Πολεμικό Ναυτικό: Αυτή είναι η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες – Τι περιλαμβάνει

Πολεμικό Ναυτικό: Αυτή είναι η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες – Τι περιλαμβάνει

Πέρασε στην επίθεση η γαλλική Naval για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού - Ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός προτείνει τέσσερις κορβέτες Gowind, οι τρεις από τις οποίες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία με μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ελένη Γαβριήλ

Στην επίθεση βγαίνει η γαλλική Naval Group για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς οι ημέρες που η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφασή της για το ποια εταιρεία θα πάρει το έργο λιγοστεύουν και το τέλος του 2022 είναι πια πολύ κοντά.

Με την συγκεκριμένη πρόταση ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός προτείνει τέσσερις κορβέτες Gowind, οι τρεις από τις οποίες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία, χωρίς να προσδιορίζει σε ποια - Σκαραμαγκάς ή Ελευσίνα -, ενώ ξεκαθαρίζει ότι αν επιλεγεί εκείνη θα προσφέρει ελληνική βιομηχανική συμμετοχή στο 30% με τοπική παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα.

Όλα αυτά όταν στις φρεγάτες FDI, που ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της Λοριέν στη Γαλλία, δεν είχε τεθεί καν θέμα συζήτησης κατασκευής τους στην Ελλάδα, ενώ η συμμετοχή των ελληνικών αμυντικών εταιρειών φτάνει μόλις και μετά βίας στο 18 - 20% και συμφωνήθηκε πολύ μετά την ανάληψή τους και σε κατ' ιδίαν επαφές των ελληνικών εταιρειών (ΣΕΚΠΥ) με την Naval Group.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη πρόταση η Naval Group ρίχνει το «γάντι» στην ιταλική Fincantieri, που είναι ο έτερος διεκδικητής των ελληνικών κορβετών και προσφέρει την κορβέτα Doha, να δημοσιοποιήσει και εκείνη την πρότασή της.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό «πακέτο» σχεδιασμένο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών χαρακτηριστικών με τις φρεγάτες FDI.

Περιλαμβάνει

4 κορβέτες Gowind με 3 να κατασκευάζονται τοπικά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού και τους χρονικούς περιορισμούς

Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή χάρη στην απαράμιλλη τεχνογνωσία και το ιστορικό της Naval Group

σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή του 30% με τοπική παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα

μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα σε συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας

Υποστηρικτικά της προσφοράς, προτείνεται επίσης μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες πληρωμές

«Οι κορβέτες θα παραχθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή της ένταξη από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 κορβετών τοπικά. Αυτό θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ΠN και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική ναυτική και αμυντική βιομηχανία και για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Βασισμένο σε μια ισχυρή συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά και με όλους τους Έλληνες εταίρους μας, το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης για τον ναυτικό τομέα στην Ελλάδα, ικανή να παράγει και να συντηρεί τις κορβέτες στη χώρα και κυρίως να παρέχει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλές δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και περίπου δύο χιλιάδες Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι οι εταίροι της Γαλλικής ομάδας που προσφέρουν το πακέτο (Naval Group, Thales, MBDA) αποτελούν μια ισχυρή ομάδα που εργάζεται μαζί για δεκαετίες, και ειδικότερα για τα γαλλικά και τα ελληνικά προγράμματα FDI. Η Naval Group υπέβαλε επίσης μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης με βάση τις μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες πληρωμές.

Ανυπομονούμε να επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας στη χώρα και τις συνεργασίες μας με τοπικές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα φρεγατών αλλά και με νέες, δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Σχετικά με την GOWIND HN

Η Gowind® είναι μια ισχυρή μονάδα επιφανείας εξοπλισμένη με διαλειτουργικά από το ΝΑΤΟ και αποδεδειγμένα συστήματα μάχης, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Naval Group, τον γαλλικό ναυτικό ηγέτη στη κατασκευή μαχητικών πλοίων, και προμηθευτή πλοίων 1ης γραμμής για τα γαλλικά και τα συμμαχικά ναυτικά.

Η Gowind® έχει επιλεγεί από τέσσερα ναυτικά, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στο στόλο του αιγυπτιακού ναυτικού.

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Naval Group και ενσωματώνει απαιτήσεις και σχόλια που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να επιχειρεί σε όλες τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο.

Η Gowind® προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπερσύγχρονων προτύπων του ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα σε μάχη συστημάτων για ASW, ASuW και AAW.

H πρώτη κορβέττα του τύπου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό μόλις 38 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και οι βιομηχανικές διαδικασίες είναι πλήρως εξασφαλισμένες. Το αιγυπτιακό πρόγραμμα για την κατασκευή κορβετών Gowind από την Alexandria Shipyard θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν στη Naval Group μια λίστα με τα κύρια χαρακτηριστικά που απαιτούν για τα νέα πολεμικά πλοία τους, τόσο σε αποστολές όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. Το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος παραμένει εμπιστευτικό αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η προσφορά μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις και όχι μόνο.

Η Naval Group είναι σχεδιαστής και κατασκευαστής πολεμικών πλοίων για περισσότερα από 400 χρόνια. Λόγω αυτού του πολύτιμου υποβάθρου, που σχετίζεται με την επιχειρησιακή τεχνογνωσία του Γαλλικού Ναυτικού, η Naval Group κατέχει όλες τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να προτείνει ένα συμπαγές και ισχυρό μαχητικό επιφανείας, καλά προσαρμοσμένο για το Αιγαίο και εξοπλισμένο για να αντιμετωπίζει κάθε είδους απειλές.

ΠΗΓΗ: businessdaily.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια