Στρατιωτικές Σχολές: Αύξηση εισακτέων–Μεταφορά κενών θέσεων–Χαμηλώνουν οι συντελεστές ΕΒΕ

Στρατιωτικές Σχολές: Αύξηση εισακτέων–Μεταφορά κενών θέσεων–Χαμηλώνουν οι συντελεστές ΕΒΕ

Μεταφέρονται οι κενές θέσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24 – Χαμηλώνουν οι συντελεστές που διαμορφώνουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Απόστολος Λακασάς - ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 01/11/2022

Σε κάλυψη των θέσεων που έμειναν κενές κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στις στρατιωτικές σχολές θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για απόφαση που ευνοεί τους υποψηφίους των επόμενων ετών 2023, 2024 και 2025.

Ειδικότερα, οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών πάντα είναι από τις πλέον περιζήτητες, καθώς εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ωστόσο, λόγω της καθιέρωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), το 2021 έμειναν 103 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων (από τις 155 που ορίστηκαν), ενώ φέτος το πρόβλημα «επεκτάθηκε» και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού.

Στην Ευελπίδων (ειδικότητα Όπλα), από τις 226 θέσεις που ορίστηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 έμειναν κενές οι 42 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16, δηλαδή συνολικά 197 θέσεις. Ως πρώτο βήμα, για να περιοριστεί ο κίνδυνος των κενών θέσεων, οι σχολές του στρατού αποφάσισαν να χαμηλώσουν τον συντελεστή που διαμορφώνει την ΕΒΕ τους από το 2023. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η ΕΒΕ κάθε σχολής προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένη η σχολή, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που έχει επιλέξει η σχολή. Ο συντελεστής κυμαίνεται από το 0,8 έως το 1,2. Έτσι, για το 2023 στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ο συντελεστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής μειώνεται στο 1. Αντίστοιχα στη ΣΜΥ από 1 μειώνεται στο 0,9 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και ο αριθμός των θέσεων θα αυξηθεί από 1.335 σε 1.460.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι 197 κενές θέσεις για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2022-23 θα συνεκτιμηθούν με τις κενές θέσεις που τυχόν θα προκύψουν από παραιτήσεις σπουδαστών και την έλλειψη επιλαχόντων και θα κατανεμηθούν κατά τα έτη 2024-25 και 2025-26.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Τώρα είναι αργά. Οι νέοι όλο και περισσότερο δεν θα επιλέγουν στρατιωτικές σχολές, ιδιαίτερα τις σχολές Υπαξιωματικων που έχουν απαξιώθει πλήρως από τις λανθασμένες πολιτικες, όπου πλέον οι εθελοντές και εθελόντριες απολαμβάνουν μεγαλύτερους βαθμούς παρότι δεν έβγαλαν καμία Σχολή γεγονός παράδοξο. Ο κομπλεξισμος ορισμένων παλαιών πολιτικών που υπήρξαν ανώτατοι Αξιωματικοι και τέως αρχηγοί έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Όσοι δε επιλέγουν στρατιωτικές σχολές δεν θα θέλουν να υπηρετούν σε επικυνδινες ειδικότητες, αλεξιπτωτιστων, ΟΥΚ, καταδρομών, ΤΕΝΞ, πυροτεχνουργων, EOD, κλπ καθόσον το κράτος τους έχει επίσης απαξιώσει πλήρως. Ντροπή σε όλους τους υπεύθυνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιδεικτικά αγνοούν αυτούς τους υποψήφιους και τις οικογένειες τους που εξόντωσαν όταν άρχισαν το εγκληματικό πείραμα τους το 2021. Έντεχνα κατήργησαν τους επιλαχόντες και αντί να αρχίσουν να αποκαθιστούν το λάθος τους από την αρχή ξεκινάνε από εκεί που είναι..... στην κάλπη σας περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφήστε τις βάσεις και ασχοληθείτε με τις αποδοχές. Ποιός βουλευτής έχει παιδί που επέλεξε στρατιωτική σχολή; Πόσα επιπλέον έξοδα επιβαρύνουν τους μετατιθεμενους εκτός τόπου συμφερόντων; Πόσα επιπλέον έξοδα επιβαρύνουν από τις συνεχείς μεταθέσεις; Και άλλα πολλά που είναι δεδομένο ότι γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή