Κατατέθηκε τροπολογία για τα ηλικιακά όρια των ΕΠΟΠ στο ν/σ του ΥΠΕΘΑ–Τι αφορά

Kατατέθηκε, χθες (01/02/2023), τροπολογία από το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, που αφορά τα ηλικιακά όρια του Ν.445/1974 των Επαγγελματιών Οπλιτών, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθόσον δεν αντιμετωπίζεται από το παρόν Ν/Σ. Διαβάστε παρακάτω:

Άρθρο 4 «Τροποποίηση ορίων ηλικίας αποστρατείας και συνταξιοδότηση ΕΠΟΠ»

Το θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το στράτευμα και κυρίως τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι ΕΠΟΠ προσλήφθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) με υποχρέωση 35 ετών υπηρεσίας, όπως ισχύει για όλα τα στελέχη των ΕΔ.

Πρόκειται για έναν θεσμό που εγκαθιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες, ο οποίος λειτούργησε ευεργετικά για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του στρατεύματος. Ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη, κατά την τότε νομοθετική διαδικασία, η σχετική διάταξη περί ηλικιακών ορίων του ν.δ.445/1974, αλλά ούτε και ο ν.4609/2019, ο οποίος έλαβε σχετική μέριμνα μόνο για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) -όχι για τους ΕΠΟΠ- με συνέπεια να επίκειται οσονούπω η απόλυση των μεγαλύτερων σε ηλικία ΕΠΟΠ στην ηλικία των πενήντα (50) ετών τους, μέσω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους λόγω ορίων ηλικίας, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.δ.445/1974, στερώντας από τις οικογένειές τους οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόωρη αποστρατεία στελεχών των ΕΔ, χωρίς τη θέλησή τους, επιδρά καθοριστικά στην οικονομική κατάσταση των εν λόγω στελεχών και των οικογενειών τους, ενώ αποδυναμώνει το παραγωγικό έργο του στρατεύματος, στερώντας το από τις αποκτηθείσες γνώσεις και εμπειρίες των ΕΠΟΠ στη συνεισφορά τους στην εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ.

Η σχετική διάταξη θέσπισης ηλικιακών ορίων τέθηκε σε ισχύ περίπου 30 χρόνια πριν την θεσμοθέτηση της κατηγορίας των ΕΠΟΠ. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία και δίκαιη η βελτίωση αυτής της ρύθμισης, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, μεριμνώντας για την παραμονή στο στράτευμα και μετά την ηλικία των 50 ετών, για όσους ΕΠΟΠ το επιθυμούν και μέχρι την συμπλήρωση των αναγκαίων συντάξιμων χρόνων υπηρεσίας, θεμελιώνοντας τον σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της μέριμνας της πολιτείας προς τους πολίτες και της ίσης μεταχείρισης των στελεχών των ΕΔ.

Ως εκ τούτου, προτείνεται να προστεθεί σχετική διάταξη προς επίλυση του υπόψη προβλήματος.

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», προστίθενται νέo άρθρo, ως εξής:

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. Αφήστε μας να φύγουμε να ησυχάσει το κεφάλι μας από εσάς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αφησουν τις μπουρδες.Οταν αποστρατευεσαι αυτεπαγγελτως λογω καταληψης οριου ηλικιας ,δικαιουσαι συνταξη!!!Τι να κανουμε καποιες χιλιαδες ΕΠΟΠ 55 και 60 χρονων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά είναι ο νόμος που ισχύει σήμερα. Αφήστε τα όπως είναι και μην τα μπερδεύετε τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά είναι οι ΕΠΟΠ έτσι όπως είναι!!!!οι μόνοι ΕΠΟΠ πού φωνάζουν για να κάτσουν πέραν των 50 ετών είναι αυτοί που είναι ειδικές κατηγορίες δηλ.αμεταθετοι χωρίς υπηρεσίες και στο σπίτι τους.Ολοι οι υπόλοιποι -που δεν τους ρώτησε κανένας - θέλουν να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα,να σωθούν από από αυτή την τρέλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου γιατί αυτή είναι η αλήθεια! Χαίρομαι που υπάρχουν συνάδελφοι που σκέφτονται έτσι!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα,με τη προυπόθεση βεβαίως να ισχύσει για όλων των προελεύσεων τα στελέχη(βλ. κάτι Σχες που τους βγάζουν εξω 50-51 ετών)

      Διαγραφή
  5. όλο το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δλδ είναι παράλογο να δίνει το δικαίωμα σε όποιον θέλει να κάτσει ;κανένας ΕΠΟΠ δεν παίρνει πλήρη σύνταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλύτερα θα είναι να αξιοποιηθούν βάσει τυπικών και ουσιαστικών προσόντων σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, παρά να παραμείνουν στις Ε.Δ μετά τα 50, όπου λόγω ηλικίας δεν θα μπορούν να προσφέρουν στα καθήκοντα του Υπαξιωματικού και ότι αυτό συνεπάγεται (σκοπιές, περίπολα κ.λ.π) ή να μεταταχθούν σε αποκλειστικά υποστηρικτικά καθήκοντα ΔΜ. Γενικώς έχουμε καταντήσει Στρατός υπερηλίκων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ξεφτίλα να φεύγεις από το στρατό και να πηγαίνεις στο Δήμο? Μια χαρά είναι οι διαταγές και ας βγήκαν το 74. Τουλάχιστον τότε αυτοί που βγάζαν διαταγές τις βγάζαν έπειτα από λεπτομερή μελέτη. Σήμερα βλέπεις διαταγές στο πόδι και μετά πρέπει να γίνονται συνέχεια ορθές επαναλήψεις...

      Διαγραφή
  8. Χαίρομαι που υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να φύγουν γιατί ξέρουν και είναι ενήμεροι για το τι ισχύει στις αυταπάγγελτες! Μετά τα 50 υπαξιωματικός δε παλεύεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτοί που βγάζουν τέτοιες τροπολογίες είναι τουλάχιστον άσχετοι με το Στρατό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ότι δεν τους αφήνουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα χρόνια για σύνταξη πλήρη,είναι απόλυτα μεμπτό. Το να είναι κάποιος υπαξ σε μεγάλη ηλικία,πάλι δεν είναι εύκολο.Πολλοί που φωνάζουν "στρατός γερασμένος" ή "υπερήλικας" , εκτιμώ ότι κάνουν δουλειά γραφείου βάσει βαθμού πλέον(ΣΜΥ ,ΣΣΕ,ΕΜΘ) και πλέον 'μιλούν' εκ του ασφαλούς, δλδή δε θα τους ξανατοποθετούσαν σε εργασία χειρονακτική,όσο οι αν οι ΕΔ χρειάζονται κατά 80,%αυτό συγκεκριμένα.Κανεις μα κανείς δε μπορεί να δικαιολογήσει το ότι δε μπορεί συγκεκριμένα ένας εποπ στις ΕΔ να καθίσει στην υπηρεσία όλα τα χρόνια που απαιτούνται για τη πλήρη συνταξιοδότηση του,όταν αυτό δε συμβαίνει πουθενά αλλού στα ΣΑ.Το ότι ο νόμος υπάρχει,τα δεδομένα για τα οποία βγήκε ήταν εντελώς διαφορετικά και καμιά σχέση δεν έχει το 74 με το 2025.Το να αναφερθεί κάποιος σε πλεονάζον προσωπικό που υπηρετεί σε "εσωτερικές μονάδες" είν'απλά γραφικότητα, όπως και το ποια είν'η αναλογία υπξκων-αξκων , αλλά αυτό είναι και που ανεβάζει το μ.ο. ηλικίας,τον οποίο πιάνει κάποιος πολύ εύκολα στο στόμα του ως κριτήριο εφαρμογής του εν λόγω νόμου.Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα τι εννοείς χειρονακτικη εργασία εσύ...

      Διαγραφή
  11. Αυτοί συνάδελφοι που ασχολούνται να μας λύσουν δήθεν το πρόβλημα μας είναι εκείνοι πού είναι εκτός θεσμού και είτε από ζήλια είτε από άγνοια προσπαθούν να αλλάξουν τα πάντα. Είναι εκείνοι οι οποίοι είναι αντίπαλοι εκ των έσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενημερωτικά η αυτεπάγγελτη αποστρατεία και κατά συνέπεια η μειωμένη σύνταξη στου δίνει σύνταξη των 600-700e πολύ χαμηλό εφάπαξ η μερίσματα κτλ όσοι μπορούν να ζήσουν με αυτά ας φύγουν αν νομίζουν ότι άξιζε όλο αυτό το ξεζούμισμα για 700e ok,Το σωστό είναι οποία θέλει να κάτσει γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.Όσο αφορά για μετάταξη που λενε μερικοί στο δημόσιο τους ΕΠΟΠ για το στρατό τους πήραν και δεν έκλεισε κάτι για να γίνει μετάταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς θέλουμε να φύγουμε νωρίς στη σύνταξη για να μπορούμε να βρούμε μια νόμιμη δουλειά στη συνέχεια, με καλύτερες απολαβές, ώστε να ανεβάσουμε την τελική σύνταξη. Αν πάρουμε οποιαδήποτε σύνταξη άμεσα, ότι δουλεύουμε μετά θα πρέπει να είναι μαύρο .

      Διαγραφή
    2. Μόνο αν είσαι νοσηλεύτρια σε κάποιο νοσοκομείο του Στρατού μπορείς να σκέφτεσαι έτσι διαφορετικά για εμάς τους υπόλοιπους που έχει τραβήξει το κορμάκι μας τα πάνδεινα μόνο μία αξιοπρεπή σύνταξη θα μας έσωζε στην ηλικία που έχει προβλεφθεί για τον βαθμό μας.

      Διαγραφή
  13. Στην Αμερική οι Υπαξιωματικοί φεύγουν στα 60 και έχουν πολεμική ετοιμότητα. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε εφεύρει την καραμέλα του γηρασμένου στρατού γιατί όλοι θέλουν σύνταξη στα 50 και καφενείο. Το ίδιο και για τους αξιωματικούς, στα γραφεία κάθονται και έχουν γεράσει πρώιμα. Αυτό βολεύει τις κυβερνήσεις για να δίνουν ψίχουλα συντάξεις μειωμένες κατά πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει εσύ που τα ξέρεις όλα όταν γίνει πόλεμος και πλησιάζεις τα 60 θα θυμηθούμε να σε πάρουμε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσεις 😂😂😂

      Διαγραφή
    2. Εσύ δεν έχεις φύγει ποτέ από το χωριό σου και ξέρεις για την Αμερική?
      Πες μας και για άλλες χώρες!!!
      Ευρωπαϊκές βρε παιδί μου.
      Πες μας για το διπλανό χωριό, ξέρεις?

      Διαγραφή
  14. Γιατί μαλώνετε μεταξύ σας εδώ στους ΕΠΟΠ υπάρχουν τέτοιες ειδικότητες π.χ. τεχνίτες οχημάτων τεχνίτες ερπυστριοφόρων οδηγοί βαρέων οχημάτων πυροσβέστες διασώστες που μπορούν να καθίσουν άνετα μέχρι τα 60 όποιος δεν γουστάρει μία παραίτηση και στο σπίτι. Υπάρχουν όμως οικογενειάρχες με μικρά παιδιά που θέλουν να μείνουν που θα πάω να δουλέψουμε στα 50 τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί μαλώνετε μεταξύ σας όσοι θέλετε να μείνετε καλώς. Όσοι δεν θέλετε μία αίτηση παραίτηση και πάτε σπίτι σας. Για αυτούς που θέλουν να μείνουν και έχουν και ειδικότητες όπως τεχνίτες οχημάτων ερπυστριοφόρων διασώστες πυροσβέστες και ένα σωρό άλλες ειδικότητες είναι άχρηστοι μέχρι τα 60; Κρίμα γιατί έχουν οικογένειες με μικρά παιδάκια και θα ναι μεγάλη αμαρτία αν τους απολύσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή