«Πλεύσιμα»: Αποζημίωση 90€/ημέρα ανάσα για τα στελέχη του ΠΝ στο Στόλο

«Πλεύσιμα»: Αποζημίωση 90€/ημέρα ανάσα για τα στελέχη του ΠΝ στο Στόλο

Πώς η έγκριση από την Βουλή για τα «πλεύσιμα» του Πολεμικού Ναυτικού δίνει μεγάλες ανάσες στην ετοιμότητα του Στόλου

του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια είναι το μαζικό κύμα φυγής σε στελέχη περίπου 40 ετών.

Αυτό που τόνιζαν οι στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες είναι ότι οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τους πολλαπλασιαστές ισχύος. Κι είχαν – κι έχουν – δίκιο. Διότι τι να κάνει κάποιος το καλύτερο οπλικό σύστημα του κόσμου όταν δεν υπάρχει ένα άξιο στέλεχος να το χειριστεί; Στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου στελέχους ακόμη και ένα ξεπερασμένης τεχνολογίας οπλικό σύστημα μεταμορφώνεται σε υπερόπλο.

Κι αν κάποιος έχει αντίρρηση επί των παραπάνω, μπορεί να ανατρέξει στα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται ανεπτυγμένα σε Αιγαίο και Μεσόγειο και τα στελέχη που επανδρώνουν τις άνω των 40 ετών φρεγάτες «S» να παραδίδουν μαθήματα ναυτοσύνης.

Όμως, το θέμα της ημερήσιας αποζημίωσης αποτελούσε την μεγαλύτερη γάγγραινα. Στελέχη που έτρωγαν με το κουτάλι την θάλασσα, που το ΠΝ είχε επενδύσει σε αυτά και προσδοκούσε να λάβει τα καλύτερα στοιχεία, βάσει της εκπαίδευσης και της εμπειρίας τους, έφευγαν στην πιο παραγωγική τους ηλικίας καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα.

Το να βρίσκεται κάποιος 2 και 3 μήνες εν πλω, μακριά από το σπίτι του, την οικογένειά του και να λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ, την στιγμή που κρατούσε ψηλά την γαλανόλευκη, ήταν τουλάχιστον άδικο.

Μία αδικία η οποία αποκαταστάθηκε προσφάτως με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αναμένεται να δημοσιευθεί.

Η ΚΥΑ είναι αυτή που θα δώσει την πολυπόθητη λύση στην αιμορραγία άξιων στελεχών από το ΠΝ και θα δώσει κίνητρα ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με περίσσιο ζήλο. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, εκτιμάται ότι ένα στέλεχος που θα βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή θα λαμβάνει 90€ αποζημίωση ημερησίως. Μάλιστα το ποσό θα είναι οριζόντιο, ανεξαρτήτως βαθμού. Δηλαδή, μία φρεγάτα που θα πραγματοποιεί για παράδειγμα αποστολή 2-3 μηνών στην Μεσόγειο, όλο το πλήρωμα θα λαμβάνει το ίδιο ποσό, το οποίο θα είναι «καθαρό».

Η οικονομική ανάσα που θα πάρουν οι οικογένειες όλων εκείνων που θαλασσοδέρνονται υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης όχι μόνο της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του λαού, στις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλέον, η ηγεσία του ΓΕΝ πιστεύει ότι όχι μόνο θα μπορέσει να σταθεροποιήσει τις διαθεσιμότητες ανθρώπινου δυναμικού αλλά σύντομα να τις ενισχύσει, αφού έρχονται και προσλήψεις περίπου 700 ΕΠΟΠ.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι εκτός από τα στελέχη του ΠΝ, με πιέσεις του ΓΕΕΘΑ σε πλήρη συντονισμό με τα Γενικά Επιτελεία, το επίδομα αποστολών θα λαμβάνουν όλα τα στελέχη που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αποστολές, είτε προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις είτε από άλλο Κλάδο.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Τα 800 ευρω στο χερι ειναι .....μεγαλη συνταξη αλλα ειναι....κατωτατος μισθος και το δούλεμα συνεχίζεται !
    Στην παρούσα φαση τα στελεχη του ΠΝ με 90 ημερες (3μηνες) στη φρεγατα πληρωνονται καθαρα στο χερι 90Χ90=8.100 δηλ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΧΕΙΡ ΑΦΩΝ στην αναχαιτιση Α1 κατηγορια.ΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ 18.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΕΡΙ (ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟ 5%) ΠΗΓΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΡΑΦΑΛ ΣΤΑ 26.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΙΣΟΠΟΣΑ. δηλ 13.000/εξαμηνο περαντησ μισθοδοσιας..
    Συμφωνοι να λαμβαναν αυξηση ΛΟΓΙΚΗ οχι παραλογη απο 18 ευρω στα 30-40-50 ευρω οχι 90 ευρω την ημερα «καθαρό» ποσό που θα είναι οριζόντιο, ανεξαρτήτως βαθμού
    Η Ελλαδα με τις αλογιστες προσληψεις και κυνηγι εξοπλισμων γυρισε στην εποχη του 1980 συνεση και μυαλο δεν εβαλαν καποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γιατι απορεις δηλαδη; δεν τα αξιζει καποιος που ειναι 3 μηνες μακρια απο το σπιτι του και την οικογενεια του και ζει σε ενα κονσερβοκουτι;;;;
      προσωπικα δε πιστευω οτι θα τα παιρνουν στο ακεραιο γιατι κατι θα σκαρφιστουν παλι οπως με την νυχτερινη αποζημίωση αλλα πιστευω οτι το αξιζουν .Αν ηταν του εμπορικου ναυτικου τοσα θα επαιρναν το μηνα

      Διαγραφή
    2. Εσύ που γράφεις ότι <<> πρέπει να γνωρίζεις ότι του Εμπορικού Ναυτικού δεν παίρνουν τίποτε παραπάνω πέραν από τον μισθό της συλλογικής σύμβασης εργασίας, επειδή θαλασσοπνίγονται στους Ωκεανούς επί 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτά είναι ρουσφέτια των κυβερνώντων. Το να υπηρετούν σε πλοίο που βρίσκεται στην θάλασσα και όχι σε μουσείο είναι στα καθήκοντά τους.

      Διαγραφή
    3. Και οι "αλόγιστες" προσλήψεις χρειάζονται και οι εξοπλισμοί χρειάζονται.Εσυ που κρίνεις από τον καναπέ, δεν γνωρίζεις ότι είχαμε ένοπλες δυνάμεις με γερασμένο προσωπικό και γερασμένο υλικό; Η οι Τούρκοι είναι ΦΊΛΟΙ ΜΑΣ και δεν υπάρχει κίνδυνος από την Τουρκία;

      Διαγραφή
    4. Για εκεινον που εγραψε για το Εμπορικό Ναυτικό, οποιος ενδιαφέρεται ας παει στο Εμπορικό Ναυτικό να δει τη γλυκα, να λειπει μηνες μακρια απο το σπιτι του στους ωκεανους.....

      Διαγραφή
  2. Μην φατε εχει γλαρο!!!
    Α ρε κατακαημενη Ρουμελη τι σου εμελε να παθρις!!Αμα δειτε εσεις τα ποσα που προαναφερονται εγω θα παρω σημαιακι της ΝΔ και θα το κουναω στο Μαξιμου απεξω για 3 μηνες...οσες ειναι και οι αποστολες εξωτερικου που εχει το ΠΝ...Μην παιζεται με την νοημοσυνη του προσωπικου τον ΠΝ,κανεις δεν περιμενει αυτα τα λεφτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν τα έγραφε ο enikos θα κράταγα την κοιλιά μου από τα γέλια με τα 90/ημέρα τώρα απορώ αν αυτά που δώσανε φτάνουν για το ποσό αυτό. Εκτός και αν κόψουν τους αντίστοιχους ΟΒΑ και ΔΕΑ όπως στις αποζημιώσεις των νυχτερινών. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ του ΓΕΕΘΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφητεια...... Θα πληρώνεστε και θα είναι σαν να μην πληρώνεστε. Ουααχαχαχαχα χαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάρι τα παιδιά να τα πάρουν τα χρήματα αυτά το αξίζουν θαλασσοπνίγονται για να νιώθουμε εμείς ασφαλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή