Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Αυξήσεις μόνο για Ανώτατους με αναλογικότητα εισφορών και Εθελοντές Μακράς Διαρκείας!

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Αυξήσεις μόνο για Ανώτατους με αναλογικότητα εισφορών και Εθελοντές Μακράς Διαρκείας!

Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr-Εστάλη με email:

Άρθρα 27 και 30. Αυξήσεις μόνο για Ανώτατους με Αναλογικότητα Εισφορών-Παροχών. Εισφορές Κοινωνικού Χαρακτήρα (βαπτίστηκαν οι εισφορές) για τους Εθελοντές Μακράς Διαρκείας!

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα σας. Σας παραθέτω κάποια στοιχεία για δύο άρθρα του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει. Το πως δικαιολόγησαν την αύξηση των εισοδημάτων (μέσω της αύξησης μεριδίων) από το ΜΤΣ μόνο των Ανωτάτων Αξιωματικών με το άρθρο 30, την ίδια στιγμή που δεν αποδίδουν οφειλόμενα χρήματα στους ΕΜΘ με το άρθρο 27. Μάλιστα δεν έγινε κουβέντα για τα οφειλόμενα αναδρομικά (επι τρία χρόνια) από την προαγωγή τους στον Βαθμό του Ανθλγού για τους ΕΜΘ που συνεχίζουν να τους αναφέρουν ακόμη (λανθασμένα;) ως Διαρκείας.! Ναι καλά ακούσατε!

Όχι δεν θα είμαστε αφοριστικοί για το σύνολο των διατάξεων, όμως θα μας επιτρέψετε να σχολιάσουμε συγκεκριμένα τα άρθρα 27 και 30 που έχουν άμεσο θετικό οικονομικό αποτύπωμα για χιλιάδες στελέχη ε.α, και αρνητικό για χιλιάδες άλλα ε.ε και ε.α. ΕΜΘ.

Δείτε αυτά που συνέβησαν τεκμηριωμένα με στοιχεία που ελήφθησαν μέσα από τις συνεδριάσεις της Βουλής και όχι μόνο.

Εισηγητής του Νομοσχεδίου Βουλευτής και Στρατηγός ε.α κύριος Μανωλάκος:

Στην 2η ανάγνωση χαρακτήρισε κάποια άρθρα του νομοσχεδίου ως άκρως θετικά. Μεταξύ αυτών τα άρθρα του νομοσχεδίου 27 και 30.

Το άρθρο 27 καθιερώνει και ορθώς αυτεπάγγελτη αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας. Με την καταβολή όμως πρόσθετης κράτησης χωρίς να διευκρινίζει για ποιους; Θα καταβάλουν δηλαδή εκ νέου εισφορές οι υπηρετούντες, και θα συνεχιστεί η άδικη παρακράτηση τους από το ΕΦΑΠΑΞ (περίπου 3.000 ευρώ) γι αυτούς που αποστρατεύονται ενώ αυτές έχουν ήδη καταβληθεί κατά την 1η τους υπηρετήσιμη πενταετία στις ΕΔ προς ΜΤΣ και ΕΛΟΑΣ; Φυσικά και δεν αναφέρει πουθενά επίσης για επιστροφή των παρακρατούμενων εισφορών ΕΤΕΑΜ από το ΜΤΣ παρότι ο νόμος του 2011 όριζε αλλιώς. Ζητήθηκε λοιπόν επανειλημμένως το τελευταίο δεκαπενθήμερο μέσω επιστολών μου να γίνουν διευκρινίσεις όσον αφορά την διατύπωση του άρθρου. Να σημειώσω πως το θέμα τέθηκε από κάποιους εισηγητές κομμάτων στην δεύτερη ανάγνωση κατ άρθρο και αναμενόταν κάποια διευκρίνηση ή νομοτεχνική βελτίωση. Άρα καταρρίπτεται και η όποια δικαιολογία ότι δεν γνώριζε ο κύριος εισηγητής ή δεν κατάλαβε καλά ο κύριος Υπουργός. Δυστυχώς κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της 07 Φεβ στο άκρως κατά τα άλλα θετικό άρθρο 27 ο κύριος εισηγητής δεν αναφέρθηκε στο άρθρο κάν αποφεύγοντας το. Γιατί; Σημειώνω εδώ πως είχε λάβει γνώση αναλυτικά για τις οικονομικές επιπτώσεις του άρθρου με την ισχύουσα νομοθεσία (που μνημονεύεται στο άρθρο) με επαναλαμβανόμενες και τεκμηριωμένες αποδείξεις (ενημερωτικό φύλλο μισθοδοσίας στελέχους ΕΜΘ του 1991 όπου φαίνονται οι καταβαλλόμενες κρατήσεις υπέρ ΕΛΟΑΣ και ΜΤΣ) όπως άλλωστε και όλοι οι εισηγητές των κομμάτων αλλά και όλα τα μέλη της επιτροπής. Σε όλους εστάλη η επιστολή, δεν έγινε καμία απολύτως κομματική ή προσωπική επιλογή. Θα έπρεπε λοιπόν να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινήσεις προκειμένου να αποσαφηνιστεί το συγκεκριμένο άρθρο για να μην ερμηνεύεται το άρθρο κατά το δοκούν. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο θεωρώ πως οι συνάδελφοι ΕΜΘ θα κληθούν να ξανά καταβάλλουν εισφορές χιλιάδων ευρώ, ενώ τις έχουν ήδη καταβάλει, για αναγνώριση μετοχικής σχέσης. Ενίσχυση των πόρων του ταμείου δηλαδή. Αν είναι λάθος (κάτι που εύχομαι) η ερμηνεία δεν θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινίσεις; Αναμένουμε λοιπόν!

Στο άκρως τώρα θετικό άρθρο 30.

Το μεγάλο κόλπο θα έλεγα.

Το άρθρο 30, αναπροσαρμόζει τα μερίδια μόνο των Ανωτάτων. Στην Ολομέλεια της 07 Φεβ χρόνος προβολής: 10:00, Δείτε τι ανέφερε στην εισήγηση του ο Στρατηγός και εισηγητής του νομοσχεδίου, πιθανόν για να δικαιολογήσει κάπως τις έξτρα απολαβές (αύξηση των μεριδίων) των Ανωτάτων από ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ, (Στο διπλάσιο δηλαδή, όπως ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 30 ΦΕΚ 3395 ΤΒ΄ 21 Οκτ. 16 για να αποφύγουν προφανώς τις όποιες επικρίσεις). Αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά πως: Να πω εδώ πως ήταν άδικες οι επικρίσεις για το άρθρο αυτό αφού η ρύθμιση επιβαλλόταν μιας και το μισθολόγιο των Στρατιωτικών του 2017, καταργήθηκαν οι μισθολογικές προαγωγές και θεσμοθετήθηκαν ανά βαθμό μισθολογικά κλιμάκια, οπότε κρίθηκε απαραίτητη και η αντίστοιχη προσαρμογή των μερισμάτων.

Μόνο για τους ανώτατους συνέβη αυτό; Όχι φυσικά, το ίδιο συνέβη για όλους, όμως όταν δεν υπάρχει πραγματικό επιχείρημα στήριξης ακούγονται τέτοια απίθανα ομολογουμένως επιχειρήματα.

Θυμίζω λοιπόν εδώ για να μην λησμονούμε ποιοι ωφελούνται αλλά και πόσο, ότι δίνονται 4 μερίδια ΜΤΣ + 4 μερίδια ΕΚΟΕΜΣ για το βαθμό του Ταξιάρχου που φτάνουν έως τα 10 + 10 για τους Αρχηγούς αυξάνοντας όμως έτσι έμμεσα και τα δικαιούμενα μερίδια στο χορηγούμενο ΒΟΕΑ των παραπάνω, άρα εξαλείφοντας την όποια ενδεχόμενη μελλοντική μείωση από την εφαρμογή της ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ. Με ένα σμπάρο όχι 2 αλλά 3 τρυγόνια λοιπόν. Αύξηση μεριδίων από ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ αλλά και ΒΟΕΑ. Γι αυτό το χαρακτήρισα το μεγάλο κόλπο.

Επί του συγκεκριμένου άρθρου δεν ακούστηκε στην βουλή κουβέντα. Σιγή ιχθύος! Σαν να υπήρχε μια άτυπη συμφωνία κυρίων! Πως άλλωστε θα ακουγόταν. Ανώτατοι στα επιτελεία εισηγήθηκαν πιθανόν το άρθρο στον ΥΠΕΘΑ, Ανώτατοι στην πλειοψηφία των κομμάτων οι εισηγητές στην βουλή. Ποιος λοιπόν θα αντιδρούσε; Ποιος σκέφτεται τους υπόλοιπους. Είναι το γνωστό κόλπο άλλωστε. Θα μπορούσε να αρνηθεί κάποιος στην βουλή την αύξηση μεριδίων Αξιωματικών; Άρνηση αύξησης; Όχι φυσικά. Θα μπορούσαν όμως να αυξηθούν αναλογικά κατά βαθμό τα μερίδια όλων μέσω της αύξησης τιμής μεριδίου όπως γινόταν τόσα και τόσα χρόνια. Τι άλλαξε τώρα; Οι ανώτατοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τους υπόλοιπους; Την απάντηση την αφήνω στην κρίση σας.

Μάλιστα ακόμη και ο κύριος ΥΕΘΑ υπερθεμάτισε για το Άρθρο 30 αναφέροντας χαρακτηριστικά στην συνεδρίαση της 01 Φεβ 2023:

Χρονικό σημείο δήλωσης της 01 Φεβ 2023: 2:13:20. Η δήλωση του: Εφαρμόζεται η γενική αρχή της αναλογικότητας εισφορών-παροχών. Εσφαλμένη η κριτική ότι οι Ανώτατοι παίρνουν περισσότερα και η μεταχείριση προς τους κατωτέρους είναι δυσμενής. Δίνουν δηλαδή παραπάνω εισφορές, παίρνουν παραπάνω μέρισμα. Υπάρχει η αναλογικότητα..

Την ίδια περίπου φράση περί αναλογικότητας ανέφερε επίσης στις 02 Φεβ 2023 σε σχετική έγγραφη απάντηση του στη βουλή για την περικοπή του ΒΟΕΑ (σχετική ΚΥΑ) απάντησε πως: Η σημαντικά μεγάλη διαφορά στη σχέση εισφορών μετόχων/εισφορών μερισματούχων. Η υπόψη τροποποίηση κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΜΤΣ, για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση των εσόδων - εξόδων της παροχής του ΒΟΕΑ, καθώς και για λόγους ίσης μεταχείρισης των μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου. Και πάλι αναλογικότητα λοιπόν.

Μια αναλογικότητα ΑΛΑ ΚΑΡΤ που δυστυχώς δεν ισχύει για όλους όπως οι ΕΜΘ αφού:

Σε έγγραφη δήλωση του ο κύριος ΥΕΘΑ μόλις μία μέρα πριν δηλαδή στις 01 Φεβ 2023 σε σχετική απάντηση με θέμα: Επιστροφή πρόσθετης κράτησης υπέρ ΙΚΑ -ΕΤΕΑΜ νυν ΕΦΚΑ αναφέρει:

Επισημαίνω ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που διέπουν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων οι κρατήσεις παγίων δικαιωμάτων υπέρ αυτών (των ταμείων δηλαδή) αποτελούν μέρος των νομοθετημένων πόρων των Ταμείων με κοινωνικό χαρακτήρα και όχι ανταποδοτική εισφορά, οι οποίες διενεργούνται στις αποδοχές όλων των Στρατιωτικών και εργαζομένων σε στρατιωτικές υπηρεσίες.

Εδώ όχι εφαρμογή της αναλογικότητας;

Όμως τι να σχολιάσουμε εμείς όταν:

O Κύριος ΥΕΘΑ στην 3η συνεδρίαση της 01 Φεβ 2023 ανέφερε χαρακτηριστικά:

Δεν είναι τόσο λάθος οι διατάξεις του Νομοσχεδίου. Χρονικό σημείο δήλωσης: 01:54:57. Το ποσό ή ποια άρθρα του Νομοσχεδίου είναι λάθος δεν μας είπε όμως.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή παραθέτω και τις παρακάτω ατυχείς δηλώσεις που θεωρώ πως έχουν την σημασία τους:

Ο Στρατηγός ε.α και εισηγητής του Νομοσχεδίου για τις ΕΔ κύριος Μανωλάκος ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια τους ΕΜΘ, ως Εθελοντές Μακράς Διάρκειας! χρον. προβ. 11:50.

Κάτι που δυστυχώς επανέλαβε για ακόμη μια φορά και ο Πρωθυπουργός της χώρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια αναφέροντας τους ΕΜΘ ως Εθελοντές Μακράς Διάρκειας! χρον. προβ. 2:19:10.

Θα πρότεινα καλοπροαίρετα λοιπόν όταν αναφέρονται στον θεσμό των ΕΜΘ να τους αποκαλούν ΑΠΛΑ ως ΕΜΘ.

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Θα Προτεινα Ενεργειες Χαμηλου Κωστους ,,,,Καμπανια ολοι οι εως Βαθμο Συνταγματαρχου να Δημοσιευουν οτι θα Ριξουν Μαυρο Δαγκωτο στην Κυβερνηση αν δεν μπουν στην Αναπροσαρμογη των Μεριδιων Ολοι με Αλλαγη του Αρθρου 30 της Ντροπης,,,ιδου το Πεδιο για Ενεργειες Φιλτατοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τους ψηφίσουν οι ανώτατοι μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει να πέσει μαύρο από τούς περισσότερους συναδέλφους εε κ εα από την κοροϊδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ.Λοχαγε σας το έχω ξαναπεί να έρθετε μια βόλτα στην ΔΟΙ του ΓΕΣ να ενημερωθείτε .
    Στους ανώτατους δίνονται αυτά τα λίγα μερίδια για λόγους ισότητας και διαχωρισμού με τον βαθμό του Συνταγματάρχη και συγχρόνως στις καταργούμενες διατάξεις καταργούνται 2 μερίδια.
    Δηλαδή ο Ταξχος παίρνει 4 μείον 2 λαμβάνει 2 μερίδια επί 5 ευρώ σύνολο 10 ευρω ...μείον κρατήσεις 40% αποτέλεσμα ..6 ευρώ Αν τύχει και αλλάξει η φορολογία του ζήτημα να έχει αύξηση 3 ευρώ ..
    Πρώτα ρωτάμε και μετά κάνουμε τον έξυπνο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες είναι ακόμη χειρότερα, αν κάνουν όλη αυτή την ιστορία για 5-10 ευρώ

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε της ΔΟΙ /ΓΕΣ. Αν οι εισηγητές φορούσαν παντελόνια σαν άνδρες δε θα έκοβαν από τα παιδιά των συναδέλφων τους το ΒΟΕΑΑ για να πάρουν αυτοί αύξηση οι ψηφίσαντες στο ΜΤΣ ΑΝτγος Και Υπγος θετικά πήραν τα ανταλλάγματα τους με αναβάθμιση και προαγωγή και τους χλευάζουν οι πάντες!!!! Ντροπή και μόνο ντροπή προκαλεί η απαράδεκτη ΚΥΑΛΙΑ Ήταν σύμφωνη όλη η ηγεσία και ο Αρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ

      Διαγραφή
    3. Έτσι ακριβώς είναι, 9 Φεβ 10:13 00!
      Μόνο παχιές κουβέντες μάς λέει ο Λοχαγός. Αντάξια του βαθμού του είναι τα λεγόμενά του. Και ΤΟΛΜΑ να μιλάει και για ανώτατους!

      Διαγραφή
  5. Θα επρεπε να ντρεπονται που αυξησαν τα μερισματα μονο για τους ανωτατους.Μα καλα αυτοι οι ανθρωποι χορταση δεν εχουνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Σχες εξ υπξκών που πλήρωσαν τις επί πλέον εισφορές και λαμβάνουν μέρισμα Αντγου γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο; Ρατσιστικός διαχωρισμός όπως πάντα ! Ντροπή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι λεφτά στους ευέλπιδες.Εσεις έχετε την πίτα εσείς και το μαχαίρι 🗡️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι η ανάλυση του ΔΟΙ με συγκλόνισε προτείνω να πάρουν κ τα δικά μου μερίσματα με 5-10 € αύξηση πως να ζήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι εθελοντες μακρας θητειας που γινονται αξιωματικοι πρεπει να μετακομιζουν στην Β μισθολογικη κατηγορια και οι αποφοιτοι ΑΣΣΥ στην Α μισθολογικη κατηγορια και να φθανουν ολοι τους εως τον βαθμο του συνταγματαρχη και να μην αποκλειονται απο πουθενα διοτι ειναι καλυτεροι απο τους ομοιοβαθμους τους των σχολων αξιωματικων επειδη ξεκινησαν απο πολυ χαμηλα κι αν δεν γινει αυτο για ολους τοτε ας γινει εστω για τους αποφοιτους τριετους φοιτησεως που γινονται ανθυπολοχαγοι μετα απο 19 ετη υπηρεσιας κι οχι μετα απο 4 ετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή