Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ποιοι θα το πάρουν–Ποσά και κριτήρια

Έρχεται επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ποιοι θα το πάρουν–Ποσά και κριτήρια

Σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση έως 300 ή και 400 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και δεν θα έχουν καμία αύξηση για το 2023 επεξεργάζεται η κυβέρνηση

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 25/01/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com

Η αύξηση κατά 7,75% που θα αρχίσει να πιστώνεται από σήμερα το απόγευμα στους λογαριασμούς των περισσότερων συνταξιούχων, θα είναι «λογιστική» για όσους έχουν προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μη δουν κανένα όφελος στην τσέπη όπως οι υπόλοιποι.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» εξετάζει να ενισχύσει τους περίπου 800.000 συνταξιούχους που δεν θα δουν αύξηση, με ένα επίδομα – δώρο εν όψει Πάσχα παρόμοιο με τα 250 ευρώ που πήραν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και άλλες κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα δεν θα καλύπτει την προσωπική διαφορά, αλλά μπορεί να είναι ανάλογο με αυτήν.

Ένα σενάριο είναι να δοθεί το ίδιο ποσό σε όλους ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας. Ένα άλλο σενάριο, είναι να δοθεί κλιμακωτά μια ενίσχυση ως 300 ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ως 1.000 ευρώ που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς να πάρουν το υψηλότερο ποσό (π.χ. 300 ή 400 ευρώ) και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.000 ευρώ να πάρουν μικρότερο ποσό (π.χ. 150-250 ευρώ).

Το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση.

Αφού πληρωθούν οι αυξήσεις θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά και πόσοι την διατηρούν. Το πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί με το «ξεκαθάρισμα των προσωπικών διαφορών» είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξης των 5 και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται για όσους δεν πάρουν αύξηση. Στην πράξη κάποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με οριακό κέρδος που μπορεί να είναι μικρότερο από το επίδομα που εξετάζεται. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ πάνω από την προσωπική διαφορά, θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023, ενώ το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, μπορεί να είναι 250 ή 300 ευρώ.

Για να αποφευχθούν τέτοιες στρεβλώσεις είναι πολύ πιθανό το επίδομα να είναι ίδιο με την ετήσια αύξηση που θα είχαν οι συνταξιούχοι αν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά, αλλά με ένα πλαφόν ως 300 ή 400 ευρώ.

Ένα άλλο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να πάρουν επίδομα 250-300 ευρώ και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ που είχαν αποκλειστεί από την επιταγή ακρίβειας των 250 που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα της ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και εξαιρούνται των αυξήσεων είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει γνωστός ο τρόπος που θα ενισχυθούν.

Αυτό που έχει αποκλειστεί από την επεξεργασία του σχεδίου είναι να «παγώσει» η προσωπική διαφορά (πολλώ δε μάλλον να καταργηθεί) και να δοθεί μόνιμη αύξηση στην υπόλοιπη σύνταξη. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως μια τέτοια επιλογή θα σηματοδοτούσε εξαίρεση εις βάρος των νέων συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά, ακόμη και αν παίρνουν 20% ή και 30% μικρότερες συντάξεις από τους παλαιότερους.

Πόσοι μένουν χωρίς αύξηση

Με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου που ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα αυξήσεις από το 7,75% θα δουν στην τσέπη περισσότεροι από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι σε σύνολο 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Το 80% με 85% όσων πάρουν αύξηση (περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι) θα έχουν ολόκληρο το 7,75% ενώ περίπου 350.000 παλαιοί κυρίως συνταξιούχοι, θα πάρουν λιγότερα γιατί θα συμψηφίσουν μέρος της αύξησης με την προσωπική διαφορά.

Εκτός αυξήσεων θα μείνουν 750.000 με 800.000 συνταξιούχοι. Η διαφορά θα μειωθεί μεν με την αύξηση κατά 7,75%, αλλά δεν θα φτάσει για να μηδενιστεί. Η αύξηση θα πιστωθεί στην εθνική και ανταποδοτική σύνταξη όλων των συνταξιούχων. Καθαρό κέρδος υπάρχει όταν η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά.

Για παράδειγμα;

Αν ένας συνταξιούχος παίρνει προσωπική διαφορά 90 ευρώ και η αύξηση στην εθνική και την ανταποδοτική του σύνταξη είναι 120 ευρώ, τότε τα 90 ευρώ από την αύξηση θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά και τα 30 ευρώ θα είναι καθαρό κέρδος στην τσέπη. Ενώ μέχρι τώρα παίρνει 90 ευρώ ως προσωπική διαφορά, μετά την αύξηση θα παίρνει 120 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά.

Συνταξιούχος με σύνταξη 950 ευρώ και προσωπική διαφορά 150 ευρώ, (άρα σύνολο 1.100 ευρώ) με την αύξηση 7,75% στα 950 ευρώ, θα κερδίσει 74 ευρώ που σημαίνει ότι συμψηφίζει εν μέρει την προσωπική διαφορά (μέχρι τα 74 ευρώ) και του μένει υπόλοιπο διαφοράς 76 ευρώ.

Χωρίς πραγματική αύξηση λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς μένουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι, του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, και λιγότεροι από το ΙΚΑ, και ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών.

Για παράδειγμα οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου με 40 έτη έχουν κατά μέσο όρο προσωπική διαφορά 101 ευρώ, η οποία θα μειωθεί στα 14 ευρώ από την αύξηση. Με 35 έτη έχουν κατά μέσο όρο προσωπική διαφορά 198 ευρώ και παρά την αύξηση θα μείνουν με υπόλοιπο 124 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ έχουν προσωπικές διαφορές που ξεπερνούν και τα 300 ευρώ και θα χρειαστούν οι αυξήσεις άλλων 4 ετών για να τις μηδενίσουν τελείως.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

21 Σχόλια

  1. δεν περασαν ...τα παπαγαλακια ..την αυξηση των 7 ευρω μηνιαιως απο την καταργηση της ΕΙΔ.ΕΙΣΦ.ΑΛΛΗΛ... [γιατι η αλλη 7.75% αυξηση πηγε περιπατο! λογω ΠΡΟΣ.ΔΙΑΦΟΡΑΣ] και προσπαθουν να συμαζεψουν τα ασυμαζευτα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συνεδρίαση 25/1/2023 ώρα 16.00 (αίθουσα Γερουσίας Βουλής) της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ.
    Αυριο θα οριστεί νέα ημερομηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΜΤΣ δεν ανακοίνωσε ακόμα πότε θα πληρωθεί το μέρισμα μηνός Φεβρουαρίου 2023 στους αποστράτους . Σημαίνει κάτι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝ ΔΕΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΤΣ.

      Διαγραφή
    2. Την Δευτέρα 30/1/2023 θα γίνει η καταβολή μερίσματος ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 του ΜΤΣ.
      (Την Παρασκευή 24/2/2023 του ΜΑΡΤΙΟΥ)

      Διαγραφή
  4. Αλήτες της κυβέρνησης ότι και να κάνετε θα φάτε μαύρο του κερατά. Όσο για τον αλέκσι διπλά μαύρο στο θιασό του. Στα τσακίδια όλοι σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλά τέλεια για άλλη μια φορά οι παλαιοί συνταξιούχοι λόγο εκλογών θα ευνοηθουν. Στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τους έχει δωθεί εδώ και χρόνια προκαταβολικά η αύξηση σαν προσωπική διαφορά. Οι νέοι συνταξιούχοι από το 2019 και μετά αδικουνται ακόμα με τις τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις τους χωρίς προσωπική διαφορά σε σχέση με τους παλιους. Οι νέοι συνταξιούχοι με τις αυξήσεις αυτές θα κάνουν χρόνια να φτάσουν το ύψος των συντάξεων των ευνοημένων παλαιών συνταξιούχων. Αν δωθεί κάποιο βοήθημα να δωθεί σε όλους, έτσι θα υπάρχει μια σχετική δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας δεχτούμε οτι έχεις δίκαιο και να τιμωρηθούν, ποια ειναι η άποψή σου, αν σε 10 χρονια η σύνταξη κάποιου που εφυγε Σήμερα , με πληρη ετη υπηρεσίας λογο νεου συνταξιοδοτικού συστήματος επανυπολογιστει προς τα κάτω;

      Διαγραφή
    2. Κανείς νέος δεν αδικείται. Η αναλογία συντάξιμων και σύνταξης είναι σωστή. Με πχ 8 συντάξιμα παραπάνω ο νέος παίρνει 1650 τα οποία με το 7,5% θα γίνουν 1770 και ο παλαιός δεν θα πάρει τίποτα λόγω προσωπικής διαφοράς και θα παραμείνει στα 1200. Και μην ακούμε για εισφορές αυτής της οκταετίας, διότι θα τις άξιζες μόνο εάν τις δούλεψες. Να μην πούμε για το διπλάσιο εφάπαξ με 1/3 χρόνου υπηρεσίας παραπάνω. Εάν είσαι ο ίδιος με την κατσίκα, άντε τώρα να βοσκήσεις να φάμε κανένα τσιγαριαστό ή αντικριστό.

      Διαγραφή
    3. Μικρέ, έχεις καταλάβει τι εστί ΠΔ, η κάνεις τιν έξυπνο! Άκου λοιπόν μικρέ, για να μάθεις, εκτός κ αν είσαι ανεπιδεκτος μαθήσεως! Λοιπόν, ΠΔ, ονόμασε ο Κατρουγκαλος κ η Αχτσιογλου, την περικοπή, που προέκυψε, με το έκτρωμα Νόμο που έκανε, πέρα από τις περικοπές που είχαν γίνει, στις συντάξεις μέχρι τότε! Που λοιπον εσύ βλέπεις εύνοια? Λάθος μεγάλο λοιπόν η ανάρτησή σου, γιατί η στόχευση πρέπει να είναι αλλού κ όχι στους παλιούς συνταξιούχους, που έχασαν την μισή σύνταξη τους, απο τις περικοπές που τους έγιναν, απο την σύνταξη που τους είχε νόμιμα χορηγηθεί, για να βγαίνουν τώρα τα επιδόματα για κάθε φύσεως παραβατικους (ρομα, φοροδιαφευγοντες, κλπ). ΟΤΑΝ ΕΣΥ, βγηκες η θα βγεις, στην σύνταξη με μικρότερη σύνταξη, τι φταίει ο συνταξιούχος του πριν? Έλεος δηλ.

      Διαγραφή
  6. Συμπερασμα. Χρειαζεται πίεση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το ΒΟΕΑ για αυτούς που επηρεάζονται. Η μάχη του καναπέ και του πληκτρολογιου δεν βοηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα δηλαδή θα πέσει λιγότερο μαύρο? Παντως όπως έλεγε και ο Σταλονε σε έναν ληστή που απειλούσε ότι θα ρίξει χειροβομβίδα σε ένα σούπερ μάρκετ "Καντο δεν ψωνίζω από εδώ!!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 6.43.00 μμ
    Στο εβδομαδιαίο Δελτίο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
    Το γράφει Α Ν Α ΒΑ Λ Λ Ε Τ Α Ι(υπογραμμισμένα) και όπως έμαθα αύριο θα οριστεί η νέα ημερομηνία(την επόμενη εβδομάδα;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά αναβάλλεται επειδή τους έπεσε ξαφνικά μαζεμένη εργασία, βλέπε υποκλοπές και πρόταση μομφής, έτσι δεν προκάμουν τα παλικάρια μας να ασχοληθούν με ψιλοπράγματα και το κακό είναι ότι και το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα θα είναι γεμάτο λόγω εκλογών από τιτάνια θέματα, διαγωνισμού της πιο ηλίθιας ατάκας και κοκορομαχίες με κότες όμως.

      Διαγραφή
    2. Ψίχουλα.η προσωπική διάφορα πρέπει να καταργηθεί σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Την Τρίτη 31/1 ώρα 17.00 στην αίθουσα Τσαλδάρη Βουλής θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων με θέμα την επεξεργασία σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας #Μεριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.....

      Διαγραφή
  9. ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ . ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ.ΠΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η προσωπική διαφορά στις συντάξεις θεσμοθετήθηκε, μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, με το νόμο Βρούτση η ΝΔ διόρθωσε σε μεγάλη κλίμακα αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή