Σε 9 ημέρες η… απόβαση των Marder στη Θεσσαλονίκη-Εντολή A/ΓΕΕΘΑ να παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου

Σε 9 ημέρες η… απόβαση των Marder στη Θεσσαλονίκη-Εντολή A/ΓΕΕΘΑ να παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Γράφει η Γεωργία Γαραντζιώτη - ΠΗΓΗ: POLITICAL 07/10/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανταλλαγής γερμανικών Marder με ελληνικά σοβιετικής κατασκευής BMP-1. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 20 Οκτωβρίου η χώρα μας παραλαμβάνει τα πρώτα 40 γερμανικά Marder, μετά τη συμφωνία Σολτς – Μητσοτάκη, που υλοποιήθηκε στη συνέχεια από τα υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Γερμανίας.

Πρώτος σταθμός για τα γερμανικά τεθωρακισμένα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου θα φορτωθούν στη συνέχεια τα τεθωρακισμένα σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής BMP-1 που στέλνουμε στην Ουκρανία. Τα Marder στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε κρίσιμα σημεία για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα 10 Marder, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 40. «Όσα Marder έρχονται, τόσα BMP-1 θα φεύγουν», τονίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Τα σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα (παραλαβής 1994) υπήρχαν μόνο σε δύο νησιά του Αιγαίου και ύστερα από πολλές αξιολογήσεις είχαν χαρακτηριστεί ως πεπαλαιωμένης τεχνολογίας.

Όπως μας εξηγούσαν, τα γερμανικά Marder δεν θα τοποθετηθούν στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΣ θα τοποθετηθούν στη Θράκη. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν στην «Political» ότι δεν υπάρχει κανένα επιχειρησιακό κενό στα νησιά.

Στα νησιά από όπου αποσύρθηκαν τα 40 τεθωρακισμένα BMP1 υπάρχουν αντίστοιχα ερπυστριοφόρα, ενώ έχουν ενισχυθεί και από αμερικανικά M-1117, που παραλαμβάνει τους τελευταίους μήνες η χώρα μας από το πλεονάζον στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά και τεθωρακισμένα Μ-113.

Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί τα νησιά, αλλά με τις κινήσεις που έχουν γίνει έχουν ενισχυθεί».

Η αξιολόγηση των υπόλοιπων γερμανικών τεθωρακισμένων στη Γερμανία συνεχίζεται από αρμόδιους αξιωματικούς του ΓΕΣ, καθώς η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή 100 Marder με αντίστοιχο αριθμό BMP-1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τη σύναψη Συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας, μόνο ένας μικρός αριθμός των συγκεκριμένων ΤΟΜΑ βρισκόταν εν ενεργεία, αφού τα περισσότερα είχαν αποσυρθεί λόγω δυσκολιών που υπήρχαν τόσο στη συντήρησή τους όσο και στην αποκατάσταση των βλαβών τους, σαν αποτέλεσμα των περιορισμένων πηγών προμήθειας ανταλλακτικών. Είναι ενδεικτικό ότι ο πυργίσκος με το όπλο των 73 χιλιοστών δεν χρησιμοποιούταν. Με βάση και τα προαναφερθέντα, έχει κριθεί πως οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του εν λόγω ΤΟΜΑ δεν είναι συμφέρουσα για τον Ελληνικό Στρατό, τόσο οικονομικά όσο και επιχειρησιακά.

Τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα Marder είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχουν αξιολογηθεί και επιλεγεί από αρμόδιους αξιωματικούς του ΓΕΣ. Όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή των πρώτων 100 Marder στην έκδοση 1A3, υπάρχει η προαίρεση για την απόσυρση επιπλέον 100 ΒΜΡ-1 και την παραλαβή αντίστοιχου αριθμού γερμανικών ΤΟΜΑ.

Οι διαφορές των τεθωρακισμένων

Τα BMP-1

Πυροβόλο των 73 χιλιοστών (δεν χρησιμοποιείται πλέον, ενώ είχε αφαιρεθεί το σύστημα αυτόματης τροφοδότησης). Συζυγή πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών (είχαν τοποθετηθεί και πολυβόλα άλλου διαμετρήματος). Κινητήρας απόδοσης 300 ίππων. Προστασία από θωράκιση 13,5 τόνων. Μήκος 6,74 μέτρα. Μεταφέρει έως και 11 στρατιώτες.

Η Ελλάδα διέθετε περίπου 480, που εντάχθηκαν στην υπηρεσία του Στρατού Ξηράς στις αρχές του ’90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε πούλησε περίπου 80 στο Ιράκ και περίπου 100 στην Αίγυπτο.

Τα Marder 1A3

Δίδυμο πυροβόλο 20 χιλιοστών τύπου RH-202 της Rheinmetal. Συζυγή πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών. Έξι εκτοξευτές καπνογόνων. Ισχυρός κινητήρας απόδοσης 600 ίππων. Προστασία από θωράκιση 33,5 τόνων. Μήκος 6,8 μέτρα. Μεταφέρει έως και 9 στρατιώτες. Πηγές από το ΓΕΣ αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία που ισχυροποιεί το οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού και ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση των ελληνικών τεθωρακισμένων, όπως τα άρματα μάχης Leopard, σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει στρέψει τα βέλη της στην Ελλάδα, αλλά και Τούρκοι αξιωματούχοι εξαπολύουν καθημερινά απειλές πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», o A/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει ήδη εντολή να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε τα νεοαποκτηθέντα Marder να… παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου. Αυτή θα είναι και η παρθενική τους εμφάνιση. Αμέσως μετά θα μεταφερθούν στον Έβρο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια