Νέα ερώτηση στη Βουλή για ΕΠΟΠ: Παραμονή στις ΕΔ και μετά τα 50 για όσους επιθυμούν μέχρι συμπλήρωση αναγκαίων συντάξιμων χρόνων

Νέα ερώτηση στη Βουλή για ΕΠΟΠ: Παραμονή στις ΕΔ και μετά τα 50 για όσους επιθυμούν μέχρι συμπλήρωση αναγκαίων συντάξιμων χρόνων

Κατατέθηκε Ερώτηση (Αρ. 2547/01-03-23) στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Τροποποίηση ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, δεδομένου ότι με το όριο ηλικίας των 50 ετών οδεύουν προς την αποστρατεία ενεργά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δύνανται να συνδράμουν στο έργο και την αποστολή τους, όταν με την κατάργηση των ηλικιακών ορίων αποστρατείας τους μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επιτέλους μέριμνα και να δώσει λύση στο τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα, θεμελιώνοντας τον σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μέριμνας της πολιτείας προς τους πολίτες και της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αφήνοντας στην άκρη τη δικαιολογία ότι φέτος δεν συμπληρώνουν παρά μόνο δύο (2) στελέχη τα ηλικιακά όρια, αν και το υπόψη πρόβλημα παραμένει και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στα στελέχη των ΕΔ της υπόψη κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Το θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το στράτευμα και κυρίως τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι ΕΠΟΠ προσλήφθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με υποχρέωση 35 ετών υπηρεσίας, όπως ισχύει για όλα τα στελέχη των ΕΔ. Πρόκειται για έναν θεσμό που εγκαθιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες, ο οποίος λειτούργησε ευεργετικά για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του στρατεύματος. Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη, κατά την τότε νομοθετική διαδικασία, η σχετική διάταξη περί ηλικιακών ορίων του ν.δ.445/1974, αλλά ούτε και ο ν.4609/2019, ο οποίος έλαβε σχετική μέριμνα μόνο για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) -όχι για τους ΕΠΟΠ- με συνέπεια να επίκειται οσονούπω η απόλυση των μεγαλύτερων σε ηλικία ΕΠΟΠ στην ηλικία των πενήντα (50) ετών τους, μέσω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους λόγω ορίων ηλικίας, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.δ.445/1974, στερώντας από τις οικογένειές τους οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.

Δεδομένου ότι, σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποστρατεία στελεχών των ΕΔ, χωρίς τη θέλησή τους, επιδρά καθοριστικά στην οικονομική κατάσταση των εν λόγω στελεχών και των οικογενειών τους, ενώ αποδυναμώνει το παραγωγικό έργο του στρατεύματος, στερώντας το από τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες των ΕΠΟΠ στη συνεισφορά τους στην εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ.

Δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» (ο σημερινός ν.5018/23) κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, η υπ’ αριθμ. 1568/7 1.2.23 τροπολογία με θέμα «Τροποποίηση ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ», την οποία δεν κάνατε αποδεκτή, με τη δικαιολογία ότι φέτος δεν συμπληρώνουν παρά μόνο δύο (2) στελέχη τα ηλικιακά όρια, αν και το υπόψη πρόβλημα παραμένει και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στα στελέχη των ΕΔ της υπόψη κατηγορίας.

Δεδομένου ότι, η σχετική διάταξη θέσπισης ηλικιακών ορίων τέθηκε σε ισχύ περίπου 30 χρόνια πριν την θεσμοθέτηση της κατηγορίας των ΕΠΟΠ. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία και δίκαιη η βελτίωση αυτής της ρύθμισης, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, μεριμνώντας για την παραμονή στο στράτευμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, για όσους ΕΠΟΠ το επιθυμούν και μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας, θεμελιώνοντας τον σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μέριμνας της πολιτείας προς τους πολίτες και της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των ΕΔ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να εξετάσετε το υπόψη πρόβλημα άμεσα;

2. Προτίθεστε να δώσετε λύση στο υπόψη πρόβλημα των ΕΠΟΠ, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, μεριμνώντας για την παραμονή στο στράτευμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, για όσους το επιθυμούν και μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας;

Δείτε την σχετική ερώτηση και ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Η κατάρα του να γίνει κανείς αξιωματικός είναι το νόημα της ερώτησης. Οι ΕΠΟΠ να μένουν μετά τα 50 (γενικά και αόριστα) και οι αξιωματικοί να φεύγουν ξαφνικά οπότε καπνίσει του εκάστοτε αρχηγού που επιθυμεί να ελαφρύνει την επετηρίδα γιατί είναι ιδιοκτησίας του (Επισυνάπτεται η επετηρίδα στο Ε9 εκάστου αρχηγού?).
    Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν πότε θα βγουν στη σύνταξη αλλά οι στρατιωτικοί παίζουν λοτο από 51 έως 60 .
    Η απόλυτη ξεφτίλα του κράτους των κοτζαμπάσηδων.
    Ο αρχηγός ηγέτης που θα περάσει το όλοι οι στρατιωτικοί στα 58 θα έχει προσφέρει τεράστια υπηρεσία στο Ελληνικό έθνος. Απέχει πολύ η στιγμή αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά για το επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του στρατεύματος δεν έχω λόγια! Στα 50 και μετά δε θα μπορεί κανένας να κάνει αυτά που θέλει η υπηρεσία! Αφήστε τον κόσμο να φύγει στα 50! Για 600 άτομα το χρόνο κανείς δε θέλει να κάτσει μέχρι τα 60 του στο στράτευμα γιατί θα πάρουν άλλους ποιό νέους και με λιγότερα χρήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η νοοτροπία των κουρασμένων στρατιωτικών και η κουλτούρα των 50άρηδων συνταξιούχων δεν αφήνουν τον στρατό να προκόψει. Οι Αμερικανοί υπαξιωματικοί που μένουν ως Αρχιλοχίες μέχρι τα 60 και γυρίζουν σε μάχιμες αποστολές ανά τον κόσμο πως δεν έχουν βιολογικό θέμα? Αυτοί βέβαια εκπαιδεύονται και γυμνάζονται συνέχεια και διατηρούνται μάχιμοι ακόμα και οι των Ειδικών Δυνάμεων.
      Κανείς να μην υποχρεούται παραμονής μέχρι τα 58, αλλά όσοι επιθυμούν και έχουν τα προσόντα παραμονής γιατί να εκδιώκονται βίαια. Ο μόνος λόγος που απολύονται στην Ελλάδα οι στρατιωτικοί είναι για μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας.

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα,ας μη νομίζουν μερικοί (τύπου εμθ)ότι άπαξ κι έγινε αξιωματικός,δεν ξαναπιάνει εργαλείο στο χέρι του. Αν ο στρατός χωριζόταν σε έχοντες χειρωνακτική εργασία και σε μη έχοντες,θα είχε ξεσπάσει εμφύλιος.

      Διαγραφή
    3. 4:41:00 μ.μ.στο αμέρικα όμως, δεν έχει "είμαι ανθλγος και δεν πιάνω εργαλείο γιατί έτσι μου αρέσει,και δε με κρίνει κανείς". Εκεί οι υπαξ μετράνε πιο πολύ απ'τα νέα αξ. Να συμπληρώσω,ότι αυτή είν'η νοοτροπία που περνάνε οι λίγο παλιότεροι ευέλπιδες στις νέες σειρές τους στο ελλάντα.

      Διαγραφή
    4. ΑΝΏΝΥΜΟΣ
      Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2023 4:41:00 Προς τον Κύριο.... Να πληρωθώ και σαν Αμερικάνος φίλε..... Και θα κάτσω....

      Διαγραφή
  3. Η δήλωση παραμονής στην αεροπορία, είναι η μέση λύση για όλους, εννοώντας τους ΕΜΘ,που πλέον τους 'εγκλώβισε' λόγω βαθμών έως τα 54 έτη ηλικίας τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλοι μέχρι τα 68 λοιπόν; Πλάκα θα έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη λέτε ψέματα και τα πιστεύει ο κόσμος! Στην αυταπάγγελτη παίρνει ο Στρατιωτικός σύνταξη το μέσο όρο από τα χρόνια που έχει δουλέψει! Είναι νόμος και τα υπόλοιπα είναι αερολογίες! Κάποιοι μπήκαν μικροί και δε θέλουν να την πληρώσουν εξαετίας λίγων που θυμήθηκαν ότι έπρεπε να κόψουν ένσημα στα 28 τους. Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να φύγει και να μην εγκλωβιστεί όπως οι ΕΜΘ μέχρι τα 60! Εδώ μέχρι και οι σχολές φεύγουν στα 53 τα 50 σας πείραξε! Κάποιοι θέλουμε να φύγουμε έστω και με λίγα γιατί δεν υπολογίζαμε ότι θα κάτσουμε μέχρι τα 60 στο στρατό αλλά να φύγουμε νωρίτερα. Μην τα σκαλίζετε και μην τα πιέζετε και αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους γιατί υπάρχει λόγος που βγήκαν τότε αυτοί οι νόμοι το74!

    ΑπάντησηΔιαγραφή