Σε απόγνωση οι Στρατιωτικοί εξαιτίας πενιχρών μισθών–Η αγοραστική δύναμή τους παραμένει στο 1999 επί δραχμών!

Σε απόγνωση οι Στρατιωτικοί εξαιτίας πενιχρών μισθών–Η αγοραστική δύναμή τους παραμένει στο 1999 επί δραχμών!

Με μισθούς... 20ού αιώνα οι Στρατιωτικοί! - «Η αγοραστική μας δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα 1999 επί δραχμών και διαρκώς μειώνεται»

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/02/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η ΠΟΕΣ σε επιστολή της προς τους υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών τονίζει ότι «η αγοραστική δύναμή τους παραμένει στα επίπεδα του 1999»

Κατά της κυβέρνησης στρέφει τα βέλη της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), εκφράζοντας την αγωνία της επειδή η «αγοραστική δύναμη των στρατιωτικών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα 1999 επί δραχμών διαρκώς μειώνεται», καθώς «ο πληθωρισμός καλπάζει επί μήνες κατατρώγοντας το οικογενειακό εισόδημα και η ενεργειακή κρίση βαίνει αμείωτη».

Σε πολυσέλιδη επιστολή της, που απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η ΠΟΕΣ, παραθέτοντας αποσπάσματα από απαντήσεις τους σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταλήγει στη διαπίστωση: «Προκύπτει έμμεση παραδοχή της Πολιτείας ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να αυξήσει τις υφιστάμενες οικονομικές παροχές ή/και να θεσπίσει πρόσθετες, αφού συνομολογείται η ιδιαίτερα δυσχερής δημοσιονομική κατάσταση της πατρίδας μας, που διαρκώς βασίζεται σε εξωτερικούς δανεισμούς».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται η αποζημίωση νυκτερινής εργασίας, η αποκατάσταση της αδικίας στο μισθολόγιο των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και η καταβολή αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, για το οποίο η κοινή υπουργική απόφαση βρίσκεται υπό έκδοση, η επιστολή της ΠΟΕΣ παραθέτει την ομολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Παρότι αρχικά η σχετική δαπάνη εκτιμήθηκε στα 42.000.000 ευρώ, αιτήθηκε από το ΥΠ.ΟΙΚ. την εγγραφή πιστώσεων ύψους 18.000.000 ευρώ για λόγους δημοσιονομικούς». Για τους ίδιους λόγους μετατίθεται για το επόμενο οικονομικό έτος και η επανεξέταση του πλαισίου των αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών.

Για το ζήτημα μη καταβολής αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών (ζήτημα που αφορά και πλήθος άλλων αποζημιώσεων), ως κυβερνητικό επιχείρημα για τη μη καταβολή τους, προτάσσεται το ειδικό μισθολογικό καθεστώς που διέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «διαφορετικό του ισχύοντος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο και αναγνωρίζει την ανάγκη ιδιαίτερης μισθολογικής αντιμετώπισής τους». Καταλήγοντας η επιστολή της ΠΟΕΣ θέτει σειρά από εύλογα ερωτήματα, με πρώτο στη σειρά το «τι είδους νέο μισθολόγιο (καλύτερο από το τρέχον) προτίθεται και μπορεί να φέρει η κυβέρνηση και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του».

«Αφού το νέο μισθολόγιο θα είναι τόσο καλό (όσο έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζεται με τη συνηθισμένη τακτική των «διαρροών»), γιατί δεν παρουσιάζεται επίσημα ώστε να αξιολογηθεί δεόντως πριν από τις εκλογές;» διερωτάται η ομοσπονδία.

Η επιστολή της ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

25 Σχόλια

  1. Ποσο αξιοπιστη ειναι η ΠΟΕΣ του Τσουκαρακη,υπ.βουλευτου του ΚΚΕ;Αντε να βγει ενας
    υπουργος να καταργησει το συνδικαλισμο απο τις ΕΔ γιατι το εκουν παραξηλωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω καμιά κουβέντα βραδιάτικα.Να ναι καλά ο Τσουκαρακης που έφερε το συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις.Γιατι όλοι είναι εργαζόμενοι με οικογένειες και με προβλήματα.Με τέτοια σκουριασμένα μυαλά πως θα πάμε μπροστά.

      Διαγραφή
  2. ευτυχώς οι νέοι ξύπνησαν και πήγαν τις στρατιωτικές σχολές στα τάρταρα και έχει και συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τις πήγαν όλες. Απλά παίρνει η καθεμία τη θέση της

      Διαγραφή
    2. Θα κάνουν ελκυστικό το στράτευμα ! ΧΧΑΧΑΧΧΑΧΑ

      Διαγραφή
  3. Αν δεν καταψιφηστεί από το σύνολο των στελεχών των ΕΔ η συγκεκριμένη κυβέρνηση που ουδέποτε έχει λάβει οποιαδήποτε μέριμνα προσωπικού, ποσό δε μάλιστα οικονομικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
    Είναι στην ψήφο σας το μέλλον σας, αλλιώς ας πηγαίνετε να ψωνίζετε από το καλάθι του νοικοκυριού και να λέτε και ευχαριστώ που δεν αυξήθηκε το αλεύρι και γάλα Μαράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πριν τις εκλογές να δοθεί στην δημοσιοτητα το μισθολόγιο, είναι βέβαιο ότι δν θα υλοποιηθεί ακόμα και αν εκλεγεί πάλι ο κουλης. Εδώ τα νυχτερινά οφείλονται από 2017 και χάθηκαν, εκτός των συναδέλφων που προσεφυγαν στην δικαιοσύνη. Υπηρεσίες στον ποταμό Έβρο με αδεσποτες σφαίρες να περνάνε δίπλα μας και πτώματα μεταναστών παντού και ακόμα ούτε € δεν δόθηκε. Οπότε η απάντηση είναι στις κάλπες. Και ας μας πει κάποιος εδώ στο ιστολογιο έναν λόγο να ξαναψηφισει κουλη ή τσιπρα. Δεν ψήφισα καμμενο αλλά μόνο αυτός έδωσε ένα αξιοσέβαστο ποσό στους ένστολους. Και παλαιότερα μόνο ο τσοχατζοπουλος ειχε μεριμνήσει επί αρκετών θεμάτων παράλληλα βέβαια με τις μιζες πού οπως φαίνεται επαιρνε. και οι α/ ΓΕΣ των αρχων του 2000,παραγιουδακης,παναγιωτακης,αντωνακοπουλος μεριμνησαν για το προσωπικό, πέραν αυτών, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο ηγεσίας από το 2004 έως και στο αποκορύφωμα τώρα:στο 2023, ουδείς ασχοληθηκε, τουναντίον ενηργησαν μερικοί και κατά του προσωπικου πχ νόμος 3883/2010 επί Στεφανή και εντευθεν. Με Αρμάδες εοθ συνταγμαρχων να παραμένουν ως τα 60, στερωντας την ανανέωση του έμψυχου δυναμικου και πολλά άλλα πχ εναντι προκαταβολες απο μτς μηδενιστικαν ,λάθος διαταγές μορίων,σωρειες αδιαφανων έκτακτων μεταθέσεων αποσπάσεων ,ασυδοσία από διοικητές προς προσωπικό κλπ κλπ,εφαρμογές νόμων κατά το δοκούν και δεκάδες άλλες παρανομίες από την ιεραρχια . Μόνο πτώσεις με αλεξίπτωτα βλέπουμε.φανφαρες δηλώσεις και μόστρα οι πουλαδες από την ιεραρχια. Και όποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθει απειλείται με αποστρατεια. Στέλνονται οι κύριοι με τα βαλιτσάκια στο πόστο του και τρέχει στα στρατοδικεια για χρόνια επειδή τόλμησε να υψωσει φωνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ μεγαλύτερο καρκίνωμα του Στρατού Ξηράς είναι οι μεταθέσεις!!!!Δεν βγαίνει 40 χρόνια με μεταθέσεις στα πιο απόμακρα μέρη της Ελλάδας με τα ενοίκια στο Θεό!!!Με παιδιά στο γυμνάσιο -Λυκειο , γυναίκα άνεργη, γυναίκα στον ιδιωτικό τομέα που δεν μπορεί να ακολουθήσει το σύζυγό οπότε αναγκαστικά παραιτείται.....Αυτό θέλουμε να μας λύσει η κυβέρνηση .Και οι υπόλοιποι δ.υπαληλοι και σώματα ασφαλείας τα ίδια λεφτά παίρνουν αλλά το 90% είναι στα σπίτια τους και έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους.Τους βλέπεις άλλωστε!!!ζουν με αξιοπρέπεια σε σχέση με εμάς που είμαστε αξιολυπητοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα συνάδελφε σε λίγες γραμμές!!!Ας λυθεί πρώτα το θέμα των μεταθέσεων που είναι και χαμηλού κόστους για τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά ας δουν για νέα μισθολόγια και παροχές.Δυστυχώς όμως έχουν καταντήσει τον Ελληνικό Στρατό, στράτευμα γερόντων, δίνουν βαθμούς σε όλους μας χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα,ένα στράτευμα μόνο για ειδικές κατηγορίες και βολεμενους με κομματικα συμφέροντα και όσοι δεν ανήκουμε σε ειδικές κατηγορίες ή δεν θέλουμε να υποχρεωθουμε σε βουλευτές γυρίζουμε την Ελλάδα με μεταθέσεις χωρίς κανείς να νοιάζεται για την οικογενειακή και προσωπική μας ζωή και μετά έχεις τους Αρχηγούς και τους Υπουργούς να μιλάνε για μέριμνα προσωπικού και καθρεπτακια σε ιθαγενείς...Όποια κυβέρνηση λύσει το θέμα το μεταθέσεων για το οποίο έχουν κατατεθεί από αρκετούς συναυμεσω των Ενώσεων τεκμηριωμένες προτάσεις αυτή θα τύχει και μεγάλης εκτίμησης και θα είναι ένα πραγματικό μέτρο υπέρ μέριμνας στρατιωτικού προσωπικού που θα έχει πολλαπλάσια οφέλη και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη υπηρεσία....

      Διαγραφή
    2. Ενστολε με πτυχία πως να λυθεί το θέμα των μεταθέσεων στο στρατό ξηράς, αφού όλες οι μονάδες είναι μπροστά στα σύνορα και τα στελέχη κατάγονται από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.Εκατονταδες μονάδες Πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροβολικού είναι Θράκη και νησιά.Βρες εσύ μια λύση για τις μεταθέσεις και πρότεινε.Δεν υπάρχει λύση.Οσο για τους βαθμούς,οι βαθμοί πρέπει να δοθούν.Να λες μόνο για χρήμα.Πρεπει να δώσουν χρήματα στο προσωπικό.Χρηματα, τίποτα άλλο.Να κατασκευάσουν οικήματα για όλο τον κόσμο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.Οχι μόνο για τους Αξκους.Αν υπήρχαν οικήματα όπως έχει η αεροπορία, κατευθείαν η αύξηση θα ήταν 300 με 400 ευρώ στην τσέπη.

      Διαγραφή
  6. Που να βρει λεφτά ο κος υπουργός Άμυνας οι δαπάνες των σούρτα φέρτα ορισμένων είναι όσο ένας μισθός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εάν δε γίνει δραστική μείωση άσκοπων λειτουργικών δαπανών χρήματα για το προσωπικό δε θα βρεθούν. Όλοι ξέρουν καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκτιμώ ότι όλοι παίρνουμε αυτά που αξίζουμε. Τους ψηφίσαμε και μας δίνουν ότι αξίζαμε. Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο τα εκτός έδρας των ανωτάτων που είναι 365 μέρες τον χρόνο να μειωθούν,αμέσως μαζεύονται εκατομμύρια ευρώ για τα οφειλομενα νυχτερινα των στελεχών. Αλλά η δόξα ειναι μεγάλη και η τσέπη γεμάτη. Και άσε τους από κάτω να φυτοζωουν. Βγάζουν ένα εφάπαξ ακόμα με τα εκτός έδρας. Και τα λεφτά τους τα έχουν έτοιμα πάνω στο γραφείο σε χρόνο dt. Όχι σαν εμάς που περιμενουμε επί μήνες λίγα ψωροευρω από δαπάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού βρήκες, ανώνυμε 16 2023 8:39:00, αποζημίωση ΗΕΕ για 365 ημέρες τον χρόνο για τους ανώτατους; Πες μου να πάω και εγώ σε αυτή τη θέση!
      Να μην λέμε ό,τι θέλουμε και να σεβόμαστε τη δυνατότητα που μας δίνει ο διαχειριστής του site να ανεβάζουμε τις σκέψεις μας!

      Διαγραφή
  10. ......για να παιρνουν αυτοι 8000 ευρώ μηνιαίως θα πρέπει εσύ να παίρνεις τα ψίχουλα....τι δεν καταλαβαίνεις???? τοσα χρόνια τους ψφίζεις....και τους μεν και τους δε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ......για να παιρνουν αυτοι 8000 ευρώ μηνιαίως θα πρέπει εσύ να παίρνεις τα ψίχουλα....τι δεν καταλαβαίνεις???? τοσα χρόνια τους ψφίζεις....και τους μεν και τους δε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα σου πω εγώ πως λύνεται το θέμα των μεταθέσεων!!!Απαντες μεταθέσεις μέχρι τα 27-28 χρόνια σε Έβρο νησιά,και στη συνέχεια στον τόπο επιθυμίας....έχει γεμίσει ο τόπος τριτεκνουυς που οι περισσότεροι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, έχουν σπίτι δικό τους , δουλεύει η σύζυγος και είναι αμεταθετοι με 10 χρόνια συνολικής υπηρεσίας!!!!! Ναι το πρόβλημα των μεταθέσεων δεν λύνεται αλλά μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα των μεταθέσεων είναι πολύ σύνθετο.Ποσοι τριτεκνοι,πολύτεκνοι υπάρχουν η αμεταθετοι με προβλήματα;Εδώ τώρα μιλάμε για πολλές μονάδες όπλων στη Θράκη και τα νησιά.Και αν πας και τα τελευταία 7 χρόνια στον τόπο σου, πάλι όλα τα χρόνια στη γύρα είσαι.Μονο αν υπήρχαν οικήματα για όλο τον κόσμο, τότε θα είχε λυθεί ένα μέρος του προβλήματος, οικονομικής φύσης.Αλλα πάλι ο στρατιωτικός ξενιτεμένος θα ήταν.

      Διαγραφή
  13. σσσσ ετοιμάζει μισθολόγιο το ΓΕΕΘΑ. Εδώ γελάνε και οι πέτρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή