Ενισχύεται ο στόλος των υποβρυχίων – Τι προβλέπει το σχέδιο της ηγεσίας του ΠΝ

Ενισχύεται ο στόλος των υποβρυχίων – Τι προβλέπει το σχέδιο της ηγεσίας του ΠΝ

Το σχέδιο της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει την αναβάθμιση πέντε υποβρυχίων μέσα στο 2023, καθώς και την απόκτηση επτά νέων - ΜΠΑΡΑΖ ασκήσεων από το ΓΕΕΘΑ που προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 30/10/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η ναυπήγηση έξι υποβρυχίων «Type 214» από την Τουρκία με την παραχώρηση της άδειας και της τεχνογνωσίας από τους Γερμανούς κινητοποίησε έγκαιρα την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που ετοιμάζει αντεπίθεση διαρκείας. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ξεκινά στις αρχές του 2023 το πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου των υποβρυχίων, το οποίο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό συνολικά πέντε υποβρυχίων που έχει ήδη στις τάξεις του, αλλά και τη ναυπήγηση επτά νέων.

Στην ουσία, η Γερμανία έδωσε στην Τουρκία την άδεια και την τεχνογνωσία ναυπήγησης υποβρυχίων που έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα «αόρατα» ελληνικά υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής», τα οποία διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό από το 2012. Η Ελλάδα διαθέτει τέσσερα υποβρύχια αυτού του τύπου, καθώς και ένα αναβαθμισμένο, το «Ωκεανός», που φέρει πολλά παρόμοιου τύπου συστήματα.

Το κύριο πλεονέκτημα των 4+1 υποβρυχίων είναι η πρόωση που επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW, σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (ΑΙΡ), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων. Με απλά λόγια, αυτό το σύγχρονο σύστημα απαλλάσσει τα υποβρύχια από διαδικασίες φόρτισης που τα καθιστούν ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Αυτό ήταν το πλεονέκτημα που εκμεταλλεύτηκαν πλήρως οι Ένοπλες Δυνάμεις το καλοκαίρι του 2020, όταν η Τουρκία έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το ερευνητικό «Oruc Reis» που έφερε τους δύο στόλους μία ανάσα από το θερμό επεισόδιο.

Οι Τούρκοι προσπαθούσαν εναγωνίως να εντοπίσουν τα «αόρατα» σκάφη του βυθού, τη στιγμή που το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε διαφορετικές ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις είχε καταφέρει να εντοπίσει δύο τουρκικά υποβρύχια. Μάλιστα, οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχουν να λένε για τον πανικό που κατέλαβε τα πληρώματα του «Oruc Reis» και μιας τουρκικής φρεγάτας, όταν είδαν να αναδύεται από το πουθενά μπροστά τους το ελληνικό υποβρύχιο, την ημέρα που έγινε η «επακούμβηση» της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» από την Ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

Η Αθήνα έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους τη δυσαρέσκειά της στο Βερολίνο για την παραχώρηση της άδειας ναυπήγησης των «Type 214» στην Τουρκία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν αυτό που αντιμετώπισε τις «παιδικές ασθένειες» με την πλευσιμότητά τους.

Η Ελλάδα, όμως δεν θα μείνει άπραγη μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Ενώ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα παραλαμβάνει το 2023 τα νέα του υποβρύχια, η χώρα μας θα αρχίσει να βάζει τα δικά της σε πρόγραμμα αναβάθμισης για να διατηρήσει την υπεροχή της στους βυθούς.

Παράλληλα, είναι έτοιμα προς παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό τα πρώτα ελικόπτερα MH-60R, γνωστά κι ως «ROMEO», που αποτελούν ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει παγκοσμίως σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «έτρεξε» με προσωπικές ενέργειες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ήδη, όμως τα επτά παλαιότερα υποβρύχια τύπου 209/1100 και 1200, κλάσης «Γλαύκος» και «Ποσειδών», οδεύουν προς την επιχειρησιακή τους δύση, μετά από σχεδόν 50 χρόνια υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, εξετάζονται οι περιπτώσεις δύο υποψήφιων σχεδίων για το «αύριο» του Στόλου. Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία αναμένεται μέσα στο 2023 να προχωρήσει, αφού προηγουμένως κλείσει το σίριαλ με την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «Υδρα», καθώς και της ναυπήγησης των τεσσάρων κορβετών, ενώ υπάρχει και η προαίρεση για την ναυπήγηση επιπλέον μίας φρεγάτας Belharra.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως στόχο να συνεχίσει το Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους και μεγαλύτερους υποβρύχιους στόλους παγκοσμίως κάτι το οποίο αναφέρεται και στη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει εκπονήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κι έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Τα «απόρρητα μαχητικά»

Το ΓΕΕΘΑ «τρέχει» ταυτόχρονα μπαράζ ασκήσεων που προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία. Ήδη στη Σούδα -και για πρώτη φορά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου- βρίσκονται τέσσερα stealth F-22, το «ιερό δισκοπότηρο» της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Τα F-22 έχουν χαρακτηριστεί ως τα «απόρρητα μαχητικά», καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε μία φωτογραφία από το κόκπιτ και το εσωτερικό τους. Πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι βρίσκονται στα σκαριά συνεργασίες και ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά.

Ταυτόχρονα, προ των πυλών βρίσκεται η άσκηση «Falcon Eye 3». Αναμένεται να προσγειωθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, μαχητικά F-15 από τη Σαουδική Αραβία ως συνέχεια των διμερών συνεκπαιδεύσεων «Falcon Eye 1 και 2» με τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στα μέσα Νοεμβρίου έρχεται η τριμερής άσκηση «Μέδουσα», με τη συμμετοχή Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αυτός ο αμυντικός συνασπισμός της Μεσογείου δυναμώνει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, αν και η Τουρκία έχει εκφράσει δυναμικά τη δυσαρέσκειά της γι' αυτήν την τριμερή συνεργασία ήδη από το 2015.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια