13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους–Πως υπολογίζεται–Πίνακας με ποσά ανά βαθμό–Πότε τα έξτρα μερίδια

13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους–Πως υπολογίζεται–Πίνακας με ποσά ανά βαθμό–Πότε τα έξτρα μερίδια

Από 67 έως 204 ευρώ ανάλογα με το βαθμό το έκτακτο μέρισμα ΜΤΣ που πληρώνεται αύριο Παρασκευή (05/05/23) σε 62.000 σε απόστρατους ΣΞ και ΕΛ.ΑΣ. - Έξτρα αυξήσεις από 20 ως 51 ευρώ σε όσους αποχώρησαν με το βαθμό του Ταξίαρχου και άνω

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 04/05/2022 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com

Το έκτακτο μέρισμα είναι στην ουσία το Δώρο (13ο μέρισμα) που παίρνουν ήδη οι απόστρατοι από τα άλλα δύο μετοχικά ταμεία (Αεροπορίας και Ναυτικού) και οι μόνοι που δεν είχαν ανάλογη παροχή ήταν οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς.

Αποθεματικά

Το 13ο μέρισμα ψηφίστηκε και για αυτούς με διάταξη νόμου (άρθρο 31, νόμος 5018/9/2/2023), με τον όρο ότι για να πληρωθεί αυτή η έκτακτη παροχή θα πρέπει το ΜΤΣ να έχει τα χρήματα-αποθεματικά. Με τα δεδομένα αυτά το Ταμείο έκανε εισήγηση προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία εγκρίθηκε, και μόλις χθες το ΜΤΣ ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην πληρωμή του έκτακτου μερίσματος άμεσα, ήτοι αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ/ΜΤΣ και εγκρίσεως από τον κ. ΥΕΘΑ, θα χορηγήσει την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, στους μερισματούχους μηνός Δεκεμβρίου 2022, έκτακτο επίδομα ύψους ενός (1) μικτού μερίσματος χωρίς κρατήσεις».

Δικαιούχοι

Το ΜΤΣ είναι το πολυπληθέστερο μετοχικό ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων και απαριθμεί περίπου 62.000 συνταξιούχους στρατιωτικούς. Ωστόσο, έχει σχεδόν το μισό μέρισμα από αυτά που πληρώνουν τα μετοχικά της Αεροπορίας και του Ναυτικού.

Δικαιούχοι του έξτρα μερίσματος είναι τόσο οι απόστρατοι Στρατού Ξηράς όσο και ένα μέρος από τους απόστρατους της ΕΛΑΣ (πρώην Χωροφυλακής κ.ά.) που καταβάλουν εισφορές στο ΜΤΣ. Οι υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ. που καταβάλλουν εισφορές για μέρισμα στο Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), παρότι ανήκουν στο ίδιο Σώμα με συναδέλφους τους στο ΜΤΣ, εντούτοις αποκλείονται από το 13ο μέρισμα διότι έχουν άλλο Ταμείο στο οποίο δεν προβλέπεται ανάλογο Δώρο.

Τα ποσά

Το έκτακτο μέρισμα ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας κυμαίνεται μεταξύ 67 ευρώ (υπολοχαγός με 29 έτη) και 204 ευρώ (Α/ΓΕΣ με 35 έτη).

Τα ποσά που θα πληρωθούν οι απόστρατοι του ΜΤΣ από το 13ο μέρισμα, σύμφωνα με τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.», ανάλογα με το βαθμό και τα έτη υπηρεσίας διαμορφώνονται ως εξής:

Για απόστρατους με βαθμό στρατηγού (αρχηγός ΓΕΣ, διοικητής Στρατιάς) και 35 έτη, θα πληρωθεί μέρισμα 204 ευρώ. Με τον ίδιο βαθμό και 33 έτη το μέρισμα είναι 185 ευρώ, ενώ στα 31 έτη είναι 179 ευρώ, και όσοι έχουν 29 έτη δικαιούνται 172 ευρώ.

Για απόστρατους με βαθμό αντιστράτηγου και 35 έτη, θα πληρωθεί μέρισμα 180 ευρώ. Στον ίδιο βαθμό με 33 έτη το μέρισμα είναι 174 ευρώ, με 31 έτη είναι 168 ευρώ και με 29 έτη δικαιούνται 162 ευρώ.

Για υποστράτηγους με 35 έτη, θα πληρωθεί έκτακτο μέρισμα 156 ευρώ. Στον ίδιο βαθμό με 33 έτη το μέρισμα είναι 150 ευρώ, με 31 έτη είναι 145 ευρώ και με 29 έτη δικαιούνται 140 ευρώ.

Όσο κατεβαίνουν οι βαθμοί τόσο μικρότερο γίνεται και το μέρισμα.

Έτσι, ο αντισυνταγματάρχης με 35 έτη θα πάρει έκτακτο μέρισμα 126 ευρώ, ο ταγματάρχης 114 και ο λοχαγός 90 ευρώ.

Στα 29 έτη οι ίδιοι βαθμοί (αν/χης, τ/χης, λ/γός) θα πάρουν 113, 102 και 81 ευρώ, ενώ ο υπολοχαγός με 29 έτη θα πάρει ως έκτακτο μέρισμα μόλις 67 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ staratalogia.gr

Μπορείτε να υπολογίσετε ΑΚΡΙΒΩΣ το ποσό του 13ου μερίσματος για το 2022 που θα πάρετε ως εξής:

Εισέρχεσθε στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ και χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) καθώς και τον Αριθμό Φακέλου ΜΤΣ (Αναγράφεται στην 2η σελίδα του Ενημ. Σημειώματος Κύριας Σύνταξης ως «ΜΗΤΡΩΟ Φ.Κ.Α.»), «κατεβάζετε» το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ για ΜΤΣ και βλέπετε το ποσό (xxxx) στο κουτάκι «ΜΙΚΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ» όπως στην παρακάτω ΦΩΤΟ:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δύο… ταχύτητες

Τα άλλα δύο μετοχικά (Αεροπορίας, Ναυτικού) δίνουν για τους ίδιους βαθμούς σχεδόν διπλάσια μερίσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι απόστρατοι Στρατού Ξηράς μέσω της Ένωσής τους ζητούν από το υπουργείο Άμυνας να ενοποιηθούν τα μερίσματα των τριών Ταμείων σε ένα ποσό ίδιο για όλους, καθώς από την εξίσωση αυτή θα αυξηθούν τα δικά τους μερίσματα. Η πρότασή τους ωστόσο συναντά διαφωνίες από τα άλλα Ταμεία που φοβούνται μήπως η εξίσωση κατεβάσει τα δικά τους μερίσματα.

Ποιοι θα λάβουν έξτρα μερίδια

Πολύ σύντομα οι απόστρατοι του ΜΤΣ με βαθμό ταξίαρχου και άνω θα λάβουν έξτρα μερίδια και τα μερίσματά τους θα αυξηθούν ως και 51 ευρώ. Όπως προβλέπει διάταξη του νόμου 5018/2023 (άρθρο 28), τα μερίσματα προσαυξάνονται ως εξής:

Κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Κατά 9 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.

Κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.

Κατά 6 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό αντιστράτηγου.

Κατά 5 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό υποστράτηγου.

Κατά 4 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό ταξίαρχου.

Με δεδομένο ότι η τιμή κάθε μεριδίου είναι 5,1 ευρώ, οι μηνιαίες αυξήσεις που προκύπτουν στα μερίσματα για τους εν λόγω βαθμούς είναι από 20 ευρώ (ταξίαρχος) ως 51 ευρώ (Α/ΓΕΕΘΑ).

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ staratalogia.gr: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πληρωμή των έξτρα μεριδίων, θα γίνει στους δικαιούχους μέσα στους επόμενους 2 μήνες περίπου λόγω αναβάθμισης του σχετικού λογισμικού. Υπομονή λοιπόν.

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

 1. Δεν ειναι αύξηση Καττικέ Οχι αλλο σανό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τα μερίδια αφορούν εκτός ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ΜΤΣ έχει καλέ πλεόνασμα και μοίρασε παρά; Ρε τώρα καταλαβαίνω γιατί στο χωριό μου λένε ότι ο γέρος κοιτάζει μόνο τον απατό του. Ας φάμε σήμερα 187 ευρώπουλα και αύριο έχει ο Θεός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α/ΓΕΣ με 29 έτη, το μέρισμα είναι 178,07 ευρώ.Η "ΠΗΓΗ" χρειάζεται αναβάθμιση του λογισμικού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πληρωσα 3287,04 το 2010 για μερισμα υποστρατηγου ελεγε με 35 χρονια και σημερα παιρνω μερισμα αρβυλοφυλακα ναυτικου και αεροποριας,Μα ποσο κωτσους μας πιασανε τοτε.Και ερχεται τωρα και δινει αντιδωρο ο αλλος.Φουμο.(σκονη μαυρου χρωματος για συντηρηση ελαστικων οχηματων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο παραπάνω πίνακας είναι τα μεικτά ποσά μερισμάτων ΜΤΣ που ισχύουν έως τον 6/2022.
  Από τον 9/2022 τα μεικτά ποσά μερισμάτων ΜΤΣ αυξήθηκαν.
  Οπότε αύριο 5/5/2023 θα ... μάθουμε(πίνακας δεν το διευκρινίζει) το μεικτό ποσό που θα δοθεί 13 μερίσματος....το έως 6/2022 ή το από 9/2022;;;
  (Ανώνυμε 7.01.00 μμ👍)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πήρε κανεις σήμερα μέρισμα γιατι εγω δεν είδα τιποτα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

   Διαγραφή
  2. Μέχρι την ώρα αυτή και μέσω Τράπεζας Πειραιώς,τίποτα.Αν μπούνε αργότερα,σημαίνει ότι θα έχουν κατατεθεί με ημερομηνία προσεχούς Δευτέρας και θα εμφανισθούν στα ΑΤΜ τις μεταμεσημβρινές ώρες. σήμερα.Οπότε η ανακοίνωση του ΜΤΣ για καταβολή την 5/5 είναι οριακά αληθής.

   Διαγραφή
  3. Ώρα 13.55 της 5/5/2023 εθνική δεν έχει πιστωθεί.

   Διαγραφή
  4. Πειραιώς κ Αλφα τα πήραμε πριν απο 15 λεπτά περίπου

   Διαγραφή
 8. Τα μερίδια αφορούν εκτός ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Στις 14.10 πιστωθηκε μέρισμα στην Πειραιώς,με ποσόν όσο ήταν το μικτό μέρισμα ΑΠΡΙΛΊΟΥ-ΜΑΙΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πιστώθηκε στην πειραιώς... Το ποσό είναι όπως μας το είπε σε σχόλιο το staratalogia.gr, δηλαδή στο κουτάκι «ΜΙΚΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ». Εύγε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στην εθνική δεν πιστωθηκε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Άρα λάθος ο πίνακας που έχει τα ..... μειωμένα μεικτά ποσά ΜΤΣ που αντιστοιχούν έως 6/2022.
  Το σωστό μεικτό ποσό το έδειξε το σάιτ staratalogia.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αφορα κ το ΕΚΟΕΜΣ; Γνωριζει καποιος κατι; ας μας πει

  ΑπάντησηΔιαγραφή