Μερίσματα με αυξήσεις και αναδρομικά (ν.4093/12): Πότε θα πληρωθούν 120.000 απόστρατοι (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Μερίσματα με αυξήσεις και αναδρομικά (ν.4093/12): Πότε θα πληρωθούν 120.000 απόστρατοι (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Σε μία δόση θα καταβληθούν οι επιστροφές 27 μηνών - Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο οι πιστώσεις με τα νέα ποσά - Έως 89€ οι αυξήσεις, έως 2.403€ τα αναδρομικά - Σε διαφορετικές ημερομηνίες οι καταβολές από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 18/02/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πληρωμές σε μία δόση με αυξήσεις και αναδρομικά ως και 27 μηνών από την κατάργηση των μειώσεων στα μερίσματα που λαμβάνουν από τα μετοχικά τους ταμεία έρχονται Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο για 120.000 απόστρατους.

Οι μηνιαίες αυξήσεις που θα λάβουν οι απόστρατοι είναι ανάλογα με το βαθμό αποστρατείας και τα έτη υπηρεσίας από 10 ως 20 ευρώ για χαμηλόβαθμους απόστρατους αξιωματικούς και φτάνουν ως και 89 ευρώ για υψηλόβαθμους.

Τα δε αναδρομικά που «μετρούν» 27 μήνες, από 1ης/1/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023, κυμαίνονται μεταξύ των 270 ευρώ και 2.403 ευρώ.

Μετά την ψήφιση του Νόμου 5018/2023 του υπουργείου Άμυνας, με τον οποίο καταργήθηκε η μείωση 5% ως 20% που είχαν στα μερίσματά τους από το Νόμο 4093/12, οι διοικήσεις των τριών μετοχικών ταμείων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού) έχουν προγραμματίσει ήδη τις πληρωμές με τα αυξημένα μερίσματα και τα αναδρομικά που αναλογούν στους απόστρατους με έναρξη από 1ης/1/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.»: Οι απόστρατοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από την κατάργηση των μειώσεων ως εξής:

1. Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα πληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου τα μερίσματα μηνός Μαρτίου με τις αυξήσεις και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε εντός του Μαρτίου με ξεχωριστή πίστωση ή μαζί με το μέρισμα Απριλίου να πληρωθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων από 1ης/1/2021. Αν δεν καταστεί εφικτό, τότε τα αναδρομικά θα πληρωθούν τον Απρίλιο.

2. Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΑ) από το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας θα πληρωθούν σε μία δόση την αύξηση που προκύπτει στα ποσά τους από την κατάργηση των μειώσεων και τα αναδρομικά από 1ης/1/2021 με την πληρωμή του μερίσματος αρχές Απριλίου (3-4 του μήνα). Υπάρχει ωστόσο ένα μικρό ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα να επισπευσθούν οι πληρωμές, ίσως και εντός του Μαρτίου.

3. Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΝ) από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού θα πληρωθούν την αύξηση στο μέρισμα Απριλίου, με καταβολή τέλος Μαρτίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο για τα αναδρομικά καταβάλλονται προσπάθειες υλοποίησης της εν λόγω καταβολής στις αρχές Απριλίου.

Οι αυξήσεις, όπως και τα αναδρομικά είναι συνάρτηση των μειώσεων που είχαν. Επειδή οι περικοπές ήταν κλιμακωτές με 5%, 10%, 15% και 20%, οι αυξήσεις που θα δουν οι απόστρατοι θα είναι ανάλογες των μειώσεων. Οι περισσότεροι πάντως είναι στις μεσαίες κλίμακες μειώσεων και θα δουν αυξήσεις 10% και 15% με τα ανάλογα αναδρομικά.

Για παράδειγμα, σύμφωνά με τους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ»:

Απόστρατος Στρατού Ξηράς που παίρνει 330 από μέρισμα και ενίσχυση 388 ευρώ έχει κράτηση 58 ευρώ (15%). Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα με το ΕΚΟΕΜΣ θα αυξηθούν κατά 58 ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου και το ποσό θα διαμορφωθεί στα 388 ευρώ. Τα αναδρομικά που δικαιούται από 1ης/1/2021 ανέρχονται σε 1.566 ευρώ.

Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας με βαθμό Α/ΓΕΑ παίρνει 503 ευρώ και έχει μείωση 15% (-89 ευρώ). Με την κατάργηση της μείωσης από αρχές Απριλίου το μέρισμα θα αυξηθεί κατά 89 ευρώ στα 592 ευρώ, ενώ θα πάρει αναδρομικά 2.403 ευρώ.

Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού με αρχικό μέρισμα και ΕΚΟΕΜΝ 470 ευρώ έχει μείωση 15% (-71 ευρώ) από το Νόμο 4093 και παίρνει 399 ευρώ. Με την κατάργηση της κράτησης θα έχει έμμεση αύξηση κατά 71 ευρώ στο μέρισμα του Απριλίου, το οποίο θα επανέλθει στα 470 ευρώ, ενώ θα πάρει αναδρομικά 1.917 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

41 Σχόλια

  1. Όταν έρθει η ώρα να βγούμε εμείς στη σύνταξη δεν θα έχουν μείνει ούτε τα ντουβαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο θα αυξηθεί το μέρισμα του ΜΤΣ κ του ΕΚΟΕΜΣ? Πόσο? Κρατάω την κοιλιά μου. Έρχονται επιστροφές 4093 και μείωση τιμής μεριδίου να τα λέτε όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΩΤΗΣΗ (ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ ΣΤΟΝ κ. ΚΑΤΙΚΟ): ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ Ν.4093, ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗς ΜΕΙΩΣΗΣ (πχ από 15% στο 10%) ΑΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ. ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 7.45.00 μμ
      Ενημερωτικά.
      Τα Μέρισματα ΜΤΣκαι ΕΚΟΕΜΣ για να βρούμε (γενικά)το ποσοστό 5%/ ή 10% ή 15% Ν 4093/12 υπολογίζονται τα Μικτά ποσά τους (τα οποία μικτά ποσά τους......δεν επηρεάζονται από την κατάργηση ν4093/12). Τα μικτά αυτά ποσά θα προστεθούν στο ποσό βασικης κύριας σύνταξης (αφού της αφαιρεθούν τα ποσά κράτησης ΕΑΣ, μείωσης Ν4024/11, μείωσης 4051/12) .

      Διαγραφή
  4. Σε ένα βράδυ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ αναλογιστικές μελέτες το μέρισμα του ΜΤΑ εκτοξεύτηκε από τα 7,40 ευρώ στα 13 ευρώ!!! Κάθε χρόνο σπαταλούνε από ιδίους πόρους 5 εκατ ευρώ ώστε να δοθεί σαν δώρο στους απόστρατους (έχουμε το φαινόμενο οι εν/εν να μοιράζονται από 112 εώς 150 ευρώ στο τέλος του χρόνου από τα αδιάθετα φύλλα πορείας και οι απόστρατοι να λαμβάνουν από 350 εώς 500 ευρώ από ιδίους πόρους του ταμείου). Σε λίγο στα πρότυπα του ΜΤΣ θα δώσουν και τιμητικά μερίσματα στους ανωτάτους (δηλαδή μαϊμού μερίσματα) και θα μοιράζονται τις εισφορές που πληρώσανε οι υπόλοιποι. Ηθικόν ακμαιότατον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πυροβολείς τα πόδια σου...φιλικά.

      Διαγραφή
    2. Το ΜΤΑ ΑΣΧΕΤΕ ηταν πλεονασματικο απο το 2015 ισως και νωριτερα Επομενως αυτα που με θρασσος αναιδεια και αντιπαλοτητα γραφεις ειναι για γελια.Που να γινει πολεμος αλλοιμονο σε ολους τους ΠΟΛΙΤΕΣ απο κατι σαν εσενα.

      Διαγραφή
    3. Απάντηση στον 19-2 ώρα 12.14μμ. 1ον. Έγινε πλεονασματικό επειδή το μέρισμα κατέβηκε στα τάρταρα, 2ον. μπήκαν 2 επιπλέον κρατήσεις και 3ον. ΔΕΝ χαρίζονταν λεφτά σε μερισματούχους που ΔΕΝ τα ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ. Ότι πλήρωσες θα λάβεις...απλά, ηθικά και με ισότιμα. Ντροπή σε εσένα που δέχεσαι την αδικία..

      Διαγραφή
    4. Απάντηση στον ανώνυμο 19-2 και ώρα 8.23πμ. Εάν δεν αντιδράσω τότε πυροβολώ τα πόδια μου. Σε εμένα (τρόπος του λέγειν) θα ξαναπέσει το βάρος της σπατάλης (όπως έγινε και το 2012) και ξαφνικά θα υπάρχουν μειώσεις της τάξης του 20% στα ποσά του εφάπαξ και του ΒΟΕΑ, γιατί απλά τα λεφτά δεν φτάνουν...επειδή τα χρήματα μοιράστηκαν-σπαταλήθηκαν χωρίς σκοπό. Όλοι είμαστε ισότιμοι μέτοχοι και συνεισφέροντες- μερισματούχοι στο ίδιο ταμείο...γιατί ορισμένοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ να λαμβάνουν παροχές που ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ εις βάρος των υπολοίπων και με χρήματα των υπολοίπων?

      Διαγραφή
  5. Τα Μ.Τ.Ν και ΜΤΑ έβγαλαν μια ανακοίνωση σχετικά το ΜΤΣ για άλλη μια φορά απαξιεί να μας ενημερώσει κάποιοι επαναπαύονται στον παχυλό μισθό τους και αδιαφορούν για τον μερισματούχο που μπορεί να έχει ανάγκη . Κύριε υπουργέ εκτός από το όποιο έργο σας κρίνεστε και για τους συνεργάτες που τοποθετήσατε με κοματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάχνουν λεφτά μάλλον, πόσο θα μειώσουν το μέρισμα τα επόμενα χρόνια, για να δώσουν την προκαταβολή!

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς αλλά ο Πρόεδρος του ΜΤΣ και ο υποβολέας του ΓΔ χρησιμοποιούν το ταμείο αποκλειστικά για κομματικό όφελος. Δυστυχώς

      Διαγραφή
  6. Ρε κύριε Κατικο (αλλιώς ήθελα να σε προσφώνησω) αλλά δεν μου το επιτρέπει η παιδεία μου, ποιος νομίζεις ότι παίρνει μέρισμα από τον ΕΚΟΕΜΣ 195 έως 349 ευρώ που γράφεις;
    Τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι και λένε γιατί παραπονιούνται αυτοί του στρατού με τέτοια μερίσματα;
    Και για του λόγου το αληθές με 30 χρόνια μετοχικής σχέσης 148 ευρώ μεικτά 110 ευρώ καθαρά και περίπου 14 ευρώ κρατήσεις του ν 4093,με 10%μείωση.
    Άρα που βρίσκεις εσύ 500 και 1000 ευρώ αναδρομικά;
    Και όταν τα πάρω τα αναδρομικά θα δημοσιεύσω και το αναλυτικό φύλλο για του λόγου το αληθές.
    Και όταν γράφεις κάτι να είναι πλήρες και όχι όπως σε συμφέρει να φαίνεται.
    Όχι ότι δεν υπάρχουν τα νούμερα που γράφεις αλλά είναι για πολύ λίγους.
    ΑΓΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΛΠ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ.
    Αντε μπράβο λοιπόν και γράφε αυτά που πρέπει και όχι αυτά που σε συμφέρουν να φαίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα δικαστήρια θα βγάλουν τα πραγματικά κλεμμένα πόσα που θα πρέπει να μας επιστραφούν και μάλιστα με τόκο, όπως έγινε άλλωστε και με το υπόλοιπο συμπληρωματικό κλεμμένο εφαπαξ, κατόπιν προσφύγων που έχουμε κάνει.
    Για τα κλεμμένα χρήματα της ΕΑΣ, που έχει βγεί και αυτή αντισυνταγματική από το 2017 κανένα σχόλιο, τον τρελό.
    Οι κλέφτες της Νέας Δικτατορίας νομίζουν ότι μας κάνουν χάρη για να τους ψηφίσουμε.
    Μπαίνουν στην πολιτική για να πλουτίσουν όλοι τους και εμείς στην πείνα και με ξεροκοματα.
    Μαύρο στην Νέα Δικτατορία, στις εκλογές που έρχονται, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαύρο ακούγεται αλλά μάλλον μπλε-πρασινο σας βλέπω να βγάζετε το βράδυ των εκλογών. όπως πάντα δηλαδή μόνο κλάψα και στο δια ταύτα κοτούλες. με τις υγείες σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ;.ΤΟ ΜΤΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το προφανές, γιατί καθυστέρησαν να ψηφίσουν την παύση της κράτησης; Μα γιατί δυο μήνες πριν τις εκλογές θα ακουστεί στην κοινωνία ως άλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης, ως την δίκαια κυβέρνηση που επιστρέφει μάλιστα τις παράνομες εισφορές, ευελπιστώντας ταυτόχρονα στο επηρεασμό των ταλαντευόμενων, περισσότερο δικών τους παιδιών. Τόσο ύπουλα παιγμένο που ακόμα και την τελευταία στιγμή μουλωχτά προσπάθησαν να περάσουν την ελάχιστη αναδρομικότητα που μπορούσαν, τόσο αισχρό! Αλήθεια περιμένει κανείς από τους κυβερνώντες κάποια σοβαρή βελτίωση στα οικονομικά του; ξέρετε από αυτά που τάζουν, όταν σε κάθε δίκαιο αίτημα επί τρία και, έτη δεν έβρισκαν δημοσιονομικό χώρο και εξευτελιστικά το μετέτρεπαν σε πινγκ πονγκ; Τώρα πια είναι τα νέα δεδομένα που αλλάζουν το σκηνικό; Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Oί μήνεs Ιαν/Φεβ/2023 θά καταβλήθούν μέ τ αναδρομικά ετών 21/22 απο τό ΜΤΣ εάν φύσικα ισχύουν όλα τά παραπάνω αναγραφόμενα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναδρομικά θα είναι, τώρα πως και πότε θα δοθούν αυτοί (ΜΤΣ) γνωρίζουν, αν!

      Διαγραφή
  12. ΠΡΟΣ: ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
    Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2023 8:57:00 μ.μ
    Άλλο ρωτάω, άλλα απαντάς. Ξαναπροσπάθησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νέος νόμος με το άρθρο 34 κατάργησε τις μειώσεις που επιβάλλονται στα μερίσματα.
      Όμως η περίπτωση α της υποπαραγράφου Β3 της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του Ν4093/2012 δεν καταργήθηκε ούτε τροποποιήθηκε οπότε ισχύει
      ¨ Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων και μερισμάτων, άνω των 1.000 ευρώ, που καταβάλλονται από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία, μειώνεται ως εξής:….¨.
      Επομένως το ποσό των μερισμάτων θα συνεχίσει να συνυπολογίζεται για τον υπολογισμό του ποσοστού της κράτησης και θα γίνεται όπως το αναλύει ο Μάνος πιο πάνω.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 7.45.00μμ , 10.45.00 π.μ
      Δεν θα διαφωνήσω με την άποψη σου.Αν όμως μειωθεί όπως γράφεις το ποσοστό ν.4093/12 π.χ. από το 10% στο 5% στην κύρια σύνταξη λόγω κατάργησης του ν4093/12 στα μερίσματα και έτσι δεν θα υπολογίζονται τα μικτά ποσά μερισμάτων στον υπολογισμό του ποσοστού ν4093/12 στην κύρια σύνταξη τότε π.χ. εγώ που έχω τώρα (10%) 152€ ν4093/12 στην κύρια σύνταξη αν......υποτίθεται πήγαινα στο (5%) άρα 76€ τότε αυτόματα το ποσό ,της προσωπική μου διαφοράς θα αυξανόταν ακριβώς 71,44(76-6%περιθαλψη)(δλδ 133€που έχω στον 2/2023 συν 71,44=204,44€).

      Διαγραφή
    3. Μάνο έχεις δίκιο ότι θα αυξανόταν η προσωπική σου διαφορά αλλά θα αυξανόταν και το πληρωτέο ποσό. Αφού μάλιστα μιλάμε για αναδρομική κατάργηση της μείωσης στα μερίσματα από 1/1/2021, σε περιπτώσεις που θα άλλαζε το ποσοστό μείωσης π.χ από 10% σε 5% θα έπρεπε να προκύψουν και αναδρομικά σύνταξης για την ίδια περίοδο.
      Αυτό εννοούσε ο Ανώνυμος Φεβρουαρίου 18, 2023 7:45:00 μ.μ. στο αρχικό του σχόλιο.
      Ενδιαφέρουσα η σκέψη του και μακάρι να γινόταν έτσι.
      Το θέμα όμως είναι ότι καταργήθηκε η μείωση του Ν4093/2012 στα μερίσματα αλλά δεν άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού για την μείωση του Ν4093/2012 στις παλαιές συντάξεις. Συνεχίζει να συνυπολογίζεται το ποσό των μερισμάτων ακόμα και αν δεν επιβάλλεται μείωση σε αυτά.

      Διαγραφή
  13. ΑΓΕΑ, 37 μερίδια ακαθαριστο 592€ κρατήσεις ν. 4093 110,46€ κάντε τους υπολογισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για όλους εκτός του υπεθα. Υγειονομικό 15€ από την κατάργηση εισφοράς 1%, 15€ από την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κ αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας έως κ 80 ευρώ. Καθαρή αύξηση 110€ τον μήνα.Ψηφιστε τους Πυροσβέστες 200€ το μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει αυτός που αναφέρεις? Σε άλλη κυβέρνηση είναι αυτός μάλλον! Η αλήθεια όμως είναι ότι, ακριβώς είναι εκεί, για να απορροφά, όλη την δυσαρέσκεια κ να μένουν απέξω η καθ' ύλην αρμόδιοι, που μας κοροϊδεύουν! Ένα γρανάζι της ίδιας, "μηχανής", είναι ο κος, που μας δείχνει σε όλες τις εκφάνσεις, την γλώσσα της! Ήδη κοντεύει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να φθάσει το μισθό του Υπαξκου!

      Διαγραφή
  15. Τέτοια ποσά δεν υπάρχουν στο ΕΚΟΕΜΣ και ΜΤΣ, αυτά τα παίρνουν λίγοι, αυτοί που αυξάνουν μόνοι τους τα μερίσματα, με τις ευλογίες του ΥΠΕΘΑ.
    Η πλειοψηφία των αποστράτων του ΣΞ, ανήκει σε μερίσματα της τάξης των.....150-200€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτός ο δημοσιογράφος μέχρι σήμερα στους ε.ε και ε.α έχει μοιράσει χιλιάδες ευρώ, αλλά προσοχή, μόνο τα γραφόμενα στα χαρτιά της φυλλάδας του (Ελεύθερος Τύπος). Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να συμπληρώσω το σχόλιο μου 8.51.00 μ.μ.
    Η απάντηση το σχόλιο,του συναδέλφου 2.23.00 μ.μ
    (Ν4093/12 άρθρο 1 κλπ δεν καταργήθηκε ούτε τροποποιήθηκε ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Tί παραπάνω θά υπαρχει άν δόθει, μέ την πληρωμή μερίσματοs καί ΕΚΟΕΜΣ μηνόs Mαρτίου τήν 24 Φεβ δηλαδή;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. https://mts.army.gr/anakoinoseis/enimerosi-gia-tin-efarmogi-ton-diataxeon-tou-n-5018-2023/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και ο παππούς Μητσοτάκης, στις εκλογές του 1993 μας έβαλε στο εκλογικό βιβλιάριο 120 ευρώ, σημερινά, θα το θυμούνται οι παλαιότεροι, αλλά πήρε, να μην πω, τι.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συνάδελφε ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ η ΗΔΙΚΑ για να υπολογίσει την κράτηση του Ν.4093/2012 προσθέτει το εναπομείναν ποσό της κύριας σύνταξης του μερίσματος και του επικουρικού ή του ΕΚΟΕΜΣ συνεπώς όταν το άθροισμά τους είναι ας πούμε 1550 ευρώ κάνει αυτόματα παρακράτηση 10% δηλαδή 155 ευρώ και το διαμοιράζει στις συντάξεις - μερίσματα αναλογικά. Αν τώρα αφαιρεθεί από το άθροισμα το ποσό του ΜΤΣ ας πούμε 150 ευρώ τότε το υπόλοιπο στο οποίο γίνεται η κράτηση είναι 1550-150=1400 άρα αλλάζει ο συντελεστής στο 5% και η παρακράτηση γίνεται 70 ευρώ. Αυτό βέβαια αφορά λίγους συναδέλφους που συμβαίνει να αλλάζει ο συντελεστής. Με ανησυχεί η αναφορά της ΗΔΙΚΑ στην ανακοίνωση του ΜΤΣ για την χορήγηση των αναδρομικών μήπως η καθυστέρηση αφορά την αντιμετώπιση αυτού του θέματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε 6.54.00 μμ
      Είναι σωστή η άποψη σου για τον σχετικό υπολογισμό που έχεις κάνει......-150 ΜΤΣ ,για την ΗΔΙΚΑ κλπ.
      1)Όμως ο ν4093/12 άρθρο 1 υποπαραγράφος β3 ούτε καταργήθηκε ούτε τροποποιήθηκε.
      Αν ισχύε ένα από τα δύο...λογικα θα ήταν στο πρόσφατο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ.
      2) αν ισχύε πχ το 10%να γίνει 5% (ίσως να κάνω λάθος για τα παρακάτω) θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμος στην αριστερή στήλη του μηνιαίου ενημερωτικού κύριας σύνταξης, μετά επανυπολογισμος με τον νόμο κατρουγκαλου,μετά επανυπολογισμος με τα αυξημένα ποσοστά Βρούτσης και μετά επανυπολογισμος με το συν 7,75%.
      Εδώ δεν έχει γίνει επανυπολογισμος σε συντάξεις (γενικά) από το έτος 2019(και είναι άγνωστο πότε θα γίνουν)ούτε με κατρουγκαλου ούτε Βρούτσης,μετά με το 7,75% και είναι αρκετές χιλιάδες ,οπότε αν ισχύσει να γίνει από το 10%στο 5% επαυπολογισμος πότε θα γίνουν;
      Αναμονή να δούμε τελικά τι θα γίνει για αυτές τις περιπτώσεις (νόμος όμως πρώτα για να ισχύσει οτιδήποτε)

      Διαγραφή
    2. Μετά από πολλές δοκιμές, περίπου το 1/3 δεν θα πάρει αναδρομικά από την σύνταξη, το 1/3 θα πάρει λίγα (έως 50 ευρώ) και οι υπόλοιποι θα πάρουν αρκετά (πάνω από 50 ευρώ). Αυτό το έχω ξαναγράψει αλλά κάποιοι ούτε καν το εξέτασαν και με χαρακτήρησαν λίγο ποιλύ έως ανήδεο επειδή άλλα έγραφε ο τύπος. Αυτό το επιπλέον ποσό θα επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ (κρατικό προϋπολογισμό). Επειδή στην εισηγητική έκθεση του υπόψη νομοσχεδίου δεν υπάρχει πρόβλεψη κατά πόσο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός παρά μόνο τα ταμεία, αναρωτιέμαι αν αυτό έγινε εν αγνοία τους ή υπάρχει κάτι άλλο σε βάρος μας. Κατά την άποψή μου καλώς δεν τροποποιήθηκε ο Ν.4093 διότι αναφέρεται σε συντάξεις και μερίσματα (επικουρικών και λοιπών ταμείων) ταμείων. Ο νέος νόμος βγάζει εκτός το μέρισμα των μετοχικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά τον νόμο ακολουθεί η έκδοση εμηνευτικής εγκυκλίου του αρμόδιου φορέα όπου εξειδικεύεται ο τρόπος υλοποίησης του νόμου.

      Διαγραφή
  22. Συνάδελφοι
    7.45.00μμ, 6.54.00μμ, 2.23.00μμ, 10.44.00μμ
    Ίσως ...αργότερα με τροπολογία; μ ερμηνευτική εγκύκλιο; με ισχύ από 9-2-2023 ν5018 αλλάξει το ποσοστό ν4093/12 από 10% σε 5%, από 15% σε 10% κλπ ,για όσους το δικαιούνται.
    (με αύξηση πληρωτέου και προσωπικής διαφοράς στην κύρια σύνταξη τους).
    Ειδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και ενίσχυση (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα πληρωθούν στις 24 Φεβρουαρίου τα μερίσματα μηνός Μαρτίου με τις αυξήσεις και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε εντός του Μαρτίου με ξεχωριστή πίστωση ή μαζί με το μέρισμα Απριλίου να πληρωθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων από 1ης/1/2021. Αν δεν καταστεί εφικτό, τότε τα αναδρομικά θα πληρωθούν τον Απρίλιο.............NAI AME...OΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τοποθέτηση στο ΜΤΣ Γενικού Δντή και Προέδρου μόνο εφόσον έχουν συναφές με την κοινωνική ασφάλιση πτυχίο ή πρότερη τουλάχιστον 4 ετή προυπηρεσία σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. ΕΛΕΟΣ με τους ΑΣΧΕΤΟΥΣ και ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή