Ανατροπή με τα MARDER και τα ΒΜΡ-1 – Δεν έρχονται 100 ΤΟΜΑ

Ανατροπή με τα MARDER και τα ΒΜΡ-1 – Δεν έρχονται 100 ΤΟΜΑ

Η αντικατάσταση των 100 BMP-1 με αντίστοιχο αριθμό ΤΟΜΑ, MARDER φαίνεται ότι τερματίζεται άδοξα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται η ελπίδα προμήθειας 100 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), MARDER από την Γερμανία ως αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού ΤΟΜΑ τύπου ΒΜΡ-1 σοβιετικής προέλευσης, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα παραληφθούν 40 Marder από την Γερμανία, ενώ ο Ελληνικός Στρατός θα αποσύρει επίσης 40 ΒΜΡ-1 που θα αποσταλούν προς την Ουκρανία.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ακόμη και η παραλαβή των συνολικά 40 MARDER δεν γίνεται με την ταχύτητα που υπολογιζόταν αρχικά κι αυτό γιατί η γερμανική εταιρεία Reinhmental επισκευάζει και παραδίδει τα ΤΟΜΑ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς ενώ υπάρχουν συγκλίνουσες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές για πιέσεις προς την εταιρεία να δώσει προτεραιότητα στην παράδοση MARDER που προορίζονται για τον ουκρανικό στρατό.

Μία προμήθεια, όμως, που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει για τον ουκρανικό στρατό, αφού δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για να τα συντηρήσει, ούτε διαθέτει την εμπειρία, την εφοδιαστική αλυσίδα και την επάρκεια ανταλλακτικών. Συνεπώς, είναι πιθανό ακόμη και για μία ήσσονος σημασίας βλάβη το 33 τόνων ΤΟΜΑ να ακινητοποιηθεί.

Από την άλλη, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πίεση από την Γερμανία να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός μεγάλο αριθμό MARDER υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε συμφωνία με το Βερολίνο για την προμήθεια του ΤΟΜΑ νέας γενιάς LYNX, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού των Leopard.

Μέχρι στιγμής ο Στρατός έχει παραλάβει 14 MARDER, αναμένονται να έρθουν άλλα 6 και ως το τέλος του καλοκαιριού να έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα 20. Από την μεριά της, η Ελλάδα δεν φαίνεται να «καίγεται» να στείλει τον αντίστοιχο αριθμό προς την Ουκρανία, αφού έχει διαμηνύσει ότι το πρόγραμμα απόσυρσης – παραλαβής θα γίνεται ένα προς ένα, δηλαδή όσα έρχονται τόσα φεύγουν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα μέχρι πρότινος είχαν γίνει γνωστά η Ελλάδα θα παραλάμβανε 100 MARDER με την προαίρεση απόκτησης άλλων 100. Αυτό θα έδινε μία μεγάλη ανάσα για την απόσυρση αντίστοιχου αριθμού ΒΜΡ-1, που δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον κάποια ουσιαστική επιχειρησιακή αξία στην λειτουργία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το χρονοδιάγραμμα θωράκισης του Έβρου με τα γερμανικά «κουνάβια»–Τι γίνεται στα νησιά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ταυτόχρονα, υπάρχει το μεγάλο θέμα απόσυρσης των χιλιάδων ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού) Μ113, τα γνωστά κι ως «παπάκια», που επίσης χαρακτηρίζονται ως Οχήματα με χαμηλή θωράκιση, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο πεδίο.

Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΣ έχει εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια που πιέζει προς τις ΗΠΑ ώστε να γίνει συμφωνία για την παραχώρηση τουλάχιστον 200 BRADLEY M2A2 ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι – σε πρώιμο στάδιο – έχει υπάρξει μία πρώτη μελέτη για το ενδεχόμενο προμήθειας ακόμη και νέων BRADLEY στην έκδοση Α4.

Όμως, όπως και να ‘χει, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός χρειάζεται… χθες νέα ΤΟΜΑ και το μόνο σίγουρο είναι πώς είτε 100 MARDER να καταφέρει τελικά προμηθευτεί, ακόμη και 200, δεν είναι αρκετά σε καμία περίπτωση για μπορέσουν να εξοπλίσουν ολόκληρες μονάδες που τα έχουν ανάγκη για την ασφάλεια των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πότε δεν δίνουμε ένα οπλικό σύστημα πριν παραλάβουμε το νέο. Και τώρα τι θα γίνει? Ερώτηση κρίσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή