Η κατάρτιση νέου μισθολογίου ΕΔ θα αποτελέσει «καρμανιόλα» για το εισόδημα των Στρατιωτικών–Τι ζητά από ΥΕΘΑ η ΠΟΕΣ

Η ΠΟΕΣ απέστειλε επιστολή προς ΥΕΘΑ, σχετικά με τις φήμες για την κατάρτιση νέου μισθολογίου για τις ΕΔ, με το οποίο ζητά συνάντηση προκειμένου αφενός να παραθέσει την πραγματική κατάσταση του εισοδήματος των στρατιωτικών που παραμένει σε επίπεδα 1999 και αφετέρου να ενημερωθεί επισήμως για τυχόν προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΘΑ επί οικονομικών, και όχι μόνο, θεμάτων

Αναλυτικά η επιστολή:

Τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε σε διάφορα ΜΜΕ ως δήθεν θετική, η είδηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κατάρτισης νέου μισθολογίου για τις ΕΔ, ενέργεια που, θεωρούμε εσφαλμένα, αποδόθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ παρόλο που μια τέτοια ενέργεια δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Η ουσία, ωστόσο, δεν βρίσκεται στην «είδηση», όσο στα αποτελέσματα αυτής. Σύμφωνα με την ίδια ειδησεογραφία, η επεξεργασία νέου μισθολογίου αναμένεται να φέρει πίσω την εκπλήρωση σειράς από οικονομικές υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των στελεχών, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στα στελέχη.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι, η τελευταία φορά που το προσωπικό έλαβε κάτι από την Πολιτεία, ήταν πριν τα Χριστούγεννα 2018, οπότε και επεστράφησαν τα δεδουλευμένα του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (τα περιβόητα αναδρομικά) και αυτά μετά από κόπους τις ΠΟΕΣ που διήρκησαν σχεδόν έξι (6) χρόνια και πολλές δικαστικές διεκδικήσεις και προσφυγές. Τη δε, τελευταία τριετία, ο ένας αρμόδιος φορέας μας παραπέμπει στον άλλον, σε ένα άτυπο πινγκ πονγκ, με δικαιολογίες που ουδόλως απασχολούν το προσωπικό.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το έτος 2023 δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας: οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το προσωπικό παρουσιάζουν πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με το έτος 2022, γεγονός που δεν δείχνει να συμβαδίζει με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις (ΚΥΑ για την αποζημίωση νυκτερινής εργασίας, μισθολόγιο Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ και ομοίων, επαναφορά προσωπικού που εργάζεται σε υγειονομικές δομές, προσλήψεις νέων ΕΠΟΠ, αναδρομικότητα αποζημιώσεων κλπ).

Ήδη ανάμεσα στα στελέχη συζητείται έντονα ότι οι όποιες «παροχές» (συμπεριλαμβανομένης της καταβολής των δεδουλευμένων) θα διεκπεραιωθούν με εσωτερική ανακατανομή και διαχείριση ζημίας, γεγονός που επιβεβαιώνει όσα διαρκώς καταγγέλλουμε για τις κατά καιρούς «διαρροές» περί νέου μισθολογίου, ότι δηλαδή θα αποτελέσει καρμανιόλα για το εισόδημα των στρατιωτικών. Μάλιστα, φοβόμαστε βάσιμα ότι, όσο μεγαλύτερη θα είναι η αναδρομικότητα που θα δοθεί, τόσο μεγαλύτερες αναμένονται να είναι και οι περικοπές. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση, μόνο ετήσια αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία είχε προϋπολογιστεί σε 18.000.000 € (τοποθέτησή σας τον Απρίλιο 2020).

Κύριε Υπουργέ.

Κατά την επίσημη συνάντηση με την Ομοσπονδία μας την 6.9.2022 μας διαβεβαιώσατε ότι στο πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο μέριμνας του ΥΠΕΘΑ θα επιλυθούν σειρά από προβλήματα, μεταξύ άλλων και οικονομικά, γεγονός που αναγνωρίζει την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων στο μισθολόγιο των ΕΔ που χρήζουν επίλυσης. Ως εκ τούτου, η αρθρογραφία περί ανάληψης ενεργειών για νέο μισθολόγιο που αποδίδονται στο Υπουργείο, οφείλει να προβληματίσει. Διερωτώμαστε λοιπόν:

Πως είναι δυνατόν να επιλύονται οικονομικά ζητήματα και να διαρρέεται ότι ακολουθεί νέο μισθολόγιο που θα καταργήσει εμπράκτως την επίλυση;

Μήπως αυτή η προσπάθεια, εάν υφίσταται, αποσκοπεί στην «παράκαμψη» των αποφάσεων του ΣτΕ (που η ΠΟΕΣ προκάλεσε), βάσει των οποίων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ότι οι στρατιωτικοί είναι χαμηλόμισθοι και το εισόδημά τους δεν επιτρέπεται να πέσει κάτω από αυτό της 31.7.2012;

Μήπως στοχεύει στην έτι περαιτέρω μείωση του εισοδήματός μας;

Μήπως αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον της Πολιτείας διά των περικοπών που θα βαπτιστούν αυξήσεις, κάτι που προσφάτως έγινε και με τη σιωπηρή κατάργηση του άρθρου 11 του ν.4609/2019 περί τη δεύτερη ασφαλιστική 5ετία που παρουσιάζεται ως δήθεν καινοτομία προς όφελος του προσωπικού;

Κι αν υποθέσουμε ότι η Πολιτεία στοχεύει να δώσει αυξήσεις και να αποκαταστήσει αδικίες που η ίδια έχει προκαλέσει, γιατί δεν τις πράττει στο υφιστάμενο μισθολόγιο;

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν τα ίδια συμφέροντα με τον εργοδότη. Δεν μπορούμε να αναμένουμε από την Πολιτεία θετικές εξελίξεις σε τόσο μεγάλο επίπεδο και για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να διαψεύσετε άμεσα κάθε σχετική είδηση και φήμη περί νέου μισθολογίου.

Επιπρόσθετα σας παρακαλούμε όπως δεχθείτε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας προκειμένου αφενός να σας παραθέσει την πραγματική κατάσταση του εισοδήματος των στρατιωτικών που παραμένει σε επίπεδα 1999, ως έχουμε αναδείξει, αφετέρου να ενημερωθούμε επισήμως για τυχόν προγραμματισμένες ενέργειές σας επί οικονομικών, και όχι μόνο, θεμάτων. Δώστε αυξήσεις, καταβάλετε αναδρομικά τα δεδουλευμένα, αναγνωρίστε και αποζημιώστε την υπερωριακή εργασία.

Η σχετική επιστολή της ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Κ φυσικά ο αμπαλος ΥΕΘΑ ιδρωσε πολύ μόλις (διάβασε) την εν λογω επιστολή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά πέρασαν τέσσερα χρόνια, ακόμα δεν είδατε ότι δεν ιδρώνει το αυτί, αυτού του ΥΕΘΑ? Μετά τον Βενιζέλο, ο χειρότερος ΥΕΘΑ,, που πέρασε από το Υπ.Εθν.Αμ., όσον αφορά στην αντιμετώπιση, του προσωπικού του Υπουργείου του, θα έλεγα από το αποτέλεσμα πλέον, του κύκλου που κλείνει, οτι μάλλον τον διακατέχει, κάποια μνησικακια, για το ανθρώπινο δυναμικό, του Υπουργείου, σε συντονισμό με τον άλλο Υφυπουργό τον Σκυλακακη, ο ένας χειρότερος του άλλου. Μια υποχρέωση έναντι των εαυτών μας, πρωτίστως, έχουμε, ως ανταπόδοση, προς αυτούς, για να μην τους βρούμε πάλι στο δρόμο μας! Ο χρόνος γαρ εγγύς! ΥΓ. Τώρα Ι ΠΟΕΣ κ κουραφέξαλα, α περιμένουμε οτι θα μας σώσει, το μάθημα το πήραμε από τον άλλο, συνδικαλιστής μας κ αυτός, που αναβαθμίστηκε εν μια νυκτί, σε σύμβουλο, του Πάνου! Τπτ δεν παρέχεται δωρεάν, όλα έχουν την τιμή τους!

      Διαγραφή
  2. Η ΠΟΕΣ ήταν αυτή που πρότεινε το νόμο έκτρωμα στον τότε ΥΕΘΑ Καμμένο, για κατάργηση των μισθολογικών βαθμών και θέσπιση του νέου μισθολογίου που διαχωρίζει τα στελέχη.Τωρα παρουσιάζονται ως σωτήρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την ανακοίνωση για την διατήρηση της έκτακτης εισφοράς του 1% κανένας δεν σας παίρνεις σοβαρά εκπροσωπείται μόνο τον εαυτό σας εκεί στην ΠΟΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού λεφτά δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ των ποτών τουλάχιστον διεκδικήστε επέκταση της μάχιμης 5ετιας με 3-5 χρόνια ακόμη για να μπορέσουμε να φύγουμε μια ώρα νωρίτερα από το μεγαλύτερο @@@@@ του πλανήτη που λέγεται Ε.Σ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όσο υπήρχε η 25ετια ήταν όλοι ευχαριστημένοι και το στράτευμα δούλευε ρολόι.Με το που την κατάργησαν άρχισαν τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΚΘΕΙΑΖΕΙΣ ΤΙΣ Ε.Δ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ.
    Η ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε.Δ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ. ΕΧΟΥΝ ΟΡΚΙΣΘΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΑΤΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ.
    Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ Ε.Δ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ Ε.Δ Ο ΣΚΑΣΜΕΝΟΣ ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΗΛΙΘΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΟΤΖΑ. ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΙΦΘΗ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΝΑΛΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ, ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΣΘΕ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΟΣ, ΚΕΝΤΡΩΟΣ, ΚΕΝΤΡΟΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ, ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή