οποίων ανήκουν και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.Δ. 445/1974, όπου αναφέρεται ότι οι «Μόνιμοι Υπξκοί προέρχονται από Παραγωγικές Σχολές και εκ μονιμοποιήσεως εθελοντών».

Διαπιστώνουμε ότι εξαιρούνται οι Μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) από τις ρυθμίσεις του εν λόγω άρθρου σε αντιθέσει με τα διαβαλλόμενα στη κείμενη νομοθεσία όπως προαναφέρθηκε. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την οικονομική επιβάρυνση στο συγκεκριμένο προσωπικό που έχει αποστρατευτεί από 01 Μαρτίου 2022 και έπειτα, καθόσον καλούνται να επιστρέψουν έως και τρεις (3) μισθοδοσίες, χάνοντας τόσο τακτικές αποδοχές όσο και ημέρες ασφάλισης, εν αντιθέσει με Μόνιμους Υπξκούς έτερων προελεύσεων ΑΣΣΥ και ΕΜΘ, οι οποίοι κατά την αποστρατεία τους δεν καταβάλουν εισφορές και εισέρχονται με ευνοϊκότερες οικονομικά συνθήκες στον ιδιωτικό τους βίο.

Επιπρόσθετα, με το άρθρο 40 του Ν.Δ. 445/1974, απονέμεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ και ΕΜΘ που διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία, ο επόμενος αποστρατευτικός βαθμός, εξαιρώντας λανθασμένα τους ΕΠΟΠ στους οποίους δεν απονέμεται ο βαθμός κατά της αποχώρησης τους από την ενεργό υπηρεσία, όπως αυτό προβλέπεται. Σε αντίθεση με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) το οποίο απονέμει κανονικά τον επόμενο αποστρατευτικό βαθμό στους Μονιμοποιηθέντων Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) κατά την διαγραφή τους από την ενεργό υπηρεσία.

Τονίζεται ότι, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα πέρα από την οικονομική επιβάρυνση των Επαγγελματιών Οπλιτών, δημιουργεί επιπλέον το αίσθημα της αδικίας και ανισότητάς, μεταξύ συναδέλφων Μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεων ΑΣΣΥ και ΕΜΘ.

ΕΓΓΡΑΦΑ:

α. Της ΠΟΜΕΝΣ ΕΔΩ

β. Της Γραμματείας ΕΠΟΠ ΕΔΩ

γ. Ν. 5018/2023 ΕΔΩ

δ. ΕΔΥΕΘΑ ΓΕΣ 225/21 Δεκ. 22 ΕΔΩ

ε. ΕΔΥΕΘΑ ΓΕΣ 94/14 Ιουν. 22 ΕΔΩ

στ. ΕΔΥΕΘΑ ΓΕΣ 31/23 Φεβ. 23 ΕΔΩ

ζ. ΝΔ 1400/1973 ΕΔΩ

η. ΝΔ 445/1974 ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

36 Σχόλια

  1. Αχχαχααχχααχαχ που είναι ο φίλος που έγραφε εδώ μέσα ότι θα τους εμπιστευτεί ξανά ψηφίζοντας τους ευχόμενος κιόλας να μην τον απογοητεύσουν;;; Περιμένεις να σε αποκαταστήσουν συνταξιοδοτικά ε;;;; Και για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, πρώτη σειρά ΕΠΟΠ είμαι.Έλα φίλε,και με τα τέσσερα ψήφισε Μιζοτάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το πολιτικό φερέφωνο, που μοιράζει σανό απλόχερα και δεν έχει σχέση με τις ΕΔ.

      Διαγραφή
    2. Εσυ ΕΠΟΠΑΡΕ ,να ψηφίσεις ΑΛ6 ,να σε φτιαξει μαγκα.

      Διαγραφή
    3. Ενώ ο Μιζοτάκης με έχει στα πούπουλα

      Διαγραφή
    4. Τόσο σου κόβει ΕΠΟΠΑΡΕ,αυτο νομίζεις

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΓΕΝ να αποστρατευει ΕΠΟΠ με αποστρατευτικο βαθμό.Και για τους τρεις κλάδους ισχύουν τα ίδια.Οσον αφορά τους ΕΜΘ που αναφέρει το άρθρο,οι ΕΜΘ όταν αποστρατευονταν παλιότερα, δεν έπαιρναν αποστρατευτικο βαθμό. Προβλέπονταν 10 χρόνια στο βαθμό του ανθυπασπιστή και αποστρατεία με τον ίδιο βαθμό.Τωρα προάγονται στον αποστρατευτικο βαθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε 11:19:00 μ.μ. τι ψάχνεις να βρείς και να εξηγείς τα αυτονόητα;Η ΠΟΜΕΝΣ και η καθε ΠΟΜΕΝΣ για να δικαιολογουν την υπαρξη τους καθονται και γράφουν μπούρδες ,χωρίς να γνωρίζουν τιποτα!!Απλά απευθυνονται σε γίδια.Ευχομαι ο επόμενος υπουργός Εθν.Αμυνας να νομοθετήσει αμεσα την καταργηση ολως αυτων των στρατοσυνδικαλιστων που βφρηκαν ευκαιρια με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να υπάρχουν και να κανουν ζημια στις Ε.Δ

      Διαγραφή
  3. Τα γεράκια των Αθηνών απλά χάσανε μια (ακόμα) λεπτομέρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ΕΠΟΠ έχουν λεφτά όλα με mercedes είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας έκανες κι εσύ τα κουμάντα σου να ήσουν με δύο.Τώρα βράσε στο κουβαδάκι σου.

      Διαγραφή
  5. Σάββατο, Μαΐου 06, 2023 12:21:00 μ.μ. ποια κουμάντα ρε φτωχατζα , το σχόλιο μου ειρωνικό είναι.Κανε 6 υπηρεσίες κ πάρε το 60αρακι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι η απάντηση του αλλουνου ήταν ειρωνική,λεβεντοστελεχάρα μου.

      Διαγραφή
  6. Ακόμη ένας λόγος να καταργηθούν όλες οι κατηγορίες και υποκατηγορίες.. μέσω πανελληνίων στις στρατιωτικές σχολές και τέλος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από που προκύπτει ότι πρέπει να επιστρέψουν τρεις μισθούς (που όντως τους δουλέψανε) θα ήθελα να το δω και ας μας δείξουν πρώτα ένα ένταλμα πληρωμής και μετά το συζητάμε, και τα Φ που παραθέτουν είναι επί το πλείστον αιτήσεις παραιτήσεων και δυσμενείς κρίσεις,
    πχ είδα μια αίτηση παραιτήσεως τον Φεβρουάριο η οποία εγκρίθηκε τον Μάιο και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο καινούργιος ΑΣΤΙΚΟΣ σύλλογος των ΕΠΟΠ που ιδρύεται θα λύσει αυτά τα μικροπροβλήματα. Όλοι οι μόνιμοι συνάδελφοι εξ ΕΠΟΠ κάντε λίγο υπομονή. Μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας. Είμαστε περισσότεροι από όλους τους άλλους μαζί. Έρχονται οι ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΕΩΣ στην Ελληνική έννομη τάξη. Αναμονή μετά τις εκλογές περισσότερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέρνω σφουγγαρίστρα να μαζέψεις τα αίματα

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να γίνει αυτό αλλά τα τελευταία σημάδια σχετικά με το επίδομα στόλου από κυβερνητικής πλευράς δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά.. Δεν γίνεται να ζήσουν τα παιδιά μας τόσο καιρό εν πλω με οικογε5πισω και με αυτούς τους τους μισθούς..

      Διαγραφή
    3. Το ΔΣ θα είναι όλοι πτυχιούχοι ΑΕΙ. Μάλλον θα μαζεύουν τα αίματα κάποιοι άλλοι αγράμματοι. Το πρόβλημα με όλες τις ενώσεις σήμερα είναι ότι έχουν αγράμματους στο ΔΣ τους. Από το site πάντως που έχουν φαίνεται η διαφορά και το καινούργιο. Μάλλον θα έχουν την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ διότι βλέπω πολλούς βουλευτές τους στη συνάντηση που είχαν. Άντε να δούμε.

      Διαγραφή
    4. Ωχ εχουμε στιφαδο σημερα,Ποση πιεση ακομα να δεχθουμε;

      Διαγραφή
  9. Παραιτήθηκα πριν κάτι μηνεσ επικελευστησ.αποστρατευτικοσ βαθμός αρχικελευστής.τωρα τα υπόλοιπα που λέτε δεν τα ξερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο επόμενος αποστρατευτικος βαθμος ΕΠΟΠΑΡΕ μου απονέμεται εφόσον εχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στον φερόμενο βαθμό.Είχες στον βαθμο του επικελευστη τον ελάχιστο χρονο παραμονής και για αυτο σε εδιωξαν Αρχικελευστη.Αν δεν τοπν ειχες,θα σε διωχνανε Επικελευστη.Στο βαθμο του Αρχικελευστη δεν σου δινουν κανενα επιπλεον βαθμο με την αποστρατεια ,για τον απλουστατο λογο οτι ολα εσεις τα ΕΠΟΠΙΑ εχετε καταληκτικο βαθμο Αρχικλευστη και αντιστοιχα.

      Διαγραφή
    2. 1:18:00 μ.μ. ηρέμησε,συνάδελφε των άλλων αλλά όχι των εποπ,γιατί θα πάθεις τίποτα και θα σε πληρώνει το κράτος, το οποίο κράτος μου κάνει εμένα κρατήσεις για να βγάζεις λόγο.Για τον καταληκτικό βαθμό του ΕΠΟΠ,φταίει το οτι έτσι σχεδιάστηκε,ή οτι σχεδιάστηκε ΕΠΙΤΗΔΕΣ λάθος,γιατί αποτελεί διάκριση στο σύνολο του ένστολου προσωπικού.Αυταααα...

      Διαγραφή
    3. 1:18:00 μ.μ Μαζέψου λίγο σειρά-χωρίς να ξέρω το βαθμό σου.Το οτι δεν αναφερόταν στην προκήρυξη πριν κατατεθούν ακόμα τα χαρτιά του καθενός,όπως και η ηλικία συνταξιοδότησης,το λες και αμέλεια,πολιτικής ή στρατιωτικής ηγεσίας.Αν δεν ήταν αμέλεια,ήταν στοχευμένη ενέργεια.

      Διαγραφή
  10. Θλίβομαι απεριόριστα απο τα σχόλια ''συναδέλφων''. Καθημερινά επιβεβαιώνεται το ότι ανήκουμε στο πιο κομπλεξικό εργασιακό περιβάλλον. Ζήτω το......Διαιρεί και βασίλευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λογικο. Θα πρέπει να πληρωνουν τους 60αρηδες εοθ των ασει. Από που θα τα βρουν γ να πληρώνουν τα περιφερομενα παππούδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν θέλουμε ούτε βαθμούς, ούτε ΕΟΘ ούτε τίποτα, πλήρη σύνταξη στα πενήντα με 40 συνταξημα και τέλος το παραμύθι, αυτή είναι η λύση τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.
    Ειδικα οι πρώτες σειρές ΕΠΟΠ με 10 υπηρεσίες περίπου το μήνα χωρίς απαλλαγή τα πρώτα χρόνια, με νυχτερινές-απογευματινές ,12ημερα- 4ημερα ,ΔΑΕ -ΤΑΕ, παρελάσεις-αγήματα Κυριακές, εβδομαδιαία όργανα, Μικρονησία- φυλάκια , φωτιές πλημμύρες καταποντισμοι κτλ,
    όχι μόνο έχουμε δουλέψει την "μάχιμη" 5ετια αλλά θα πρέπει να μας δώσουν και δεύτερη 5ετια τσάμπα.
    Μας ήπιανε το αίμα τόσα χρόνια, πραγματικά ποιος θέλει να κάτσει Αλχιας για 15 χρόνια ακόμα σε αυτόν το στρατό μετά από τα 50...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι άλλο, που λέει και η διαφήμιση; Άμα πάρεις εσύ 40 συντάξιμα στα 50 σου, οι ΑΣΣΥ και ΑΣΕΙ θα πρέπει να πάρουν 80! Και όλοι όσοι είναι ήδη στη σύνταξη, που τράβαγαν πριν 30 χρόνια όσα δεν μπορείς ουτε καν να διανοηθείς (24ωρες υπηρεσίες χωρίς απαλλαγές, άδειες όποτε και όσο γούσταρε ο δκτης, ασκήσεις 120 ημέρες τον χρόνο, ΦΠ μεταθέσεως 2 ημέρες!!!), πόσα πρέπει να τους δώσουν, 150 χρόνια;

      Διαγραφή
    2. Πλήρη σύνταξη στα 50 ε;;;Κρατάς πιρούνι;;;;

      Διαγραφή
    3. Γιατί στα 50 με 40 συνταξιμα και όχι στα 45 με 45 συνταξιμα. Να μετράς συνταξιμα από την ώρα 0.

      Διαγραφή
    4. Προς Κυριακή, Μαΐου 07, 2023 5:28:00 μ.μ.
      Ασε ξέρουμε τι τραβήξατε τότε οι σημερινοί συνταξιούχοι, στα 25 χρόνια πλήρης σύνταξη με 60 χιλιάρικα εφάπαξ και σε τάγματα με 120 άτομα ο λόχος, το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο... μιλάτε κιόλας και δεν ντρέπεστε...

      Διαγραφή
    5. Προς Κυριακή, Μαΐου 07, 2023 6:44:00 μ.μ.
      Αυτή την ερώτηση να την κάνεις στα φιλαράκια σου τους πρασινοφρουρους, που έχουν βγει σε σύνταξη από τα 45 τους...

      Διαγραφή
    6. Και γιατί να μην μας δώσουν 40 συντάξιμα (50 ετών - 18 ετών = 32 έτη + 5 έτη η μάχιμη = 37 έτη συντάξιμα) εσύ είσαι πιο έξυπνος που πλήρωσες την μάχιμη 500 ευρώ και σου χαρίσανε τα 3 έτη του "Νόμου Κονδύλη"...

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμε 08 8:19, πλύνε το στόμα σου πρώτα, αλλά βάλε και listerine!
      25 και πλήρης σύνταξη δεν υπάρχει, 35 ναι! Εμείς δεν αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε μετά τα 15 χρόνια και να ζητάμε αμετάθετο και να μην κάνουμε υπηρεσίες μετά τα 25. Δουλέψαμε ατέλειωτες ώρες για να βάλουμε στη γραμμή τα 120 άτομα που ονειρεύεσαι, να τα εκπαιδεύσουμε και να τα έχουμε έτοιμα για πόλεμο. Φτάσε πρώτα τα 25 και τα ξαναλέμε.

      Διαγραφή
  13. Καλά αυτοί εκεί στις ενώσεις όλο επιπλέον πως υπάρχουν προβλήματα ενώ αυτά δεν υπάρχουν για να κρατήσουν τις καρέκλες τους έλεος !
    Όποιος δεν του αρέσει η δουλειά να μην τη δεχόταν και να μην έλεγε ότι αυτά τα πράγματα δεν τα ήξερε η δουλειά έτσι είναι αυτά δίνει και σε όποιον αρέσει. Μην τα σκαλίζει κανένας αποστράτευση στα 50 και όποιος δεν έκανε τα κουμάντα του πρωτύτερα δικό του θέμα μας συμφέρει έστω και με λίγα χρήματα η ζωή δεν ξαναγυρνάει πίσω κάποιοι έχουμε τα δικά μας σπίτια και περιουσιακά στοιχεία και να σταματήσουν οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στα ΚΕΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτός ο Αστικός σύλλογος ΕΠΟΠ τι είναι; Για δώσε πληροφορίες πως μπορούμε να συμμετέχουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή