Η Ιστορία… των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό

Η Ιστορία… των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό

Γράφει ο Αντγος ε.α. Ζορμπάς Βασίλειος - 11 Νοεμβρίου 2022

Την 18 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η παραλαβή των πρώτων 6 ΤΟΜΑ MARDER 1A3 από την Γερμανία (1). Στη ίδια ανακοίνωση, αναφέρονται επίσης:

- Τα ΤΟΜΑ MARDER 1A3 … θα προωθηθούν σε Μονάδες του Δ’ΣΣ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ένταξής τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

- Η άφιξη των ΤΟΜΑ MARDER 1A3 θα συνεχισθεί … με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των Μονάδων του ΕΣ, την επαύξηση της μαχητικής τους ισχύος, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Μονάδων του Μηχανοκινήτου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων.

Συνεπώς και σύμφωνα, πάντοτε, με τον σχεδιασμό της Υπηρεσίας, ουδεμία αλλαγή ή αιφνιδιασμός έλαβε χώρα ως προς το επιχειρησιακό περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθούν και θα κληθούν να επιχειρήσουν τα νεοπαραληφθέντα ΤΟΜΑ.

Πέραν αυτών, στον ως άνω Μείζονα Σχηματισμό εδώ και 20 περίπου έτη έχει, αυτονοήτως, ενταχθεί το πλέον σύγχρονο αρματικό δυναμικό που διαθέτει ο ΕΣ, το οποίο καλείται να συνεργασθεί επιχειρησιακά (από πλευράς ΠΖ) με ένα ΤΟΜΠ ηλικίας περίπου 50 ετών και τουλάχιστον μιας γενιάς πίσω από τα ΤΟΜΑ. Το πασιφανές και βαρύνουσας σημασίας συγκεκριμένο επιχειρησιακό κενό, οι ασκούντες κριτική διατυπώνοντας διαφορετική άποψη για την κατεύθυνση εντάξεως των ΤΟΜΑ είτε δεν επιθυμούν να το σχολιάσουν είτε το αντιπαρέρχονται επιθυμώντας, ίσως, a fortiori να το παγιώσουν περαιτέρω και να το παρουσιάζουν διαχρονικά ως «κανονικότητα». Δεν απαντούν όμως στο ερώτημα, με ποιο τρόπο κρίνουν ότι μπορεί να ενισχυθεί η «διαλειτουργικότητα των Μονάδων του Μηχανοκινήτου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων», ανεξαρτήτως επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Το συμπέρασμα συνεπώς είναι ότι, παρά το υφιστάμενο επιχειρησιακό κενό, 20 και πλέον έτη (και περίπου 30 από παραλαβής των μεταχειρισμένων ΒΜΡ1), διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες, απέτυχαν de facto να αντικαταστήσουν, έστω και ελάχιστο αριθμό πεπαλαιωμένων ΤΟΜΠ (έστω και με μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ της «αρεσκείας των»), είτε λόγω αδιαφορίας είτε λόγω αβελτηρίας είτε ως συνδυασμός αυτών, γιατί απλά, χρήματα υπήρχαν!

Επιπλέον, δεν τίθεται θέμα προτεραιοτήτων για την Υπηρεσία καθόσον, σαν επιχείρημα έχει μεν τη δική του αποδεκτή λογική, πλην όμως αυτό ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα, αν μη τι άλλο, απλά «αδιαφορήσαμε» να καλύψουμε το επιχειρησιακό μας μειονέκτημα, αφού μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ υπήρχαν διαθέσιμα και όχι μόνο άρματα, Ε/Π, πυροβόλα, ΤΟΜΠ, ITV κ.α. που παραλαμβάνουμε και εντάσσουμε στο οπλοστάσιό μας για 25 και πλέον έτη. Και στασιμότητα σημαίνει οπισθοδρόμηση.

Σχετικά με τα ΒΜΡ1:

- Ως προς το θέμα της αντικατάστασης, κρίνω σκόπιμο, πριν καταλήξει ο αναγνώστης στα δικά του συμπεράσματα για την αξιοπιστία των, να μελετήσει προσεκτικά την ιστορία των στον ΕΣ, ξεκινώντας από την επιλογή τους, την αρχική τους τοποθέτηση, τις μετακινήσεις του υλικού που έλαβαν χώρα εντός του ΣΞ, τους λόγους για τους οποίους, στην πορεία, παραδώσαμε ορισμένα εξ αυτών (γιατί άραγε και με ποια προοπτική αντικατάστασης;), μέχρι τη σημερινή τους κατάληξη, έστω και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

- Ως προς τον επιχειρησιακό τομέα: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να διαχειρισθεί το νέο οπλικό σύστημα για τις ΕΔ και το συνδυάζει με τα τεθωρακισμένα LEOPARD… είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να γίνει. Και αυτή δεν είναι προϊόν κάποιας πολιτικής εκτίμησης παρά επιλογή κατόπιν στρατιωτικών εισηγήσεων, οι οποίες αναλύουν τη σχετική μαχητική ισχύ, μετρούν το ισοζύγιο ισχύος… κοκ.» (2).

Κατά συνέπεια, μήπως δεν μας ενδιαφέρει η εξέλιξη του ΠΖ (γιατί σύγχρονο και απολύτως αξιόπιστο αρματικό δυναμικό έχουμε) και το παρουσιάζουμε είτε υπό τη μορφή «προτεραιότητος» (δηλαδή ποτέ) είτε αποφεύγουμε να σχολιάσουμε την stricto sensu διαλειτουργικότητα ΠΖ – ΤΘ (3), δηλαδή τα αυτονόητα!!

Υπό το φως των προεκτεθέντων, θα ήταν ορθότερο, αντί ανούσιων (και χωρίς προτάσεις) αντιπαραθέσεων, με νηφαλιότητα και θετική προσέγγιση, να εστιάσουμε στη δυνατότητα, συμπαραγωγής ενός ΤΟΜΑ (όπως και άλλων οπλικών συστημάτων και μέσων που χρησιμοποιεί το ΠΖ και όχι μόνο), διότι επιχειρησιακές ανάγκες έχουμε, υγιή, παραγωγική και εξωστρεφή (κρατική και ιδιωτική) αμυντική βιομηχανία χρειαζόμαστε και… «οι καιροί ου μενετοί» ΤΘ (4).

__________________
1 «Παραλαβή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης MARDER 1A3» geetha.mil.gr, 18 Οκτ 2022
2 Αλκ. Στεφανής: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι ο χρόνος μετρά εις βάρος της…» 6.11.2022 liberal.gr

3 «Αποστολή των ΤΘ Μονάδων είναι η εμπλοκή… και κρούσεως, σε συνδυασμό με τα άλλα Όπλα» army.gr, ΓΕΣ/ΔΙΤ Αποστολή
4 Εκτιμώ ότι η ρήση αυτή του Θουκυδίδη, εκφράζει απόλυτα την αγωνία μας για μια ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η ιστορία των ΤΟΜΑ ξεκινά από τα ΑΜΧ-10 τα οποία ήταν και λίγα και αποσύρθηκαν πολύ νωρίς (αν δεν κάνω λάθος από το 1993) όπως όλα τα Γαλλικά συστήματα (ΑΜΧ-30). Το ΠΖ ήταν πάντα εφησυχασμένο ότι εγώ έχω ΤΑΧΙ (Μ-113) και δεν είχε μπει στην νοοτροπία των ΤΟΜΑ λόγω κάποιων ανεκδιήγητων στρατηγών που ήταν ακόμα στο ποδοκίνητο ΠΖ. Τώρα είναι πολύ αργά γιατί το υλικό που πρέπει να αλλάξει ή να εκσυγχρονισθεί είναι πάρα πολύ. Κάντε την πράξη πόσα Μ/Κ ΤΠ επί 40 ή 50 ΤΟΜΠ ή ΤΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή