Σε «περιδίνηση» η Τουρκική αεροπορία έπειτα από το νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ για τα F-16 - Ο αεροπορικός εφιάλτης που έρχεται φέρνει πανικό στον Ερντογάν

Σε «περιδίνηση» η Τουρκική αεροπορία έπειτα από το νέο «χαστούκι» των ΗΠΑ για τα F-16 - Ο αεροπορικός εφιάλτης που έρχεται φέρνει πανικό στον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστός στο αφήγημα των τελευταίων εβδομάδων επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως απειλή και εν δυνάμει επιτιθέμενη λες και τα Ελληνικά μαχητικά πετούν πάνω από Τουρκικά εδάφη

του Κώστα Σαρικά

Όλο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο απόκτησης καινούργιων μαχητικών F-16 αλλά και η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της η TuAF έπειτα από την τροπολογία Μενέντεζ. Με τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Κογκρέσου να συνδέει άμεσα την πώληση Viper στην Τουρκία με τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας πάνω από το Αιγαίο. Και να ζητά εγγυήσεις ότι τα Τουρκικά μαχητικά δεν θα προχωρούν σε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ενίσχυση των γειτόνων. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν ακαριαία και αναμενόμενη. Με τον υπουργό εξωτερικών Τσαβούσογλου να απορρίπτει ουσιαστικά τους όρους Μενέντεζ αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε σφοδρή επίθεση προς τις ΗΠΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ξέρουμε καλά ποιος έχει εξαπολύσει την Ελλάδα εναντίον μας ύστερα από 100 χρόνια». Ο Τούρκος πρόεδρος πιστός στο αφήγημα των τελευταίων εβδομάδων επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως απειλή και εν δυνάμει επιτιθέμενη λες και τα Ελληνικά μαχητικά πετούν πάνω από Τουρκικά εδάφη, η Αθήνα αμφισβητεί την Κυριαρχία της Άγκυρας στα νησιά της και δείχνει επεκτατικούς χάρτες. Προκειμένου να στήσει σκηνικό σύγκρουσης και να πείσει ότι οποιαδήποτε δράση αναλάβει θα αποτελεί αμυντική ενέργεια.

Μόνο που στο «παραμύθι» του Ταγίπ Ερντογάν απουσιάζει ο «δράκος» ή πιο σωστά ο πραγματικός «δράκος» βρίσκεται απέναντι. Και δεν είναι άλλος από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η οποία απέναντι στους λεονταρισμούς και στις «τζάμπα μαγκιές» των γειτόνων με τις «σίγουρες» πτήσεις και υπερπτήσεις των μη επανδρωμένων όταν χρειάζεται στέλνει το μήνυμα ότι σε οποιοδήποτε σενάριο σύγκρουσης στον αέρα έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα το οποίο ουσιαστικά θα κρίνει και το αποτέλεσμα. Αφού η αεροπορική υπεροχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε σχεδίου επιβουλής.

«Οι Τούρκοι γνωρίζουν. Έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους απέναντι μας σε όλα τα σενάρια. Και διαπιστώσει ότι το ενδεχόμενο συντριβής είναι το πιο πιθανό» αναφέρουν πολύ κατηγορηματικά αεροπορικές πηγές. Σε όλες τις περιπτώσεις που θέλησαν να ελέγξουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της HAF ακόμα και πρόσφατα όταν έστειλαν πάνω από το Αιγαίο μεγαλύτερους Σχηματισμούς έφυγαν «κλειδωμένοι» με την ένδειξη «kill» να χτυπά ακόμα και όταν είχαν εγκαταλείψει τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Τα μαντάτα που λαμβάνει το Τουρκικό επιτελείο είναι ξεκάθαρα και «μαύρα» με την προοπτική τα επόμενα χρόνια να γίνουν εφιαλτικά. Αφού χωρίς καν Viper και Rafale στη «φαρέτρα» της HAF οι μάχες πάνω από το Αιγαίο χάνονται για τους γείτονες είναι νομοτελειακό τι θα συμβεί όταν τα Ελληνικά «γεράκια» εξοπλιστούν με τα game changer μαχητικά.

Το γεγονός ότι το ζήτημα απόκτησης καινούργιων αεροσκαφών Viper έχει αναχθεί από τους γείτονες σε μείζον θέμα με τις Τουρκικές αποστολές να πηγαίνουν και να έρχονται στην Ουάσιγκτον, χωρίς έως τώρα αποτέλεσμα, καταδεικνύει και το αληθές της αδυναμίας των γειτόνων στον αέρα. Και αυτός ο πανικός είναι φανερό ότι ήδη εκφράζεται με απειλές και εκβιασμούς οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν. Όπως επίσης σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο οι προκλήσεις στον αέρα. «Τόσο-όσο» όμως όπως λένε με νόημα και κυρίως με τα ανέξοδα από κάθε άποψη μη επανδρωμένα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Οποιος περιμενει με 7 RAFAEL και 2 F16 αναβαθμισμενα με πληθος προβληματα να φοβισει την ΤΟΥΡΚΙΑ ειναι βαθεια νυχτωμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή