Συνάντηση ΠΟΣ με Χατζηδάκη για συνταξιοδοτικά θέματα Αποστράτων-Δημοσιονομικούς περιορισμούς περιέγραψε ο Υπουργός

Συνάντηση ΠΟΣ με Χατζηδάκη για συνταξιοδοτικά θέματα Αποστράτων-Δημοσιονομικούς περιορισμούς περιέγραψε ο Υπουργός

Συνάντηση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (ΠΟΣ) με Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ανακοίνωση υπ' αριθμ. 136

Την Τρίτη 13 Σεπ. 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δρ. Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΠΟΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος και ο Β’ Αντιπρόεδρος Αντιπτέραρχος (Ι) εα Χρήστος Διαμαντίδης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ αρχικά ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τη δομή, τις αρχές και τη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια παρουσίασε τα παρακάτω συνταξιοδοτικά θέματα, που αφορούν στους αποστράτους όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων:

1ο. Θετική Προσωπική Διαφορά: Οποιαδήποτε αύξηση αποφασισθεί για το έτος 2023, ΔΕΝ θα εμφανισθεί στο πληρωτέο, στις περιπτώσεις μεγάλης θετικής διαφοράς. Να δοθεί η εν λόγω αύξηση στις περιπτώσεις αυτές υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2023, που ο πληθωρισμός έχει εκρηκτική αυξητική πορεία.

2ο. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Εφαρμογή της απόφασης υπ’ αριθ. 1477/2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απόδοση αναδρομικών 23 μηνών (Φεβ. 2017-Δεκ. 2018) σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως κατάθεσης σχετικής προσφυγής.

3ο. Πρόωρη Αποστρατεία Στρατιωτικών με ευθύνη της Υπηρεσίας: Επανυπολογισμός της σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

4ο. Επαναφορά του συντελεστή αναπλήρωσης από 0,5% στο 2% για άνω των 40 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Βελτίωση του άρθρου 32 του ν. 4670/2020.

5ο. Αναδρομικά Ν. 4670/2020: Να αποδοθούν τα προβλεπόμενα αναδρομικά σε όσους δικαιούχους δεν αποδόθηκαν ακόμη.

6ο. Εργασιακό Αποστράτων (Συνταξιούχων): Να καταργηθεί το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και το άρθρο 27 του ν.4670/2020 και όλες οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων και μείωσης της σύνταξής τους.

7ο. Επανυπολογισμός σύνταξης Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ (3/35 «ΚΟΝΔΥΛΗ»): Επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό της τελευταίας μισθολογικής τους προαγωγής.

8ο. Αναδρομικά αναγνωρισθείσας 5ετίας σε Μονάδες Εκστρατείας: Υπολογισμός και απόδοση οφειλόμενων αναδρομικών σε όσους έχουν αναγνωρισθεί έτη σε Μονάδες εκστρατείας και δεν υπολογίσθηκαν αναδρομικά.

9ο. Διδασκαλία αποστράτων σε Στρατιωτικές Σχολές. Να μην περικόπτεται η σύνταξη, ούτε μέρος αυτής στους διδάσκοντες αποστράτους. Προτάθηκε στην παράγραφο 4, του άρθρου 27 του ν.4670/2020 να προστεθεί εδάφιο «η» με τη διατύπωση: «Των στρατιωτικών συνταξιούχων που διδάσκουν στις στρατιωτικές σχολές. ».

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα. Περιέγραψε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν δημιουργηθεί λόγω των δυσμενών εξελίξεων που προέκυψαν από την πανδημία, αλλά και την οικονομική και ενεργειακή κρίση λόγω του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου. Ειδικότερα για το εργασιακό των συνταξιούχων (θέματα 6 και 9) δήλωσε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί συνολικά το Υπουργείο, ενώ για τις εκκρεμότητες των αναδρομικών του ν.4670/2020 (5ο θέμα), υπάρχει διαρκής προσπάθεια για να εκκαθαριστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Για τα λοιπά θέματα 3ο, 7ο και 8ο θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν περαιτέρω σε συνεργασία και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τον e-ΕΦΚΑ.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με διάθεση περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τα ε.α. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, η αντιπροσωπεία επέδωσε στον κ. Υπουργό σχετικό υπόμνημα για τα συνταξιοδοτικά θέματα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ταξίαρχος εα Βασίλειος Παπαδόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Ελλάδα: 5,6 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα δημόσια έσοδα το 8μηνο του 2022
    https://gr.euronews.com/2022/09/16/ellada-56-dis-pano-apo-to-sotxo-ta-dhmosia-esoda-2022?utm_source=newsletter&utm_medium=gr&utm_content=ellada-56-dis-pano-apo-to-sotxo-ta-dhmosia-esoda-2022&_ope=eyJndWlkIjoiMTMyNTYxNDc3NmM1MzFjYzRiZTljMjE1ZDk0MjA3OTUifQ%3D%3D
    Δημοσιονομικούς περιορισμούς που τους βλεπει ο Υπουργός ?
    Οσο για την ΠΟΣ >Η δημιουργία μερισματούχων δυο ταχυτήτων προ Ν.4387/12-Ο5-16 ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ που πληρωνουν 3 εκατ ευρω ετησιως στο ΜΤΑ και μετα με τον Ν.4670/20 ΒΡΟΥΤΣΗ που δεν πληρωνουν ,είναι πέραν πάσης λογικής και δεν τιμά το χώρο των Ε.Δ και ο ΥΕΘΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !!!.ΣΕ ΑΥΤΑ Ο Π.Ο.Σ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια τρύπα στο νερό κανατε. Για τις περικοπές στις επικουρικες που ακομα ισχύουν ουτε κουβεντα! Να σας χαιρόμαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα για το τίποτα. Τέτοιες συναντήσεις δεν επιφέρουν κανένα όφελος, δώρο άδωρο η επίσκεψη σας. Ο ήλιος βασιλεύει για τη ΝΔ. Ας ελπίζουμε ότι η νέα προοδευτική Κυβέρνηση που σύντομα θα είναι στην εξουσία θα δει τα προβλήματά μας με καλλίτερο μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2ο. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Εφαρμογή της απόφασης υπ’ αριθ. 1477/2021 του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απόδοση αναδρομικών 23 μηνών (Φεβ. 2017-Δεκ. 2018) σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως κατάθεσης σχετικής προσφυγής.;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιέγραψε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν δημιουργηθεί . επιχορήγηση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ Να Μην Ξεχνιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την κατάργηση της μείωσης του Ν.4093 στα μετοχικά ταμεία, καμμία κουβέντα? μας έλεγαν ότι το θέμα θα τελειώσει σύντομα αλλά δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται. Γιατί, τι κακό έχουμε κάνει εμείς που αποστρατευθήκαμε πριν το 2016? και τι στο καλό το ιδιαίτερο έχουν οι μετά το 2016? Τα μετοχικά ταμεία μας ποιός τελικά τα διοικεί? Οι μέτοχοι έχουν ΙΣΑ δικαιώματα και ΙΣΕΣ υποχρεώσεις, αυτό είναι δικαιοσύνη.Στη ουσία το μέρισμα ΔΕΝ είναι το ίδιο για όλους, Αυτό οι ίδιες οι διοικήσεις ΔΕΝ έπρεπε να το ανέχονται. Αν δεν μπορούν ή δεν τους αφήνουν να το επιλύσουν, ας παραιτηθούν και το ίσιο να κάνουν και οι επόμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν υπάρχει δικαιοσύνη, υπαρχουν πατρικιοι και πληβειοι , αυτο το ξερουμε χρονια τωρα........

      Διαγραφή
  7. Οσο γιά τό 2ο θέμα ............βάλτε τό κυάλι ανάποδα ...κί άν.................ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όσοι έφυγαν με παραίτηση θα πάρουν έως το 20%, οι υπόλοιποι έως το 60% του ποσού του ενημερωτικού ανά μήνα.

      Διαγραφή