Οι στρεβλώσεις που απειλούν τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ–Ενδεχόμενη ενοποίηση τους δεν πρέπει να προχωρήσει πριν το ΜΤΣ προβεί σε εξυγίανση

Οι στρεβλώσεις που απειλούν τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ–Ενδεχόμενη ενοποίηση τους δεν πρέπει να προχωρήσει πριν το ΜΤΣ προβεί σε εξυγίανση

Πηγές με γνώση των εξελίξεων σημειώνουν ότι ενδεχόμενη ενοποίηση δεν πρέπει να προχωρήσει πριν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προχωρήσει σε εξυγίανση με διαφάνεια και λογοδοσία

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ - ΠΗΓΗ: in.gr 09/04/2023

Σε σενάριο επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία ενός ενιαίου Μετοχικού Ταμείου και για τα τρία όπλα (Στρατό, Αεροπορία, Ναυτικό) αναφέρονται δημοσιεύματα.

Η ενοποίηση των τριών Μετοχικών Ταμείων σε ένα είναι κάτι που ζητά εδώ και καιρό η Ένωση Αξιωματικών Αποστράτων Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) και η οποία πρόσφατα επανήλθε με την διαμαρτυρία της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο η ενοποίηση δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει με στρατιωτικές πηγές να υπογραμμίζουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί προεκλογικά και σίγουρα όχι «εν θερμώ». Και σίγουρα όχι πριν εξετασθεί σε βάθος το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κάθε Ταμείου.

Πηγές με γνώση των εξελίξεων σημειώνουν ότι ενδεχόμενη ενοποίηση δεν πρέπει να προχωρήσει πριν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προχωρήσει σε εξυγίανση με διαφάνεια και λογοδοσία.

Όπως λένε ανώτατοι στρατιωτικοί ε.α. στο in η εξυγίανση είναι κάτι που το Μ.Τ.Σ. πρέπει να πράξει ώστε οι όποιες ενέργειες ακολουθήσουν να μην είναι σε βάρος των άλλων δύο από κάθε άποψη υγειών διαχρονικά ταμείων – το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού – σύμφωνα και με τις αναλογιστικές μελέτες του Ναυτικού και Αεροπορίας.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο ακόμα για προσπάθεια να μοιραστούν τα χρήματα με τα άλλα δύο Ταμεία του ΠΝ και της ΠΑ, που λειτουργούν άψογα με πλήρη διαφάνεια χωρίς να έχει παρουσιαστεί καμία κακοδιαχείριση σε αντίθεση με τα όσα μέχρι τώρα έχουν συμβεί στο Μ.Τ.Σ. το οποίο βρίσκεται στην προβληματική σημερινή κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος και η αποστολή των Μετοχικών Ταμείων καθορίζεται ρητά στους ξεχωριστούς ιδρυτικούς νόμους που τα διέπουν και οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν. Τους νόμους αυτούς διαχρονικά σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις τόσο όσον αφορά στην ανεξαρτησία των διοικήσεων όσο και στην αυτοτελή διαχείριση των εσόδων τους. Και ιδιαίτερα στα έσοδα που αφορούν τις κρατήσεις 4% επί των πάσης φύσεως δαπανών και όχι μόνο στα έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Με τον 4454/2017 (άρθρο 35) εξακολουθούν να ισχύουν οι ιδρυτικοί και καταστατικοί νόμοι των Μετοχικών Ταμείων και επομένως κάθε άλλη σκέψη και τροποποίηση τους στην παρούσα χρονική στιγμή υποκρύπτει άλλους σκοπούς και θα αποβεί σε βάρος όλων των αποστράτων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές:

α) Το 60% των μερισματούχων του Μ.Τ.Σ. είναι απόστρατοι της ΕΛ.ΑΣ. και της τέως χωροφυλακής. Τα έσοδα από τις κρατήσεις του 4% επί των πάσης φύσεως δαπανών προέρχονται αποκλειστικά από δαπάνες των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των μερισμάτων του Μ.Τ.Σ. αφού θα πρέπει να διαμοιραστούν σε περισσότερο αριθμό δικαιούχων.

β) η νομοθεσία του Μ.Τ.Σ. (ΑΝ 559/1937) προβλέπει διαφορετική δυνατότητα απονομής μισθολογικού βαθμού από τα άλλα δύο ταμεία (Μ.Τ.Ν – Μ.Τ.Α) ακόμη δε χειρότερα με τους εξελικτικούς βαθμούς της ΕΛ.ΑΣ. σε αντίθεση με αυτά τα ταμεία που έχουν επιλύσει αυτά τα θέματα και εφαρμόζουν ενιαία πολιτική παροχών πράγμα που ήδη θα έπρεπε πράξει και το Μ.Τ.Σ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eνιαίο Mετοχικό Tαμείο ΕΔ–Πρόταση ΕΑΑΣ για Κοινό Μέρισμα ΣΞ-ΠΑ-ΠΝ και ξεχωριστό για ΕΛ.ΑΣ.–Πότε πληρώνεται το έκτακτο μέρισμα ΜΤΣ

γ) το Μ.Τ.Ν. και το Μ.Τ.Α. υπέστησαν τεράστιο κούρεμα αποθεματικών το 2012 λόγω του PSI συνεισφέροντας στην εθνική τότε προσπάθεια. Αντίθετα το Μ.Τ.Σ. λόγω της κακοδιαχείρισης και μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των μερισματούχων του επιχορηγήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό 179,2 εκ. ευρώ.

δ) τα ποσά που παρέχονται στους δικαιούχους από τα Ε.Κ.Ο.Ε.Μ είναι διαφορετικά για κάθε γενικό επιτελείο καθώς οι πηγές εσόδων τους ποικίλουν.

Εδώ είναι ευκαιρία να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μετατροπής των Μετοχικών Ταμείων σε επικουρική ασφάλιση καθόσον οι πόροι τους δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο νόμος 4254/2014 σωστά προέβη στην εξαίρεσή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρόλος των Μετοχικών Ταμείων δεν συνάδει με αυτόν της επικουρικής ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Συμπερασματικά τονίζεται ότι πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση για αλλαγή του ισχύοντος εδώ και χρόνια νομοθετικού πλαισίου των Μετοχικών Ταμείων πρέπει να γίνει πρώτα ο έλεγχος και η εξυγίανση του Μ.Τ.Σ. και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν να εξεταστεί η βέλτιστη και αποδεκτή από τα ταμεία Μ.Τ.Ν. και Μ.Τ.Α. λύση επ’ ωφέλεια όλων των Ταμείων και όχι η όποια λύση να είναι σε βάρος των δύο υγειών Ταμείων (Μ.Τ.Ν. – Μ.Τ.Α.).

Δημοσίευση σχολίου

39 Σχόλια

  1. Το σύνολο των ταμείων έχουν πρόβλημα.. απλά ανάλογα με τα εξοπλιστικά παίρνουν ενέσεις.. επίσης τα κυριότερα προβλήματα προήλθαν από τις πολιτικές κατευθύνσεις.. όποιος δεν το βλέπει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ τα γραφει ΣΤΑΡΑΤΑ,Η ΕΑΑΣ και το ΜΤΣ, καλό θα ήταν να επιλύσουν πρώτα τα σοβαρά εσωτερικά τους προβλήματα, που >>οι ίδιοι με την διαχείριση τους δημιούργησαν στο Μετοχικό τους Ταμείο<< και στην συνέχεια να συζητήσουμε μέσω του Συντονιστικού Συμβουλίου, όποια άλλα κοινά θέματα μας απασχολούν, με διαδικασίες που θα σέβονται θεσμούς και συναδέλφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάντα υπάρχουν λύσεις, ωραία ανάλυση αλλά υπάρχει και πρόταση, γιατί το ΜΤΣ να έχει το 60 % των απόστρατων της ΕΛΑΣ μόνο, να γίνει ίση κατανομή αυτών σε όλα τα Μετοχικά Ταμεία, επιμερισμός βαρών, αυτό δεν βλέπω να το προτείνει κανένας, δηλαδή το 30 % στο ΜΤΣ, το 20 % στο ΜΤΑ και το 10 % στο ΜΤΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ΜΤΣ ιδρύθηκε απο την Χωροφυλακή γιατι το ξεχνάτε οι του στρατού; Ετσι σας συμφέρει και τα εξοπλιστικά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και οχι εσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να ιδρύθηκε από την Χωροφυλακή, αλλά από την ενοποίηση με Αστυνομία Πόλεων, σε ΕΛΑΣ, έμεινε στο ΜΤΣ, η υποχρέωση πληρωμής μερισμάτων, στους μέρισμα τούτους της ΕΛΑΣ, αλλά η υποχρέωση προσόδων από την ΕΛΑΣ, δεν αποδίδεται στο ΜΤΣ. Αφετέρου η χορήγηση μερισμάτων στους της Εθν. Αντιστάσεως, χωρίς ποτέ ναχουν εισφερει στο ΜΤΣ, ούτε δεκάρα, έφτασε σε αυτά τα χάλια το ΜΤΣ. Η παρέμβαση της πολιτείας εξ άλλου, στο ΝΙΜΤΣ κ στη ΓΤΕ, , είναι κάποια άλλα στοιχεία, που πρέπει να εξετασθούν για να βγεί από το τέλμα. Οπότε καταλαβαίνεις, ότι δεν φταίει μόνο η κακή διαχείριση, αλλά κ πολλές παρεμβάσεις της πολιτικής εκάστοτε ηγεσίας .

      Διαγραφή
    2. Το 1853 δημοσιεύτηκε ο νόμος περί ιδρύσεως του «Ταμείου Χηρών και Ορφανών του Στρατού της γραμμής, της Χωροφυλακής και της Οροφυλακής», με δικούς του πόρους. Το κείμενο του νόμου είχε συντάξει ο αγωνιστής και στρατιωτικός συγγραφέας λοχαγός Χρήστος Βυζάντιος, ο οποίος είχε πληροφορηθεί ότι κάτι ανάλογο ίσχυε και στους ξένους στρατούς.

      Το 1861 ιδρύθηκαν τρία ξεχωριστά ταμεία (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Χηρών και Ορφανών). Το 1867 τα τρία αυτά ταμεία συνενώθηκαν σε ένα, το «Ταμείον Μετοχικόν του κατά Γην Στρατού». Το 1935 με το ΠΔ (ΦΕΚ 17/1935) μετονομάσθηκε σε Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Το 1937 με τον Α.Ν 559/1937, ο οποίος με ορισμένες τροποποιήσεις ισχύει μέχρι σήμερα, μπήκαν οι στέρεες βάσεις οργάνωσης και λειτουργίας του ΜΤΣ.

      Διαγραφή
  5. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα εξοπλιστικά μέσω της φορολογίας που κατανέμεται παντού. Τα μερίσματα στο ΜΤΣ τα πληρώνουν οι εν ενέργεια του στρατού σε ποσοστό 58% και οι αστυνομικοί σε ποσοστό 34%. Καθε χρονο με κλήρωση οι εισαγομενοι στις σχολές αστυνομίας κατανέμονται το 68% στο ΜΤΣ και το 32% στο Ταμειο πολιτικών υπαλλήλων. Πόσα χρήματα πρέπει να χάσουμε ακόμα για να ξυπνήσουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ΜΤΣΑ, το ξέρεις; Εκεί ανήκεις. Τα λεφτά των Ο.Α. το 04 τα μοιραστήκατε; Των μεταναστών τα επιδόματα, τα μοιραστήκατε; Από παντού να δαγκώνουμε, στην πλημμύρα μαζί και στην μάσα χώρια. Εσείς καλά κάνετε! Τα πρόβατα είναι πότε θα ξυπνήσουν;

      Διαγραφή
  6. Από που προκύπτει ότι το ΜΤΣ έχει πρόβλημα εξυγίανσης;;;;;;; Σήμερα το ΜΤΣ λειτουργεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του και δίνει τις παροχές που θα έδινε και αν ακόμη δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της περιόδου 2012-2014. Άρα θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι ότι χρειάζεται εξυγίανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κανενα ΜΤΣ δεν ίδρυσε η Χωροφυλακη. Η Χωροφυλακη εψαψε να υπάρχει από το 1984. Τα έσοδα του ΜΤΣ προέρχονται από τους μετόχους και την ακίνητη περιουσία του. Αφηστε τα παραμύθια με τον Ελληνικο λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ΜΤΣ θα έδινε στους αποστρατους του στρατού υπερδιπλάσιο μέρισμα αν δεν το απομυζουσαν οι συνταξιούχοι αστυνομικοί υπάλληλοι. Διαβαστε την ανακοίνωση της ένωσης αποστράτων. Τα λέει με κάθε λεπτομέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1. Μέχρι τον τελευταίο ορκισθεντα χωροφυλακα, στο ΜΤΣ. Αστυνομία Πόλεων και μετέπειτα ΕΛΑΣ, εκτός.
    2. Διαχωρισμός σε 2 υποταμεία(Στρατού - πρώην Χωροφυλακής) με αναλογικοτητα κατανομής της περιουσίας.
    3. Εκκαθάριση ελλειμμάτων και κακοδιαχείρισης με απόδοση ευθυνών σε πολιτικούς και στρατιωτικούς εε και εα.
    4. Εθνική Αντίσταση και λοιποί προσκοληθεντες, κατανομή αναλογικά και στα 3 ταμεία.

    Όταν και όποτε (δηλαδή ποτέ) γίνουν αυτά, ΤΟΤΕ ενοποίηση όλων σε ΈΝΑ ταμείο. Και είμαι του ΣΞ που τα λέω.
    ΚΑΛΌ ΠΆΣΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φυσικα και χρειάζεται εξυγίανση το ΜΤΣ που πριν μερικά χρόνια έδινε διπλασια μερίσματα. Ομως η εξυγίανση ΔΕΝ είναι λύση. Μια είναι η λύση: χωρισμός της ακίνητης περιουσίας και κλείσιμο του ΜΤΣ. Μετα δημιουργία ΞΕΧΩΡΙΣΤΩΝ ταμείων όπως έχουν το Ναυτικό και η Αεροπορια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι μοιραζετε πρωτα την περιουσια του ΣΞ στους βλαχοδημαρχους και μετα ερχεστε και μας λετε για κακοδιαχειρηση και γι αυτο παιρνετε λιγα μερισματα .Η πολιτικη λαμογια σε ολο της το μεγαλειο..Κατι δεν εκανες καλα Γιωργη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 10 Aπρ.10:28:00: Η ηγεσια του στρατου δεν ασχολειται, οι συνδικαλιστες σας κοιμουνται, η Ενωση Αποστρατων σας λιγα κανει, και σας φταιει το Ναυτικο και την Αεροπορια. Εχετε το πλεονεκτημα του αριθμου, ξυπνηστε, αφηστε την μαχη του πληκτρολογιου και του καναπε, και απαιτειστε τον αυτονοητο διαχωρισμο στρατου και αστυνομιας στο ταμειο σας. Προπαντων ομως μην πιανετε στο στομα σας το Ναυτικο και την Αεροπορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πληρωμενο παπαγαλιστικο κειμενο ταγμενο στα συμφεροντα των αεροπορων -ναυταιων!Ντροπη !Ενιαιο μερισμα εδω και τωρα!! Ντροπη για,τον ιδιαιτερο του ΥΕΘΑ που βαζει εμποδια,για,το extra μερισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γυρίστε ολοι απο την αλλη πλευρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΥΕΘΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΛΑΣΧΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΟΥ ΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΑΤΕ ΒΓΑΛΤΕ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΛΑ ΠΕΡΑΣΑΤΕ Η ΚΑΛΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΣΤΕΙΛΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΑΧΑΧΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑ Λ Α Μ Ο Γ Ι Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα έσοδα από τις κρατήσεις του 4% των δαπανών των ΕΔ να κατανέμονται και στα 3 Μετοχικά Ταμεία, αυτό πρέπει να γίνει άμεσα από το ΥΠΕΘΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς, αλλά αναλογικά με τα μέλη εκάστου, τα δε μέλη της ΕΛΑΣ να διαχωριστούν κ να βγαίνει δικό τους μέρισμα, ανάλογα με δικά τους έσοδα κ ας μείνουν όπως είναι, χωριστά.

      Διαγραφή
  17. Επιτέλους θα φάμε κ τα λεφτά των αεροπόρων κ του ναυτικού.Ερχομαστε ωσάν ακρίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ 10 Απρ. 11:53:00: Aφήστε τα τερατώδη παραμυθια για χρήματα του Ελληνικου λαού. Το ΜΤΣ δεν επιχορηγειται απο τον κρατικο προυπολογισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ήδη τροχιζουμε τις δαγκάνες μας.ειμαστε πολλοί και θα τα φάμε όλα.δικαια πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή Ανάσταση! Η ΕΑΑΣ, στο πρόσφατο συλλαλητήριο, επέδωσε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά της προς τον κ. ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ, με τεκμηριωμένα στοιχεία και σοβαρές προτάσεις. Αν έχουν κάτι ανάλογο οι ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ και οι μερισματούχοι της ΕΛΑΣ (μέσω ΜΤΣ), ας το καταθέσουν να δούμε επίσημα τις αιτιάσεις τους. Τα υπόλοιπα σχόλια που κάνουν κάποιοι είναι αποσπασματικά και κινούνται σε μικροκομματικό πλαίσιο, στους οποίους υπενθυμίζεται ότι το site το διαβάζουν και πολλοί σοβαροί άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ?ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ
    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ανάλυση χωρίς σοβαρά επιχειρήματα ύπαρξης 3 Μετοχικών Ταμείων στο ΥΠΕΘΑ, προσπάθεια να πούνε μην μας ενοχλείται εσείς πήρατε ΕΛΑΣ και άλλες κατηγορίες, καιρός είναι να γίνει αλλαγή και να αναλάβουν τις ειδικές κατηγορίες τα ΜΤΑ και ΜΤΝ μαζί, αρκετά χρόνια ανήκουν ΜΟΝΟ στο ΜΤΣ, άρα χρειάζεται μία αλλαγή π.χ για τα επόμενα 30 χρόνια αφού δεν επιθυμούν την ενοποίηση και καμία αλλαγή στα έσοδα από τις κρατήσεις 4 %

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και εγένετο Μ.Τ.Ε.Δ θα φάμε με χρυσά κουτάλια, θα παίρνουμε όχι 13 αλλά 23μερισματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. να πάρουνε τα ΜΤΑ και ΜΤΝ τις ειδικές κατηγορίες αυτοί από το ΜΤΣ και μετά να κάνουν εξυγίανση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το Μ.Τ.Ε.Δ. ποτέ θα δίνει 18μερισματα το χρόνο;;;Βγήκε ανακοίνωση;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μ.Τ. ΕΔ-ΣΑ, και όλα τα έσοδα "υπέρ", εντός του ενιαίου ταμείου, χωρίς παραταμεία και ειδικούς λογαριασμούς. Αν μας χρειαστεί η πατρίδα, όλοι μαζί θα πολεμήσουμε. Μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εσεις θα πολεμήσετε, εμείς θα δοξασθουμε η αλλιώς πληρώνετε εσείς κορόιδα να εισπρατουμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 11 Απρ.2.20.00. Το Πολεμικο Ναυτικο και η Πολεμικη Αεροπορια δεν ειναι Μετοχικο Ταμειο Στρατου, που τους παιρνετε τα χρηματα μεσα απο την τσεπη και σας λενε και ευχαριστω. Προσπαθηστε οι αστυνομικοι για ΜΤΕΔ, θα παρετε την απαντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τεράστια η ζημιά με την χωροφυλακή που έγινε στο ΜΤΣ. Δυστυχώς το πρώην δίδυμο ΓΔ και Προέδρου έκαναν ότι μπορούσαν για να μην λυθούν τα προβλήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που εχουν χασει καθε επαφη με την πραγματικοτηκα.

      Διαγραφή
  31. Τα μετιχικα ταμεια ζουν απο τα εξοπλιστικά. Τα εξοπλιστικά τα πληρώνει ο λαος αρα τα μετοχικα τα πληρωνει ο λαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η καλλίτερη αιτιολογία για να πάνε οι εξ ανατολάς σύμμαχοι στο Δ.Δ της Χάγης. Ελπίζω να καλέσουν ως μάρτυρες των συμφερόντων τους και την ΕΑΑΣ! Ελπίζω και κάποιος από την εξωτερική πολιτικής τους, να διαβάσει και το παρόν σχόλιο. Αφού λοιπόν, (τα φάγαμε) δεν έχουμε εμείς, και έχουμε μεταξύ μας το Αιγαίο, τότε, ηθικό και δίκαιό είναι να μοιραστούμε ισόποσα και τους πόρους του Αιγαίου. Δίκαια μισά - μισά. Αν ήμουν Ερντογάν ή ο Κιλιτσντάρογλου αύριο, η πρώτη κίνηση που θα έκανα, θα ήταν αυτή! Και ας μην γίνει από την ηγεσία! Και μόνο η υποστήριξη αυτής της λύσης από την ανώτατη ηγεσία του στρατού της Ελλάδας (δεν μιλάω για τους άλλους), τους δικαιώνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Aλλο ενα τερατωδες ψεμα ειναι οτι το ΜΤΣ δινει μερισματα απο χρηματα των εξοπλιστικων (δηλαδη του ''λαου''). Ολοι οι προυπολογισμοι των τελευταιων ετων ειναι διαθεσιμοι. Βρειτε εστω και ενα εσοδο απο εξοπλιστικα -ποσο και ετος- εστω και ενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή