Συντάξεις: Επίδομα-εξπρές έως 350€ για την προσωπική διαφορά–Ποιοι το παίρνουν

Συντάξεις: Επίδομα-εξπρές έως 350€ για την προσωπική διαφορά–Ποιοι το παίρνουν

Επίδομα έως τα 300 ή 350 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν πήραν καθόλου αύξηση από το 7,75%, επειδή με τη σύνταξή τους εισπράττουν το συμπλήρωμα της προσωπικής διαφοράς, εξετάζει να καταβάλει άμεσα η κυβέρνηση, και μάλιστα είναι πιθανό να πάρουν αναλογία του επιδόματος και όσοι μηδένισαν την προσωπική διαφορά, αλλά η καθαρή αύξηση ήταν 5, 10 ή 20 ευρώ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 06/02/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει με κάποιας μορφής αύξηση τους συνταξιούχους που δεν είδαν κανένα όφελος από το 7,75% αποκάλυψε πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» (25/1/2023) και δύο μέρες μετά (27/1/2023) ήρθε και η επιβεβαίωση της είδησης από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, που είπε ότι «εξετάζεται παρέμβαση για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς».

Το σχέδιο για το πώς θα δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, με τι ποσό και σε πόσους συνταξιούχους περιλαμβάνει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ενθέτου «Ασφάλιση και Συντάξεις», τρία συν ένα βασικά σενάρια, που είναι τα εξής:

Επίδομα προσωπικής διαφοράς ενιαίο σε όλους όσοι δεν πήραν τίποτε από την αύξηση 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούχοι θα είναι 910.000 συνταξιούχοι που έμειναν χωρίς αύξηση στην τσέπη, εν αντιθέσει με 1.725.000 συνταξιούχους που πήραν αύξηση στην τσέπη. Το επίδομα θα είναι μεταξύ 300 και 350 ευρώ και, αν δοθεί σε 910.000 συνταξιούχους, συνεπάγεται κόστος μεταξύ 270 ως 318 εκατ. ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς ανάλογο με το ύψος σύνταξης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μπει κόφτης στις υψηλές συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για παράδειγμα, να σταματά σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ως 1.500 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση και προκειμένου να μην υπάρξουν διαχωρισμοί, μπορεί να προβλεφθεί κλιμακωτό επίδομα αντιστρόφως ανάλογο με τη σύνταξη. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 350 ή και 400 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα.

Επίδομα ανάλογο με την προσωπική διαφορά. Το σενάριο αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με πολύ μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (π.χ. 10, 30 ή 50 ευρώ) θα λάβουν μικρότερο επίδομα από όσους διατηρούν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά (π.χ. 100, 150, 300 ευρώ).

Ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται περιλαμβάνει στους δικαιούχους του επιδόματος και τους συνταξιούχους που μηδένισαν με την αύξηση 7,75% την προσωπική τους διαφορά, αλλά το καθαρό κέρδος που έμεινε από την αύξηση ήταν της τάξης των 5 ως 20 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι που πήραν τις μικρότερες αυξήσεις λόγω συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς με το 7,75%.

Στην περίπτωση που προκριθεί η επιλογή αυτή, τότε το λογικό θα είναι σε ετήσια βάση το άθροισμα επιδόματος και αύξησης να μην ξεπερνά τα 300 ή τα 350 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος μηδένισε την προσωπική διαφορά και πήρε καθαρή αύξηση 10 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ σε ετήσια βάση, τότε θα πάρει και άλλα 230 ευρώ από το επίδομα.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι κατά κανόνα οι παλαιοί συνταξιούχοι που παίρνουν ένα μέρος της σύνταξης ως προσωπική διαφορά.

Ερώτηση & Απάντηση

ΕΡ. Πολλοί συνταξιούχοι πήραν αυξήσεις μικρότερες από αυτές που υπολόγιζαν. Αυτό οφείλεται στο ότι είχαν προσωπική διαφορά που τη μηδένισαν με την αύξηση ή έχει να κάνει με τις κρατήσεις που μειώνουν και το ποσό της αύξησης;

ΑΠ. Η αύξηση 7,75% υπολογίστηκε στο σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης χωρίς την προσωπική διαφορά. Αυτό έγινε σε όλους τους συνταξιούχους. Ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι προσωπική διαφορά, τα ποσά εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης αυξήθηκαν κατά 7,75%.

Η αύξηση υπολογίστηκε στα μικτά ποσά, πριν τις κρατήσεις.

Μετά τις κρατήσεις, η αύξηση περιορίζεται και στα καθαρά βγαίνει μικρότερη. Σε πολλούς συνταξιούχους αυτό έγινε, και έτσι, εκεί που περίμεναν αύξηση 100 ευρώ, πήραν στο χέρι 70.

Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά, για να φανεί το κέρδος στην τσέπη των συνταξιούχων θα πρέπει, πρώτον, να μην έχουν προσωπική διαφορά – συμπλήρωμα στη σύνταξη που επανυπολογίστηκε με τους νόμους 4387/2016 και 4670/2020, δεύτερον, να εξαλείφθηκε η προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω και, τρίτον, η αύξηση 7,75% να είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Μα η προσωπική διαφορά δεν είναι επίδομα από μόνη της; Δηλαδή επίδομα στο επίδομα. Καλά θα πάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόκληρη η σύνταξή σου θα μπορούσε να γίνει επίδομα, με την ίδια λογική με την οποία ο μάγος Κατρούγκαλος δημιούργησε την προσωπική διαφορά, η οποία ΔΕΝ υπήρχε πριν το 2016. Τι δεν καταλαβαίνεις; Όταν δικαιούσαι, δικαιούσαι, εφόσον αυτό προβλέπεται από την υπάρχουσα Νομοθεσία. Δεν μπορείς κανείς, εκ των υστέρων, να σου πει ότι Δεν είχες το δικαίωμα και πρέπει να τιμωρηθείς. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να σου πει ότι ως μισθωτός έπαιρνες πολύ περισσότερα χρήματα από ένα Δάσκαλο, οπότε πρέπει να μας επιστρέφεις για όσα χρόνια ζεις, 500 ευρώ τον μήνα. Μην μου πεις ότι δεν έπαιρνες περισσότερα από έναν δάσκαλο ή καθηγητή ή έναν δημόσιο υπάλληλο πχ πολιτικό προσωπικό στην Υπηρεσία σου;

      Διαγραφή
    2. Φίλε 11:52 δεν επεστρεψες τίποτα. Ήταν να επιστρέψεις αλλά δεν έγινε ποτέ

      Διαγραφή
    3. Φίλε 10:45. Δεν επέστρεψες, αλλά δεν έχεις να λαμβάνεις. 950 ευρώ έπαιρνες το 2012 με 32 συντάξιμα χρόνια, χαριστικά αντί των 750, 950 ευρώ θα παίρνεις και το 2032. Ωραία εεε? Σε ευχαριστεί ο πόνος των συναδέλφων σου εξαιτίας μίας σχιζοφρενούς ουρανοκατέβατης πολιτικής. Αυτοί είμαστε. Πραγματικά μας αξίζουν τα χειρότερα σε αυτή την χώρα που ζούμε

      Διαγραφή
  2. καλά θα κάνει να τους δώσει ένα επίδομα τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πολιτικό σύστημα ίδιο και απαράλλαχτο, ουδεμία βελτίωση ουδεμία εξέλιξη, τι και αν αλλάζουν τα πρόσωπα, αυτό εκεί προσκολλημένο στις κουτοπόνηρες πρακτικές του, με προεκλογικό τάξιμο, με ρουσφέτια βολέματος, με προεκλογικά επιδόματα, αγοράζουν συνείδηση αγοράζουν ψήφους. Αλήθεια, ο λαός άλλαξε ξέρει να βλέπει; ...τούτο μένει να το διαπιστώσουμε...σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΡΑΦΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή