ΥΕΘΑ για συνταξιοδοτικά-οικονομικά ζητήματα Αποφοίτων ΑΣΣΥ (ΣΜΥ): Τελούμε εν αναμονή σχετικής απαντήσεως του ΥΠΕΚΥ

ΥΕΘΑ για συνταξιοδοτικά-οικονομικά ζητήματα Αποφοίτων ΑΣΣΥ (ΣΜΥ): Τελούμε εν αναμονή σχετικής απαντήσεως του ΥΠΕΚΥ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ), με θέμα «Πληθώρα ζητημάτων εκτός νομοθετικής πρόβλεψης για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ (ΣΜΥ)», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.3865/2010 (Α΄120), ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), που έχει καταταγεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 01 Ιανουαρίου 2015 και μετά, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του ΠΔ 169/2007 (Α΄210), εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Ως εκ τούτων, δικαίωμα αναγνώρισης του υπόψη χρόνου έχει το στρατιωτικό προσωπικό που έχει καταταγεί έως την 31 Δεκεμβρίου 1995, εφόσον θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 01 Ιανουαρίου 2015 και εντεύθεν.

Περαιτέρω, από 01 Ιανουαρίου 2017, για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, ισχύουν τα μεταβατικά ποσοστά εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, όπως καθορίστηκαν με την Κ.Υ.Α. (Β΄4005/2016). Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή από τον ασφαλισμένο, του συνόλου των εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου) για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Επίσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν.4387/2016 (Α΄85) το συνολικό αυτό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη, ορίζεται σε 20%, επί των συντάξιμων αποδοχών του εργαζομένου.

Παρά το γεγονός ότι, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για τα στελέχη των Ε.Δ., με το υπό στοιχεία Φ.846/9/16570/Σ.4925/05-03-2020 έγγραφό του έχει αποστείλει αίτημα στο ΥΠ.Ε.Κ.Υ., με το οποίο ζητά για την αναγνώριση της υπόψη 3ετίας, όπως καθοριστεί καταβολή μειωμένων εισφορών σε ποσοστό 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών που ισχύουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου, και συνεπώς, τελούμε εν αναμονή της σχετικής απαντήσεως του ΥΠ.Ε.Κ.Υ..

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της ειδικής εισφοράς 1% επί των τακτικών αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, που αποδίδεται υπέρ των Μετοχικών Ταμείων, κατόπιν σχετικής πρότασης της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η εν λόγω εισφορά καταργήθηκε με σχετική διάταξη του ν.4997/2022 (Α΄217), αποδεικνύοντας εμπράκτως την πάγια βούλησή της για την ρεαλιστική αντιμετώπιση των αιτημάτων των στελεχών και την επίλυση τυχόν αδικιών.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Η ντροπή, της ντροπής, την ντροπη, ωωωωωωω ντροπή. Ρε καλοπαιδα που είναι το πολυνομοσχέδιο? Ρε όμορφοπαιδα νομίζετε ότι θα την βγάλετε καθαρή? Σοβαρά τώρα. Αχαχουχαααα. Θα σας πληρώσουμε με το ίδιο ακριβώς νόμισμα. Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω. Αργησατε χαρακτηριστικά και πλέον ειναι πολυυυυυυ αργά. Μητσοτάκη ετοιμάσου για βατερλό. Ούτε 15% δεν θα πάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι των ασει γκρινιάζουν , θέλουν υπηρέτες με χαμηλούς βαθμούς μέχρι λοχαγό, οι των ασσυ.οποτε νομοσχέδιο γιοκ.θα δώσουν 80-90€ δώρο εορτών. Και κανένα 200€ το πολύ, ως οφειλόμενα νυχτερινά και τέλος. Άσχετο..... γιατί οι σχες έχουν περιθώριο παραμονής ως τα 60;;;;;εεεε; και οι υπόλοιποι ανώτεροι(ασσυ) έχουν όριο ηλικίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι και αλλιώς οι σχές δεν κάνουν υπηρεσίες...ούτε θέση ευθύνης ως ΕΟΘ δεν έχουν.. ζάχαρη περνάνε....ενώ των ΑΣΣΥ ως Ανχες υπηρεσίες κανονικά ως επόπτες και καμιά εξωτερική έφοδο...και 2 υπηρεσίες το μήνα

      Διαγραφή
  3. Να είσαι καλά υπουργαρα μου που έβγαλες τόσες ευεργετικές διατάξεις για τις ειδικές κατηγορίες!!!!!Πήρα πριν 4 μήνες την επιμέλεια ΑΜΕΑ ενός αδερφού του πεθερού μου και τέλος ο Στρατός!!! Ξεχνάω υπηρεσίες, μεταθέσεις, ασκήσεις, υπερωρίες,ΔΥ με στολή στα μέρη μου!!!!ΑΝ ΔΕΝ ΕΊΣΑΙ ΕΙΔΙΚΉ ΚΑΤΗΓΟΡΊΑ ΔΕΝ ΑΝΤΈΧΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ 40 ΧΡΌΝΙΑ.... ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΛΕΙΨΑΝΔΡΕΙΑ. ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΦΙΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΚ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ...ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΔΑ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ. ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΟΠΙΑΣΜΑΤΑ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΟΞΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΝΑ ΤΑ ΦΕΡΕΙ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τους αποφοιτους ΑΣΣΥ τριετους φοιτησεως ελεγαν πως θα φθανουν ολοι εως τον βαθμο του συνταγματαρχη διοτι λογιζονται ως αποφοιτοι πρωην ΤΕΙ που τωρα ειναι πανεπιστημια...και εκεινοι που δεσμευοντουσαν γι αυτο ελεγαν πως αυτο δεν θα ειχε και οικονομικη επιβαρυνση για το Δημοσιο.Αντι αυτου...μια απο τα ιδια.Να τα λεμε κι αυτα γιατι πολλα μαζευονται και οι κομμουνιστες το ταζουν κι αυτο απο τωρα μαζι με εντελως νεο στρατιωιτκο μισθολογιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ψευτοσουλτανος υποστηριζει τον Τσιπρα κι ο Τσιπρας υποστηριζει τον Παναγιωτοπουλο που ουτε παραγγελια να τον ειχε αφου τον λατρευει ολο το κατωτερο στρατιωτικο προσωπικο επειδη δινει τα ρεστα του για την στρατιωτικη φτωχολογια.Κυριακο να τον χαιρεσαι.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή