Δίπλωμα οδήγησης: Πού αλλού μπορώ να το χρησιμοποιήσω εκτός από το αυτοκίνητο–Τι αλλάζει

Δίπλωμα οδήγησης: Πού αλλού μπορώ να το χρησιμοποιήσω εκτός από το αυτοκίνητο–Τι αλλάζει

Πολλοί αντιμετωπίζουν το δίπλωμα οδήγησης απλά ως ένα έγγραφο πιστοποίησης των οδηγικών ικανοτήτων τους. Η άδεια οδήγησης, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει και ως αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας.

Η απόκτηση διπλώματος για πολλούς αποτελεί συνώνυμο της ενηλικίωσης, μιας και προσδίδει την πολυπόθητη αυτονομία στις μετακινήσεις τους.

Ανεξάρτητα από τη μορφή του –πλαστικοποιημένη κάρτα ή τρίπτυχο ροζ τρίπτυχο έντυπο- το δίπλωμα πρέπει να βρίσκεται στο πορτοφόλι κάθε οδηγού, μιας και πρέπει να επιδεικνύεται σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου. Ειδάλλως επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 20 ευρώ.

Εδώ και λίγους μήνες, βέβαια, οι οδηγοί μπορούν να έχουν το δίπλωμα οδήγησης σε -ψηφιακή μορφή- στο κινητό τους τηλέφωνο και συγκεκριμένα στο Gov.gr Wallet.

Η άδεια οδήγησης, ωστόσο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως έγγραφο πιστοποίησης των οδηγικών μας ικανοτήτων ή ένα μέσο αποφυγής του προστίμου.

Πού αλλού μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Αυτό διότι το δίπλωμα σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως απόδειξη ταυτοπροσωπίας, δηλαδή απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το δίπλωμα συμπεριλαμβάνεται στα μέσα απόδειξης των στοιχειών της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (βλ. Πολεοδομίες, Εφορίες, Ληξιαρχεία κτλ).

Ειδικότερα, οι τελευταίες υποχρεούνται να αποδέχονται την άδεια οδήγησης για την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών, ακόμα και αν η ισχύς της έχει λήξει, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα βασικά στοιχεία του κατόχου τους

Τέλος, το δίπλωμα οδήγησης γίνεται δεκτό ως αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας για τις πτήσεις του εσωτερικού. Σε περίπτωση, ωστόσο, που κανείς ταξιδεύει σε χώρα του εξωτερικού, η άδεια οδήγησης δεν γίνεται δεκτή ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Τι αλλάζει στο δίπλωμα οδήγησης–Πώς θα οδηγούμε παντού μέσα από το smartphone

Αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την αναγνώριση του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης και στους δρόμους εκτός της ελληνικής επικρατείας.

Στα κινητά μας τηλέφωνα έχουν περάσει από το προηγούμενο καλοκαίρι τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, μετά τα εγκαίνια του ψηφιακού πορτοφολιού gov.gr Wallet.

Η επίδειξη της ψηφιακής άδειας οδήγησης ισοδυναμεί με επίδειξη του αντίστοιχου φυσικού ταυτοποιητικού εγγράφου (δίπλωμα σε υλική μορφή), κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, αντί για την άδεια κυκλοφορίας μπορούμε να επιδείξουμε το αντίστοιχο ψηφιακό έγγραφο.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με το φυσικό έγγραφο (χάρτινο δίπλωμα και πλαστικοποιημένη κάρτα), το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ισχύ στις χώρες του εξωτερικού.

Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος ανέφερε «ότι έχουμε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε αμοιβαία αναγνώριση των εκάστοτε ψηφιακών διπλωμάτων και ταυτοτήτων που έχει ο καθένας».

Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες «το wallet θα μπορεί να αναγνωρίζεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και να αναγνωρίζουμε και εμείς τα αντίστοιχα wallet των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των ψηφιακών εγγράφων των πολιτών, υποστηρίζοντας – πέρα από το δίπλωμα οδήγησης - τα δελτία ταυτότητας και τις Κάρτες Αναπηρίας. Όλα τα προαναφερθέντα ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Για την αποθήκευση των ψηφιακών εγγράφων στο κινητό πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

Αφού κατεβάσετε την εφαμορμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, στη συνέχεια πρέπει να ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο (δηλαδή το διαγράψετε), μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος. Περισσότερες λεπτομέρειες προσφέρονται εδώ.

ΠΗΓΗ: carandmotor.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια