Στεγαστικά δάνεια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο έως 150.000€-Ποιες κατηγορίες τα δικαιούνται-Με ποιους όρους

Στεγαστικά δάνεια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο έως 150.000€-Ποιες κατηγορίες τα δικαιούνται-Με ποιους όρους

Θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για συνολικό ποσό έως 150.000 ευρώ

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 27/10/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους για πρώτη κατοικία περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - η στρατηγική  του υπουργείου Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω». Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω», που παρουσίασαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», επίσης περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων, αλλά δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση δημόσιας περιουσίας από φραγμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).

Ειδικότερα, σε σχέση με τα Προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης προβλέπονται τα εξής:

1. Πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών (ένας εκ των δύο), με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 έως τα όρια που προβλέπονται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο. Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ' ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν τρία και περισσότερα παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο. Επίσης:

- Δεν απαιτείται εγγυητής.

- Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

2. Κοινωνική αντιπαροχή. Πρόκειται για αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

3. Πρόγραμμα «Κάλυψη». Προβλέπει επέκταση της μίσθωσης για επιπλέον 3 χρόνια, άνω των 1.000 ιδιωτικών κατοικιών που μισθώνονται ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ (και θα αρχίσουν να ελευθερώνονται σταδιακά από 31/12/2022) και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες, σε νέους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος 25-39 ετών (είτε δωρεάν σε ευάλωτους είτε με χαμηλό ενοίκιο σε μονογονεϊκές οικογένειες). Το Δημόσιο αναλαμβάνει τις δαπάνες επισκευής, όπου απαιτείται, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα προσφέρει για ακόμα τρία έτη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών το ίδιο ποσό ενοικίου που λάμβαναν από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις μονογονεϊκές οικογένειες, τους τρίτεκνους και ιδιαίτερα τους πολύτεκνους που θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια (μοριοδότηση).

4. Πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Αφορά την επιδότηση ιδιοκτητών ακινήτων για την εκτέλεση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης κενών κατοικιών, σε ποσοστό έως 40% της δαπάνης με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα διατεθούν για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών. Εντάσσονται ιδιοκτήτες κατοικιών εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα, με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Να εχουν ολοι κατα νου οτι η αυξηση επιτοκιων απο την ΕΚΤ επιφερει αυξηση ποσου δοσης στεγγαστικων δανειων πχ δοση 500 ευρω γινεται στην καλυτερη περιπτωση 620 ευρω μηνιαιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι Τραπεζες δεν γνωριζουν τιποτα. Απο ποτε θα ισχισουν.Γνωριζει καποιος'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιά θα είναι η εγγύηση για τις τράπεζες ώστε να πάρουν τα χρηματά τους πίσω ,θα κοκκινίσουν και αυτά η θα είναι με εγγύηση δημοσίου ,άρα πληρώνει ο μακάκας που δηλώνει και φορολογείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή