Συγκινεί σύζυγος ΕΠΟΠ: Αποστρατεύονται υποχρεωτικά στα 50 αλλά σύνταξη θα πάρουν στα 60-Τι θα κάνουν τα 10 χρόνια που μεσολαβούν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκινεί σύζυγος ΕΠΟΠ: Αποστρατεύονται υποχρεωτικά στα 50 αλλά σύνταξη θα πάρουν στα 60-Τι θα κάνουν τα 10 χρόνια που μεσολαβούν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το μέλλον σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό τους αγωνιούν οι οικογένειες των επαγγελματιών οπλιτών.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπήρξε μέριμνα για το συνταξιοδοτικό της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας για εκατοντάδες οικογένειες.

Στον Sky για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα η κ Μαρία εκφράζοντας της αγωνία και άλλων όπως μας είπε οικογενειών.

«Είναι πρωτάκουστο να αποστρατεύονται οι επαγγελματίες οπλίτες υποχρεωτικά όταν συμπληρώσουν συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Θέλω να σας δηλώσω την απογοήτευση και τη στεναχώρια μου για το θέμα του συνταξιοδοτικού των Επαγγελματιών Οπλιτών. Λόγω ενός νόμου του 1974 οι επαγγελματίες οπλίτες αποστρατεύονται υποχρεωτικά όταν συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους. Όμως σύνταξη δεν μπορούν να πάρουν τότε αλλά στα εξήντα τους χρόνια. Το ερώτημα είναι τα δέκα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι να πάρουν τις αποδοχές τους τι θα κάνουν; Θα βγουν στην αγορά εργασίας στα 50 τους όταν γνωρίζουμε ότι η ανεργία καλπάζει και στις μικρότερες ηλικίες; Όπως καταλαβαίνετε οδηγούμαστε στην οικονομική εξαθλίωση. Τίθεται θέμα επιβίωσης των οικογενειών μας», δήλωσε η κ. Μαρία.

Η κ. Μαρία τόνισε πως με αυτό το δεδομένο αρκετές οικογένειες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτε και οι προϋπολογισμοί τους τινάζονται στον αέρα.

«Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Για κάποιους επαγγελματίες οπλίτες δεν είναι μακριά ο χρόνος που θα αποστρατευθούν υποχρεωτικά. Καταλαβαίνετε πως περιθώρια δεν έχουμε. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Σαν εμάς είναι χιλιάδες οικογένειες στη χώρα που ζουν σε συνθήκες αγωνίας και ανασφάλειας. Συνομιλώ μαζί τους και εκφράζουν την ανησυχία τους. Εμείς νιώθουμε πως έχουμε μια νάρκη στα χέρια μας που είναι έτοιμη να εκραγεί. Παρακαλούμε την πολιτεία να την απενεργοποιήσει. Ζητάμε το δίκαιο, το νόμιμο και το ηθικό. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο», τόνισε.

Όλες οι οικογένειες είπε η κ. Μαρία περίμεναν πως με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα δίνονταν λύση. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο όμως.

«Δεν ήρθαν όμως έτσι τα πράγματα παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να πειστεί για το πρόβλημα και σε τελική ανάλυση να πιεστεί το αρμόδιο υπουργείο και να δώσει λύση η κ. Μαρία τόνισε:

«Είμαι έτοιμη να στηρίξω το σύζυγο μου με όλες μου τις δυνάμεις. Αν χρειαστεί θα πάω και μόνη μου έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα κάνω ότι μπορώ ότι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω. Μαζί με μένα το ίδιο σκέπτονται και άλλες οικογένειες».

Δείτε την Συνέντευξη Συζύγου Επαγγελματία Οπλίτη:

ΠΗΓΗ: skyrodos.gr

Δημοσίευση σχολίου

36 Σχόλια

  1. Δεν ισχύει παίρνει σύνταξη εφόσον έχει συμπληρώσει 15 έτη και τον διώχνει η υπηρεσία δεν κάνει ο ίδιος αίτηση αποστρατεια. Η σύνταξη όμως που θα παίρνει θα είναι πολύ χαμηλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύκολα το λες αδερφέ. Συγκρούονται πολύ νόμοι μαζι και πολλά υπουργεία τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο διότι συμβαίνουν για πρώτη φορά, αλλά όλα κλείνουν στο να φύγουμε είτε με προσωρινή είτε με τίποτα.Οπως και να έχει μας έχουν γραμμένους κανονικά και αυτό το ξέρουμε από τα πρώτα χρόνια από την αντιμετώπιση όλων.

      Διαγραφή
    2. Αν δεν αλλάξει κάτι απο40 ετών και κάτω θα φύγουν όλοι από το να ψάχνουν δουλειά στα 50 να συμπληρώσουν γιατί η σύνταξη που θα βγει θα είναι αρκετά χαμηλά.αυτο σημαίνει απώλεια στο κατώτερο προσωπικό και ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς το μισθολόγιο ενός νέου ΕΠΟΠ είναι απαγορευτικό πλέον.

      Διαγραφή
    3. Από ποιά διάταξη νόμου προκύπτει η θέση αυτή;;;;;;

      Διαγραφή
  2. Θα πάρει σύνταξη αν έχει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης....η οποία θα είναι το ελάχιστο 800ευρώ ή περισσότερα...ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας που θα έχει κατά την αποστρατεία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν τον αποστρατευσει η υπηρεσία, λαμβάνει σύνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφόσον τον αποστρατευσει η υπηρεσία, λαμβάνει συνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λάθος κάνεις φίλε 4:54. Δυστυχώς δεν περνεις φράγκο τσακιστο. Παράδειγμα. Πες ότι μπήκες στον Στρατό 26 και είχες και 3 χρόνια πριν σε άλλα ταμεία, πες ότι αναγνωρίσες και την πενταετία και δύο χρόνια σου λέω εγώ στρατιωτική θητεία που δεν είναι και τόσο. Στα 50 αποστρατευεσε έχοντας 34 χρόνια. Δεν περνεις φράγκο πάρα μόνο τις εισφορες σου στο εφαπαξ. Πρέπει να συμπληρώσεις 40 χρόνια δηλαδή σε αυτή την περίπτωση 6 χρόνια, και αν θεωρητικά ξεκινήσεις να δουλεύεις άμεσα στα 50, δεν θα πάρεις σύνταξη στα 56 που θα έχεις κλείσει 40 χρόνια αλλά στα 60 διότι μόνο όταν είσαι σε ένα ταμείο και συγκεκριμένα στα σώματα ασφαλείας αποστρατευεσε είτε με 40 χρόνια είτε στο 58 έτος. Αλλιώς στα 60. Άρα θα πέσει πολύ κλάμα και οδυρμος. Προσοχή προσοχή λοιπόν μην νομίζετε όπως δυστυχώς νομίζουν πολλοί εποπ ότι αααααα ωραιααααα στα 50 θα είμαι συνταξιούχος έστω με μια μικρή σύνταξη. Για να έχεις 40 χρόνια στα 50 είναι φύση αδύνατο για το 99% μην πω το 100% των εποπ. Δυστυχώς υπάρχει πλήρης καταστροφή σας. Αρχίστε αγώνα άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Π.Δ. 169/2007

      Άρθρο 26
      Προϋποθέσεις δικαιώματος σύνταξης στρατιωτικού

      1. Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη:(`Αρθρο 26 παρ. 1 περ. ά Α.Ν.1854/51)

      α) Αν απομακρυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις ..... (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ)

      β) Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις γιατί καταλήφθηκε από το όριο ηλικίας και έχει δεκαπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία πλήρη δεκαετή πραγματική, εφόσον αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας έχει πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.(`Αρθρο 26 παρ.1 περ. β` - ε` Α.Ν.1854/51, όπως η περ. δ` τροπ. με το άρθρ. 1 Ν.Δ.208/74)

      (Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ)

      Διαγραφή
  6. Ας διαβασει η κυρια την παρ.1β του άρθρου 26 ΠΔ 169/07 και ας μη γράφει οτι ναναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αποστρατεύονται αυτομάτως 5.000 ΕΠΟΠ λόγω ορίου.Μισθος μ.ο πχ 1250 ευρώ συν δικαίωμα συνταξιοδότησης συν πληρωμή των όποιων υπηρεσιών. Προσλαμβάνω ΟΒΑ 5.000 με μισθό 900€ δεν έρχεται κανείς.Κανω τα 900€ 1000€ με την ανεργία κ την αβεβαιότητα έρχονται τους με 3+3 κ τους πίνω το αίμα.Σας τα εξηγώ ωραία;;; management

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η διάταξη που λέει ότι σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας λόγω ορίου ηλικίας ο στρατιωτικός δικαιούται σύνταξης είναι η παράγραφος 1β του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007 (ΦΕΚ Α210/2007).
    https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/393111
    ¨1. Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη:
    α)…
    β) Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις γιατί καταλήφθηκε από το όριο ηλικίας και έχει δεκαπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία πλήρη δεκαετή πραγματική, εφόσον αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας έχει πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.
    γ)…¨
    Αυτή η διάταξη (ΠΔ169 Α26 Π1β) αναφέρεται και στο έγγραφο του ΓΕΣ στο άρθρο https://armyvoice.gr/2017/11/epop-emth-ti-lei-to-ges-gia-tin-anagkastiki-apostratia-ke-ti-sintaxi/
    Οι ίδιες προϋποθέσεις αναφέρονται και στο Ενημερωτικό Δελτίο Συνταξιοδοτικών Θεμάτων Στρατιωτικού Προσωπικού με ημερομηνία έκδοσης 6/2020 στην σελίδα http://army.gr/ ακολουθώντας την διαδρομή Κεντρική Σελίδα/Θέματα προσωπικού/Στρ. - Πολ. Προσωπικό/Οικονομικά/Παροχές – Συντάξεις.
    Βλ. την παρ. 2δ(4) στην σελίδα 1.
    Ακόμα νεότερο έγγραφο του ΓΕΣ στο οποίο μάλιστα διευκρινίζεται ότι το στέλεχος δικαιούται ΑΜΕΣΑ σύνταξης https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1436-dikaiosi-ep-op-apodekto-to-aitima-tis-pomens-apo-tin-stratiotiki-igesia

    Δεν υπάρχει θέμα άμεσης καταβολής σύνταξης.
    Αν υπάρχει κάποιο πραγματικό θέμα που χρειάζεται λύση αφορά όσους ΕΠΟΠ ¨γράφουν¨ εξάμηνα επικινδυνότητας.
    Για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως συντάξιμα τα εξάμηνα πρέπει να έχει συμπληρωθεί 25ετής πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Αν η αυτεπάγγελτη αποστρατεία γίνει πριν την συμπλήρωση 25ετίας θα υπάρξει πρόβλημα στην αναγνώριση των εξαμήνων ως συντάξιμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2010 άλλαξε το ασφαλιστικό.Αυτο που γράφεις είναι για πριν.

      Διαγραφή
  9. Άλλο δικαιουσαι άλλο παίρνεις... συνέλθετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα πρέπει κάποιος να συνέλθει.
      Διάβασε στην δεύτερη σελίδα του εγγράφου του ΓΕΣ εδώ https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1436-dikaiosi-ep-op-apodekto-to-aitima-tis-pomens-apo-tin-stratiotiki-igesia
      Όταν διαβάζεις στην δεύτερη σελίδα ¨ε. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας-απόλυσης, για τους παρακάτω λόγους, θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα και η σύνταξη καταβάλλεται ΑΜΕΣΑ στο δικαιούχο ε.α στέλεχος:
      (1) Λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας , εφόσον έχει …..¨
      Ποια η διαφορά του ΄παίρνεις¨ με το ¨η σύνταξη καταβάλλεται ΑΜΕΣΑ στο δικαιούχο στέλεχος¨.
      Διαφώτισε μας μπας και συνέλθουμε.

      Διαγραφή
  10. 3η σειρά: μ' όλα αυτά, καταλαβαίνω ότι αν θα καταφέρω να ΠΑΡΩ σύνταξη με το που βγω εκτός υπηρεσίας στην ηλικία των 50,θα πρέπει να έχω και τύψεις. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι,λέμε ότι λένε οι νόμοι οι υπόλοιποι για συνταξιοδότηση ένστολων και όχι ότι λέει ένας συγκεκριμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν τους θελουν ας τους δωσουν αξιολογο μπονους απολυσης και αξιοπρεπη συνταξη.Η κοινη λογικη θα επικρατησει στο τελος και θα λυθει αυτο το προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι λίγο ντροπή το όλο πράγμα, λίγο "να πα να κρυφτούμε". Κρατάνε ΕΟΘ μέχρι τα 60 τους,λες και δεν υπάρχει κόσμος στην ενεργό υπηρεσία,και βγάζουν εκτός κόσμο που ΕΙΝΑΙ πιο χρήσιμα(μικρόβαθμοι). Ο μύθος των κυβερνώντων στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ΓΕΣ δεν είναι αρμόδιο για τις συντάξεις κοπανατε ένα χαρτί κ το παίζετε κ έξυπνοι.Το υπουργείο εργασίας έχει απαντήσει για το θέμα είναι το ΑΡΜΌΔΙΟ κ όχι το ΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και το ΓΕΣ δεν είναι αρμόδιο για να νομοθετεί για συνταξιοδοτικά θέματα. Όμως είναι αρμόδιο, αλλά και υποχρεωμένο, να ενημερώνει το προσωπικό του για όσα ισχύουν και αφορούν το συνταξιοδοτικό. Αυτό κάνει και με τα έγγραφα αυτά.
      Ακόμα και στην βουλή, οι βουλευτές κατάλαβαν ότι τα περί μη άμεσης απόδοσης σύνταξης ήταν φούμαρα που τους σέρβιραν εντέχνως κάποιοι και πλέον μιλάνε για μικρή σύνταξη, που είναι αλήθεια, και όχι για μη άμεση καταβολή σύνταξης.
      https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12067943.pdf
      Και το υπουργείο απαντά ότι ¨Ως εκ τούτου, η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.¨ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/12100348.pdf
      Αν εσύ ξέρεις κάποια άλλη ισχύουσα διάταξη για αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας εκτός της παραγράφου 1β του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007 (ΦΕΚ Α210/2007) διαφώτισε μας μιας και εσύ είσαι πραγματικά έξυπνος και δεν το παίζεις απλά έξυπνος όπως όσοι διαφωνούν μαζί σου.

      Διαγραφή
  14. Η κ Μαρία έχει δίκιο. Η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ου έτου ή με τη συμπλήρωση 40 συνταξιμων ετών. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι ΕΠ-ΟΠ το έχουν όλα τα στελέχη. Παράδειγμα: Ο Συνταγματάρχης με 31 χρόνια υπηρεσίας συμπληρώνει τις προυποθέσεις για προαγωγή στο βαθμό του Ταξίαρχου. Στο βαθμό όμως αυτό προάγεται το 10-15% από κάθε τάξη γιατί τόσες είναι οι ανάγκες της υπηρεσίας. Με το προηγούμενο συνταξιοδοτικό όσοι δεν προάγονταν αποστρατεύονταν και έπαιρναν πλήρη σύνταξη 35/35 ήτοι 31 χρόνια Αξιωματικου και 4 χρόνια της Σχολής. Τώρα με το νέο θα πρέπει να παραμείνουν στην υπηρεσία άλλα 5 χρόνια για να συμπληρώσουν 40 συντάξιμα. Τί θα τους κάνει τόσους συνταγματάρχες η υπηρεσία;;;;;Και με τα 5 πλασματικά που μπορεί να αναγνωρίσει συμπληρώνει τις προυποθέσεις για άμεση καταβολή της σύνταξης, θα παρατηρήσει κάποιος. Σωστά ,μόνο όμως που η αναγνώριση των πλασματικών δεν είναι υποχρεωτική,έχει υψηλό κόστος και γιατί να το κάνει άλλωστε αφού η υπηρεσία μολονότι δεν τον χρειάζεται δεν μπορεί να τον πετάξη στο δρόμο,όπως κατά τη γνώμη δεν μπορεί να πετάξη στο δρόμο και τους ΕΠ-ΟΠ. Αρα όλοι ΕΟΘ και όλοι αργόσχολοι. Νά γιατί το νέο συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις Ενοπλές Δυνάμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανείς ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ στο ελλάντα δε θέλει να κάνει χειρονακτική εργασία,μη εξαιρουμένου του ομιλούντος.Αν διαταζόντουσαν οι εν λόγω ανώτεροι στα 30+ χρόνια υπηρεσίας τους να κάνουν δουλειά με τα χέρια(εκτός των καθηκόντων που προβλέπει για τον βαθμό τους δλδή) ,Εργασία που αυτό έχουν ανάγκη οι πιο πολλές υπηρεσιές,δε θα προλαβαίναμε να δούμε κατα που θα έκαναν.
      Το κράτος μας είναι μια πολύ δημοκρατική χώρα,αλλά και η πολύ δημοκρατία βλάπτει πολλές φορές.

      Διαγραφή
  15. Ρε παιδιά διαβάστε το νόμο, είναι ξεκάθαρος.Οταν σε αποστρατευσουν αυτεπάγγελτα, σύνταξη θα πάρεις στα 60 ετών η με τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας.Ορισμενοι που γράφεται ότι με την αποστρατεία καταβάλλεται η σύνταξη κάνετε λάθος και θα τους πάρετε στο λαιμό σας.Αυτο ισχύει για τους παλιούς που θεμελιωναν μέχρι το 2014.Απο το 2015 και μετά ισχύει η 40ετια η τα 60 έτη.Αφηστε τους ανθρώπους να κάνουν αγώνα και μην τους γράφεται μπαρουφες.Χρειαζεται τεράστιος αγώνας με αμφίβολα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νόμοι είναι ξεκάθαροι. Πρέπει όμως να ξέρεις να τους διαβάζεις. Η απαίτηση για 40 χρόνια υπηρεσίας ή ηλικία 60 ετών αφορά ΜΟΝΟ περιπτώσεις αποστρατείας με αίτηση του στελέχους. Για τις αυτεπάγγελτες αποστρατείες ισχύουν άλλες προϋποθέσεις ανάλογα με την περίπτωση (λόγοι υγείας , όρια ηλικίας, κρίσεις κτλ.). Αν ίσχυε αυτό που λέτε θα έπρεπε και όσοι φεύγουν με αυτεπάγγελτη αποστρατεία για λόγους υγείας να μην παίρνουν σύνταξη μέχρι τα 60. Έχετε ακούσει καμία τέτοια περίπτωση;
      Μην παίζετε με την αγωνία τόσων συναδέλφων. Αν δεν ξέρετε φροντίστε να μάθετε. Ρωτήστε ΕΦΚΑ, την υπηρεσία σας, εργατολόγους ή ότι νομίζετε πιο αξιόπιστο.

      Διαγραφή
    2. 12:57 Η ημιμαθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.Δεν τα ξέρεις καλά.Αλλο λόγοι υγείας και άλλο αυτεπάγγελτη αποστρατεία για κρίσεις, όριο ηλικίας κλπ.Αυτες οι οικογένειες που αγωνιούν δεν είναι χαζοί να τους πούμε εμείς.Εχουν ρωτήσει εργατολογους, δικηγόρους, διάβασαν τους νόμους.Οι νόμοι είναι σαφής και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.Αυτο που σου γράφω,διάβασα το νόμο.Ήταν σαφέστατος.Και μην μου
      λες εμένα,δεν ξέρω να διαβάζω.Οταν ήμουνα εν ενεργεία διάβαζα νόμους και διαταγές.Αυτη ήταν η δουλειά μου.Η κυρία που βγήκε στα κανάλια είναι πάρα πολύ ψαγμενη.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα 1:37:00 μ.μ. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.
      Γνωρίζω τις ελλείψεις που έχω και προσπαθώ να γεμίσω τα κενά με βοήθεια από άτομα που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.
      Μιας και ανάφερες ότι η δουλειά σου ήταν να διαβάζεις νόμους και διαταγές βοήθησε με σε παρακαλώ να καταλάβω κάτι.
      Όταν σε ένα έγγραφο/διαταγή υπάρχει παράρτημα με τίτλο ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΛΗΨΗΣ – ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (e-ΕΦΚΑ) στο οποίο αναφέρονται επί λέξει τα παρακάτω:
      ¨Επιπρόσθετα, σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας-απόλυσης, για τους παρακάτω λόγους, θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα και η σύνταξη καταβάλλεται ΑΜΕΣΑ στο δικαιούχο ε.α στέλεχος.
      (1) Λόγω ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΕΦΌΣΟΝ ……
      (2) ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ του στελέχους ……
      (3) Λόγω ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ Ή ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΑΣ η οποία ΔΕΝ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ …
      (3) Λόγω ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ Ή ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΑΣ από τραύμα ή νόσημα, το οποίο προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ¨
      τι σημαίνει;
      ΣΗΜ: Δεν μιλάμε για παλιό έγγραφο περασμένων δεκαετιών. Έχει ημερομηνία 2/2021 και αναφέρεται στον e-ΕΦΚΑ.
      Θα ήθελα να μου λύσεις τις παρακάτω απορίες εμένα του ημιμαθούς.
      α. Λέει ότι σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας για λόγους ορίου ηλικίας, κρίσεων και υγείας η σύνταξη καταβάλλεται άμεσα στο δικαιούχο ε.α στέλεχος; Ναι ή όχι; Αν δεν λέει αυτό τι λέει;
      β. Αν δεν ισχύουν τα αναφερόμενα στο ερώτημα α πως είναι δυνατόν το ΓΕΣ να έκανε ένα τόσο μεγάλο λάθος και να παραπλανεί το προσωπικό;
      γ. Αν τα παραπάνω αναφερόμενα είναι λάθος πως διέλαθαν της προσοχής όσων είναι αρμόδιοι να υπογράψουν για την έκδοση αυτής της διαταγής;
      δ. Τι ακριβώς είναι αυτό που μου διαφεύγει, μέσα στην ημιμάθεια μου, και καταλαβαίνω τα αντίθετα από όσους υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας λόγω ορίου ηλικίας το στέλεχος δεν δικαιούται άμεσα σύνταξης;
      Θα εκτιμούσα πολύ να μελετήσεις το έγγραφο αυτό, αν δεν το έχεις κάνει ήδη, και να μου πεις την γνώμη σου. Πιστεύω ότι η πολύχρονη εμπειρία σου θα με βοηθήσει να καταλάβω το σφάλμα μου (αν σφάλω).
      https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1436-dikaiosi-ep-op-apodekto-to-aitima-tis-pomens-apo-tin-stratiotiki-igesia

      Διαγραφή
    4. 09:39 00 π.μ Καλησπέρα Φίλε μου, χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Θα το μελετήσω και θα σε απαντήσω.Να βρω όμως το νόμο και να τον διαβάσουμε.Μπορει να κάνω και εγώ λάθος.Ανθρωποι ήμαστε.Παντως θα σε απαντήσω όταν βρω λίγο χρόνο!

      Διαγραφή
    5. 01 Ιανουαρίου 09:39 πμ Γειά σου Φίλε μου! Όπως μου τα γράφεις εσύ,ναι όντως δικαιούνται σύνταξη.Αλλα εγώ ψάχνω το ΦΕΚ και δεν μπορώ να το βρω.Εχω βρει ένα έγγραφο που λέει: Αν ένα στέλεχος αποστρατευτει αυτεπάγγελτα λόγω πειθαρχικών ποινών,(όχι καταστατικης πειθαρχικής ποινής, που χάνεται το δικαίωμα της σύνταξης), δηλαδή θα κριθεί μη προακτεος 3 φορές και θα αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα, σύνταξη θα πάρει στα 60 ετών η 40 χρόνια. Για λόγους υγείας το γνωρίζω από γνωστό μου ότι καταβάλλεται άμεσα η σύνταξη.Αν μπορείς να μου πεις πιο είναι το ΦΕΚ! Αλλά εγώ τώρα απορώ ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάει σε εργατολογους,στον εφκα, να διαβάσουν τους νόμους;Να είναι σίγουροι;Εκτιμω ότι θα το έψαξαν νομικά.Ασε τώρα τι λέμε εμείς εδώ μέσα. Εγώ πριν αποφασίσω να αποστρατευτω πήγα στο ΓΛΚ να ρωτήσω λεπτομέρειες!

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα Ιανουαρίου 02, 2023 3:15:00 μ.μ.
      Δεν είναι μόνο ένα ΦΕΚ που κανονίζει τα συνταξιοδοτικά θέματα των στρατιωτικών.
      Το έγγραφο που φαίνεται εδώ https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1436-dikaiosi-ep-op-apodekto-to-aitima-tis-pomens-apo-tin-stratiotiki-igesia συνοψίζει όλες τις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και θα σου αναφέρω για κάθε περίπτωση το ΦΕΚ στο οποίο προβλέπεται.
      1α. Σε περίπτωση που το στέλεχος φύγει με αίτηση του μετά την συμπλήρωση 15 ετών συντάξιμης υπηρεσίας θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης και θα την πάρει σε ηλικία 67 ετών.
      Ν2084/1992 Άρθρο 7 παρ. 3α (ΦΕΚ Α165/1992)
      ΣΗΜ: Το αρχικό όριο των 65 ετών έγινε 67 για όσους συμπληρώνουν 15 έτη υπηρεσίας μετά την 1/1/2013 με τον Ν4151/2013 Άρθρο 4 παρ. 1α (ΦΕΚ Α103/2013).

      1β. Σε περίπτωση που το στέλεχος φύγει με αίτηση του μετά την συμπλήρωση 24,5 ετών συντάξιμης υπηρεσίας θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης σύμφωνα με το ΠΔ169/2007 Άρθρο 26 παρ. 1α (ΦΕΚ Α210/2007) αλλά για να την πάρει θα πρέπει να έχει 40 συντάξιμα έτη ή ηλικία 60 ετών.
      Ν3865/2010 Άρθρο 20 παρ. 4 (ΦΕΚ Α120/2010)

      1γ. Αφορά τρίτεκνους.

      1δ. Αν το στέλεχος απολυθεί μετά την συμπλήρωση 24,5 ετών για πειθαρχικούς λόγους θα πάρει την σύνταξη που αναλογεί την ημερομηνία που θα συμπλήρωνε 35 χρόνια υπηρεσίας ή σε ηλικία 60 ετών. Προσοχή εδώ εννοούμε αποστρατεία από πειθαρχικό συμβούλιο όχι πχ μετά από κρίση 3 φορές στον αυτό βαθμό.
      Ν3865/2010 Άρθρο 20 παρ. 5 (ΦΕΚ Α120/2010)

      1ε. Εδώ είναι οι περιπτώσεις αυτεπάγγελτης αποστρατείας που συζητάμε και το στέλεχος παίρνει άμεσα σύνταξη.
      i. Όριο ηλικίας με >15 χρόνια υπηρεσίας. ΠΔ169/2007 Άρθρο 26 παρ. 1β (ΦΕΚ Α210/2007)
      ii. Χωρίς υπαιτιότητα του στελέχους με >15 χρόνια υπηρεσίας. ΠΔ169/2007 Άρθρο 26 παρ. 1γ (ΦΕΚ Α210/2007) σε συνδυασμό με Ν4387/2016 Άρθρο 22 παρ. 5 (ΦΕΚ Α85/2016).
      ΣΗΜ: Εδώ υπάγονται οι περιπτώσεις κρίσεων.
      iii. Λόγοι υγείας που δεν οφείλονται στην υπηρεσία με >5 χρόνια υπηρεσίας. ΠΔ169/2007 Άρθρο 26 παρ. 1δ (ΦΕΚ Α210/2007)
      iv. Λόγοι υγείας που οφείλονται στην υπηρεσία. ΠΔ169/2007 Άρθρο 26 παρ. 1ε (ΦΕΚ Α210/2007)

      Διαγραφή
    7. Να σαι καλά Φίλε μου! Τώρα βρίσκεις εμένα αδιαβαστο.Θα τα μελετήσω και εγώ.Θα βρω αυτούς τους νόμους.Το θέμα είναι οι άνθρωποι να δικαιούνται σύνταξη.Αλλα όλοι αυτοί έπρεπε να τα γνωρίζουν αυτά.Να είσαι καλά! Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  16. Σειρές, ενωθείτε είτε ισχύει είτε όχι ένα είναι σωστό να ήμαστε ενωμένοι και ας αφήσουμε αυτούς που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους (εργατολογους) να μας πουν τι ίσχυει.Εμεις τόσα χρόνια αγαπημένοι ήμασταν μην τα σπάσουμε τώρα που πρέπει να πολεμήσουμε για το συμφέρον μας και τις οικογένειές μας.Καλη χρόνια με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δείτε ΕΔΩ https://www.staratalogia.gr/2021/05/2-3.html τι αναφέρει έγγραφο του Υπ. Εργασίας:
    Όσον αφορά το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2936/2001 το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιόβαθμούς τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 8 και της παρ. 2α και του άρθρου 39 του Ν.Δ. 445/1974, οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας.
    Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 προβλέπεται ότι τα στελέχη των ΕΔ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
    Επομένως, υπάρχουν Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι βάσει των ανωτέρω διατάξεων καλούνται να αποστρατευθούν αυτεπαγγέλτως στην ηλικία των πενήντα (50) ετών και ως εκ τούτου είτε να αναζητήσουν άλλη εργασία προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε να λάβουν την σύνταξη που αναλογεί σε λίγα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εάν δεν μπορούν να δικαιωθούν με αλλαγή του νόμου να προσφύγουν ομαδικά με προσωπικές αναφορές στις μονάδες. Αλλιώς να αρχίσουν τις παραιτήσεις και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι μόνιμοι αξκοι-υπξκοι .Να δούνε όλοι στο στρατιά πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από τα 50 μέχρι τα 60 θα δουλέψει. Απλό. Αραλίκι τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρε συνάδελφοι διαβάστε πρώτα πριν αρχίσετε να γράφετε εδώ μέσα. Ούτως ή άλλως δεν είναι δική μας δουλειά το πως θα συνταξιοδοτηθουμε. Για αυτό άλλοι είναι υπεύθυνοι και δεν νομίζω να είναι τόσο φλου. Αντε συνέλθετε. Καλή Χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σε 7 μήνες από τώρα κοινοποίηται το πρώτο σήμα αυταπαγγελτης σε ΕΠΟΠ και θα σταματήσει επιτέλους η καραμέλα των τρομολογων θα δουν όλοι ότι θα πάρει αυτά που δούλεψε και μετά θα ήθελα να δω τι άλλο θα σκεφτούν να πούνε αυτοί που σκορπούν τον τρόμο και την αβεβαιότητα στη ποιό σίγουρη δουλειά της χώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή