Πιθανή μετάθεση των κρίσεων στο Στράτευμα και παράταση Θητείας Αρχηγών ΓΕ–Η εισήγηση ΥΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ

Πιθανή μετάθεση των κρίσεων στο Στράτευμα και παράταση Θητείας Αρχηγών ΓΕ–Η εισήγηση ΥΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ

Στο τραπέζι η μετάθεση των κρίσεων στο Στράτευμα - Η περίοδος των εκλογών χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια, συγκυρίες που είναι ιδανικές για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα - Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζυμώνεται έντονα η ιδέα να προταθεί από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ΚΥΣΕΑ και στον πρωθυπουργό, η παράταση της θητείας των Αρχηγών των Επιτελείων, για λόγους εθνικής ασφαλείας

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΒτΚ 19/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους προμηνύονται καυτοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, ενώ το 2023 είναι εκλογική χρονιά και για τις δυο χώρες, περίπου την ίδια χρονική περίοδο. Στα μέσα Ιουνίου στην Τουρκία, και αρχές Ιουλίου στην Ελλάδα, εάν και εφόσον δεν προκύψουν πρόωρες κάλπες την άνοιξη, όπως φημολογείται έντονα. Υπό αυτές τις συνθήκες μπαίνει σε ζύμωση στο υπουργείο Άμυνας η ιδέα της αναβολής των κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η παραμονή όλων των αρχηγών και ανωτάτων αξιωματικών για μερικούς μήνες, αφού εκ των πραγμάτων η περίοδος αυτή θα χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια, συγκυρίες που είναι ιδανικές για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα με προκλητικές ενέργειες. Παράλληλα, γίνονται κρούσεις για πραγματοποίηση κοινής άσκησης Γαλλίας - ΗΠΑ - Ελλάδας στο Αιγαίο, την περίοδο της άνοιξης, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Πληροφορίες της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Άμυνας ζυμώνεται έντονα η ιδέα να προταθεί από τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ΚΥΣΕΑ και στον πρωθυπουργό, η παράταση της θητείας των Αρχηγών των Επιτελείων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ανανέωση θητείας, αφού ο νόμος επιτρέπει ανώτατο όριο τρία χρόνια για τους Αρχηγούς των Επιτελείων (το οποίο εξαντλούν τον Ιανουάριο οι Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος X. Λαλούσης και Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης), και 3+1 για τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Φλώρο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του έναν ακόμη χρόνο.

Μιλάμε για παράταση μερικών μηνών, «για λόγους εθνικής ασφάλειας», μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών, και την απόφαση αυτή μπορεί να την λάβει μόνο το ΚΥΣΕΑ (ο πρωθυπουργός επί της ουσίας), κατόπιν σχετικής εισηγήσεως του υπουργού Άμυνας και να την υλοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση για λόγους εθνικής ασφαλείας. Οι Αρχηγοί δεν μιλούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αλλά θεωρούν πως μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία του υπουργού και τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού. Άλλωστε, αμφότεροι οι Αρχηγοί εξαντλούν πλήρως το επιτρεπτό όριο, και μερικοί μήνες επιπλέον δεν θα προσθέσουν κάτι στο βιογραφικό τους.

Όπως εξηγούσε στη «ΒτΚ» πρώην ανώτατος αξιωματικός που θήτευσε σε κυβερνητικό πόστο, όταν αλλάζει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζουν πολλά σε κρίσιμες θέσεις. Και οι αλλαγές διοικήσεως των σχηματισμών και των σημαντικών μονάδων δεν ενδείκνυνται σε περίοδο απειλών και ρευστότητας. Ο ίδιος θεωρεί ως «την πιο ενδεδειγμένη κίνηση από τον πρωθυπουργό» τη λήψη τέτοιας πρωτοβουλίας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διαφωνίες για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί μία τέτοια λύση, αφού απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί κοντά στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι «πρέπει να ανανεώνεται η ιεραρχία».

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, η ρητορική της Άγκυρας και οι απειλές τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ατύχημα ή θερμό επεισόδιο, ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να συσπειρώσει το ακροατήριό του και να περιορίσει τις απώλειες εν όψει της τελικής ευθείας προς τις εκλογές. Όπως, επίσης, εκτιμάται πως εάν οι πιθανότητες για την επανεκλογή του Ερντογάν μειωθούν εξαιτίας των κοινωνικών προβλημάτων, τότε ίσως αναζητήσει τρόπους για να αποφύγει τις εκλογές. Και ένας τρόπος είναι η επίκληση «εθνικών λόγων» σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.

Έμπειροι διπλωμάτες είπαν στη «ΒτΚ» ότι οι εκλογές δεν θα αναβληθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στον Τούρκο πρόεδρο περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Πάντως, είναι κοινώς παραδεκτό στην ελληνική πλευρά, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Άμυνας, ότι το επόμενο διάστημα προμηνύεται πολύ έντονο αναφορικά με τις πιέσεις που θα ασκήσει στην Ελλάδα η Τουρκία, με την άνοδο της έντασης της ρητορικής της. Ήδη ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του από την Ινδονησία, έδειξε ότι η ένταση με την Ελλάδα θα είναι μέρος της προεκλογικής του ατζέντας.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Δηλαδή για να καταλάβουμε και εμείς οι άσχετοι:
  1. μένουμε οι ίδιοι γιατί έτσι γουστάρουμε,
  2. αποστρατεύουμε αυτούς που ΔΕΝ γουστάρουμε (στην γλώσσα του άθλιου συστήματος των κρίσεων της κάθε παράγκας λέγεται "δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα"),
  3. κρατουμε ΕΟΘ αυτούς πουψκλεινουμε το μάτι και γουστάρουμε και
  4. προάγουμε, πάντα αξιοκρατικά και με γνώμονα και φάρο το καλό της πατρίδας και των ΕΔ, αυτούς που επίσης γουστάρουμε και γουστάρουν φυσικά οι εκάστοτε πολιτικοί.
  Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή. Ευχαριστούμε, αλλά ΔΕΝ θα πάρουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δεν αφηνεις....τις προαγωγες ....να κοιταξεις ...στους αποστρατους ..τις οικονομικες διευθετησεις.. εμπορα μαρμαρων !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δλδ ακόμα 6 μήνες χ6000€ για τους αρχηγούς+ τα εκτός έδρας+ τζάμπα μετακινήσεις, φαγητό, δόξα+ άνοδο του εφάπαξ + άνοδο της σύνταξης+ μερίσματα κλπ ,καθόλου άσχημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή