Εβρίτες Αρχηγοί ΓΕΣ: Από τον Στρατηγό Σταμάτη Βελίδη, στον σημερινό Αρχηγό Άγγελο Χουδελούδη

Εβρίτες Αρχηγοί ΓΕΣ: Από τον Στρατηγό Σταμάτη Βελίδη, στον σημερινό Αρχηγό Άγγελο Χουδελούδη

Ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης που ανέλαβε πρόσφατα νέος Αρχηγός ΓΕΣ με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε ο δεύτερος Αντιστράτηγος με καταγωγή από τον Έβρο, που φτάνει σε αυτή την κορυφαία θέση της ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί ο Στρατηγός Σταμάτης Βελίδης που καταγόταν από την Κορνοφωλιά Σουφλίου, ενώ ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης κατάγεται από το χωριό Παλιούρι ενώ γεννήθηκε στο χωριό Κυανή Διδυμοτείχου απ’ όπου ήταν η μητέρα του Ειρήνη, η οποία δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή. Μάλιστα ο αείμνηστος Βελίδης, που πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 2021 σε ηλικία 93 χρόνων, διετέλεσε Αρχηγός ΓΕΣ (1986-1989) και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1989-1990).

Υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο που «συνδέει» τους δυο Εβρίτες Αρχηγούς ΓΕΣ. Ο Στρατηγός Βελίδης το 1987 κινητοποίησε αποτελεσματικά τον Στρατό Ξηράς κατά την κρίση του 1987 με την Τουρκία. Ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ήταν Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Έβρου το 2020, όταν αποτράπηκε η απόπειρα μαζικής εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών που εργαλειοποίησε η Τουρκία, στην Ελλάδα μέσω του Έβρου.

Το βιογραφικό του νέου Αρχηγού ΓΕΣ Άγγελου Χουδελούδη

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, είναι από το Παλιούρι Διδυμοτείχου και γεννήθηκε στην Κυανή Διδυμοτείχου το 1964, χωριό απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Διδυμότειχο.

Εισήλθε το 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Ως κατώτερος αξιωματικός υπηρέτησε σε μονάδες εκστρατείας με τα καθήκοντα του διμοιρίτη και του διοικητή Λόχου.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του, ενώ έχει παρακολουθήσει αρκετά σχολεία του ΝΑΤΟ σε Γερμανία και Ιταλία και συμμετάσχει σε στρατιωτικές εκπαιδεύσεις του νορβηγικού και του γερμανικού στρατού. Επίσης, έχει συμμετάσχει και σε αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, στο Βόρειο Ιράκ, στη Βαγδάτη, στο Κουβέιτ και στο Αφγανιστάν.

Το 2006 φοίτησε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και το 2012 στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερου αξιωματικού υπηρέτησε στο Β΄ Σώμα Στρατού και στην 71 Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος».

Το 2008 τού ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή 516 Μ/Κ ΤΠ, ενώ το 2010 του διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Διοικητή 1ης Στρατιάς.

Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη, το 2011, υπηρέτησε ως ακόλουθος Αμύνης (ΑΚΑΜ) της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, στη Σεούλ και στο Τόκιο.

Παράλληλα, δε, το 2012 φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 2014, τοποθετήθηκε ως επιτελής στο ΓΕΕΘΑ.

Το 2015 προήχθη σε ταξίαρχο και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ με τα καθήκοντα του διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων.

Το 2019, έχοντας προαχθεί σε υποστράτηγο, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «Έβρος».

Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή του Κλάδου Πληροφοριών και Ασφάλειας στο ΓΕΕΘΑ.

Την 1η Μαρτίου 2021 προήχθη σε αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού στην Ξάνθη.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στις 9 Μαρτίου 2022 ο αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή 1ης Στρατιάσς/EU-OHQ και από την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 την Αρχηγία του ΓΕΣ.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Διοικήσεως Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Είναι, επίσης, γνώστης της Αγγλικής Γλώσσας.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Ο αείμνηστος Στρατηγός Σταμάτης Βελίδης (1928-2021)

Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Κορνοφωλιά Σουφλίου. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.

Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία, στη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

Ήταν επίσης πτυχιούχος της Σχολής Τεχνικών Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών).

Υπηρέτησε ως επιτελής και διευθυντής επιτελικών γραφείων διάφορων Μονάδων και Σχηματισμών, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών του ΓΕΣ, διευθυντής Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ, διοικητής της ΧΙ Μεραρχίας Πεζικού, διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και γενικός επιθεωρητής Στρατού.

Διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ από το Δεκέμβριο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989, και αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 1989 ως τον Μάιο του 1990, οπότε αποστρατεύτηκε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός ΓΕΣ, κινητοποίησε αποτελεσματικά τον Στρατό Ξηράς κατά την κρίση του 1987 με την Τουρκία, έχοντας ως άμεσους συνεργάτες τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη.

Το 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Διετέλεσε στη συνέχεια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) από το 1993 ως το 1997.

ΠΗΓΗ: evros-news.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια