Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ–Μανωλάκος: Να δοθεί δυνατότητα παραμονής των ΕΠΟΠ μετά τα 50 σε άλλες θέσεις ευθύνης

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ–Μανωλάκος: Να δοθεί δυνατότητα παραμονής των ΕΠΟΠ μετά τα 50 σε άλλες θέσεις ευθύνης

Χαρακόπουλος με εισηγητή ΝΔ: Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων

«Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των στρατιωτικών και μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου καταβάλουμε προσπάθειες για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που ρυθμίζει μια σειρά εκκρεμοτήτων για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον εισηγητή της ΝΔ, που γνωρίζει όσο λίγοι τα προβλήματα των στρατιωτικών, καθώς προέρχεται από τις τάξεις του στρατεύματος και υπηρέτησε ευόρκως τις ένοπλες δυνάμεις. Ευελπιστώ ότι και ο φίλος υπουργός Άμυνας θα προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις των επίμαχων θεμάτων προς την κατεύθυνση που κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνεργασία που είχε με τον εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, βουλευτή Πειραιώς της ΝΔ, κ. Νικόλαο Μανωλάκο στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε στον εισηγητή της ΝΔ τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της Ένωσης Στρατιωτικών Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ), αλλά και του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), κοινωνός των οποίων έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Σε ανοιχτή γραμμή

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε μακρά συνεργασία με τον εισηγητή της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία για επιπλέον διευκρινήσεις τόσο με τον εκπρόσωπο της ΕΣΠΕΘ κ. Λεωνίδα Κολονιώτη, όσο με τον εκπρόσωπο της ΕΣΠΕΛ κ. Κώστα Γκουμώτσιο, αλλά και τον εκπρόσωπο του ΣΟΕΔ κ. Θωμά Ντιντιό. Ο κυβερνητικός βουλευτής, που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους εκπροσώπους των στρατιωτικών, έχει κατ’ επανάληψη θέσει τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ενόψει των τελικών ρυθμίσεων -μετά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου και την εισαγωγή του την ερχόμενη εβδομάδα για συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή- καταγράφηκαν από τον εισηγητή της πλειοψηφίας οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των στρατιωτικών ενώσεων της Θεσσαλίας και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες βελτιώσεις που επήλθαν και εκείνες που εξετάζονται. Έτσι, σχετικά με την αναστάτωση που προέκυψε αναφορικά με το άρθρο 71 για το «αμετάθετο» των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων, ο κ. Μανωλάκος ενημέρωσε ότι αυτό αποσύρεται προς περαιτέρω διαβούλευση.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποστρατείας των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50 ετών, αν και δεν υπάρχει ρύθμιση στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα παραμονής τους στο στράτευμα και μετά τα 50 σε άλλες θέσεις ευθύνης. Όπως ειπώθηκε, το θέμα είναι εύλογο και μελετάται η αντιμετώπισή του.

Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΑΣΥ) και της επέκτασης της ρύθμισης και στους αποφοίτους πέραν της κατάταξης του ‘93 έως και του 2010, ώστε και αυτοί να συνταξιοδοτούνται στα 35 χρόνια με τον βαθμό του συνταγματάρχη και όχι στα 40 με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Όπως, επίσης ετέθη το ζήτημα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που ενώ βαθμολογικά με τον ν. 4609/2019 με 35 χρόνια θητείας φτάνουν στον βαθμό του υπολοχαγού αμείβονται με βαθμό ανθυπασπιστή.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο άρθρο 32, και την ανάγκη ρύθμισης, ώστε οι αξιωματικοί από τα παραγωγικά σχολεία υπαξιωματικών να είναι αρχαιότεροι από τους αντίστοιχους που δεν είναι απόφοιτοι παραγωγικών σχολείων, ανεξαρτήτως εάν έχουν προαχθεί πιο νωρίς από τους αξιωματικούς πού προέρχονται από παραγωγικά σχολεία υπαξιωματικών.

ΠΗΓΗ: onlarissa.gr

Δημοσίευση σχολίου

35 Σχόλια

  1. από τους ασει : για ποιο λογο οι αξιωματικοι Ασσυ,είναι νεότεροι εφόσον ακολουθούν με την ονομασία τους κάποια τάξη των ασει . πώς γίνεται να είναι νεότεροι από την επόμενη τάξη των ασει,αφού ακολουθούν αρχαιότερη τάξη? ας μας πει ο υποψήφιος περιφερειαρχης πρώην υφεθα πώς το σκέφτηκε ώστε ο προϊστάμενος πχ διοικητης λοχου σε μια νύχτα να γίνεται υφιστάμενος του διμοιρητη του εκ ασει προερχομενου? Ελλάς το μεγαλείο σου. Ή να τηρείται ξεχωριστή επετηρίδα για τους ασσυ-εμθ αξκους χωρις διοικητικη εξαρτηση με τους των ασει αξκους ή να καταργηθεί το άρθρο του 3883/10. οι ενώσεις τι λένε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς η κυβέρνηση απέτυχε με το νομοσχέδιο και αν δεν αλλάξει πολλά πράγματα στο τελικό σχέδιο νόμου θα υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες. Μετά από τόσα χρόνια πρετοιμασίας, προκαλεί θλίψη το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πού αποσκοπεί η διατήρηση 500+ εοθ συνταγματαρχων εως τα 60,στην υπηρεσία? δεν κάνουν υπηρεσίες ,δεν ακούνε κανέναν αντιθέτως μονίμως δημιουργούν προβλήματα με προϊστάμενο και υφιστάμενο προσωπικό.μαχιμοι δεν είναι εκ των πραγμάτων οπότε τι?για να φτιάχνουν έγγραφα? αυτά τα φτιάχνουν και νεότεροι των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχουμε ΗΔΗ ΓΗΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΔ με ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 35-50 ετων ΜΗ ΕΜΠΝΕΥΣΙΜΕΣ στην συντριπτικη πλειοψηφια και αυτο ισχυει για ολους οχι μονο ΕΠΟΠ.Ολα εχουν ενα τελος ας το καταλαβουν η παραμονη τους ανεβαζει την ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΩΝ με πτυχια που φευγουν εξωτερικο,ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με τον Βουλευτη ΤΕΩΣ...Στρατιωτικο που ειναι της λογικης μαζευε ψηφαλακια και ας ειναι ρωγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι για την ιστορία με συνάδελφε, τώρα μας λέτε να μην κάτσουν οι εποπ 35 χρόνια, αλλά όχι όλοι οι άλλοι,λες και φταίνε αυτοί για την ανεργία.

      Διαγραφή
  5. Η μόνη δίκαιη λύση είναι όλοι στα, 58. Αυτό έχουν κάνει όλοι οι στρατοί λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των οπλικών συστημάτων.
    Η Ελλάδα έχει μείνει στο έπος του 40, τις ξιφολόγχες και το ιππικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι εσύ πήγαινε να πολεμήσεις νύχτα μέρα στο πεδίο της μάχης 51 χρόνων και πες μου μετά ότι μπορείς γιατί τα μέσα είναι εξελιγμένα 😂😂😂

      Διαγραφή
  6. Να πάνε οι 300 και τσιράκια τους να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τους λίγους που πέρασαν και θυμόμαστε για καλό.Καθε άποψη σας σεβαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τους λίγους που πέρασαν και θυμόμαστε για καλό.Καθε άποψη σας σεβαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΗΔΙΕΣ. Ένοπλες Δυνάμεις μπάχαλο. ΟΛΟΙ Συνταγματαρχες και οι ΑΣΕΙ μίνι Ταξίαρχοι - Αρχιπλοιαρχοι. Οπλίτες; ποιοι; Μήπως :
    α. ΕΠΟΠ κλειστό συμβόλαιο 7-8 ετών(ορισμένου χρόνου) και απόλυση χωρίς ανανεωση.
    β. ΕΜΘ και αντίστοιχοι, 35+5 ή 58 ετών, αποστρατειαΑνθυπασπιστές.
    γ. ΑΣΣΥ 35 +5 έτη ή 58 ετών , αποστρατεια Λοχαγοι και αντίστοιχοι.
    δ. ΑΣΣΕΙ 35+5 έτη με βαθμό ως τώρα.
    ΔΕΝ συμφέρει αλλά δυστυχώς αυτή είναι η λύση. Ευνόητο, άλλα μισθολόγια σε συνάρτηση με έτη υπηρεσίας και όχι βαθμό για οικονομική δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μη μη σου πω καμία κουβέντα.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι μόνο το μισθολογικό που χρειάζεται να ρυθμιστεί συναρτήσει των ετών υπηρεσίας για να είναι δικαιότερο. Πρέπει επίσης οι εκ ΑΣΕΙ να αλλάξουν μυαλά και αντιμετώπιση προς τους υφισταμένους τους. Όλοι βλέπουν βαθμό και όχι χρόνια υπηρεσίας. Ακόμη και στον αριθμό υπηρεσιών ανά μήνα, αυτό είναι το κριτήριο. Να λοιπόν γιατί ΑΣΣΥ, ΕΜΘ και ΕΠΟΠ κυνηγούν πιο υψηλούς βαθμούς. Στο εξωτερικό οι αντίστοιχες αντιλήψεις είναι πολύ διαφορετικές, γι' αυτό το λόγο οι υπαξιωματικοί δεν γίνονται αξιωματικοί με τη συχνότητα που συμβαίνει στη χώρα μας. Στο εξωτερικό όσον αφορά στη συμπεριφορά προς του υφισταμένους, καθώς και στα ανατεθέντα καθήκοντα, λαμβάνονται υπόψη ως επί τω πλείστον τα χρόνια υπηρεσίας και όχι μόνο ο βαθμός.

      Διαγραφή
    3. Έτσι από περιέργεια κε συνάδελφε,ποιοι είναι οι αντίστοιχοι των εμθ?

      Διαγραφή
    4. ΑΝΏΝΥΜΟΣ
      Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2023 5:41:00 μ.μ.
      Συγχαρητήρια. Όλη η πραγματικότητα. Δηλαδή ο ένας μέχρι τα 60 (Ασσυ, εμθ, εποπ) να κάνει από 3 έως 7 υπηρεσίες τον μήνα και ο άλλος στα 35 ή στα 38του τέρμα! Αλλά αν δεν μπορούν απλά πράγματα να διευθετήσουν!; τότε, τι να περιμένουμε, για πιο σοβαρά!

      Διαγραφή
  10. 20 Ιανουαρίου 3:46. Θα θελες πολύ να φτάνουμε μέχρι Λοχαγοι κομπλεξικε. Είτε το θέλεις είτε όχι οι καταταγεντες τουλάχιστον μέχρι το 93 αλλά εκτιμώ και οι υπόλοιποι σε λίγο καιρό καταταγεντες μέχρι το 2010 στις σχολές ΑΣΣΥ, όπως γράφει και το άρθρο θα γινόμαστε ΑΝΏΤΕΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΧΡΎΣΑ ΑΣΤΈΡΙΑ ΧΡΥΣΕΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΟΡΆΜΕ ΈΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙΣ ΤΡΊΑ ΧΡΎΣΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΡΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ. Τραβά στην τρύπα σου τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την Τετάρτη 25/1 ώρα 16.00 στην αίθουσα Γερουσίας Βουλής ,θα συνεδριάσει Η ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΕΘΝΙΚΉΣ ΆΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΥΠΟΘΈΣΕΩΝ με θέμα ημερήσιας διάταξης Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας # Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων δυνάμεων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είσαι σίγουρος για την Τετάρτη...εγώ βλέπω να πάει στην βουλή λίγο καιρό πριν τίς εκλογές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς ανώνυμο 03:46 μμ 20 Ιανουαρίου Ασχετε και κομ@@@@κε να ξέρεις ότι οι ΑΣΣΥ θα εξελίσσονται μέχρι Συνταγματάρχες, Τρία χρυσά αστέρια, χρυσές φλόγες και κλαρες και οι ΕΜΘ σε αυτό το νομοσχέδιο θα εξελίσσονται ΛΟΧΑΓΟΊ, τρία ασημένια αστέρια!Στο επόμενο νομοσχέδιο, όποια κυβέρνηση και να είναι, θα εξελίσσονται οι ΕΜΘ μέχρι ΤΑΓΜΑΤΆΡΧΕΣ, ένα χρυσό αστέρι, χρυσή φλόγα και κλαρες! Αυτό θα γίνει για να εξομοιωθούν με τις εθελοντριες που εξελίσσονται Συνταγματάρχες.Εσυ τώρα μπες μέσα στην τρύπα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμήστε λίγο αυτό που σας δόθηκε,και όχι να το πετάτε.Σε παλιοτερες εποχές με μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα,θα είχατε χρόνο αναμονής ΜΠΑΣ και αναγνωριστεί κάτι,τουλάχιστον 15 έτη,και μετά θα ξεκινούσε.Η ψηφοθηρία των τωρινών εποχών,έχει ισοπεδώσει πολλά πράγματα,που ούτε κατά διάνοια δεν έπρεπε να ισχύουν.

      Διαγραφή
    2. Γιατι οχι;Υπαρχουν ΕΜΘ με πτυχιο ΑΕΙ ενω καποιοι Αξκοι απο ΣΜΥ δεν εχουν βγαλει ουτε την πρωτη λυκειου βρε

      Διαγραφή
    3. Όλοι οι ΕΜΘ έχουν απολυτήριο λυκείου?

      Διαγραφή
  14. Προς τον Ευελπη που λέει να φτάνουν οι εκ των ΣΜΥ μέχρι Λοχαγοί::::Όχι μεγάλε!!!όλοι οι εκ των ΣΜΥ θα φορέσουμε τα χρυσά και τις κλαρες και θα γίνουμε Σχες και θα αποστρατευτουμε με τον ίδιο βαθμό με εσένα....Μπες στην τρύπα σου τώρα και τράβα κλάψου σε ότι καραβανιστικο σάιτ βρεις!!!! Μόνο για να στέλνετε χαρτιά ο ένας στον άλλο είστε και για τίποτα άλλο.Αυτιστικοι Γραφειοκράτες, με όλη τη σημασία της λέξης !!!!Η αιτία της κατάντιας του στρατού!!!!Κάνετε και κριτική για το τι βαθμό θα φτάνουν οι μάχιμοι από ΣΜΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε και Στγός στην Πόλη!! Μας έχετε ζαλίσει τα φρύδια με το να γίνετε Ανώτεροι Αξκοί. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το νινί χτενίζεται. Όσο για τους χαρακτηρισμούς προς τους εκ ΑΣΕΙ προερχόμενους, κοίτα τα χάλια σου και μετά στάξε χολή για τους άλλους.

      Διαγραφή
    2. Κανε και μια βόλτα στο εξωτερικό να δεις τι γίνεται στους στρατούς των προηγμένων χωρών και μη μας ζαλίζεις άλλο με το ανόητο σχόλιό σου, που το έγραψες 500 φορές. Κοίτα να γίνεις σωστός επαγγελματίας, αυτό μετράει και όχι οι κλάρες που λιγουρεύεσαι!!!

      Διαγραφή
  15. Πέντε διαφορετικές κατηγορίες προσωπικού, πέντε διαφορετικά συμφέροντα. ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ-Εξ, Ανακατάταξεις- ΕΜΘ - ΕΠΟΠ!!! Μια κατηγορία ευγενών Αξκων και τέσσερις Υξ/κων που τρώγονται μεταξύ τους. Οι ευγενείς έχουν εξασφαλίσει αργομισθία (πτητικά-καταδυτικά, κλπ) μέχρι τα 60-62 χρόνια και απαλλαγή από υπηρεσίες από τα 40 τους χρόνια (18-20 χρόνια υπηρεσίας), ενώ ταυτόχρονα έχουν εξασφαλίσει και τουλάχιστον τρία χρόνια στο εξωτερικό.
    Στους υπόλοιπους: οι ΑΣΣΥ νομίζουν ότι αναβαθμίζονται μέσω της υποβάθμισης των υπόλοιπων και εκεί ξεκινά άλλο πανηγύρι. Ίδια εκπαιδευτικά προσόντα (κάτοχος ΑΕΙ), διαφορετικές μισθολογικές κατηγορίες!!!
    Αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα με ΦΕΚ από την πολιτεία ΔΕΝ αναγνωρίζονται στις Ένοπλες δυνάμεις (πχ. Τεχνικός Ασφαλείας μόνο από ΑΣΣΕΙ ή ΑΣΣΥ) - (επιθεωρητής Α/φων για ΕΜΘ-ΕΠΟΠ, μετά από 18 χρόνια και με πτυχίο ανώτερο από ΑΣΣΕΙ και ΑΣΣΥ). Μοναδικό κριτήριο η προέλευση του στελέχους!!!
    Πτυχίο και ΑΕΙ και μετάταξη: Σε ΑΣΣΕΙ για τους ΑΣΣΥ και ΑΣΣΥ για τους υπόλοιπους!!! Υπηρεσίες μέχρι θανάτου για τους ΕΜΘ-ΕΠΟΠ χωρίς ηλικιακό όριο, με ηλικιακό όριο για τους ΑΣΣΥ.
    Μηδενικές ή ελάχιστες θέσεις εξωτερικού για ΕΜΘ-ΕΠΟΠ.
    Παράνομη παρακράτηση από τα Μετοχικά Ταμεία, 4800-5000 ευρώ από τους ΕΜΘ (και σθεναρή άρνηση σε οποιαδήποτε επιστροφή ή μορφή ανταποδοτικότητας.
    Εισαγωγή των ΟΠΥ με καταληκτικό βαθμό του Ανθστή και μισθολογικά Σμηναγού (μετά από δύο χρόνια νέο ΦΕΚ που αφορούσε τα χρόνια παραμονής στο βαθμό, με αποτέλεσμα Ανθστής στα 25 έτη αντί 11 των υπολοίπων) Κλπ, κλπ, κλπ!!!
    Υπάρχουν και πολλά ακόμη αλλά που υπάρχει δικαιοσύνη, ισονομία και σεβασμός στην Ελλάδα? Μπανανιστάν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κρίμα για την κυβέρνηση. Κρίμα για το άρθρο 53 και τον διαχωρισμό των αποφοίτων ΑΣΣΥ. Κρίμα γιατι ξεφτιλίζουν τους Υπαξιωματικούς Σχολών έναντι των Αξιωματικών και έναντι των ΕΜΘ. Βάζουν χέρι σε μερίσματα, συντάξεις, ΒΟΕΑ και άλλα πολλά. Τελειώσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κανέναν άλλον στρατό του κόσμου δε θα γινόσουν αξκος χωρίς τη φοίτηση κάποιας σχολής,κι εδώ γκρινιάζετε κιόλας.

      Διαγραφή
    2. Σε κανέναν άλλο στρατό του κόσμου δεν γίνεσαι αξιωματικός γράφοντας λιγότερα μόρια από τους υπαξιωματικούς.

      Διαγραφή
    3. Οι σχολές είν'ανοιχτές και περιμένουν κόσμο, ακόμα και με λίγα μόρια. Ποιος θα καταφέρει να μείνει είναι,φιλτατε.....

      Διαγραφή
  17. Έχουμε και άλλη μια πρωτιά, μόνο οι σχολές ΑΣΣΥ που ορισμένες έχουν περισσότερα μόρια εισαγωγής από ΑΣΕΙ , έχουμε την πρωτοτυπία να τις θεωρούμε στον ΕΟΠΠΕΠ επιπέδου 5 και όχι 6 (ΑΕΙ) δηλαδή επιπέδου ΙΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που νομίζεις οτι ζεις? Καμιά Γερμανία? Στο ελλάντα ,τα πάντα κόβονται και ράβονται,τίποτα δε μένει όρθιο.

      Διαγραφή
  18. Ναι θα μπορούσαν τους εποπ να τους χρησιμοποιήσουν σε θέσεις Σχεδιασμού και Διοίκησης του στρατευματος 😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή