Εμπαιγμός για αποστρατευθέντες προ του έτους 2000 Συνταγματάρχες–Τι συμβαίνει–Ερώτηση στη ΒτΕ

Εμπαιγμός για αποστρατευθέντες προ του έτους 2000 Συνταγματάρχες–Τι συμβαίνει–Ερώτηση στη ΒτΕ

Ερώτηση (1582/05-01-2023) προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών με ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός για τα αποστρατευθέντα προ του έτους 2000 στελέχη με το βαθμό του Συνταγματάρχη» κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ ανατολικής Αττικής Αντώνης Μυλωνάκης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τον Ν. 2838/2000 όσα στελέχη αποστρατεύθηκαν προ του έτους 2000 κ με τον βαθμό του Συνταγματάρχη έλαβαν αποδοχές Συνταγματάρχη, μέρισμα από το ΜΤΣ που αντιστοιχούσε στον βαθμό του Υποστρατήγου και ΕΚΟΕΜΣ Συνταγματάρχη.

Σύμφωνα όμως με τον Ν. 3016/2002 περικόπηκαν από 01/07/2002 τα 2/3 της διαφοράς Συνταγματάρχη-Ταξιάρχου, μέρισμα Αντιστρατήγου και το ΕΚΟΕΜΣ Ταξιάρχου.

Εν συνεχεία, με το άρθρο 8 του Ν. 3408/2005 όσοι εξήλθαν της υπηρεσίας μέχρι 30/06/2002, ελάμβαναν ως σύνταξη τα 2/3 της διαφοράς Συνταγματάρχη-Ταξιάρχου. Στο εν λόγω νομοσχέδιο υπήρχε μια πρόβλεψη αναπροσαρμογής και των ταμείων ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ, η οποία όμως δεν ψηφίστηκε, λόγω κωλύματος. Στη συζήτηση παρενέβη ο τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη ως προς τα ταμεία κι αφού μελετηθεί να κατατεθεί εκ νέου, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Έκτοτε, παρήλθαν δεκαεπτά έτη κι ακόμη το πρόβλημα παραμένει ίδιο, ζημιώνοντας τα ανωτέρω αποστρατευθέντα στελέχη χιλιάδες ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε, ότι οι ανωτέρω με τα ομόβαθμα στελέχη που αποστρατεύτηκαν μετά την 01/07/2002 και λαμβάνουν μέρισμα Αντιστρατήγου και ΕΚΟΕΜΣ Ταξιάρχου, λαμβάνουν την ίδια σύνταξη, τους γίνονται οι ίδιες κρατήσεις και προέρχονται από το ίδιο παραγωγικό σχολείο (ΣΜΥ).

Ως εκ τούτου, έχει προκληθεί ανισορροπία και μια κατάσταση τριών ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αποστρατευθέντα ομόβαθμα στελέχη με ίδια σύνταξη που ενώ τους γίνονται κανονικά οι κρατήσεις, λαμβάνουν μέρισμα Συνταγματάρχη και ΕΚΟΕΜΣ Αντισυνταγματάρχη, ενώ άλλη μερίδα λαμβάνει μέρισμα Υποστρατήγου και ΕΚΟΕΜΣ Συνταγματάρχη και άλλη μερίδα που λαμβάνει μέρισμα Αντιστρατήγου και ΕΚΟΕΜΣ Ταξιάρχου.

Βάσει των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1) Γιατί έχει προκληθεί τέτοια διάσταση στα μερίσματα ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ, μεταξύ αποστρατευθέντων στελεχών που φέρουν τον ίδιο βαθμό, προέρχονται από την ίδια Σχολή και λαμβάνουν την ίδια σύνταξη;

2) Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιλυθεί άμεσα η ανωτέρω αδικία και να επέλθει ισορροπία;

 

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Εντάξει τώρα το πεθάναμε. Αποστρατευθέντες προ του 2000 δεν χώρτασαν 23 χρόνια(τουλάχιστον) μέρισμα και ΕΚΟΕΜΣ? Εκτός αυτού και από τα λίγα που ξέρω, νομίζω ότι ο ΕΚΟΕΜΣ δίνει τον ίδιο βαθμό με το ΜΤΣ, άρα δεν μπορεί να ισχύουν οι συνδυασμοί που αναφέρονται στην ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ξεκινήσουμε για ποιο λόγο να παίρνουν πέραν του βαθμού τους μέρισμα.Α ξέχασα γιατί έτσι.Τα έχετε ξεζουμίσει όλα μακάρι να βαρεσει κανόνι το ΜΤΣ θα γελάω ένα χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια πόσο ήταν το μέρισμα που έπαιρναν ; Για να μας πουν οι Αποστρατευθέντες προ του 2000 πόσες κρατήσεις έχουν αποδόσει στο ΕΚΟΕΜΣ ; Μήπως ούτε ένα ευρώ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πότε πλήρωσαν ΕΚΟΕΜΣ για να παίρνουν μέρισμα; Αισθάνεται αδικημένος ; ΟΥΣΤ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για μας που μας διώξαν το '35 δε λέτε κουβέντα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον δεν είσαι στρατιωτικός για να γελάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι γελάνε κε συνάδελφε ,με τη λειτουργία και τον τρόπο που χορηγούνται τα μερίδια.Φρόνιμο θα ήταν,και να μη δίνονται πάνω απ' τα προβλεπόμενα,αλλά και να μην το σχολιάζουμε ως καλώς κείμενο(το οτι δόθηκαν)

      Διαγραφή
  7. Όσοι πήραν μέρισμα ένα βαθμό παραπάνω πλήρωσαν όλες τις επί πλέον εισφορές που τους αντιστοιχούσαν! Κανείς δεν σου δίνει παραπάνω δωρεάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πληρωσαν ελαχιστα σε σχεση με αυτα που παιρνουν.Αστα αυτα!!Αυτα να τα λετε σε τιποτα πολιτες που δεν ξερουν και σας πιστευουνε!!!Οχι και μεταξυ μας τωρα να παραμυθιαζομαστε φιλε μου.Ποιο ασφαλιστικο ταμειο εχει τετοια κολπα ινδιανικα εκτος απο τα Μετοχικα των ΕΔ;Οταν φυγατε ποσα χρονια μετοχικη σχεση ειχατε με το ΕΚΟΕΜΣ που δημιουργηθηκε το 1997?

      Διαγραφή
  8. Κλαιν οι χηρες,κλαιν και οι παντρεμενες...Ρε ουστ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή