Έτσι «κλείδωσε» η παραμονή A/ΓΕΕΘΑ για ακόμη 1 χρόνο–Πότε θα γίνει η επιλογή των νέων Αρχηγών ΓΕ

Έτσι «κλείδωσε» η παραμονή A/ΓΕΕΘΑ για ακόμη 1 χρόνο–Πότε θα γίνει η επιλογή των νέων Αρχηγών ΓΕ

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 23/12/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Με μια πρωτόγνωρη, αλλά καθαρώς πολιτική απόφαση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι αποφάσισε να επιλύσει το θέμα της παρατάσεως κατά έναν χρόνο της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στο ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο έχει ήδη τριετή θητεία.

Αναφέρεται ως «πρωτόγνωρη», γιατί αυτή είχε τη μορφή «διαρροής» από «κυβερνητικές πηγές», μετά το πέρας της συνεδριάσεως του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) που συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και όπου το θέμα Φλώρου δεν ήταν στην ατζέντα των θεμάτων της συνεδριάσεως.

«Δεδομένο»

Η «κυβερνητική διαρροή» έλεγε ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η θητεία του θα ανανεωθεί για έναν χρόνο», επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα των «Π» του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ». Ως «καθαρώς πολιτική» απόφαση εκτιμάται για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί έτσι κι αλλιώς εισερχόμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της παρούσης κυβερνήσεως, οπότε εκλογές αναμένεται να εξαγγελθούν ανά πάσα στιγμή. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και, φυσικά, του πρωθυπουργού είναι οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν σε κλίμα ασφάλειας και όχι με τους Τούρκους να απειλούν την ασφαλή διεξαγωγή τους.

Ο νόμος

Στο σημείο αυτό πρέπει να ανοίξει μια παρένθεση και να σημειώσουμε ότι έως τον Φεβρουάριο του 2023 λήγει η τριετής «κλειστή» θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κ. Φλώρου, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα -τέταρτο και τελευταίο- έτος, καθώς και η θητεία τόσο του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, όσο και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη Π.Ν., αμφότερων με τριετή (2+1) θητεία απολύτως επιτυχημένη, που έχει εξαντληθεί και, βάσει νόμου, δεν μπορεί να παραταθεί. Από τη σημερινή τετράδα των Αρχηγών παραμένει και δεν επηρεάζεται μόνο ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος είναι στον πρώτο χρόνο της διετούς «κλειστής» θητείας του.

Οι αναφορές

Επομένως, ο πρωθυπουργός θα είχε σε προεκλογική περίοδο, με την Τουρκία να προκαλεί συνεχώς και επί παντός επιστητού, τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου να αλλάζει κατά τα τρία τέταρτα αυτής. Κάτι τέτοιο εκτιμήθηκε ότι δεν είναι δυνατό από πολιτικής και επιχειρησιακής πλευράς και γι’ αυτό ελήφθη η προαναφερθείσα απόφαση, που αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί κατά την πρώτη προσεχή συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2023, στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πέραν του προαναφερθέντος, που ήταν ο -ας τον ονομάσουμε έτσι- «επιχειρησιακός λόγος», υπήρχε και ένας δεύτερος, αμιγώς πολιτικός. Θυμίζουμε ότι τα ονόματα του Στρατηγού Φλώρου, όπως και του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Λαλούση, ενεπλάκησαν και στις προ εβδομάδων αναφορές με πρωτοσέλιδο της εφημερίδος «Documento» ότι βρίσκονταν μεταξύ των προσώπων που παρακολουθούνταν παρανόμως από την κυβέρνηση. Μάλιστα, ακριβώς το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Απαντήσεις»

Επομένως, με την κίνηση αυτή, να «κλείσει» δηλαδή από τώρα ο πρωθυπουργός το θέμα Φλώρου, με την επέκταση της θητείας του κατά ένα έτος διέλυσε οριστικώς και με τον πιο πειστικό (και από πολιτικής και από επικοινωνιακής πλευράς) τρόπο όλες τις κατηγορίες, ψιθύρους κ.λπ. ότι παρακολουθούσε τους Αρχηγούς, ιδίως στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δείχνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Κλίμα ασφάλειας

Συμπερασματικώς, «κλείνοντας» από τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το θέμα Φλώρου με την κατά ένα έτος παράταση της θητείας του ως Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αφενός πέτυχε να διαψεύσει εμπράκτως τις «κατηγορίες» και τη φημολογία από πλευράς της αντιπολιτεύσεως και του φιλικού της Τύπου ότι τον παρακολουθούσε, αφετέρου εξασφάλισε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές, οψέποτε εξαγγελθούν και διεξαχθούν, θα γίνουν μέσα σε κλίμα εθνικής ασφάλειας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν γνωστή και έμπειρη κεφαλή και τον Τούρκο να το σκέφτεται πολλαπλά να κάνει κάποια αποσταθεροποιητική κίνηση την περίοδο αυτή, θέλοντας έτσι -μέσω αυτής- να «επηρεάσει», στο μέτρο που μπορεί, και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Με την παραμονή του Στρατηγού Φλώρου, η επιλογή των νέων αρχηγών από το ΚΥΣΕΑ, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νικολάου Παναγιωτόπουλου, θα γίνει κανονικώς τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. επικράτησε σοφρωνα σκέψη ως προς την παράταση θητείας του ΑΓΕΘΑ,κ απάντηση στο θέμα παρακολουθήσεις!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μπαξεβανωφ δεν μπορει να αποδειξει τα λεγομενα του που εσυ εκ του πονηρου θελεις να θεωρουμε πραγματικα περιστατικα παρακολουθησεων

      Διαγραφή
  2. 519 φορές να καθίσει τέταρτο χρονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά πρώτον δεν έχει κλειδώσει τίποτα απολύτως. Οι όποιες διαρροές έγιναν από πλευράς Α/ΓΕΕΘΑ , με δικούς του δημοσιογράφους και όσοι κατοικούν στο Πεντάγωνο γνωρίζουν ποιοί είναι αυτοί.
    Κατά δεύτερον η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνει 20 ή 21 Ιανουαρίου και τέλος το πιθανότερο σενάριο είναι η αποστρατεία του κ. Φλώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε κοιτάτε εκεί στο ΓΕΕΘΑ να αλλάξτε δόγμα, που έχετε καταντήσει στατιστική υπηρεσία για τους αριθμούς εισρχομένων τουρκικών αεροσκαφών και να αφήσετε τα σενάρια διαδοχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασχολούμαστε πολύ με τις κρίσεις των ανωτάτων,και λιγότερο με προβλήματα των κατώτερων στελεχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή