ΕΠΟΠ: Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό Ανθστη–Κατάργηση ορίων ηλικίας ν.445/1974–Επιλογή παραμονής πέραν των 50 προτείνονται σε ΥΕΘΑ

ΕΠΟΠ: Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό Ανθστη–Κατάργηση ορίων ηλικίας ν.445/1974–Επιλογή παραμονής πέραν των 50 προτείνονται σε ΥΕΘΑ

ΕΣΠΕΑΜ/Θ: Συνταξιοδότηση Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) – Θεματική Επιστολή προς Βουλευτές Περιφέρειας ΑΜΘ

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας – Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Ως Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία την οποία έχετε επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, σας μεταφέρουμε το κλίμα έντονης ανησυχίας που επικρατεί στους συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), λόγω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους στα πενήντα (50) έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις τους και τις αποδοχές τους γενικότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στον «αέρα» 20.000 ΕΠΟΠ–Όσοι αποστρατευθούν θα πάρουν σύνταξη στα 60 έτη-Τι ζητούν από ΥΕΘΑ

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Νομοθετικού Διατάγματος 445/10 Ιούνη 1974 οι Υπαξιωματικοί αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα με τη συμπλήρωση του πεντηκοστού (50ου) έτους της ηλικίας τους. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.2936/2001) εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Αρχιλοχία (και αντιστοίχων), δηλαδή τον τελευταίο βαθμό εξέλιξης των Υπαξιωματικών.

Σήμερα υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι κατετάγησαν σε ηλικία είκοσι οκτώ (28) ετών και στα επόμενα δύο (2) χρόνια, θα αποστρατευτούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού θα καταληφθούν από το ως άνω όριο ηλικίας των πενήντα (50) ετών.

Το γεγονός ότι τα χρόνια υπηρεσίας για τους περισσότερους εξ αυτών είναι περιορισμένα, θα έχει ως αποτέλεσμα, η όποια σύνταξη που θα τους χορηγηθεί να μην είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις ενός αξιοπρεπούς συντάξιμου βίου, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους δικαιούχους ΕΠ.ΟΠ. όσο και στις οικογένειες τους.

Το παραπάνω κλίμα ανησυχίας ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο, επίσημη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις 12 Οκτωβρίου 2022, υπογράμμισε ότι οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) που θα αποστρατευτούν, δεν θα δικαιούνται σύνταξη στα 50, αλλά στα 60 έτη, όπως προβλέπει ο ΕΦΚΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΠΟΠ: Δικαίωμα στην επιλογή παραμονής μετά το 50ό έτος ηλικίας–ΟΧΙ σε λύσεις τύπου ΕΟΘ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), σε πλήρη εναρμόνιση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), για την άρση της ανωτέρω αδικίας που προβλέπεται σ΄ ένα θεσμικό κείμενο 40 και πλέον χρόνων, που χρήζει άμεσης αναθεώρησης, εισηγείται στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα εξής:

α. Κατάργηση ορίων ηλικίας του Ν. 445/1974 και όσοι υπαξιωματικοί ΕΠ.ΟΠ επιθυμούν κατόπιν αίτησης τους, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των 50 ετών και εως την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους.

β. Βαθμολογική αναβάθμιση στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Η Πολιτική Ηγεσία οφείλει να δώσει λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, εναρμονίζοντας το χρόνο αυτεπάγγελτης αποστρατείας με τον χρόνο που απαιτείται για τη συμπλήρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μετά τιμής για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Επιλοχίας (ΤΘ) Συμεών Τονονίδης

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι επικείμενο υπερκείμενο είναι υπερίπταται στον αέρα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με αυτό το πολυνομοσχέδιο μας κοροιδεψατε μια μας κοροιδεψατε δύο μας κοροιδεψατε τρεις, Ε λοιπόν τέλος. Να γνωρίζετε εκεί στα υπουργεία σας, το μαύρο θα πάει σύννεφο. Το φέρετε δεν το φέρετε πλέον δεν έχει καμία αξία. Τρία ολόκληρα χρόνια μας δουλεύεται κανονικά. Ήρθε η ώρα να σας το ανταποδωσουμαι πολλαπλάσια. Δούλεμα εσείς μαύρο εμείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και;; στην τσέπη τους θα μπαίνει ο παχυλός μισθός..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι η τρίτη φορά που κάνει ο γιος μου τις προκηρύξεις που έχουν βγει για ΕΠΟΠ.Ενώ υπηρετεί ως ΟΒΑ, και είναι και τις τρεις φορές επιλαχόν γιατί δεν περνούν τα παιδιά που το θέλουν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δώσε κίνητρα στους Έφεδρος αξιωματικόν για να μπουν ΕΠΟΠ μόρια επιπλέον!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή