Όταν στην ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ επιλέγονται …«delivery boys» και όχι ηγέτες!!!

Όταν στην ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ επιλέγονται …«delivery boys» και όχι ηγέτες!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθε η είδηση για την αποπομπή του Αρχηγού της ΕΛ-ΑΣ και τον ορισμό νέου από το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με αυτό «ο ορισμός του νέου Αρχηγού έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων για την ασφάλεια των πολιτών».

2. Για την επιλογή των ανώτατων στελεχών το «βιογραφικό» (δηλ. τα στοιχεία του ατομικού βιβλιαρίου και των φακέλων) των αξιωματικών θα έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο ανέλιξης. Όμως, το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι τα «βιογραφικά». Και πέραν της έλλειψης βασικών στοιχείων (ξένες γλώσσες, πανεπιστημιακή μόρφωση, άριστη επίδοση στις Σχολές εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης κ.λ.π.) έχουμε περιπτώσεις, που κάποιοι ανέλαβαν ηγεσία, χωρίς να έχουν ευρεία διοικητική και επιτελική πείρα. Χωρίς να έχουν υπηρετήσει σε αστυνομικό τμήμα ή τμήμα ασφαλείας, να έχουν συντάξει δικογραφία και να έχουν κάνει σύλληψη (βλ. άρθρο μας: «Οι «καρατομήσεις», οι αδικίες και η «βιομηχανία παραγωγής Στρατηγών», Ιανουάριος 2023).

3. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων της ΕΛ-ΑΣ γράφαμε: «Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν προσφάτως αποστρατευθέντες αξιωματικοί «Ούτε σε εποχή Πρώτης Φορά Αριστεράς έγινε τέτοια επιλεκτική αποπομπή ή διατήρηση και τοποθέτηση αξιωματικών. Ήταν σαν να έκαναν τις κρίσεις η Όλγα με τον Άρη. Ένας είναι ο απόλυτος και διαχρονικός κυρίαρχος του παιγνιδιού (η δύναμή του υπερβαίνει τη θεσμική ιδιότητα και θυμίζει «παρακράτος»), που καταστρέφει το προφίλ της Κυβέρνησης και οδηγεί τους φίλα προσκείμενους να γυρίζουν πλέον την πλάτη» κατέληγαν με έμφαση. Πολλοί μίλησαν για «ήττα της Νέας Δημοκρατίας» (και της Δημοκρατίας-Κράτους Δικαίου συμπληρώνουμε εμείς). Και μείναμε με την απορία: «Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο»; (βλ. άρθρο μας: «Η «κρίση» στις κρίσεις της ΕΛ-ΑΣ και οι «δομικές αλλαγές» που δεν έγιναν», Απρίλιος 2022).

4. Θυμίζουμε επίσης, ότι στις έκτακτες κρίσεις το φθινόπωρο του 2018 και στις τακτικές το Γενάρη 2019, «πετσόκοψαν» πρόωρα τους καλύτερους αξιωματικούς, ενώ κάποιοι παρέμειναν οιονεί «ισόβιοι Μητροπολίτες» στην ηγεσία (ως ανώτατοι) για περισσότερα από 8-10 έτη (όταν πολλοί δεν συμπληρώνουν χρόνο).

5. Σύμφωνα με τον Dr.Stephen R.Covey οι τίτλοι ιεραρχίας είναι «εξουσία», δεν είναι όμως «ηγεσία». Ηγεσία είναι «να μεταδώσεις με τόση σαφήνεια στους ανθρώπους το τι πραγματικά αξίζουν και το τι μπορεί να κάνουν, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να το αναγνωρίσουν και να το ενστερνιστούν». Ηγεσία λοιπόν είναι η απελευθέρωση του δυναμικού των άλλων. Κάτι που ασκείται μέσα από τους πολλούς ρόλους-προσωπικούς και επαγγελματικούς-που μπορούμε να έχουμε. Θεωρεί ότι η «επικέντρωση στις Αρχές», είναι η πλέον σημαντική ιδιότητα του ηγέτη. Και σε αυτές αναφέρει την ακεραιότητα, την συμπόνοια, την εμπιστοσύνη, την εντιμότητα, την υπευθυνότητα και ότι απορρέει από αυτές (βλ. άρθρο μας: «Αρχηγός ηγέτης ή διαχειριστής και…delivery boy;», Σεπτέμβριος2018).

6. Η έλλειψη χαρισματικής ηγεσίας φαίνεται στην αδυναμία χειρισμού κρίσεων, όταν δηλαδή «κάτσει η στραβή στη βάρδια». Κάποιοι κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για εγκληματικές ενέργειες ή παραλείψεις. Άλλοι αυτό-διαφημιζόμενοι και αυτό-προβαλλόμενοι στα Μ.Μ.Ε. με τα «τζούφια» και εν πολλοίς «μαϊμού» βιογραφικά, φρόντισαν να εξυπηρετήσουν (μετέπειτα) υπόδικους τηλεπαρουσιαστές, παρέχοντας καταχρηστικώς (και χαριστικά) φύλαξη και συνοδεία ασφαλείας, ώστε να λάβουν (ως αντάλλαγμα;;;) την προβολή των γνωστών…«αγιογραφιών» τους.

7. Τέλος ο τρόπος αντίδρασης στην αποστρατεία και αποχώρησης (με το κεφάλι ψηλά χωρίς μεμψιμοιρίες) από την ενεργό υπηρεσία είναι κρίσιμος (γιατί «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»). Μια απαράδεκτη-υπερβολική αντίδραση (γκρίνια, συνωμοσιολογία κλπ) φανερώνει και έλλειμμα ηγεσίας. Με απλά λόγια αποδεικνύει την αχαριστία και την ακαταλληλότητα της επιλογής. Και ο κόσμος αναρωτιέται «πως γίνεται και λαλούν για…κακώς κείμενα, όσοι και όταν αποπέμπονται και όχι όσο έχουν αγκαλιά την καρέκλα»; Συμπερασματικά τα «δοτά» αξιώματα και γαλόνια δεν κάνουν τους ηγέτες. Δυστυχώς!!!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Eυστοχο αρθρο! Το να φευγει καποιος με το κεφαλι ψηλα (παραγραφος 7) ....... εχει τεραστια σημασια. Σε αρκετες περιπτωσεις καποιοι που επελεγησαν σαν αρχηγοι αποδειχθηκαν ανεπαρκεις με αποτελεσμα να αντικατασταθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αδιανόητο να επιλεγονται Στρατηγοι Αστυνομίας και Αρχηγοι χωρίς να έχουν θητευσει σέ Αστυνομία Τμηματα όπως Ομονοιας, Εξαρχιων, Ακρόπολης, Πειραια, ΓΑΔΑ, κλπ. Να μην έχουν πατησει ποτε Αθήνα και να μην ξέρουν που είναι η Ομονοια και το Μεταξουργειο και η Λιοσιων και τα Εξαρχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι ο αποστρατευθεις Αρχηγός έχει τζούφιο βιογραφικό. Γραμματικές γνώσεις λυκείου μόνο, καμία ξένη γλώσσα και χωρίς ευρεία διοικητική και επιτελική πείρα (υπηρέτησε μόνο σε τροχαία επαρχίας και καθόλου στη ΓΑΔΑ κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή