Που Οδεύει η ΕΑΑΣ; Οι αριθμοί ειναι αμείλικτοι

Που Οδεύει η ΕΑΑΣ; Οι αριθμοί ειναι αμείλικτοι

Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr-Εστάλη με email:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΕΑΑΣ παρουσίασε χθες 25 Ιαν 2023, το ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφιοτήτων για το ΔΣ στις επικείμενες εκλογές της 19ης Φεβ 2023.

Ένα ψηφοδέλτιο με εξαιρετικά μικρό αριθμό υποψηφιοτήτων. Ίσως αυτό να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όμως σίγουρα οι αναχρονιστικές διατάξεις του κανονισμού Π.Δ. 434/81 και Ν.1911/1990/Φεκ 166 με τους περιορισμούς που θέτουν έχουν επιτείνει αυτήν την κατάσταση.. Η κατάθεση υποψηφιοτήτων για το ΔΣ της ΕΑΑΣ βαίνει συνεχώς μειούμενη σε ανησυχητικό πλέον επίπεδο. Αυτό σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσοστά αποχής στελεχών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια από την εκλογική διαδικασία δημιουργεί ένα πολύ ανησυχητικό μίγμα. Μπορεί να μην είναι οι μόνες αιτίες αυτής της κατάστασης (αποστασιοποίηση στελεχών) όμως σίγουρα παίζουν πολύ βασικό ρόλο.

Το άρθρο μου από 07 Ιαν 2023 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ΕΑΑΣ. Τέλος στον Διαχωρισμό σε Πατρίκιους και σε Πληβείους Αξιωματικούς εν έτη 2023» το οποίο αναφερόταν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΕΑΑΣ φαίνεται πως ήταν πολύ προφητικό των καταστάσεων (με βάση τα αριθμητικά δεδομένα) που ακολούθησαν σε λίγες μόνο ημέρες. Υπό άλλες συνθήκες και με τροποποιημένο τον υφιστάμενο κανονισμό λειτουργίας της ΕΑΑΣ (περί δικαιώματος υποβολής υποψηφιοτήτων) πιθανόν ένα τέτοιο σχήμα, με την μια και μοναδική υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου όπως και μια και μοναδική υποψηφιότητα Αντιπροέδρου θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

Να διευκρινίσω εδώ πως δεν γνωρίζω ούτε φυσικά κατηγορώ κανέναν από τους Αξιότιμους κυρίους υποψηφίους για το ΔΣ και το προεδρείο της ΕΑΑΣ ούτε φυσικά αμφισβητώ τις ικανότητες όπως και τίς προθέσεις τους να προσφέρουν τα μέγιστα για το καλό της ΕΑΑΣ. Οι όποιες κρίσεις γίνονται στα αποτελέσματα που παράγει ο ισχύον απαρχαιωμένος κανονισμός Π.Δ.434/81 και Ν.1911/1990/Φεκ 166. Οι καταστάσεις βέβαια που προηγήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (με εκατέρωθεν ανακοινώσεις μεταξύ μελών και Προέδρου της ΕΑΑΣ) και τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν παραχθεί με ευθύνη και της ΕΑΑΣ (π.χ.ΒΟΕΑ) πιθανόν να επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση.

Τα στοιχεία δείχνουν όμως εδώ και πολλά χρόνια που οδεύουμε. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

Ενδεικτικά αριθμητικά στοιχεία εκλογών της ΕΑΑΣ ετών 2014, 2017, 2020, 2023.

α. Οι 32 υποψήφιοι για το ΔΣ της ΕΑΑΣ των εκλογών του 2017 μειώθηκαν στους 28 υποψηφίους για τις εκλογές το 2020 και στους 19 υποψηφίους για το 2023. Οι υποψήφιοι του 2023 είναι λιγότεροι κατά 40,07% από τους υποψηφίους του 2017!

β. Από τους 28 υποψηφίους για το ΔΣ της ΕΑΑΣ των εκλογών του 2020, στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του 2023 είναι εκ νέου υποψήφιοι οι 12. Ποσοστό 42,85%.

γ. Από το δεκαμελές υφιστάμενο συμβούλιο είναι εκ νέου υποψήφιοι (6) υποψήφιοι για το 2023. Ποσοστό 60%.

δ. Από το σύνολο των 19 υποψηφίων για το Μελλοντικό ΔΣ είναι εκ νέου (6) υποψήφιοι από το 2020, αλλά και (6) από το 2017. Ποσοστό αντίστοιχα 31,57%.

ε. Στις εκλογές του 2014 ήταν (5) οι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου με πιθανότητες εκλογής 20%, (4) για το 2017 με πιθανότητες εκλογής 25%, ενώ το 2020 υπήρχαν (2) υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου με πιθανότητες εκλογής στο 50%.

στ. Στις εκλογές του 2014 (5) ήταν οι υποψήφιοι για την θέση του Αντιπροέδρου με πιθανότητες εκλογής 20%, (6) για το 2017 οι υποψήφιοι με πιθανότητες εκλογής στο 16,66%, ενώ το 2020 υπήρχαν (4) υποψήφιοι για την θέση του Αντιπροέδρου με πιθανότητες εκλογής στο 25%.

Για το 2023!

Στις εκλογές της 19 Φεβ 2023 έχει υποβληθεί μία (1) υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου με πιθανότητες εκλογής στο 100%.

Στις εκλογές της 19 Φεβ 2023 έχει υποβληθεί μία (1) υποψηφιότητα για την θέση του Αντιπροέδρου με πιθανότητες εκλογής στο 100%.

Για το 2026;

Εύλογος λοιπόν ο προβληματισμός από χιλιάδες μέλη σε όλη την χώρα για το πως φτάσαμε να έχουμε για το 2023 μόνο μια (1) υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου και αντίστοιχα μια (1) για την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ!

Όπως βλέπετε τα παραπάνω στοιχεία επί χρόνια έδιναν την κατεύθυνση όσο και αν κάποιοι έκαναν πως δεν την βλέπουν.

Έτσι φτάνουμε στις 19 Φεβ 2023 όπου δεκάδες χιλιάδες μέλη της ΕΑΑΣ θα κληθούν να επιλέξουν (ή μάλλον να επιβεβαιώσουν) και μάλιστα με σταυρό προτίμησης τον έναν και μοναδικό υποψήφιο για την θέση του Προέδρου, όπως και τον έναν και μοναδικό υποψήφιο για την θέση του Αντιπροέδρου. Με ενδιαφέρον λοιπόν θα περιμένουμε να δούμε τα αριθμητικά και στατιστικά εκλογικά στοιχεία μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Εύχομαι στο νέο συμβούλιο που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της 19ης Φεβρουαρίου δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του. Ελπίζω επίσης να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση..

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Έτσι όπως έγινε η ΕΑΑΣ ας πάνε μόνοι τους να ψηφιστούν, η αποχή είναι η απάντηση στην κατάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστα, αυτα που βγηκαν στην φορα, οτι γινοταν μεσα στο ΔΣ της ΕΑΑΣ, μετα την θετικη ψηφο Κουτρη στο θεμα του ΒΟΕΑ, δειχνουν και το ποσο αυτοι οι κυριοι μπορουν οχι να λυσουν (ουτε καν) αλλα να ασχοληθουν με τα προβληματα των αποστρατων. Δεν ειχε και αδικο ο ανυπαρκτος υπουργος που απαξιουσε να τους δεχθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλείστε το παιδιά να μην ταλαιπωρήστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύνταξη 1000 ΕΥΡΩ πληθωρισμός 10% άρα μείωση 100 ΕΥΡΩ το μήνα. Δηλαδή το χρόνο μείον 1200 ΕΥΡΩ. Αυτή είναι η 13η σύνταξη που διαλαλούσε συνεχώς ο αυτοδημιούργητος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ και ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μας τελικά. Θεέ μου τι απροκάλυπτη απάτη... Να τους χαιρόμαστε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν τους νομιμοποιώ με την συμμετοχή μου στις εκλογες-τσιρκο!!!Αποχη!!!Δεν με αντιπροσωπεύουν με τιποτα!!Θέλω να μου επιστραφούν τα λεφτά που μου κρατάνε από το μέρισμα μου,υπερ ΕΑΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνωμη που θα το γραψω .Πλεον η ΕΑΑΣ δεν μπορει να λυσει τα κορδονια της ,ποσο μαλλον τα προβληματα των αποστρατων .Η αποχη θα ξεπερασει το 70%.Να δουμε με προσφυγες αν οσοι δεν θελουν να ειναι μελη ,να μην πληρωνουν κρατησεις ουτε για ΕΑΑΣ ,ουτε για λεσχες ,ουτε για ΝΙΜΙΤΣ τη στιγμη που πληρωνουμε Υγειονομικη περιθαλψη που συντηρουνται ολα τα νοσοκομεια της χωρας.Οσο για τα ΚΑΑΥ ,οσοι αποστρατοι θελουν να πανε ,να πληρωνουν συνδρομη,και οχι ολοι που δεν πηγαινουμε πολλοι καθολου,οπως εγω προσωπικα ,απο την αποστρατευση μου απο το 2009 δεν εκανα αιτηση ποτε να παω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κλειστε το το μαγαζακι σας επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΑΑΣ fb και αναρτήσεις για έκτακτο μέρισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΕΑΑΣ έχει αγωνισθεί τα τελευταία αυτά χρόνια, επί Στγου Κουτρή, για θέματα που είναι γνωστά και ταλαιπωρούν διαχρονικά τα στελέχη του ΣΞ έναντι των άλλων Κλάδων, αλλά και των προερχομένων από την ΕΛΑΣ. Έκανε πολλές παρεμβάσεις και αναφορές προς τον ΥΕΘΑ, ο οποίος περί άλλων τυρβάζει. Η μοναδική δύναμή μας είναι η καθολική συμμετοχή στις εκλογές και όχι η αποχή. Οι παραινέσεις για αποχή μόνο διχασμό προκαλούν και μοιραία ακολουθεί η πτώση μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα, αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο. Στο ΔΣ υπηρχε προβλημα και μαλιστα μεγαλο που δεν θα επρεπε...... Η αποχη σαφως δεν ειναι λυση.

      Διαγραφή
    2. Ποια αρκτιβως θεματα λυθηκαν με την παρεμβαση της ΕΑΑΣ;Για πες εστω και ενα!!Πλακα μας κανεις;ΑΠΟΧΗ απο το αναχρονιστικο αυτο εκτρωμα!!!Να κλεισουν εδω και τωρα αυτες οι ενωσεις!!Δωστε μας πισω τα λεφτα μας.

      Διαγραφή
  10. Παραθέτω τμήμα της ανακοίνωσης του Προέδρου της ΕΑΑΣ στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.staratalogia.gr/2023/01/blog-post_1.html
    Ως Πρόεδρος της Ενώσεως δεν έχω να κρύψω τίποτε από τους συναδέλφους μέλη μας και ως αξιωματικός δεν διστάζω να αναλάβω τις ευθύνες μου έναντι οιουδήποτε. Το αξίωμα του Προέδρου στο οποίο με αξιώσατε με την ψήφο σας το υπηρετώ έντιμα και με καθαρή συνείδηση, όπως υποσχέθηκα, χωρίς να το χρησιμοποιώ για να ανελιχθώ σε πολιτικές θέσεις ή σε θέσεις σε άλλα ΝΠΔΔ, ή για να κάνω δουλειές προμηθεύοντας υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ ή για να ικανοποιήσω το “εγώ” μου. Και η ακομμάτιστη μέχρι τώρα πορεία μου στο Στράτευμα μιλά και το άμεσο μέλλον θα το βροντοφωνάξει. Το θέμα του ΒΟΕΑ έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε αποστράτους συναδέλφους από μη πλήρη ή κακή πληροφόρηση των μελών, διότι δυστυχώς κάποιοι κάνουν πολιτική μέσα από το face- book και ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, αντί να ενημερώνουν πλήρως και ακριβώς τους συναδέλφους.
    Το παραπάνω απόσπασμα αποτυπώνει πλήρως την εικόνα της ΕΑΑΣ, όποτε για ποια συμμετοχή σε εκλογές κάνετε αναφορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. As an aside: Ολα αυτα ξεκινησαν οταν προεκυψε το θεμα του ΒΟΕΑ? Οχι βεβαια, υπηρχαν, αλλα κανεις δεν βγηκε να τα πει οπως τωρα (λογω ΒΟΕΑ) εκανε ο Κουτρης. Για το ΒΟΕΑ δεν υπαρχει κακη πληροφορηση, οπως λεει, υπαρχουν μεγαλες ευθυνες. Ειναι παντως τεραστια ζημια που ο Κουτρης καηκε ενω ειχε αναδειξει το θεμα που υπαρχει στο ΜΤΣ με τους αστυνομικους, πραγμα που κανεις προεδρος μεχρι τωρα (και μαλιστα τεκμηριωμενα) το ειχε τολμησει. Ο επομενος σιγουρα δεν θα το αγγιξει το θεμα!

      Διαγραφή
  11. Εκλογες με εναν υποψηφιο!Μου θυμιζει εκλογη Γιωργακη Παπανδρεου και Τσιπρα!!!Ρε αντε απο κει που θα σας κανω τη χαρη ......Κλεισιμο εντελως θελετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποιος υποψήφιος ρε πλάκα κάνετε? Ο fb έκτακτο μέρισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο πρέπει να αναλύσουμε ότι χρειάζεται ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις εκλογές, έστω και με λευκό;
    Η αποχή δείχνει αδιαφορία για τον θεσμό από εμάς τους ίδιους. Πώς μετά θα αξιώσουμε ενδιαφέρον από τους πολιτικούς για τον θεσμό μας και τα δικαίωματά μας;
    Διαβλέπω βέβαια και πολλούς μηδενιστές, οι οποίοι θέλουν να απαξιώνουν την ΕΑΑΣ για να αξιώνουν τις απανταχού ενώσεις τους, κατά το φτωχό μυαλό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτός ο Κουτρής ήταν ο Δούρειος ίππος στην ΕΑΑΣ με σκοπό την πλήρη απαξίωσή της . Και το πέτυχε. Αξίζει μια θέση στα επόμενα ψηφοδέλτια. Την στολή του όμως την κουρέλιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή