Ήττα από την Ελλάδα και φυλακη για τον Ερντογάν βλέπουν οι ΗΠΑ

Ήττα από την Ελλάδα και φυλακη για τον Ερντογάν βλέπουν οι ΗΠΑ

Οποιαδήποτε τουρκική κίνηση στα ελληνικά νησιά «θα πυροδοτήσει μια στρατιωτική απάντηση κατά των τουρκικών δυνάμεων σε αυτά τα νησιά που θα ταπείνωναν τον Ερντογάν και θα επιτάχυναν την πτώση του»

Διονύσης Αντωνέλλος

Ήττα από την Ελλάδα και φυλακη για τον Ερντογάν βλέπουν οι ΗΠΑ σε άρθρο του Μίκαελ Ρούμπιν του American Enterprise Institute.

Σύμφωνα με τον Ρούμπιν:

«Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις μπορεί να πολεμούν τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή να επιτίθενται σε Κούρδους και Γεζίντι στη Συρία και το Ιράκ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά F-16, αλλά η μάχη εναντίον ενός σχεδόν ομότιμου μέλους του ΝΑΤΟ είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Ο στρατός της Ελλάδας μπορεί να είναι μόνο το ένα τέταρτο του μεγέθους της Τουρκίας, αλλά το ηθικό είναι υψηλότερο και οι Έλληνες δεν είναι τόσο διασκορπισμένοι».

«…Ο Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας του, Χουλουσί Ακάρ, αμφισβητούν όλο και περισσότερο την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, επιδιώκοντας στην πραγματικότητα να ξαναγράψουν και να ερμηνεύσουν τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις μεταγενέστερες συμβάσεις και συμφωνίες. Είναι στο Αιγαίο που ο Ερντογάν πιθανότατα θα κάνει την κίνησή του, υποστηρίζοντας ότι είναι τουρκικά και δεν ανήκουν στην Ελλάδα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν στο παρελθόν τους κατοίκους του Καστελλόριζου, μόλις ενάμισι μίλι από τις τουρκικές ακτές, αλλά η προσπάθεια κατάληψης ενός νησιού με σχεδόν 500 Έλληνες κατοίκους θα επέβαλε έναν πόλεμο πυροβολισμών που ο Ερντογάν ελπίζει να αποφύγει.

Σε συνέντευξή του, ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, επεσήμανε ότι, τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έχει υπερφαλαγγίσει το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κανδελιούσσα και την Κίναρο. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τόσο επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη όσο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις υπερπτήσεις τους, διερευνώντας συνήθως τα νησιά μεταξύ τρεις και πέντε το πρωί. Κάθε ένα από αυτά είναι μικρό. Το Αγαθονήσι, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται μόλις οκτώ μίλια από τις τουρκικές ακτές και φιλοξενεί λιγότερους από 200 Έλληνες. Η κοινότητα του Φαρμακονησίου, μόλις 14 μίλια νοτιότερα, είναι ακόμη μικρότερη. Πριν από μια δεκαετία, φιλοξενούσε μόλις δέκα κατοίκους.

Ενώ η Κανδελιούσσα είναι ακατοίκητη, είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί μέρος του δήμου Νισύρου, ο οποίος έχει περίπου 1.000 κατοίκους. Επειδή η Κανδελιούσσα βρίσκεται δυτικότερα από πολλά άλλα ελληνικά νησιά, ένα τουρκικό φυλάκιο θα υπερπηδούσε ουσιαστικά τα ελληνικά νησιά στα ανατολικά, σφίγγοντας τη θηλιά γύρω τους και δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να τα αποκλείσει. Η Κίναρος, επίσης ακατοίκητη, είναι ακόμη πιο δυτικά, το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια.

Ο Ερντογάν μπορεί να αποβιβάσει πεζοναύτες ή ειδικές δυνάμεις στο νησί και στη συνέχεια να προκαλέσει την Ελλάδα να τους απομακρύνει. Αυτή η διπλωματική κρίση θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη θρησκευτική βάση του Ερντογάν και τους Τούρκους εθνικιστές. Ο Ερντογάν θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιμείνει ότι οποιαδήποτε κριτική σε αυτόν ή στα πεπραγμένα του είναι προδοτική. Εάν η κρίση οδηγηθεί σε στρατιωτική αψιμαχία, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ακυρώσει εντελώς τις εκλογές».

Επίσης τονίζει ότι οποιαδήποτε τουρκική κίνηση στα ελληνικά νησιά «θα πυροδοτήσει μια στρατιωτική απάντηση κατά των τουρκικών δυνάμεων σε αυτά τα νησιά που θα ταπείνωναν τον Ερντογάν και θα επιτάχυναν την πτώση του».

«Ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να τον αγκαλιάσουν ως σουλτάνο και να τον θυμούνται ως πιο αποτελεσματικό από τον Ατατούρκ, αλλά πρέπει να καταλάβει σήμερα ότι αν ακολουθήσει αυτή την πορεία δράσης, η κληρονομιά του θα είναι αυτή του Αργεντινού δικτάτορα Λεοπόλντο Γκαλτιέρι», σημειώνει ο Αμερικανός αναλυτής στο nationalinterest.org.

Τονίζεται ότι ο Γκαλτιέρι έπεσε από την εξουσία και φυλακίστηκε μετά την αποτυχία να καταλάβει τα νησιά Φώκλαντ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του timesnownews.com, «το Πακιστάν ρώτησε πρόσφατα την Ελλάδα αν ήταν έτοιμη να πουλήσει έναν απροσδιόριστο αριθμό μαχητικών F16, αλλά η απάντηση ήταν ένα αποφασιστικό «Όχι», λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και επίσης, τη φιλία της Αθήνας με το Νέο Δελχί», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα «έχει μια ελαφρώς δύσκολη σχέση με την Τουρκία» ενώ υπάρχει επίσης «αβεβαιότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν είναι το F16, αλλά τα περισσότερα από τα 80 είναι οι παλαιότερες εκδόσεις AM-Block 15 και BM-Block 17», σημειώνεται στο timesnownews.com, το μεγαλύτερο αγγλόφωνο μέσο της Ινδίας.

Η Ελλάδα από την άλλη «διαθέτει τις νεότερες εκδόσεις F16C και F16D. Έχει επίσης τα Block 52. Και τώρα 83 από τα 150 F16 της αναβαθμίζονται στην πιο πρόσφατη παραλλαγή Block 72. … Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που διαθέτουν τα F16 και τα Rafale. Κάτι που ενδιαφέρει την Ινδία και εκκρεμεί το ταξίδι του Αρχηγού της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, Αρχιστράτηγου VR Chowdhary στην Αθήνα», αναφέρουν οι Ινδοί.

ΠΗΓΗ: geostratigika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια