Συντάξεις: Έρχονται 2 αυξήσεις μέσα στους επόμενους 9 μήνες–Πού θα φτάσουν και πότε θα καταβληθούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Συντάξεις: Έρχονται 2 αυξήσεις μέσα στους επόμενους 9 μήνες–Πού θα φτάσουν και πότε θα καταβληθούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη θα είναι διορθωτική (κοντά στο 0,5%) εξαιτίας της υψηλότερης ανάπτυξης του 2022 - Η δεύτερη (νέα) έρχεται τον Ιανουάριο 2024 και υπολογίζεται σε 3-4% για όλους - Μεγάλη πληγή η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 27/03/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μόνιμες γίνονται οι ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις που θα προκύπτουν από το άθροισμα του 50% της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Έτσι, για το 2023 προκύπτει μεγαλύτερη αύξηση από το 7,75% που προήλθε από τις πρώτες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2022. Όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός κλείνουν σε επίπεδα που διαμορφώνουν την αύξηση πάνω από το 8%. Συνεπώς, θα υπάρξει αναδρομική πληρωμή για τις αυξήσεις από 1ης Ιανουαρίου 2022 κατά το φθινόπωρο ή έως το τέλος του έτους. Το τελικό ποσοστό θα αποφασιστεί το καλοκαίρι, όταν επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat, το οποίο αναμένεται κοντά στο 0,5%.

Το ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις του 2024 που αναμένονται στο 3%-4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023 (2,3%) και τον πληθωρισμό. Η αύξηση 3%-4% θα υπολογιστεί από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο», ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου (ΦΩΤΟ), ανέφερε ότι «τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μία πραγματικά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς». Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι εντός των επομένων ημερών, πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ. Για τα όρια ηλικίας, συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία, ο Π. Τσακλόγλου είπε ότι δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των συντάξεων, «κάθε χρόνο θα υπάρχει μια μόνιμη αύξηση των συντάξεων που θα προκύπτει από το άθροισμα του 50% της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Φαίνεται ότι η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη φέτος, αλλά ο πληθωρισμός χαμηλότερος. Από το άθροισμα των δύο επί 50% θα προκύψει μια νέα αύξηση, της τάξεως του 3%-4%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν μόνιμο μηχανισμό που αφορά τόσο τους συνταξιούχους που ξαναπήραν αύξηση και κάθε χρόνο θα προστίθενται και νέοι συνταξιούχοι λόγω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς.

Την ίδια ώρα, εκτός από τον φόρο και την κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, διαπιστώνεται σε πολλούς συνταξιούχους ότι ψαλιδίζεται σημαντικά η αύξηση 7,75% από την αλλαγή κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που ροκανίζει μέχρι και το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις.

Κλικ για μεγέθυνση:

Πρόκειται για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3865/2010) για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Είναι μία εισφορά η οποία επιβλήθηκε επί Μνημονίων πριν από 13 χρόνια και δεν έχει πλέον καμία συνεισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα. Μεγάλοι «χαμένοι» φαίνεται πως είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 1.340 ευρώ ή πάνω από 1.580 ευρώ, καθώς, λόγω της αύξησης 7,75%, οι αποδοχές τους αλλάζουν το ποσοστό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Στην πρώτη περίπτωση, οι συνταξιούχοι υπερβαίνουν το όριο των 1.400 ευρώ, άρα από εκεί που δεν είχαν τέτοια υποχρέωση αναγκάζονται να καταβάλλουν εισφορά 3%. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αποδοχές των συνταξιούχων κυμαίνονται πάνω από τα 1.700 ευρώ και έτσι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων διπλασιάζεται και από 3% αυξάνεται στο 6%.

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΑΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 17/18 ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ;;;ΣΙΩΠΗ ΕΕΕ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ πολύ Κε Τσακλόγλου που θα μας δώσετε διοθωτικά εως 0,5% και 3-4 % όντως είναι πολύ καλές αυξήσεις, τι καλοί που είσαστε ;και τέλος του χρόνου κι'όλας ρε θα φάτε μαύρο ,ποίους κοροϊδεύεις δεν ντρέπεστε λίγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μας λέει ο κύριος . Μπροστά στη μείωση που έχουν υποστεί οι συνάξεις μας , κατά 40% το 2013 επί σαμαρά -Βενιζέλου , έρχεται ανερυθρίαστα να μας πει ότι θα δοθούν αυξήσεις 0,5% και 3%-4%. Να καλύψουν τι ; Κύριε σώσε τους ασεβείς ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιοι σαν αυτόν τον κ. Τσακλόγλου θα κάνουν την ΝΔ και θα αναρωτιέται μετά τις εκλογές που πήγαν οι ψηφοφόροι. Αλίμονο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ που η κυβερνηση ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ Ν.3865/10. Ο νόμος επιβλήθηκε από την Τρόικα ,κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17.και ο Ν4093/2012.
    Επομενως οτι και να δωσει θα ειναι κατω απο το 1/3 της ...φερομενης αυξησης.ΚΡΑΤΟΣ που περιμενει να κοψει συνταξεις για να επιβιωσει δεν αξιζει να υπαρχει και η ΤΟΥΡΚΙΑ φανταζει παραδεισος.ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ δεν τα κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην λέτε σας παρακαλώ ότι οι νόμοι που μείωσαν τις συντάξεις μας επιβλήθηκαν από την τρόικα . Οι νόμοι θεσπίστηκαν με απόφαση των τότε κυβερνήσεων ΝΔ+ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ήθελαν να πάνε κόντρα με την κοινωνία και βρήκαν μόνο τους συνταξιούχους για να καλύψουν τα αμαρτήματα του παρελθόντος. Όποιος διαφωνεί για το πότε ψηφίστηκαν οι νόμοι δεν έχει παρά να ανατρέξει στο εκκαθαριστικό των συντάξεων που αναγράφεται το έτος.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα. Η ΕΑΣ που κυριολεκτικά μας τσακίζει θεσπίστηκε από Κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά δεν ξεχνιούνται εύκολα…

      Διαγραφή
  6. Οι Σαμαρας και Βενιζελος δεν ειχαν αλλη επιλογη. Ελαβαν επωδυνα μετρα διοτι υπηρχε/υπαρχει οικονομικη κριση την οποια βεβαια οι δικες τους προγενεστερες κυβερνησεις προκαλεσαν. Πες μας εσυ τι αλλο θα μπορουσαν να κανουν ή τι μπορει τωρα να γινει για να φθασουν οι αποδοχες μας στο επιπεδο του 2009???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούσαν να περικόψουν από τις τραπεζικές καταθέσεις μερικώς και όχι όλα από τις συντάξεις μας για τις οποίες πληρώναμε επί χρόνια. Και οι εισφορές ένα είδος υποχρεωτικής κατάθεσης είναι. . Αλλά αν αναρωτηθούμε ποιοι τέλος πάντων είχαν τις υπέρογκες καταθέσεις τότε μπορεί να εξηγηθεί αυτή τους η επιλογή.

      Διαγραφή
    2. να εφαρμοσθεί από αύριο το πρωι η υποχρεωτική ηλεκτρονική συναλλαγή με κάρτες στην αγορά και να καταργηθούν τα μετρητά στις τράπεζες, τα atm να σταματήσουν τα δείνουν χαρτονομίσματα όλοι κάρτες, τόσο απλά

      Διαγραφή
  7. Καλά μας δουλεύετε? Προεκλογικά δουλευτε υπέρ της χειρότερης κυβέρνησης που έχει ποτε δει ετούτος ο τόπος? Αισχος κύριοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα σεβαστούμε τις όποιες δικαστικές αποφάσεις, έλεγε ο Πρωθυπουργός, αλλά προφανώς ξεχάστηκε. Τώρα όσο αφορά τον Τσακόγλου το ξέρει ότι θα είναι και πάλι στην εξουσία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙ 40 ΤΙ 4. ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ
    ΠΟΙΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ?ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 40 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΕΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΤΗ ΞΕΥΤΙΛΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΤΟ 22 ΠΑΜΕ ΣΤΑ 62 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ 7.5 ΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ.
    ΥΠΟΛΟΙΠΑ 55 ΤΑ ΕΚΑΤΟ
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σοβαρά τώρα? Τον Ιανουάριο του '24? Πάρτε με τηλέφωνο στο vpn. Εάν ζούμε διότι δεν μας βλέπω καλά. Και δεν μας έδωσε ακόμα το ξίφος μας ο αρχηγός. Άλλο μαράζι κι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή