Φράχτης σε όλο τον Έβρο: Πώς θα κλείσει οριστικά ο «δρόμος» για παράνομους μετανάστες

Φράχτης σε όλο τον Έβρο: Πώς θα κλείσει οριστικά ο «δρόμος» για παράνομους μετανάστες

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τοίχος της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα μετέφερε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. που βρέθηκαν χθες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 22/01/2023 - Γιώργος Πρωτοψάλτης - Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Στο σημείο όπου τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το πρώτο στάδιο επέκτασης του φράχτη στον κεντρικό Έβρο, επιχειρήθηκε να αναδειχθεί το μέγεθος της δράσης των διακινητών και τα «σημάδια» της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος, μια μελλοντική προσπάθεια κοινής διαχείρισης της χρηματοδότησης για την αναγκαία θωράκιση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Μετά από μια χρονιά-ρεκόρ αποτροπών παράνομης εισόδου στη χώρα, τα ελληνοτουρκικά σύνορα «σφραγίζονται» σε πρώτη φάση με 35 επιπλέον χιλιόμετρα φράχτη, έργο εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από ελληνικά κονδύλια. Το τεχνητό εμπόδιο, με απόφαση ΚΥΣΕΑ, θα επεκταθεί μελλοντικά θωρακίζοντας το σύνολο των 140 χιλιομέτρων του Έβρου, με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητά Ευρωπαίους «συμμάχους» για την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση του έργου.

«Η Ευρώπη θα είχε πνιγεί»

«Αν η χώρα μας δεν υλοποιούσε το σχέδιο Ακρίτας, τότε οι χώρες της Ευρώπης θα είχαν πνιγεί από παράνομους μετανάστες», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τη νέα επέκταση του φράχτη. Το Σάββατο, 27 πρέσβεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συνδεδεμένων κρατών με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Μεγάλη Βρετανία φιλοξενήθηκαν στον Έβρο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το σχέδιο «Ακρίτας», τις ασύμμετρες απειλές που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Κύριος στόχος όμως, όπως τονίζουν αξιωματούχοι του υπουργείου, είναι να γίνει κατανοητό στους αντιπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που βρέθηκαν στο πεδίο υλοποίησης του έργου ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά του συνόλου της Ευρώπης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επέκτασης των 35 χιλιομέτρων στον κεντρικό Έβρο αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα καλυφθεί στο σύνολο από εθνικούς πόρους. Αντίστοιχη πρόβλεψη φαίνεται να υπάρχει και για τα μελλοντικά έργα που έχουν αποφασιστεί στο ΚΥΣΕΑ και αφορούν την τοποθέτηση τεχνητού εμποδίου στο σύνολο των συνόρων του Έβρου. «Ωστόσο η Ε.Ε. θα έπρεπε να έχει αναλάβει μέρος του κόστους», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου.

Οι 27 πρέσβεις συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με τοπικούς παράγοντες, τους έγινε παρουσίαση επιχειρησιακών παραμέτρων και ενεργειών αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Ελληνική Αστυνομία, επισκέφτηκαν τον υπάρχοντα φράχτη στα σύνορα και ενημερώθηκαν για την επικείμενη επέκταση και το σχέδιο «Ακρίτας».

Χαλύβδινη θωράκιση

Διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος, χαλύβδινες στήλες, λεπιδοφόρες κονσερτίνες. Ο νέος φράχτης θα δημιουργηθεί στα πρότυπα των τεχνητών εμποδίων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλα τμήματα της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Το ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα θα διαθέτει αντιαναρριχητική, αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του θα λειτουργούν αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια. Το τεχνητό εμπόδιο μαζί με τα συνοδά έργα θα εκτείνονται σε έκταση 35 χλμ. μεταξύ του οικισμού Ψαθάδες στο Διδυμότειχο και της Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Πρόκειται για περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» από τους συνοριοφύλακες, καθώς παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Στη συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν πρόσφορα περάσματα που ακολουθούν οι διακινητές, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό. Τα «καραβάνια» κινούνται συνήθως σε ορεινές τοποθεσίες, με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα «μονοπάτια» να προκαλεί δυσκολία στις αναζητήσεις του στρατού και της αστυνομίας. Πλέον ο στόχος είναι με τον νέο φράχτη να αποκοπεί η πρόσβαση στα «τρωτά» σημεία των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τεχνητό εμπόδιο υπάρχει σε 39 χλμ. στο βόρειο και το νότιο τμήμα του ποταμού. Τα 11 από αυτά βρίσκονται ανάμεσα στις Καστανιές και τη Νέα Βύσσα, στο σημείο όπου υπήρχε παλαιότερος φράχτης, ενώ ακόμα 28 χλμ. βρίσκονται στο πέταλο Φερών, στο κτήμα Τσιρώζη και στη Νέα Εγνατία. Απώτερος στόχος είναι η μελλοντική θωράκιση και των 140 χλμ. κατά μήκος του Εβρου.

Διαγωνισμός… fast track

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου υπέγραψαν τη διακήρυξη για την επέκταση του φράχτη, εγκρίνοντας και τυπικά την υλοποίηση του έργου. Πλέον, με διαδικασίες… fast track τρέχει το διαγωνιστικό σκέλος με τις υποψήφιες ανάδοχες εταιρίες να καταθέτουν τις προσφορές τους. «Θεωρείται αναγκαία και κατεπείγουσα η επέκταση του υπάρχοντος αποτρεπτικού εμποδίου», σημειώνει σε ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των ροών λόγω της «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο που λόγω της ιδιομορφίας των συνόρων θα ολοκληρωθεί σταδιακά, σε 1,5-2 χρόνια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο αναμένει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να έρθει σε επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρία, ζητώντας τη δρομολόγηση εργασιών ακόμα και τους δύσκολους μήνες του χειμώνα για ταχύτερη υλοποίηση του έργου.

Αυξήθηκαν κατά 46% οι απόπειρες εισόδου

Συνολικά 7.703 αποτροπές παράνομης εισόδου 256.060 μεταναστών στον Έβρο. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο 1.491 συλλήψεις διακινητών. Τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2022 αποτυπώνουν τη μεγαλύτερη παρουσία μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που έχει καταγραφεί την τελευταία επταετία. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες οι αποτροπές αυξήθηκαν κατά 21% και οι μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα κατά 46%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πίεση που ασκείται καθημερινά στα χερσαία σύνορα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 οι απόπειρες παράνομης εισόδου που είχαν αποτραπεί δεν ξεπερνούσαν τις 3.652 και αφορούσαν μόλις 42.991 μετανάστες.

Η πίεση συνεχίζει να καταγράφεται και με το «ποδαρικό» του 2023, καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν συλλάβει μόνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες 20 διακινητές που επιχείρησαν να προωθήσουν από τον Έβρο στην ενδοχώρα συνολικά 84 παράτυπους μετανάστες.

«Το περασμένο καλοκαίρι η πίεση που δεχθήκαμε από μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα ήταν πρωτόγνωρη», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Όπως τονίζει, η αριθμητική παρουσία των παράτυπων μεταναστών ήταν όμοια με αυτή του Μαρτίου του 2020, όμως αυτή τη φορά οι μετανάστες που ήταν και πάλι χιλιάδες, δεν βρέθηκαν σε ένα σημείο όλοι μαζί και με κάμερες μπροστά, αλλά διασκορπισμένοι σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων. «Αντέξαμε όμως και πάλι. Καταφέραμε να αποτρέψουμε χιλιάδες μετανάστες που επιχείρησαν να μπουν. Η αστυνομία, η συνοριοφυλακή αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις απέδειξαν πόσο υπεύθυνα και ψύχραιμα μπορούν να λειτουργήσουν σε δύσκολες καταστάσεις. Παρόλο που η πίεση σε κάθε σύνορο ήταν μεγάλη, καταφέρναμε πάντα εγκαίρως να εντοπίζουμε αυτές τις απόπειρες και να κλείνουμε άμεσα αυτά τα περάσματα. Αυτό βέβαια δεν γίνεται ούτε τυχαία ούτε άναρχα. Οι εποχούμενες περιπολίες μας σε όλο το μήκος των συνόρων και τα μάτια μας στην κάθε συνορογραμμή καταφέρνουν να δημιουργούν ασπίδα προστασίας των ελληνικών συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Θα σας μαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το κου κου ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειμαστε η μονη χωρα του κοσμου που εχουμε περισσοτερους αστυνομικους απο Στρατο,για ευκολονοητους λογους.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μας μείνουν μετά οι συνοριοφύλακες να πίνουν φραπεδακι μέσα στα "αγροτικά"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή