Οι ΕΔ στην εποχή του Στρατηγού Φλώρου και το νέο αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο Στρατιωτικών με εφαρμογή από 1-1-2024

Οι ΕΔ στην εποχή του Στρατηγού Φλώρου και το νέο αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο Στρατιωτικών με εφαρμογή από 1-1-2024

ΦΩΤΟ: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν σταματά ποτέ να δηλώνει υπερήφανος για το στρατιωτικό προσωπικό

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ: ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ, Η ΧΩΡΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΠΝΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ - ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΕΦΕΡΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΑ ΔΟΓΜΑΤΑ, ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΦΕΡΕ ΝΕΑ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ - ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ 19/05/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την τελευταία τριετία, η Ελλάδα έζησε καταστάσεις πραγματικά δύσκολες και πρωτόγνωρες σε σχέση με το παρελθόν. Είδαμε χιλιάδες μετανάστες υποκινούμενους από τις τουρκικές αρχές να «πολιορκούν» με μανία τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο προκειμένου να εισέλθουν βίαια στην ελληνική επικράτεια. Ζήσαμε για πάνω από τρεις μήνες έναν πόλεμο νεύρων και εντυπώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον κίνδυνο της γενικής ανάφλεξης να καιροφυλακτεί, όταν οι Τούρκοι έβγαλαν σχεδόν όλο τον στόλο τους για να συνοδεύσει το σεισμογραφικό τους πλοίο σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ακούσαμε αμέτρητες αλαζονικές απειλές εξ ανατολών, και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη του αυταρχικού τουρκικού καθεστώτος, απειλές που μιλούσαν ευθέως για στρατιωτική επίθεση κατά των νησιών μας. Πιεστήκαμε αφόρητα, νιώθοντας την υγεία, τη ζωή και την ελευθερία μας να κινδυνεύουν από έναν εχθρό αόρατο μεν, πλην όμως πολύ ύπουλο και επίμονο, όπως ο κορονοϊός. Αισθανθήκαμε στο πετσί μας τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια χιονοπτώσεις τον χειμώνα και εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ακούσαμε και συνεχίζουμε να ακούμε για έναν πόλεμο χωρίς τέλος στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που δεν μπορεί να αφήσει καμία χώρα αδιάφορη και ο οποίος επιβαρύνει σημαντικά το παγκόσμιο έλλειμμα ασφαλείας.

Σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο απειλών και πιεστικών κρίσεων, στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται από το 2020 ένας αξιωματικός φτιαγμένος πραγματικά για τα δύσκολα, ένας αξιωματικός άριστος, η στρατιωτική αξία του οποίου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν, ούτε καν από εκείνους τους λίγους, τους ελάχιστους, που για τους δικούς τους προφανώς μικροπολιτικούς λόγους αρθρογραφούν κατά καιρούς εναντίον του.

Με μυαλό ξυράφι

Γεννημένος στη Χαλκίδα το 1961, γιος αξιωματικού του Πεζικού με καταγωγή από το Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας και με προγονικές ρίζες από την Προποντίδα και την Καισάρεια, ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα, εκλεκτό μέλος κι αυτός της καταξιωμένης τάξης του 1983, με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Η καρδιά όμως του νεαρού Κωνσταντίνου χτυπούσε για τις Ειδικές Δυνάμεις. Διαθέτοντας σωματική αντοχή «αθλητή πολεμιστή», προικισμένος με όλες τις πολεμικές αρετές και με ένα μυαλό σκέτο ξυράφι, ο Κωνσταντίνος Φλώρος λαχταρούσε το ανορθόδοξο, επιθυμούσε το επικίνδυνο, ποθούσε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης. Για έναν τέτοιο αξιωματικό, η επιλογή στις Ειδικές Δυνάμεις και η συνακόλουθη μύηση στον κώδικα τιμής που τις συνοδεύει αποτελούσαν μοιραία μονόδρομο.

Από το 1986 και για μια σχεδόν δεκαετία εκπαιδεύεται στα πιο σκληρά, υποχρεωτικά και μη, σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1989 ολοκληρώνει με επιτυχία την εξαντλητική εκπαίδευση του Υποβρύχιου Καταστροφέα στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το 1992 θα καταθέσει τα διαπιστευτήρια της αξίας του και στο εξωτερικό, αποφοιτώντας από το Σχολείο Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (US Army JFK Special Warface Center) με τον ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα μας τίτλο του Διακεκριμένου Αλλοδαπού Σπουδαστή. Ακολουθεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσιακή διαδρομή στα πλέον δύσκολα και μάχιμα πόστα των Ειδικών Δυνάμεων. Οι ηγετικές και επιτελικές του ικανότητες γίνονται γνωστές τοις πάσι, γι' αυτό και του ανατίθενται οι πλέον απαιτητικές θέσεις ευθύνης, μεταξύ αυτών και του Διοικητή της Ζ' ΜΑΚ, της αμιγώς επαγγελματικής Μονάδας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε μετά τα Ίμια. Χρημάτισε επίσης τμηματάρχης του Τμήματος Σχεδίων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (2009-2011), επιτελάρχης της ΧVΙης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο (2011-2012), Διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (2012-2014), Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του ΓΕΣ (2014-2015). Προαγόμενος στον βαθμό του Υποστρατήγου τον Μάρτιο του 2015, τοποθετείται διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 αναλαμβάνει παράλληλα με τα καθήκοντά του και τον γενικό συντονισμό του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Αναρρίχηση στις θέσεις

Η επιτυχία και η καταξίωσή του σε όλες τις θέσεις από τις οποίες περνάει τον φέρνουν το 2017 στη θέση του Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ και εν συνεχεία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατόπιν της προαγωγής του στον βαθμό του Αντιστρατήγου. Τον Ιανουάριο του 2019 του ανατίθενται τα καθήκοντα του διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», ενώ τον Ιανουάριο του 2020 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, θέση στην οποία βρίσκεται επάξια μέχρι και σήμερα, για τέταρτο συνεχή χρόνο μετά την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Σαράντα τέσσερα σχεδόν έτη στρατιωτικής υπηρεσίας! Όλα γραμμένα στις πλέον επίπονες και απαιτητικές θέσεις. Πουθενά και ποτέ δεν «ξεκουράστηκε» έστω για λίγο. Με τους συναδέλφους του εν όπλοις να λένε πάντα γι’ αυτόν τα καλύτερα: σκληρός και απαιτητικός όσο πρέπει στην εκπαίδευση, ανορθόδοξος στις μεθόδους του, δίκαιος στις αποφάσεις του και, πάνω από όλα, Ηγήτορας με «ήτα» κεφαλαίο. Ηγήτορας που ξέρει να παίρνει το 100% από το προσωπικό του, με γνώμονα πάντοτε το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων και της πατρίδας. Ηγήτορας που ξέρει να εμπνέει τους υφισταμένους του, τους συμπολεμιστές του, εκείνους που ζουν «παλεύοντας με τα κύματα, βουτώντας στη θάλασσα και στον αέρα, σκαρφαλώνοντας τις άγριες νύχτες στα ανεμοδαρμένα βράχια του Αιγαίου μας και στις ψηλές κορφές των βουνών μας», όπως σημείωνε στην Ημερήσια Διαταγή του κατά την παράδοση της Διοίκησης της 13ης ΔΕΕ «Ιερός Λόχος». Ηγήτορας που προειδοποίησε για «νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731» τους απέναντι, όταν εκείνοι μας απείλησαν ότι «θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ» (εννοείται ότι δεν τόλμησαν να έρθουν), στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες για όλα.

Στα δύσκολα εξαρχής

Οι ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα και τα δύσκολα ήρθαν από την πρώτη στιγμή για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Πρώτα η υβριδική επίθεση με τους χιλιάδες υποκινούμενους από την Τουρκία μετανάστες στον Έβρο στα τέλη Φεβρουάριου του 2020. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν τότε τα αστραπιαία αντανακλαστικά τους σφραγίζοντας, σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας, τα ελληνικά σύνορα και αποκρούοντας την οργανωμένη επίθεση της γείτονος με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδίασμά και τις στοχευμένες κινήσεις που εκτελέστηκαν ταχύτατα και έδωσαν το τελικά θετικότατο αποτέλεσμα που θα μείνει στο ιστορικό εθνικό υποσυνείδητο ως «η Μάχη του Έβρου».

Η δεύτερη μεγάλη «μάχη» δόθηκε το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειό, και μάλιστα κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι Τούρκοι έβγαλαν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και μαζί του σχεδόν ολόκληρο τον τουρκικό στόλο για συνοδεία. Ο Στρατηγός Φλώρος επιστρέφει εσπευσμένα από την Κύπρο και θέτει μέσα σε πρωτοφανείς χρόνους και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμικό συναγερμό. Υπό την «μπαγκέτα» του και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει ήδη από την επομένη του Έβρου (διότι καλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν), διευθύνει με μαεστρία τις κινήσεις των ελληνικών όπλων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με το πλαίσιο που έθεσε τότε η κυβέρνηση. Επί 112 ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις ξετρύπωναν τουρκικά υποβρύχια, ντρόπιαζαν τουρκικές φρεγάτες ύψωναν θαλάσσια τείχη αποτροπής ενώ ταυτόχρονα οικοδομούσαν συμμαχίες, προσκαλούσαν φίλους εταίρους και συμμάχους και πραγματοποιούσαν αεροναυτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο στον χώρο των τουρκικών προκλήσεων.

Η έμπρακτη συμπαράσταση των συγκεκριμένων χωρών οφείλεται τόσο στις άριστες προσωπικές σχέσεις που διατηρεί ο Στρατηγός Φλώρος με τους ξένους ομολόγους του, όσο και στις καίριες επαφές του στις κρίσιμες στιγμές. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2020, μέσα στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ συγκροτήθηκε η Τετραμερής Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Γαλλίας και διεξήχθη αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία ΕΥΝΟΜΙΑ προκειμένου να διαφυλαχθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την πρώτη άσκηση της «ΕΥΝΟΜΙΑ-2020», οχτώ ελληνικά F16 πέταξαν στην Κύπρο χωρίς να εντοπιστούν από τα τουρκικά ραντάρ, ενώ δύο εξ αυτών μεταστάθμευσαν στο αεροδρόμιο της Πάφου και επιχείρησαν από εκεί για τρεις ημέρες, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ την τελευταία δεκαπενταετία.

Αποτρεπτική ικανότητα και καλές σχέσεις

Με δεδομένο το πλαίσιο που έθεσε η κυβέρνηση ώστε η χώρα μας να καθιερωθεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας ο Στρατηγός Φλώρος με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, στρατηγική ευφυΐα και αποτελεσματικότητα άνοιξε δρόμους, έφερε πιο κοντά νέους φίλους εταίρους και συμμάχους εκσυγχρόνισε παρωχημένα δόγματα και σχέδια, ενίσχυσε τη διακλαδικότητα, εισηγήθηκε και οι εισηγήσεις του έγιναν δεκτές, έφερε νέα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και νέο προσωπικό. Και ήταν πραγματικά ο κατάλληλος άνθρωπος όχι μόνο για την κατάλληλη θέση, αλλά και την κατάλληλη εποχή, αφού σε κάθε αναθεωρητικό σχεδιασμό της Τουρκίας την τελευταία τριετία η Ελλάδα απαντούσε με δυναμικές αποτρεπτικές πρωτοβουλίες που απέπνεαν αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στα ελληνικά Όπλα, αφήνοντας κατά μέρος τους δισταγμούς και την κατευναστική νοοτροπία προηγούμενων δεκαετιών, πάντοτε εντός του πλαισίου που χάραζε και αποφάσιζε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν τον επαγγελματισμό και την αποτρεπτική τους ικανότητα επί του πεδίου, απέδειξαν ότι είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και αυτό είναι κάτι που έγινε πλήρως αντιληπτό από τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες αφουγκράστηκαν την ελληνική ισχύ, διέκριναν έναν δυναμικό και αξιόπιστο σύμμαχο και θέλησαν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους μαζί μας.

Πρώτες από όλες οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με τις οποίες οι στρατιωτικές μας σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. Με τις ΗΠΑ, το ΓΕΕΘΑ υπέγραψε την Εφαρμοστική Διευθέτηση στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA), ενώ οι Αμερικανοί μάς έχουν ενισχύσει σημαντικά από τα αποθέματα του αμυντικού υλικού τους την τελευταία τριετία. Όσον αφορά τη Γαλλία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπέγραψε από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», ενώ οι ελληνογαλλικές στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις έχουν αποκτήσει πλέον έναν τακτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της γενικότερης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Άριστες άλλωστε είναι οι σχέσεις που διατηρεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους ομολόγους του σε όλες τις βαλκανικές χώρες, καθώς επίσης με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, στην οποία μάλιστα έχουμε αναπτύξει μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνάς της στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept». Την ίδια στιγμή, το ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει και εφαρμόζει σε ετήσια βάση ένα ευρύ πλέγμα επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων (μεταξύ των οποίων η «ΜΕΔΟΥΣΑ», ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», ο «ΟΡΙΩΝ», η «HERCULES», η «ALEXANDER THE GREAT» και πολλές άλλες) με γνώμονα την ενίσχυση της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικής τους συνέργειας με συμμάχους, εταίρους και φίλους.

Οι «τρεις Σούδες»

Το προσωπικό αποτύπωμα του Στρατηγού Φλώρου φέρει και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. Ο λόγος για τις «τρεις Σούδες», όπως τις αποκαλεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: τη Σούδα του Νότου στην Κρήτη, τη Σούδα του Βορρά (Αλεξανδρούπολη) και τη Σούδα του Κέντρου (Λάρισα).

Ως προς την αναβάθμιση της Κρήτης, πέραν της συγκέντρωσης δυνάμεων και των τριών κλάδων κατ' εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σε αυτή περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού ναυστάθμου όπου θα μπορεί να ναυλοχεί ο μισός ελληνικός στόλος η κατασκευή υποδομών για τη φιλοξενία μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς επίσης και η αρχική εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή δεύτερου πολεμικού αεροδρομίου στο Καστέλι. Μετά την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις τουρκικές προκλήσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2020, είναι πλέον πασίδηλο ότι το «παιχνίδι» μεταφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέβλεψε και, ενεργώντας με στρατηγική σκέψη «προληπτικά» (preemptive), ήδη από το 2020 φρόντισε ορθά και σοφά για την ενίσχυση του αβύθιστου ελληνικού αεροπλανοφόρου που λέγεται «Κρήτη».

Καθοριστικές όμως ήταν και οι πρωτοβουλίες του Στρατηγού Φλώρου ως προς την ανάδειξη του τεράστιου γεωστρατηγικού ρόλου της Αλεξανδρούπολης, της «Σούδας του Βορρά», η οποία έχει μετατραπεί σήμερα σε ισχυρό πυλώνα της ευρωατλαντικής συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε κυρία πύλη αμυντικής ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, παρά το κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επόμενα χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, πέραν των έργων στο λιμάνι, προγραμματίζονται έργα στις σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη Λάρισα, τη «Σούδα του Κέντρου», σύμφωνα με το προσωνύμιο που της έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει αναπτυχθεί με προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk η 1st Combat Aviation ΒBrigade της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΜQ-9 (REAPER) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται η υλοποίηση νέων έργων υποδομής στην αεροπορική βάση της Λάρισας το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις ισχυρές ελληνικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στη Θεσσαλία και την κατασκευή του νέου μίνι ναυστάθμου στον Βόλο, ο οποίος θα φέρει τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στους πεζοναύτες μας, καθιστούν το κέντρο της ελληνικής επικράτειας περιοχή συγκέντρωσης δυνάμεων και ουσιαστικά στρατηγικό κόμβο σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο, αφού από εκεί μπορούν να επιχειρούν χερσαίες και αεροναυτικές δυνάμεις σε πολλαπλές κατευθύνσεις.

Σειρά πρωτοβουλιών και επιβραβεύσεων

«Γνήσιο τέκνο» του Στρατηγού Φλώρου είναι, μεταξύ άλλων, και η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, που από τα πρώτα της βήματα αποδείχθηκε ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα, καθώς, ακολουθώντας τα δυτικά πρότυπα σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων, συγκέντρωσε τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών κλάδων σε ένα πανίσχυρο αυτοδύναμο σχήμα κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης, το οποίο διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, προσφέρει ενισχυμένη διακλαδική συνέργεια επί του πεδίου και εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής. Ήδη το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών της ΔΕΠ αξιολογήθηκε με την επίδοση «Exceptional», λαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό «Combat Ready» από το ΝΑΤΟ, ενώ τα επίλεκτα στελέχη των μονάδων που υπάγονται στη ΔΕΠ ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους σε διεθνείς ασκήσεις και διαγωνισμούς.

Κατά τους δύσκολους μήνες του 2020, το ΓΕΕΘΑ με ταχύτατη επιτελική επεξεργασία ανέλυσε τις μελέτες και εισηγήσεις του κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπόνησε τη Δομή Δυνάμεων για την περίοδο 2020-2034, καθορίζοντας τη σειρά προτεραιότητας για τη διασφάλιση του υπάρχοντας εξοπλισμού, τον στοχευμένο εκσυγχρονισμό του και την απόκτηση των απαραίτητων δυνατοτήτων βάσει των απειλών και των προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή μας, συνεκτιμώντας φυσικά και τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Η Δομή Δυνάμεων 2020-2034 εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Απρίλιο του 2021 και έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει του εξοπλιστικού προγράμματος που καταρτίστηκε, άρχισαν ήδη να ενισχύονται με νέα οπλικά συστήματα, όπως τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper τα Μ1117 Guardian και νέες πυραυλακάτους ελληνικής κατασκευής, ενώ η πρώτη ελληνική φρεγάτα BELHARRA ήδη ναυπηγείται. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση άνω των διακοσίων στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή αναβαθμίζεται πλήθος στρατιωτικών υποδομών, ιδίως σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύθηκαν όμως και με νέο προσωπικό, αφού η θητεία των στρατευσίμων αυξήθηκε, οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές αυξήθηκαν στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ έγιναν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και στους τρεις κλάδους με στόχο την κατάταξη 15.580 νέων στελεχών σε βάθος πενταετίας.

Και με κοινωνικό πρόσωπο

Ως προς το κοινωνικό τους έργο, ποτέ ίσως άλλοτε στο παρελθόν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν στάθηκαν τόσο πολύ δίπλα στον Έλληνα πολίτη όσο επί Αρχηγίας του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ήταν ο φορέας που σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος της Επιχείρησης «Ελευθερία», όταν συστάθηκαν και λειτούργησαν 11 «στρατιωτικά» εμβολιαστικά κέντρα στα οποία διενεργήθηκαν σχεδόν τρία εκατομμύρια εμβολιασμοί, διανεμήθηκαν 24 εκατομμύρια self-test σε πάνω από δέκα χιλιάδες φαρμακεία, ενώ λειτούργησαν 100 σταθμοί δειγματοληψίας σε 73 πόλεις και αεροδρόμια της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέχισαν ακατάπαυστα το πολυσχιδές κοινωνικό τους έργο, το οποίο περιλαμβάνει αεροδιακομιδές ασθενών, αεροπυροσβέσεις, περιπολίες σε δασικές περιοχές, διάνοιξη δρομολογίων για πρόσβαση πυροσβεστικών δυνάμεων, δημιουργία ζωνών δασοπυρόσβεσης, τοποθετήσεις μεταλλικών γεφυρών και παροχή ουσιαστικής συνδρομής σε περιοχές που πλήττονται από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Το τεράστιο έργο του Στρατηγού Φλώρου την τελευταία τριετία μιλά από μόνο του. Το καλύτερο όμως το έχει φυλάξει ο Στρατηγός για το κλείσιμο της θητείας του και αφορά το στρατιωτικό προσωπικό στο σύνολό του, ένα προσωπικό για το οποίο ο ίδιος δεν σταματά ποτέ να δηλώνει υπερήφανος. Αναφερόμαστε στο νέο αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο των Στρατιωτικών που ετοίμασε το ΓΕΕΘΑ και το οποίο, κατά δήλωση του πρωθυπουργού, θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουάριου 2024, ως ανταπόδοση στον αγώνα που δίνουν άοκνα τα στελέχη 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο στις επάλξεις και στα χαρακώματα της ελληνικής εθνικής άμυνας. Και εδώ ισχύει πλήρως το «αρχή άνδρα δείκνυσι», αφού όταν το μισθολόγιο τεθεί σε εφαρμογή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχοντας συμπληρώσει την τετραετή του θητεία, δεν θα το απολάβει.

Έπειτα από όλα αυτά, δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι επί Αρχηγίας του Στρατηγού Φλώρου οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πλέον περάσει σε άλλη εποχή. Τα Ελληνικά Όπλα είναι πιο ισχυρά από ποτέ, ενώ το προσωπικό πιο αποφασισμένο και σίγουρο, γιατί εξίσου αποφασισμένος και σίγουρος είναι και ο Αρχηγός του. Ο επόμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όποιος και αν είναι, θα είναι στ' αλήθεια πολύ τυχερός και ταυτόχρονα άτυχος ως προς τις συγκρίσεις που αναπόφευκτα θα γίνουν, καθώς ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά από τον νυν Αρχηγό. Είναι τόσο μεγάλα τα άλματα που πραγματοποιήθηκαν, είναι τόσο μεγάλη η απόσταση που καλύφθηκε, είναι τόσο πολλά αυτά που έγιναν σε αυτό το σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είναι τόσο βαθιά η σφραγίδα που τέθηκε, ώστε θα παραλάβει ως «παρακαταθήκη με χαραγμένο το ονοματεπώνυμο του στρατηγού Φλώρου» τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα πιο αξιόμαχες, ισχυρές, υπερήφανες και με έναν οδικό χάρτη για το μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον τους που θα γεμίζει την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης με ασφάλεια και αισιοδοξία γι' αυτή την υπέροχη πατρίδα, την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

33 Σχόλια

  1. Τι έγινε βρε παιδια οσοι βρίζατε την κυβέρνηση; που πηγε η συντριπτική ήττα; μαλλον κατι κανατε η καταλάβατε λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Όλο για μαύρο άκουγα ρίξτε τους άκουγα και τελικά σαρωτική νίκη. Μας αξίζει ότι και να μας κανουν

      Διαγραφή
    2. Το μαύρο, τελικά έγινε 41%.Κριμα γιατί οι δημοσκοπήσεις αλλά λέγανε.χαχαχα

      Διαγραφή
    3. Οι επαναστάτες του πληκτρολογίου

      Διαγραφή
    4. Εκείνα τα εμθ που λέγανε όλο μαύρο και μαύρο, κάνανε το θαύμα τους.

      Διαγραφή
  2. Τι νομίζετε..θα δώσουν κανένα 50€ περίπου αύξηση...και κάτι έγινε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει βγήκε ας αφήσουμε την καραμέλα του νέου μισθολογίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ραψ'τε τσέπες τώρα που ξανά ψηφίσατε ΝΔ... Θα πάρετε.....τα τρία ευρώ αύξηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ με Αλέξη...εε;;φουλ για Ελβετία...κ άνοιγμα λογαριασμού

      Διαγραφή
  5. Τείνω να πιστέψω ότι μας ραντίζουν αλλιώς δεν εξηγείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και κάτι χιλιάρικα του υπουργείου οικονομικών κάθονται και περιμένουν... Γιατί λεφτά παίρνεις μόνο ως ειδικές δυνάμεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το 40% ήταν λίγο τέτοια υπέροχη 4ετία που περάσαμε θα έλεγα ότι δεν τιμήσαμε το κόμμα που μας τίμησε και θα μας τιμήσει και άλλο την ερχόμενη 4ετία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θυμάμαι αρκετές κυβερνήσεις. Κυβέρνηση δεξιάς με τέτοια στήριξη από τα ΜΜΕ δεν έχει ξανα-υπάρξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΘΕΟ-ΚΑΥΣΙΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΟ. ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ 40%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σταματήστε το γλείψιμο ρε?18 χρόνια στον στολο κ ακόμη το επιδομα στολου περιμενω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί ξέρουμε τι είναι το νέο μισθολόγιο; Έχουν πει τι και πώς η πάλι θα πάει για ψηλά κλιμάκια η ανταπόδοση της κούρασης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάντως για το μισθολόγιο των ΕΜΘ αυτό που ισχύει τώρα είναι για τα ....μπάζα απαξίωση του βαθμού του λοχαγού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε στο πιο τρελό όνειρο σου δε θα γίνουν λοχαγός εμθ, και σε έκανε η νουδούλα. Καλό είναι να τιματε και λίγο το χέρι που σας ταισε.

      Διαγραφή
  13. Έχει περάσει η εποχή των "σκληρών" ηγητόρων που χτυπούν το χέρι στο τραπέζι.Ας αρκεστούμε σ'αυτά που μας δίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το νέο μισθολόγιο, αφού πλέον έχει "κλειδώσει" το ποιος θα είναι κυβέρνηση, περιμένω να το δω να υλοποιείται μέχρι τις τσέπες μας. Ούτε οι πολιτικοί είναι άμοιροι ευθυνών με τις εξαγγελίες προβάτων εκλογών, ούτε η στρατιωτική ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συνεχείς ψευδείς υποσχέσεις και στο τέλος (τον μουνζουρη)!! Απ'όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι στρατιωτικοι συνδικαλιστες που ζητησαν να δουν την προβλεπομενη οικονομοτεχνικη μελετη που υποτιθεται πως προηγηθηκε για το νεο...αρχηγικο μισθολογιο η εστω να μαθουν τον νεο βασικο μισθο του λοχια και του ανθυπολοχαγου...ακομα περιμενουν να τους απαντησει λες και δεν υπαρχει τετοιο μισθολογιο εκ μερους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΘΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ?ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΥΛΙΔΗ.ΘΕΣ ΚΑΦΕ? ΣΤΟΝ ΛΟΥΜΙΔΗ.ΑΛΛΑ ΑΝ ΘΕΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΩΡΑΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ Ε ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος είναι βρε παιδιά ο Σμπύρος; Διαφωτίστε μας και εμάς τους αδαείς!

      Διαγραφή
  18. Εγω πιστευω τον κυριο Παναγιωτοπουλο που αναφερθηκε σε νεο μισθολογιο που ετοιμαζεται ακομα και θα ψηφισθει το αργοτερο στα μεσα του επομενου ετους και βασει κοινης λογικης τοτε θα δοθουν και αναδρομικα απο την πρωτοχρονια.Αποκλειω το γεγονος να ζητηθηκε απο τον...αρχηγο ενα νεο μισθολογιο και ποσω μαλλον να ανελαβε εκεινος την πρωτοβουλια να ενεργησει αναρμοδιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προσωπικά πιστεύω ότι απλά ήμαστε ραγιάδες και τους ψηφίσαμε για να μη χαλάσουμε την ησυχία μας. Ακόμα κι αν μας στερήσουν δικαιώματα και ελευθερίες, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καθημερινότητα μας και να πάνε να πνιγούν όλοι οι υπόλοιποι.

    Επίσης, η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας είναι ανίκανος για το οτιδήποτε και διοικεί έναν συρφετό ιδεών. Έτσι ο κόσμος πήγε στα σίγουρα, μη έχοντας σοβαρή εναλλακτική.

    Ο μόνος που μπορούσε να τους χαλάσει το γλυκό, ήταν ο Κασιδιάρης. Είδατε το 15% στα μικρά κόμματα.... Καληνυχτουλα σας και καλό κουράγιο άλλα τέσσερα χρόνια με ΝΔ.

    Υ.Γ.: Το ότι εσείς κι εγώ διαβάζαμε κάθε blogger που βγάζει αλήθειες στο ίντερνετ και στο YouTube, δε σημαίνει ότι ήμαστε αρκετοί ή ότι επηρεάζονται και οι υπόλοιποι που στην τελική ούτε καν γνωρίζουν την παρουσία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν περιμένεις τον Κασιδιάρη και δεν είσαι τρολ αλλά φοράς στολή είναι πραγματικά θλιβερό.

      Διαγραφή
    2. Παρασκευή, Μαΐου 26, 2023 10:13:00 π.μ. Να υποθέσω ότι εσύ ψήφισες ΝΔ επειδή είσαι ευχαριστημένος από την τετραετή διακυβέρνηση τους. Θλιβερό επίσης.

      Διαγραφή
    3. Τί να κάνουμε 11:05; Δεν είμαστε όλοι ψαγμενοι.

      Διαγραφή
  20. Κυκλοφορούν διάφορες έρευνες πως ψήφισαν δημόσιοι – ιδιωτικοί υπάλληλοι, τι προτίμησαν οι αγρότες κλπ. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εάν έβγαινε και μία έρευνα τι προτίμησε το προσωπικό των ΕΔ. Αν οι ΕΔ δεχτούμε ότι είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας και αν υποθέσουμε, ότι λίγο ως πολύ, είχαν τις ίδιες προτιμήσεις στις πρόσφατες εκλογές με αυτές των υπολοίπων κοινωνικών – επαγγελματικών στρωμάτων, τότε θα συμφωνήσω, καλό κουράγιο. Μην περιμένετε μισθολόγια και κουραφέξαλα του 3+1. Αν πάρετε βαριά 80-100 € στο πληρωτέο να είστε ευχαριστημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιατί κανείς δεν το εμφανίζει αυτό το περιβόητο μισθολόγιο;;;; Μας κοροιδέψανε το 2017, πήραν από τους πολλούς και δώσανε στους λίγους. Και μη μου πεί κανείς ότι είναι ευχαριστημένος με τις τρεις κατηγορίες (Α, Β, Γ). Νομίζω ότι ήταν πιο δίκαιο το παλαιο μισθολόγιο που εξαρτιόταν από τα χρόνια υπηρεσίας. Για να μην αναφερθώ στην "τιμωρία" ορισμένων κατηγοριών. Πιστεύω πως το πολυδιαφημιζόμενο νέο νομοσχέδιο θα είναι ακόμη χειρότερο για τους μικρούς βαθμολογικά και καλύτερο για τους ανώτατους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΜΠΥΡΟΥ

      Διαγραφή
  22. Να πω την αλήθεια, κρατούσα μικρό καλάθι για το μισθολόγιο, προεκλογική περίοδος γαρ. Ωσταυ, φάνηκε ακριβώς αυτό,ότι ήταν ένα πυροτέχνημα που πάλεψαν διάφοροι, ένστολοι και μη ,να δείξουν την "κηδεμονία" τους πάνω του.Για τους πολιτικούς δεν παραπονιέμαι, αυτή είναι η δουλειά τους. Αλλά για τους καταβανάδες "κηδεμόνες", όχι,δεν το συγχωρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή