Το Κατάρ στέλνει Rafale στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει τους πιλότους της!

Το Κατάρ στέλνει Rafale στην Τουρκία για να εκπαιδεύσει τους πιλότους της!

Τα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των Rafale, θα πετάξουν μαζί με τουρκικά, αναφέρει η εφημερίδα Milliyet της Τουρκίας, προεξοφλώντας... την ανησυχία της Αθήνας

«Η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να εδραιώσει βραχυπρόθεσμα αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας, προσθέτοντας στον εναέριο στόλο της τα νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, θα βρεθεί αυτή τη φορά σε κατάσταση ανησυχίας λόγω των αεροπλάνων του Κατάρ που θα σταθμεύσουν στην Τουρκία», γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ» (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).

«Άσχημα νέα για την Αθήνα!»

Στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Άσχημα νέα για την Αθήνα! Τουρκικά F-16 θα πετάξουν δίπλα σε Rafale», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «τα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των Rafale, θα πετάξουν μαζί με τουρκικά».

«Οι τούρκοι πιλότοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία, μαθαίνοντας τις δυνατότητες των αεροσκαφών Rafale στο πεδίο. Η ελληνική αεροπορία έχει στο απόθεμά της 6 αεροσκάφη Rafale F3R», προσθέτει η εφημερίδα.

Το τουρκικό δημοσίευμα

Και συνεχίζει: Η Ελλάδα έχει κάνει επίσης παραγγελία 18 αεροσκαφών στη Γαλλία. Στο απόθεμα της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ κυριαρχούν αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Rafale.

Κατά την επίσκεψη του στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στη Ντόχα, στις 2 Μαρτίου 2021, υπογράφηκε η τεχνική συμφωνία για την ανάπτυξη προσωπικού στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία.

Ο κανονισμός ψηφίστηκε από τη τουρκική εθνοσυνέλευση την 1η Απριλίου 2022. Ο τεχνικός κανονισμός που ενέκρινε ο πρόεδρος Ερντογάν δημοσιεύτηκε στο επαναληπτικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Στις βάσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κανονισμό, έως και 36 αεροσκάφη που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις βάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα πρόσφατα παραδοθέντα μαχητικά αεροσκάφη Rafale του Κατάρ, μεταγωγικά αεροσκάφη Mirage 2000, C-17 και C-130J, καθώς και ελικόπτερα θα σταθμεύσουν στην Τουρκία.

Με βάση τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προηγούμενη έγκριση των τουρκικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια των εξόδων αεροσκαφών μεταφοράς, τούρκος πιλότος μεταφορών θα είναι παρών στο πιλοτήριο ως παρατηρητής.

Σε περίπτωση που το Κατάρ αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη για εκπαιδευτικές πτήσεις, τουρκικό αεροσκάφος θα παρακολουθεί επίσης τις εκπαιδευτικές πτήσεις αυτών των αεροσκαφών με ατομική πτήση, καταλήγει η Μιλιέτ.

Πηγή: sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια