Συντάξεις: Έρχονται πιο γρήγορα οι αυξήσεις του 2023 με νομοθετική ρύθμιση – Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συντάξεις: Έρχονται πιο γρήγορα οι αυξήσεις του 2023 με νομοθετική ρύθμιση – Όλο το παρασκήνιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στόχος είναι οι αυξήσεις του 2023 να πληρωθούν - τελικά - με τις συντάξεις Ιανουαρίου δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τεχνικά, επόμενος στόχος είναι οι αυξήσεις να πληρωθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου

Γιάννης Φώσκολος

Την επίσπευση της πληρωμής των αυξήσεων στις συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος είναι οι αυξήσεις του 2023 να πληρωθούν - τελικά - με τις συντάξεις Ιανουαρίου δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τεχνικά, επόμενος στόχος είναι οι αυξήσεις να πληρωθούν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, στα τέλη Ιανουαρίου (οι συντάξεις προπληρώνονται).

Υπενθυμίζεται πως το βασικό σενάριο τους προηγούμενους μήνες προέβλεπε ότι οι αυξήσεις θα πληρωθούν το πρώτο 3μηνο του 2023, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί εντός Μαρτίου το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ για το 2022.

Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και «ροκανίζει» τα εισοδήματα και των συνταξιούχων - οι περισσότεροι εκ των οποίων άλλωστε δεν έχουν άλλη διέξοδο αύξησης του εισοδήματός τους - επικρατεί εντός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου η άποψη να έρθει νωρίτερα η αύξηση με «προσωρινά» στοιχεία και εκ των υστέρων να γίνει μια μικρή διόρθωση, αν κι εφόσον χρειαστεί.

Όπως είπε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Θα δούμε πώς θα είναι οι εκτιμήσεις προϋπολογισμού τις επόμενες 2 εβδομάδες και στη βάση αυτών πιθανότατα θα προκύψουν οι αυξήσεις του 2023».

Το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα υπάρχει στο τραπέζι ο πληθωρισμός Οκτωβρίου, ενώ εντός Νοεμβρίου και έως τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», στο τραπέζι υπάρχει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις αυξήσεις με βάση τα πλέον «επίσημα» στοιχεία που θα υπάρχουν προς τα τέλη του έτους ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, τις δυο δηλαδή μεταβλητές που λύνουν τον γρίφο του ύψους των αυξήσεων στις συντάξεις.

Στόχος είναι να περιγραφεί η εξίσωση - χωρίς να αλλάζει διόλου στην ουσία της - με τρόπο τέτοιο που θα φέρνει πιο κοντά στο σήμερα τις αυξήσεις των συντάξεων.

Προς το παρόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 5,3% και πληθωρισμό 8,8%. Δεδομένης της εξίσωσης για τις αυξήσεις που δεν θα αλλάξει, προκύπτει αύξηση 7%.

Ο υπουργός Οικονομικών, σήμερα εκτίμησε πως οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 7%, καθώς εκτιμάται ως πιθανό να αυξηθεί το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η σχετική νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Μετά την ψήφιση της θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση, η οποία και θα ορίζει το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, ώστε να ακολουθήσει η πληρωμή.

Στόχος είναι να πληρωθούν οι αυξήσεις με τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Ωστόσο, επειδή τον Δεκέμβριο υπάρχουν πολλές πληρωμές από τον ΕΦΚΑ με κυρίαρχη την επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους, υπάρχει το ενδεχόμενο οι πληρωμές να πραγματοποιηθούν εν τελεί τον Ιανουάριο για τεχνικούς λόγους. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως αύξηση στις συντάξεις δεν έχει εφαρμοστεί και πληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από 10ετία.

Αναδρομικά

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή της αύξησης - όποτε κι αν αυτή γίνει - μετράει από τον Ιανουάριο του 2023. Όποτε δηλαδή κι αν πληρωθεί θα αφορά την περίοδο από τον Ιανουάριο και μετά. Συνεπώς αν πληρωθεί εντός Δεκεμβρίου με την σύνταξη Ιανουαρίου δεν θα υπάρχουν αναδρομικά, καθώς θα πληρωθεί στην ώρα της.

Αν πληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου θα υπάρχουν αναδρομικά ενός μήνα, δηλαδή του Ιανουαρίου που δεν θα έχουν πληρωθεί εγκαίρως.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. @@@@@. Μας κάνατε μείωση μισθού 100 ευρώ αυτόν τον μήνα στην αστυνομία. 28 Οκτωβρίου μας δώσατε μείωση. @@@@@@ νουδουληδες. θα τα πούμε στις εκλογές. Κασιδιαρης να @@@@@@@. Να ξέρετε το 99 % αυτόν θα ψηφίσει στα σώματα ασφαλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδιάζουν Εκλογές σίγουρα αρχές Μαρτίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο αφορα το Υπ Εργασιας αλλα το ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΘΑ με καταργηση Ν4093/2012 ΑΡΘΡΟ 27 ακομα να ψηφιστει στυη ΒΟΥΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυξηση μηδεν,με προσωπικες διαφορες,σε μια δεκαετια βλεπουμε.καταργηση της προσωπικης διαφορας,αγωνας........................γιωργος χανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή