Επιστολή-«καμπανάκι» προς ΥΕΘΑ: Σε 2 χρόνια η 1η φουρνιά 50ρηδων ΕΠΟΠ αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα

Επιστολή-«καμπανάκι» προς ΥΕΘΑ: Σε 2 χρόνια η 1η φουρνιά 50ρηδων ΕΠΟΠ αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα

Χιλιάδες Επαγγελματίες Οπλίτες που υπηρετούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκφράζουν πλέον την έντονη ανησυχία τους, λόγω της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους στα 50 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συντάξεις και τις αποδοχές τους.

Αυτό εκφράζει σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους βουλευτές της περιφέρειας η Ένωση Στρατιωτικών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΑΜΘ Νίκος Παναγιωτίδης από την Ορεστιάδα, η οποία θα χάσει σημαντικό αριθμό επαγγελματιών οπλιτών εάν ισχύσει η απόφαση: «Η διάταξη του ’74 προέβλεπε στους υπαξιωματικούς που φθάνουν το 50ό έτος της ηλικίας τους να αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα. Τότε τα όρια ήταν διαφορετικά, στα 25-30 χρόνια συνταξιοδοτούνταν, αλλά σήμερα τα χρόνια αυξήθηκαν στα 35 με 40. Οι ΕΠΟΠ όμως στο 50ό έτος της ηλικίας τους έχουν μόνο 22 χρόνια υπηρεσίας και καλούνται να αποστρατευθούν».

Με βάση τα δεδομένα αυτά, σε δύο χρόνια η πρώτη φουρνιά των πενηντάρηδων ΕΠΟΠ δεν θα έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης και θα πρέπει να αποστρατευθεί, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στην ακριτική περιοχή του Έβρου, όπου υπηρετούν πάρα πολλοί.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Εχουμε γηρασμενο στρατο με μεσο ορο ΚΟΥΡΑΜΕΝΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ τα 35 ετη και ανω που ευτχως εισηλθαν νεοι και χαμηλωσαν λιγο οι ηλικιες.Δεν ειναι εμπνευσιμα ατομα κια επιδιωκουν το προωπικο συμφερον οχι το συμφερον της υπηρεσιας.Εχουμε ηδη γηρασμενες ΕΔ
    με μεσο ορο ηλικων τα 35 ετη και ανω ΕΛΕΟΣ,Θα πρεπει ολοι νακαταλαβουν ολα εοχυν ενα τελος τοπο στη νεα γενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη σε ποιο στρατό αναφέρεσαι; Και ποιοι τον έχουμε; Γιατί από τα γραφόμενά σου δεν φαίνεσαι για Έλληνας, εκτός αν είσαι "Έλληνας" του google translate και ο νοών νοείτο.

      Διαγραφή
    2. Δε μπορώ να πω αν είναι αλήθεια ήψέμα, ωστόσο,ο αριθμός αξιωματικών ενός βήματος πριν κλείσουν 35ετία στις ΕΔ ,και που με νύχια και με δόντια (βλ. μέσα) κρατιούνται για να πάρουν ολόκληρη σύνταξη,και να την παίρνουν σε αντίθεση με τους ΕΠΟΠ , είναι κι αυτό μια αντίθεση για την οποία δε φταίει κανείς μικρόβαθμος, όπως και ανεβάζουν το μ.ο. ηλικίας .

      Διαγραφή
  2. Είναι λίγο ντροπή έως ανηθικότητα,να μιλάνε συνάδελφοι οτι 'πρέπει να ανανεωθούν οι ΕΔ' και να μιλάνε οι ίδιοι για λεφτά των συντάξεων που χάνουν όταν αυτοί για τους οποίους αναφέρονται (μια ομάδα, όχι όλοι) δεν τους δίδεται το δικαίωμα να αγωνιστούν ώστε να τελειώσουν κι αυτοί τη σταδιοδρομία τους ως στρατιωτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 22 χρόνια υπηρεσίας έχει κάποιος που μπήκε στο στρατό 28 χρονών. Εγώ που μπήκα όμως 18 θα έχω 32 + 5 εκστρατείας = 37. Μια χαρά θα είμαι 50 χρονών συνταξιούχος. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του στη ζωή. Κάποιοι χάνουμε τα νιάτα μας και άλλοι αφού γλεντήσουν τη ζωή τους αποφασίζουν να βρουν άσυλο στις ΕΔ. Έχουν και την απαίτηση οι γέροι να τους φέρονται καλύτερα σε σχέση με τους νεαρότερους συναδέλφους τους. Το έχω ζήσει στη χειρότερη μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο για εμάς που μπήκαμε μικροί

      Διαγραφή
    2. Μερικοί νομίζουν ότι δεν τους πιάνει αλλά τόσο τους κόβει τόσα λένε .37 Συντάξιμα θα έχεις εξυπνοπούλι ! Όχι 35 πραγματικά που χρειάζεσαι για άμεση συνταξιοδότηση! Πλήρωσε και κανέναν εργατολόγο να ξεστραβωθείς... μην τα παίζεις όλα στο στοίχημα ... Επίσης άρχιζε να μαζεύεις κάνα φράγκο εξυπνάκια γιατί 50.000 χιλιάρικα θα χρειαστείς για να τα βγάλεις πέρα, τα 3 χρονάκια που θα είσαι χωρίς σύνταξη...

      Διαγραφή
    3. Για το σχόλιο 6:38.
      Μπράβο σου...πες τα γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας.

      Διαγραφή
    4. Σωστά. Το ερώτημα όμως είναι ποιος είναι ο ημιμαθής;

      Διαγραφή
  4. Αφήστε τα κόμπλεξ που κουβαλάτε.στα 50 όποιος συμπληρώνει καλός.οι υπόλοιποι μειων από το εφάπαξ να πληρώσουν τα χρόνια που χρωστάνε και τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ΕΔ ειναι γηρασμενες με ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 35 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΕ ΝΕΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ,Θα πρεπει να καταλαβουν οι ΕΠΟΠ-ΕΜΘ οτι ολα εχουν ενα τελος δεν εχουν να προσφερουν τιποτα περισσοτερο πανω απο 50 ετων.Προσληψεις νεων ηλικων με πτυχια να μειωθει η ανεργια και η φυγη εξωτερικων.

      Διαγραφή
  5. Άμεσα μια μάχιμη πενταετία έξτρα στο προσωπικό που έχει υπηρετήσει σε μάχιμες θέσεις, Έβρο, νησιά, και έχει εργαστεί χιλιάδες ώρες του κανονικού (απλήρωτες).Να δώσει η κυβέρνηση κίνητρο στα 30 χρόνια πραγματικης υπηρεσίας (40 ασφαλιστικά)στους 50+ αρηδες να μπορέσουν να φύγουν.Ουτως η άλλως στελέχη στα 51,52,53 (που το μόνο που σκέφτονται είναι να περάσουν κάνα δυο χρόνια να φύγουμε) μόνο βάρος είναι στις μονάδες και κοστίζουν στο κράτος τα διπλά από όσα θα κόστιζε ένας 20χρονος χωρίς υποχρεώσεις, προβλήματα, οικογένεια, όπου θα πρόσφερε τα 10πλασια από έναν 52ετων.Τα παραπάνω τα βλέπουμε και τα βιώνουμε καθημερινά ενώ το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ μοιάζουν να είναι από άλλο πλανήτη επιμένοντας να κρατάνε στην υπηρεσία στελέχη αυτων των ηλικιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποστρατεία όλοι μετά από 30 χρόνια τώρα!!!!!έχει γεμίσει ο Στρατός με 50αρηδες που το 80% είναι ελαφράς υπηρεσίας, προστάτες ΑΜΕΑ, 3τεκνοι, προβληματικοι, παχύσαρκοι, τρέχουν στα νοσοκομεία κάθε 3 και λίγο, κλπ. Καλά,δεν τα βλέπει κανείς αυτά που περιγράφω;Κάθε χρόνο στο ΓΕΣ τους βγαίνει η Παναγία για να βγάλουν μεταθέσεις.Εχει γεμίσει ο τόπος από ειδικές κατηγορίες (και λογικό γιατί 40 χρόνια μεταθέσεις, Έβρος, νησιά, ποτάμια, ασκήσεις, υπηρεσίες, ενοίκιο, φτώχεια κλπ. δεν αντέχονται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε Μονάδα σήμερα (πραγματικότητα)
      οι ηλικίες είχαν ως εξής:

      1 Άνχης -> 46 ετών.
      5 Τχες -> 51, 51, 39, 36 και 35 ετών.
      1 Υπλγός -> 26 ετών.
      12 Ανθλγοί -> 54, 50, 49, 49, 49, 48, 48, 48, 48, 48, 47 και 47 ετών.
      2 Ανθστές -> 47, 46 ετών.
      5 Αλχίες -> 48, 48, 46, 34, 29 ετών.
      4 Επχίες -> 42, 41, 40, 38 ετών.

      Σύνολο στελεχών 30
      Αξκοί: 21
      Υπξκοί: 9

      Στελέχη άνω των 40 ετών: 23
      Στελέχη κάτω των 40 ετών: 7

      Συνολική ηλικία και των 30 στελεχών τα 1.324 έτη.

      Μ.Ο. ηλικίας στελεχών:
      1324÷30=44,1 έτη!!!

      Διαγραφή
    2. Κανε μπουρμπουληθρα με τη μυξα σου ωρε

      Διαγραφή
  7. Πρέπει να καταρτιστεί άμεσα Επιτελική Μελέτη από το ΓΕΕΘΑ, με εισηγήσεις των ΓΕ. Σε αδρές γραμμές: Σταδιακή ανανέωση και εθελουσία έξοδος με κίνητρα. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί θα φύγουν με μειωμένη σύνταξη και εφάπαξ, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους ευχερέστερα, ενώ και πάρα πολλοί προσμένουν αυτή την ώρα, γιατί ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέραν τα 30 ετη υπηρεσιας να μπορει ειτε αναγνωρίζωντας χρόνια ειτε οχι να μπορει να συνταξιοδοτηθεί ο Στρατιωτικός. Και ας αφησουν τα περι νεους συνταξιουχους και τετοια καποιοι που φυγαν στα 25 και τωρα το ξεχνανε (γιατι αυτοι ειναι οι πρωτοι που αντιδρουν) . ο στρατιωτικος απο 18 χρονων οταν ο αλλος ζει την ζωη του με το χαρτζιλικι του μπαμπα και του παππου ειναι ενεργος πολοιτης πληρώνει φορους και φυλαει τα συνορα.τρεχει σε πυρκαγιες σε πλημηρες σε σεισμους σε αποχιονίσεις σε μεταναστες σε ειρηνευτικες αποστολες σε ασκησεις σε υπηρεσιες και οπου διατάσεται ,δεν εχει σχεσει με εναν που δουλευει 5νθημερο 7.30 με 2 δημοσιο υπαλληλο.και μου πει κανεις για ιδιοτικο τομεα ειναι επιλογη του καθενος γιατι πολλοι ειναι αυτοι που ειχαν τη δυνατότητα να ερθουν στον Στρατό και προτίμησαν το σπιτάκι και την πολη τους με ενα μεροκαμαματο .ασ αφησουν κάποιοι τις συγκρρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ απλά μπορούν σε όσους δεν συμπληρώνουν τα χρόνια να τους δίνετε η δυνατότητα να τα εξαγορασουν για να λάβουν αξιοπρεπή σύνταξη άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να δώσουν την ευκαιρία να κάτσουμε 60 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα που δεν αφήνει να δουλέψει το χρόνο που χρειάζεται ώστε να λάβει σύνταξη ΜΕ ΤΟ ΤΈΛΟΣ της εργασίας της,και δεν την αφήνουν κιόλας ώστε να συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με αυτά τα σχόλια που βλέπω δεν ξέρω τι να πω. Ντρέπομαι. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το θέμα μας θα βρουν ένα τρόπο ώστε και το στράτευμα να μην έχει οπλίτες άνω των 50 και να μας σύνταξιοδοτησουν άμεσα με μια αξιοπρεπή σύνταξη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή