Πώς το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων του ΥΠΟΙΚ έγινε αντικίνητρο για τα στελέχη ΕΔ με επίδομα 20€ εφάπαξ–Οι ενέργειες ΓΕΕΘΑ

Πώς το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων του ΥΠΟΙΚ έγινε αντικίνητρο για τα στελέχη ΕΔ με επίδομα 20€ εφάπαξ–Οι ενέργειες ΓΕΕΘΑ

Αντικίνητρο… Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων από το υπουργείο Οικονομικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων αποτελεί ένα διοικητικό εργαλείο στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων, για να παροτρύνουν τους υπαλλήλους, στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται από την υπηρεσία τους. Δικαιούχοι του μπόνους είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι και το στρατιωτικό προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων.

Οποιαδήποτε παροχή στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως αύξηση στις οικονομικές απολαβές του, πρέπει να τη βλέπει κανείς με θετική προδιάθεση. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να ανταπεξέλθει σε ιδιαίτερες συνθήκες, όλο το 24ωρο, ακόμη και στις λεγόμενες υπηρεσίες γραφείου, συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων του Υπουργείου Οικονομικών κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως όταν η θεωρία συναντά την πράξη τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε τους στόχους τους οποίους έπρεπε η κάθε οικονομική υπηρεσία να πετύχει και καθόρισε συγκεκριμένο κονδύλι. Από το σημείο αυτό ξεκινούν οι αρρυθμίες καθώς δεν ελήφθη υπόψη η δομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία απορρέει από τη φύση της αποστολής του και την τεράστια διασπορά που έχει. Το σύνολο του προσωπικού που συμμετέχει στην επίτευξη των στόχων είναι αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα, εάν δινόταν στο σύνολο του προσωπικού τότε να έχουμε ένα ποσό της τάξης των 20€. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό είναι εφάπαξ και καταβάλλεται μία φορά. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων παρά μάλλον για αντικίνητρο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ πρότεινε στο ΥΠΕΘΑ να αιτηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του κονδυλίου, προκειμένου να αποτελέσει ένα πραγματικό κίνητρο για την ανάληψη ευθυνών και να αρθεί το αίσθημα αδικίας που διακατέχει το στρατιωτικό προσωπικό. Το κίνητρο δεν πρέπει να δίνεται κατά το δοκούν, δημιουργώντας στρεβλώσεις και αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Για αυτό τον λόγο το ΓΕΕΘΑ και οι Κλάδοι των ΕΔ δεν απέστειλαν καταστάσεις με ονόματα προσωπικού τους και παρά την αντίθετη εισήγηση του ΓΕΕΘΑ να μη δοθεί το κίνητρο σε μια μικρή ομάδα στελεχών του ΥΠΕΘΑ, το ΥΠΕΘΑ προχώρησε στην καταβολή της πρόσθετης αμοιβής μόνο στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) απορροφώντας και μέρος του κονδυλίου που προοριζόταν για το ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους των ΕΔ. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ), προκαλώντας δυσμενή σχόλια.

Το ΓΕΕΘΑ εκτιμώντας τον επαγγελματισμό, την αίσθηση καθήκοντος, την αποτελεσματικότητα αλλά και τις περικοπές που έχει υποστεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, επεξεργάστηκε και κατάρτισε νέο μισθολόγιο ώστε να αρθεί η αδικία αποκαθιστώντας στρεβλώσεις στις αποδοχές των στελεχών.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Επικίνδυνες απόψεις που δυστυχώς δίνονται από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ. Όσο για το περιβόητο μισθολόγιο του ΓΕΕΘΑ, όταν τα άκουσε ο γνωστός Θοδωρής του ΥΠ.Οικ, οι κακές γλώσσες λένε, ότι τα γέλια του ακούστηκαν μέχρι το ΜΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΓΔΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΕΘΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενοχλήθηκε το ΓΕΕΘΑ που πήρε η ΓΔΟΣΥ? Ξυδάκι Σπύρο ξυδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αναδημοσιευση του παραπάνω άρθρο είναι από τον συστημικό δημοσιογράφο και @@@@@@ της κυβέρνησης ΝΔ. Γράφει ανακρίβειες. Όσοι έχετε λίγο τσίμπα μέσα σας φροντίστε από την 21 του Μάη και μετά να δώσετε ένα τέλος σε όλη αυτή τη κοροϊδία που επικρατεί εις βάρος του προσωπικού.
    4 χρόνια τώρα ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει καμία μέριμνα για το προσωπικό. Το νέο μισθολόγιο επίσης θα είναι για γέλια με μέσο όρο αύξησης στα 50€ καθαρά. Αυτά για να πείτε κ ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 5 εκκαθαριστές ΕΛΔΑΠ μόνο οι 3 πληρώθηκαν .Το ΕΛΔΑΠ ανήκει στη ΓΣΟΣΥ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια φορά στα τέσσερα χρόνια έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε όσους μας υποτιμησαν, όσους μας θεωρούν δεδομένους, όσους αισθάνονται ότι όλα καλά με τη ζωή που κάνουμε στο στράτευμα.

    Μεγάλη προσοχή λοιπόν και καλή ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4 χρόνια κοροϊδία!!! Ντροπή σου αρθρογραφε, έτσι πες και στο ΓΕΕΘΑ και στη κυβέρνηση.
    Επίδομα φύλαξης συνόρων έδωσαν μέχρι και στους φρουρούς των φυλακών, όλοι το πήραν εκτός των στρατιωτικών.
    Να χαρώ εγώ κυβέρνηση και αρχηγούς!!! Ευτυχώς που μας ενημερωσες για το επίδομα στόχων!!! Χαχαχαχα έρχεται η ώρα σας, μεγάλη η κοροϊδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ώρα έφτασε. Ένα αρνί παρήγγειλα να το γλεντήσω. Ας γράψει κάποιος ένα καλό που θα έχουμε να θυμόμαστε ως ΕΔ από την 4ετία της ΝΔ και από τα 3+1 του γνωστού Κώστα. Ένα καλό όχι παραπάνω. Σας ενόχλησε το κίνητρο επίτευξης στόχων τρομάρα σας. Πολύ θα θέλατε εκεί στο ΓΕΕΘΑ να το κάνετε και αυτό μαντάρα όπως τα πλεύσιμα και τα νυχτερινά. Τρομάρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ.ΣΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν οι προϊστάμενοι θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό των προσωπικών φιλοδοξιών αυτά είναι τα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο ντροπή για την ηγεσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν πάψει να είναι κομματική η ηγεσία, τα ξαναλέμε. Δηλαδή, ΠΟΤΕ. Χαμένη από χέρι ή χώρα αυτή. Χωνέψτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο καθείς στο αντικείμενό του. Όταν η αρχή αυτή παραβιάζεται τα αποτελέσματα είναι αυτά που είδαμε με τα πλεύσιμα, τα νυχτερινά κλπ. Οπότε δεν φταίνε τα κίνητρα και τα αντικίνητρα φταίει η χαλασμένη νοοτροπία ορισμένων. Οι οικονομικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ γενικότερα και στο σύνολό τους θα έπρεπε να υπάγονται απευθείας στον ΥΦΕΘΑ ή στον ΥΠΕΘΑ αλλιώς γίνονται και αυτές μέρος του προβλήματος, όπως το πρόβλημα το δημιουργούν οι παραπάνω με τη χαλασμένη νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή