Εκσυγχρονισμός της ΕΑΑΣ: Τέλος στον Διαχωρισμό σε Πατρίκιους και σε Πληβείους Αξιωματικούς εν έτει 2023

Εκσυγχρονισμός της ΕΑΑΣ: Τέλος στον Διαχωρισμό σε Πατρίκιους και σε Πληβείους Αξιωματικούς εν έτει 2023

Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr-Εστάλη με email:

Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα σας. Διαβάζοντας αυτά πού διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην ΕΑΑΣ (ανακοινώσεις για το ΒΟΕΑ) επισκέφτηκα την ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης. Διαβάζοντας λοιπόν την ισχύουσα νομοθεσία στην σελίδα της ΕΑΑΣ εξεπλάγην. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Σας παραθέτω τα παρακάτω (αυτούσια) τα οποία έχουν ληφθεί από την επίσημη σελίδα της ΕΑΑΣ (Νομοθεσία) και θεωρώ πως ισχύουν σήμερα εν έτει 2023!.

1. Κανονισμός Οργανώσεως και Λειτουργίας της Ένωσης Αποστράτων ΕΑΑΣ, Π.Δ.434/81 και Ν.1911/1990/Φεκ 166 άρθρο 14 σύμφωνα πάντα με την επίσημη σελίδα της ΕΑΑΣ ορίζει πως για την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου:

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΑΣ προέρχονται ΜΟΝΟ από Απόστρατους Ανώτατους Αξιωματικούς βαθμού Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου. Μόνο σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων από τους παραπάνω βαθμούς, εκλέγονται αντίστοιχα οι πλειοψηφίσαντες εκ των λοιπών υποψηφίων Ταξιαρχών ή Ανωτέρων Αξιωματικών.

Αυτά αναφέρονται παρότι: Στο άρθρο (2) της ΚΥΑ 950-22-210497: Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα τακτικά μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην Ένωση Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς.

2. Στην ΚΥΑ 950-22-210497, Φύλλο 838 Εφημερίδας της Κυβέρνησης της 14 Οκτ 1991 στο άρθρο 4 παράγραφος (3) αναγράφεται πως: Οι Υποψήφιοι πρέπει να διαμένουν μονίμως στο Λεκανοπέδιο Αττικής.!

Από το Διορισμό των ηγεσιών της ΕΑΑΣ προηγουμένων δεκαετιών περάσαμε στο Π.Δ. 434/81.

Έκτοτε!

Αν και το επίμαχο άρθρο (Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου) τροποποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές όπως φαίνεται στο ΦΕΚ 838 /14 ΟΚΤ 1991, και ξανά στο ΦΕΚ 810/14 Ιουν 2005 η επίμαχη παράγραφος δεν τροποποιήθηκε ποτέ. Γιατί; Χρειάζεται απάντηση;

Θεωρεί κανείς πως με τέτοια αναχρονιστικά δεδομένα μπορούμε να πάμε πρός το μέλλον; Δεν φταίει βέβαια για όλα αυτά που συμβαίνουν μόνο αυτό.

Όμως από κάπου θα πρέπει να γίνει η αρχή.

Δίδοντας αυτά τα ενδεικτικά δεδομένα νομίζω πως είναι αναγκαίο άμεσα να ξεκινήσει μια συζήτηση. Προτείνω λοιπόν πρός τους Υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την Διοίκηση της ΕΑΑΣ στις επικείμενες εκλογές του 2023 (οι οποίοι εκ του κανονισμού θεωρούνται οι μόνοι κατάλληλοι για αυτό) να δεσμευτούν ότι θα ανοίξουν άμεσα την συζήτηση του εκσυγχρονισμού της ΕΑΑΣ που θα την κάνει και πιό ελκυστική στα μέλη. Έναν εκσυγχρονισμό με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ξεκινώντας πρώτα απ όλα από την επικαιροποίηση του Κανονισμού Οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΑΑΣ. Μετά από 42 έτη δεν νομίζετε πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και χρειάζονται προσαρμογή;

Θα κλείσω με μια φράση του Στίβεν Χόκινγκ. Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή. Και μία του Ουίνστον Τσώρτσιλ που την επαναλαμβάνω συνεχώς. Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να είναι χρήσιμο να είσαι κάτι άλλο.

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. κ.Καρακωστίδη με όλον τον σεβασμό,ενα κουφάρι δεν το εκσυχρονίζεις,απλά το στέλνεις στην ανακύκλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας!
    Δηλαδή, κε Καρακωστίδη, θέλετε κατώτερους, όχι μέλη της Ένωσης και διαμένοντες στα 1.000 χμ από την έδρα της ΕΑΑΣ για τη Διοίκηση της ΕΑΑΣ; Πολύ καλά τα έχουν προβλέψει όλα και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα! Ξέρουν οι παλιοί καλύτερα από εμάς τους νεώτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάμε για το "εν έτει 2023" και ΟΧΙ για το παλιά... Είπαμε εκσυγχρονισμό... Δηλαδή ΟΛΟΙ οι πολίτες έχουν δικαίωμα στο "εκλέγειν και εκλέγεσθαι", γιατί ΟΧΙ στην ΕΑΑΣ... Και ναι και Κατώτεροι και Ανώτεροι Αξκοι... Δεν κατάλαβα η ΕΑΑΣ είναι ΝΠΔΔ και όχι Μεραρχία... Ας σοβαρευτούμε λοιπόν... Είδες που μας οδήγησαν οι "ΑΝΩΤΑΤΟΙ"... Βλέπε Κουτρή με το ΒΟΕΑ, Μαυροδόπουλο και Δανιά με τους 5535 και άλλες περικοπές, Ροζής με αναδρομικά, Μυτιληνάκης με ΜΤΣ-ΒΟΕΑ κ.λπ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ μας πήραν στο λαιμό τους... Μειώσεις στο ΜΤΣ, αλλαγές επί τα χείρω στο ΝΙΜΤΣ... Νισάφι πια...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Κώστα,
      Τα ΔΣ των Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ, ΠΟΜΕΝΣ, ΕΣΠΕ.. κτλ) αποτελούνται από στελέχη που προέρχονται από τους Υπαξιωματικούς. Μοιραίο είναι, όπως δείχνουν οι κατακτήσεις τους, να προωθούν ως επί το πλείστον τα δικαιώματα των Υπαξιωματικών. Δεν είδα πουθενά στο νέο Ν/Σ κανένα μέτρο για τους προέλευσης ΑΣΕΙ!
      Η ΕΑΑΣ αντίθετα προωθεί τα δικαιώματα απάντων και όπως πρέπει και προπάντων με αξιοκρατία (κατά τον ορισμό του Αριστοτέλη περί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ). Δεν διαχωρίζει ούτε απορρίπτει. Αποδίδει τα του Καίσαρος Καίσαρει και τα του Θεού τω Θεώ.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ, ΑΝΏΝΥΜΟΣ, Σάββατο, Ιανουαρίου 07, 2023 3:57:00 μ.μ., επειδή έχει γίνει κακή καραμέλα, ο Αριστοτέλης μίλησε για ΜΥΑΛΑ, όπως και οι Αριστοκράτες των Αθηναίων, που μιλούσαν, όχι για πλούσιους η βαθμοφόρους. Αλλιώς, θα πρέπει να υπάρχει το ερώτημα. Πόσο μεγάλωσε η Πατρίδα με αυτούς; Πόσο καλυτέρευσε η ποιότητα ζωής των υποτελών σε αυτούς; Και ένα άλλο που επιμελώς, πονηρά και σκόπιμα αποκρύπτεται. Οι στρατηγοί των Αθηναίων ΨΗΦΙΖΟΝΤΟΥΣΑΝ από τους πολίτες.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω, ανώνυμε της 08121400, ότι υπεκφεύγετε. Δεν πήρατε καμία θέση σε αυτά που έθεσα:
      -Πότε η ΕΑΑΣ κοίταξε μόνο τους υψηλόβαθμους; Μην μου πείτε για το μέρισμα των ανωτάτων, το ξέρω το θέμα.
      -Τι κάνουν οι διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα στελέχη ΑΣΕΙ; ΤΙΠΟΤΑ! Μόνο τα θέματα των Υπαξιωματικών κοιτούν.
      Τέλος, δεν χρειάζεται ψηφοφορία για τους Στρατηγούς σήμερα. Οι αρετές του καθένα ήταν τότε γνωστές και για αυτό ψήφιζαν στην Κλασσική Εποχή. Σήμερα, η μοναδική ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ διαδικασία για να ξεκινήσει κάποιος μια ενδεχόμενη καριέρα για να γίνει Στρατηγός είναι οι Πανελλαδικές, τα 4 έτη στα ΑΣΕΙ και βλέπουμε.

      Διαγραφή
    5. Τα στελέχη ΑΣΕΙ εάν θέλουν να διεκδικήσουν κάτι να εγγραφούν στις οποίες συνδικαλιστές ενώσεις. Τι σχέση έχει αυτό με το θέμα του άρθρου?

      Διαγραφή
    6. Τα στελέχη ΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ακατάπαυστα. Δεν κοιτούν το ρολόι ούτε θα δώσουν αξία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σας!

      Διαγραφή
    7. Ο ΑΣΕΙ παραπάνω πάλι εκτός θέματος είναι. Ρε στρατηγαρα για την ΕΕΑΣ έχεις να πεις κάτι?

      Διαγραφή
    8. Αφού, αγαπητέ, θες να στο κάνω πιο εύπεπτο, σού απαντώ! Έχει κάποιος εξ υμών τα προσόντα να σταθεί στην ΕΑΑΣ;
      Δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακό, 2-3 ξένες γλώσσες, συγγραφικό έργο,
      μόρφωση, οργανωτική αντίληψη, ευφράδεια λόγου και κατάλληλη παρουσία, έτσι ώστε εμπνέει σεβσμό. Να χτυπάει τις πόρτες της πολιτικής ηγεσίας και να μιλάει ως ίσος προς ίσο!
      Εγώ, από τα συνδικαλιστικά σας όργανα, κάτι τύπους με ζιβάγκο βλέπω στα βουλευτικά γραφεία...

      Διαγραφή
    9. Έχει ο Κουτρής μεταπτυχιακό? Γνωρίζει έστω και μια ξένη γλώσσα? Από αντίληψη δεν το σχολιάζω! Από εμφάνιση αυτός και κάποιοι άλλοι παραπέμπουν σε ιδιοκτήτη ταβέρνας και μόνο αυτό. Και μια και είσαι λαλιστατος τι ακριβώς κέρδισαν για τους υπόλοιπους?

      Διαγραφή
    10. Σαφώς και είμαι λαλίστατος και θα συνεχίσω!
      Ο Στγος Κουτρής ίσως στερείται κάποιων από τα παραπάνω προσόντα. Υπάρχουν, όμως, Στρατηγοί που πλησιάζουν στο παραπάνω πρότυπο και εμπνέουν σεβασμό στον περίγυρό τους, κατάλληλοι για την προεδρία της ΕΑΑΣ.
      Αυτοί που θες εσύ δεν έχουν κανένα από τα παραπάνω προσόντα και συνεπώς είναι ακατάλληλοι. Αντιληπτό ή να το κάνω πάλι λίγο πιο εύπεπτο;

      Διαγραφή
  3. Έτσι είναι ακριβώς , δεν υπάρχει λόγος να είμαστε εγγεγραμμένοι στην ΕΕΑΣ για να κάνουν το κομμάτι τους οι κάθε λογής επίτιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβαζε τα όλα πρώτα πείνε και κανένα καφέ να συνέρχεσε από τον ύπνο και μετά γράφε.Η ΕΑΑΣ είναι Ν.Π. ΔΗΜΟΣΙΟΥ Δ. Αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει ζήτα να σου το εξηγήσουν.Ιδίως ποιός το διοικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι εε & εα, η στολή τελικά δεν μας ενώνει αλλά μας χωρίζει ...έτσι δεν είναι κυβερνητικε στεφανε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΑΑΣ και λοιπά περίγελα ενώσεων έχετε τεράστια ευθύνη για το ΒΟΕΑ. Όσο για τα υπόλοιπα περί προμηθευτών του ΥΠΕΘΑ που ήρθαν επωνύμως στη δημοσιότητα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει αρμόδιος εισαγγελέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιο σωστό και κατάλληλο σχόλιο με το άρθρο είναι του ΚΩΣΤΑ. Όλα τα περί ΑΣΕΙ είναι τρίχες... Νάχαμε να λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταργηση εδω και τωρα των υποχρεωτικων εισφορων υπερ αυτων των Ενωσεων!! Για μερικους που δεν μπορουν να καταλαβουν για ποιο λογο αυτες οι ενωσεις δεν προασπιζονται τα συμφεροντα των αποστρατων,ο λογος ειναι οτι ειναι ΝΠΔΔ και με κανεναν λογο δεν αποτελουν συνδικαλιστικα οργανα.Οποτε καποιοι ας μην τρεφουν ελπιδες και εχουν απαιτησεις απο αυτους!!ΝΠΔΔ ειναι δηλαδη ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ υπο του Υπουργου Εθν.Αμυνας,οποτε καταλαβαινετε!!!Απλα αντι να τους πληρωνει το κρατος τους πληρωνουμε εμεις!!!Ας κοπει η εισφορα υπερ αυτων των ΝΠΔΔ και ας κανουν οτι θελουν απο κει και περα!!Οποιος επιθυμει να εγγραφεται και να τους πληρωνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς υπάρχουν και σώφρονες άνθρωποι και ακούγεται η λογική αλλά και το τι πραγματικά θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Αλλά, οι σκανδαλωδώς προνομιούχοι, .......... έχουν πιάσει δουλειά.

      Διαγραφή
    2. Σωστός, οχι στους επίτιμους για να τρώνε και να πίνουν εις βάρος μας!

      Διαγραφή
  9. ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΠΟΠ.ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ Ε.Α ΥΠΑΞΚΩΝ ΣΕ ΕΥΤΗΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ ΜΕΛΗ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΩς ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ;ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ;ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΕΙΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΜ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ;ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ!!ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καιρός να προβλεφθεί Ένωση Αποστράτων Υπαξιωματικών Στρατού. Δυστυχώς όμως η διακοπή του ομφάλιου λώρου με τους ΕΕ συναδέλφους οδηγεί σε κομματικές υποταγες ασυμβίβαστες με το λειτούργημα του στρατιωτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή