Μια Ελληνίδα πιλότος μαχητικού στο Top Gun

Μια Ελληνίδα πιλότος μαχητικού στο Top Gun

Ήταν ένα σχολείο εφάμιλλο του Top Gun αυτό που έγινε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η χώρα μας έστειλε τρία «δελταπτέρυγα» μαχητικά Mirage 2000-5, με περίπου 45 στρατιωτικούς ως υποστήριξη. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα ελληνικά Mirage πετούσαν για να επιστρέψουν στην «φωλιά» τους, στην 331 Μοίρα «Θησέας» στην Τανάγρα. Πήραν μέρος με επιτυχία στο ATLC (Advanced Tactical Leadership Course), όπου κάθε χρόνο συμμετέχει η αφρόκρεμα των αεροπορικών δυνάμεων του κόσμου.

Δεν γνωρίζω εάν άλλη Πολεμική Αεροπορία είχε στην άσκηση γυναίκα πιλότο μαχητικού, αλλά η Ελλάδα είχε μια 28χρονη υποσμηναγό (Ι) η οποία μαζί με τους άλλους Έλληνες πιλότους, πήραν τιμητικές διακρίσεις. Να σκεφτείτε ότι εφέτος, στην 32η διοργάνωση, εκτός από τα Εμιράτα και την Ελλάδα, λαμβάνουν μέρος η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Σαουδική Αραβία ενώ η Αυστραλία και η Ινδία συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Οι περίπου 250 πιλότοι που μετείχαν στην άσκηση βρέθηκαν στη βάση Αλ Ντάφρα, τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΑΕ 30 χιλιόμετρα έξω από το Αμπού Ντάμπι, πραγματοποιούσαν ασκήσεις είτε μαζί είτε εναντίον των συμμετεχόντων, δοκιμάζοντας τις ικανότητες τους αλλά και τις δυνατότητες των μαχητικών τους σε κάθε είδος εναέριας μάχης. Στις αναχαιτήσεις και στις εικονικές αερομαχίες, οι Έλληνες πιλότοι και η Ελληνίδα πιλότος του Mirage 2000-5 θεωρούνται οι καλύτεροι και βεβαίως οι πιο έμπειροι.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ 26.11.2022

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια