Επισπεύδεται το σχέδιο αμυντικής θωράκισης στη Μεγαλόνησο - Βάση ελικοπτέρων και UAV’s

Επισπεύδεται το σχέδιο αμυντικής θωράκισης στη Μεγαλόνησο - Βάση ελικοπτέρων και UAV’s

Η νέα τουρκολιβυκή συμφωνία και μία πιθανή πρόκληση από την Τουρκία στα νότια της Κρήτης έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συζητήσεις στους επιτελείς του «Πενταγώνου» για περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μεγαλόνησο.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 08/10/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Υπό τα πρόσφατα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίσπευση των παρεμβάσεων στην Κρήτη που ήδη έχουν αποφασιστεί από το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και τα άλλα Επιτελεία ώστε να υπάρχει ταχύτατη ανάπτυξη δυνάμεων και δυναμική απάντηση αν απαιτηθεί.

Μία από τις κινήσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV's) στο αεροδρόμιο Ηράκλειο, πλησίον της παλιάς στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας (πρώην 126 Σμηναρχίας). Με τη βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, τα Επιτελεία επιδιώκουν να έχουν και ταχύτατη αντίδραση και μεταφορά δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί αλλά και αποτελεσματικότερο έλεγχο με τους «ιπτάμενους» κατασκόπους, τα UAV's. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός, η βάση θα διαθέτει όλους τους τύπους ελικοπτέρων, δηλαδή Chinook, Kiowa, Apache, NH-90, ενώ δεν αποκλείεται και Black Hawk μελλοντικά εφόσον αποκτηθούν από τις ΗΠΑ. Στη βάση θα σταθμεύουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτά που ήδη διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και πιθανότατα νέα που θα αποκτηθούν.

Παράλληλα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου, εφάμιλλου της Σαλαμίνας, στη Σούδα. «Είναι δυνατόν με όσα συμβαίνουν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο να μην πάμε στη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου, αντίστοιχου της Σαλαμίνας, στη Σούδα;» είχε εκμυστηρευτεί στα «ΝΕΑ» ανώτατη στρατιωτική πηγή. Στόχος είναι να υπάρχει στη Σούδα ένα 2ο ορμητήριο με δεκάδες πλοία. Παρεμβάσεις εξετάζονται και για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής επιτήρησης με εγκατάσταση σχετικών μέσων στο Λασίθι.

Επίσης, με τις σημερινές σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον πρόσθετη υποστήριξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει και η αμερικανική βάση στη Σούδα, όπου κατέπλευσε προχθές το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush.

Συμφωνία για έρευνες και στην παράνομη ζώνη

Ο δρόμος για έρευνες και εξορύξεις από σκάφη της τουρκικής κρατικής εταιρείας TΡAO σε όλο το πεδίο που - κατά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθορισμό ΑΟΖ - ανήκει στη Λιβύη, διανοίγεται με το νέο σύμφωνο που συνυπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη. Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που παρουσίασε χθες η «Τζουμχουριέτ», προβλέπεται ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης μπορεί να συνάψει συμφωνίες με την Turkish Petroleum Corporation (TPAO) για έρευνα, εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος και τα λιβυκά ύδατα. Κατά το νέο μνημόνιο, τα ερευνητικά πλοία και τα γεωτρύπανα της TPAO μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, «σε περιοχές όπου εξορύσσεται σήμερα πετρέλαιο, καθώς και να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου σε νέες περιοχές στη Λιβύη στη στεριά και στη θάλασσα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια