Όχι «ένστολοι», κ. Πρωθυπουργέ

Γράφει ο Χρήστος Μπολώσης

Στο μήνυμά του για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρωθυπουργός μίλησε για «γιορτή των ενστόλων».

Μέγα το ολίσθημα και εντελώς αδόκιμος ο όρος.

Οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι οπλίτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων δεν είναι απλώς «ένστολοι», κ. πρωθυπουργέ ή όποιος σας έγραψε το μήνυμα. Ένστολος μπορεί να ήταν ο αλησμόνητος Κώστας Χατζηχρήστος στο «Κύριο πτέραρχο».

Τα στελέχη και γενικώς το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προσφωνούνται αναλόγως της ενδυμασίας τους, αλλά με την ιδιότητά τους. Όπως εσείς δεν είστε ο «κοστουμάτος» αλλά ο «κ. πρωθυπουργός». Για τραβήξτε λίγο τ’ αυτιά των κειμενογράφων σας, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη συμπάθεια προς τους «ενστόλους».

Και κάτι ακόμη, κ. πρωθυπουργέ. Γιατί δεν φωταγωγήθηκε φέτος το κτίριο της Βουλής για να τιμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;

Δύο εξηγήσεις μπορώ να δώσω. Ή ότι σκιαχθήκατε, δυστυχώς ως συνήθως, από τις κραυγές των… προοδευτικών ή ότι είχαν καεί οι λάμπες από τη φωταγώγηση προς τιμήν των ΛΟΑΤΚΙ. Ο,τι και να συνέβη από τα δύο, δεν αποτελεί τιμή για την κυβέρνησή σας.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. ετσι...τους αποκαλουσες στο ...χωριο σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι κύριοι το θέμα που απασχολεί τα στελέχη των ΕΝ.ΔΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ''ενστολοι'' κυριε στην καλυτερη περιπτωση ειναι ειρωνεια και στην χειροτερη ευτελισμος. Αν καποιος θελει να χρησιμοποιει ενα ''συντομο ορο'' θα μπορουσε ΙΣΩΣ να χρησιμοποιησει το ενοπλοι. Αν αυτο δεν απασχολει εσενα, απασχολει αλλους.

      Διαγραφή
  3. Για τον κύριο που διερωτάται αν αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τα 'στελεχη" των Ενόπλων Δυνάμεων, ΝΑΙ κύριε,. ΠΡΩΤΊΣΤΩΣ αυτό...Η θεσμική απαξίωση επιφέρει ως παρεπόμενη συνέπεια τον ευτελισμό, την κακώς εννοούμενη εξωστρέφεια και τον οικονομικό μαρασμό. Κι ας σταματήσουμε να αποκαλουμαστε και οι ίδιοι ΚΑΚΏΣ, πολύ κακώς μαζικά και τσουβαλατα, "στελέχη"...Το Στράτευμα αποτελείται από Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες. Εντελώς φιλικά από κάποιον με 37 χρόνια υπηρεσίας στην πλάτη εκ των οποίων τα 22 συνεχόμενα σε μονάδες πρώτης γραμμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω κι εγω, σωστη άποψη, πρεπει να διαφυλαχθει το κυρος των ΕΔ.

      Διαγραφή
    2. Για τον κύριο που έχει 37 χρονια στην πλάτη θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπήρχε γενική διαταγή του ΓΕΣ, οι Αξκοι και όλοι οι Υπαξκοι (Μόνιμοι, Εθελοντές, τότε δεν υπήρχαν ΕΠΟΠ), να αποκαλούνται Αξιωματικοί η Στελέχη.Και πολύ λογικό γιατί σχεδόν οι περισσότεροι Υπαξκοι εκτελούσαν καθήκοντα Αξκου (Αξκοι γραφείων, διαχειριστές,διμηριτες κλπ). Αλλά έχω διαβάσει και ένα βιβλίο από τη χούντα που έλεγε ότι Στελέχη είναι μόνο οι Αξκοι,οι Υπαξκοι είναι Οπλίτες.

      Διαγραφή
    3. @ 28 Νοε. 2:54: Αυτο τωρα που κολαει? Ακομα και αν ισχυει, το ενα καθολου δεν αναιρει το αλλο! Οι της Σχολης Υπαξιωματικων εχουν μια λαμπρη βαθμολογικη εξελιξη αναλογικα πολυ καλυτερη απο τους αποφοιτους των Σχολων Αξιωματικων. Δεν χρειαζεται μεγαλυτερη αναλυση. Οσο για την χουντα κανεις λαθος. Ξερεις που εφθαναν πριν το 1967 οι αποφοιτοι της Σχολης Υπαιωματικων: μεχρι Ανθυπασπιστες. Τα διακριτικα του βαθμου του Ανθστη ειχαν αλλαξει εκεινη την περιοδο τρεις φορες (γραμμη, Λ, τριγωνο) ........ Τοτε επισης καταργηθηκαν οι βαθμοι του Λοχια Α και Λοχια Β, και δημιουργηθηκε ο βαθμος του Αρχιλοχια. Πολλοι μαλιστα Λοχιες Α που ετοιμαζοταν να γινουν Επιλοχιες εγιναν Λοχιες και περιμεναν κατι χρονια για να γινουν Επιλοχιες. Δεν τα γνωριζεις. Η χουντα ξεκινησε να τους προαγει σε Ανθλους και πανω, και μαλιστα στην αρχη υπηρχαν και παραπονα του τυπου ''Μας δινουν βαθμους για να μην μας δωσουν χρηματα''. Και για να μη παρεξηγηθω, προσθετω οτι δεν ειμαι απολογητης των πραξικοπηματιων.

      Διαγραφή
    4. 28 Νοέ 10:34:00 Από τα γραφόμενα σου Φίλε μου δεν έχεις καταλάβει τι εννοώ σε αυτό που γράφω, ενώ είμαι πολύ σαφής.Στελεχη η Αξιωματικοί είναι και καλώς αποκαλούνται, από ΕΠΟΠ Υπαξκο μέχρι Αξκο και το προβλέπει και η διαταγή του ΓΕΣ.Τωρα το κάθε στέλεχος έχει το βαθμό του, την αρχαιότητα του, γίνεται ο διαχωρισμός και πηγάζει η πειθαρχία.Δεν είναι όλοι ίσοι.Ενω τον κύριο με τα 37 χρόνια,τον ενοχλεί που αποκαλούνται οι Υπαξκοι "στελέχη". Αυτό είναι το όλο θέμα.

      Διαγραφή
    5. @ 29 Νοε. 3: 21: ''Αξιωματικος: στρατιωτικός με βαθμό ίσο ή ανώτερο του ανθυπολοχαγού στο στρατό ξηράς ή του αντίστοιχού του στα άλλα σώματα
      (ναυτικός όρος) πλοίαρχος ή μηχανικός του εμπορικού ναυτικού
      (σκάκι) πιόνι που μετακινείται μόνο διαγωνίως σε όποια απόσταση θέλει ο παίκτης.'' Aυτο σημαινει αξιωματικος. Στην διασταλτικη του εννοια ομως (δεν γνωριζω την διαταγη αυτη του ΓΕΣ) θα μπορουσε να σημαινει και κατι ευρυτερο οπως πχ ΟΛΟΙ οι αστυνομικοι που αποκαλουνται officers (δηλαδη αξκοι) παρολο που καποιοι απο αυτους, δεν εχουν κανενα βαθμο. Κατα ενα γενικο και συνοπτικο τροπο δεν εχεις αδικο. Στελεχη ειναι ολοι οι μη κληρωτοι. Οταν ομως κανουμε μια πιο σωστη/''εκτενη'' αναφορα λεμε ''Αξκοι και Υπαξκοι''. Καλα καταλαβα τι γραφεις (σου εγραψα οτι το ενα δεν αναιρει το αλλο) και δεν θα σου απαντουσα, αλλα επειδη ισως δεν γνωριζεις καποια πραγματα το πηγες πολυ μακρυα.

      Διαγραφή
    6. 29 Νοέ 10:52:00 Σε αυτό έχεις δίκαιο.Ο όρος Αξιωματικοί η στελέχη στην διασταλτική του έννοια τους πιάνει όλους, όπως την Αστυνομία.Ισως για αυτό είχε βγει και γενική διαταγή του ΓΕΣ (την έχω δει το 1999, όταν ήμουν Αξκος 1ου γραφείου μονάδος). Σίγουρα άλλο Αξκος, άλλο Υπαξκος.

      Διαγραφή
  4. Ναι ρε *στρατηγάρα* μου, αλλά εσείς (εσείς για όλους τους ανώτατους και ειδικά τους διορισμένους αρχηγούς) τι κάνατε-ετε τόσα χρόνια από την μεταπολίτευση και δώθε; Είπε καμμία διορισμένη αρχηγάρα (φυσικά πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια και με γνώμονα το καλό των ΕΔ και κατ'επέκταση της πατρίδας, βεβαίως βεβαίως) στους πολιτικούς πως πρέπει να μας προσφωνουν; Όχι φυσικά, γιατί θέσεις, τοποθετήσεις, μισθοί εξωτερικού, γνωριμίες, ρουσφέτια οθωμανικά καλά κρατούν. Άντε λοιπόν όλοι εσείς για φθηνό φραπέ (αλλά με τις συμβάσεις κυλικείων και αυτό τέλος πλέον) στο ΕΚΕΜΣ,ΣΠΑ,ΠΟΝ και από εδώ πάνε και οι άλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ομίλησε για ημέρα των “ενστόλων”. Αλλά “ένστολος” είναι και ο θυρωρός του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας. Έπρεπε να το γνωρίζει αυτό ο κ. Μητσοτάκης και να γνωρίζει πόσο ενοχλεί τους στρατιωτικούς μας...... η χρήσις της ατυχούς αυτής λέξεως. Δεν πρόκειται για λεπτομέρεια. Δεικνύει μιαν ολόκληρη νοοτροπία, η οποία ουδόλως έχει βοηθήσει στην προετοιμασία της χώρας για αυτό που στο θεσμικό κείμενο της Πολιτικής Εθνικής Αμύνης ονομάζεται “αποτροπή”. Για την αντιπολίτευση καλύτερα να μην γίνεται λόγος. Γνωστόν είναι ότι ως κυβέρνησις είχε εγκαταλείψει πλήρως το εθνικό αμυντικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς μας θεωρουν "μακρας διαρκειας", ενστολοι ειναι κι οι υπαλληλοι του τελωνείου στον αερολιμενα, ενστολοι ειναι και οι υπάλληλοι των εταιρειών security καθως κάι οι υπαλληλοι του Μετρο...

      Διαγραφή
  6. Ενστολα είναι και τα καρναβάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή