Στην τελική ευθεία τα νέα Rafale-Έρχονται και οι «οχιές»

Στην τελική ευθεία τα νέα Rafale-Έρχονται και οι «οχιές»

Στην Τανάγρα εξακολουθούν να φτάνουν παλέτες με συστήματα υποστήριξης αλλά και οπλισμό για τα νέα αεροσκάφη

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 06/09/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Θέμα χρόνου είναι η παραλαβή από την Πολεμική Αεροπορία της δεύτερης «φουρνιάς» Rafale F3R, που έχουν ήδη ξεκινήσει πτητικές δοκιμές στην αεροπορική βάση Μερινιάκ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Πρόκειται για τα έξι καινούργια Rafale που βγήκαν πριν από λίγες εβδομάδες από τη γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας Dassault και έχουν ήδη φορέσει τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους. Σύντομα, ίσως και πριν το τέλος του έτους, τα έξι νέα Rafale θα έρθουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης και θα ενταχθούν στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» για να «ενωθούν» με τις έξι «Ριπές» που διαθέτει η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12.

Η άφιξη και ένταξή τους στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί μία ακόμη «μαχαιριά» στον τουρκικό αναθεωρητισμό, αφού μέσα σε έναν χρόνο η Ελλάδα έχει αποκτήσει 12 υπερόπλα που προκαλούν τρόμο στην Άγκυρα. Σε λιγότερο από δύο χρόνια μάλιστα, τα Rafale θα γίνουν 24 και η 332 Πολεμική Μοίρα, με πλήρη δύναμη, θα αποτελεί φόβητρο απέναντι σε οποιονδήποτε σχεδιάζει να αμφισβητήσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Πατάνε «γκάζι»

Πάντως, οι ιπτάμενοι της 332 αλλά και το Αεροπορικό Επιτελείο έχουν ήδη πάρει μια δυνατή γεύση από τις δυνατότητες του πανίσχυρου μαχητικού. Τα νέα αεροσκάφη έχουν συμπληρώσει περισσότερες από 600 εξόδους, με το προσωπικό της Μοίρας να πατάει «γκάζι», ώστε να γίνει επιχειρησιακή το συντομότερο δυνατόν. Τα αεροσκάφη δοκιμάζονται πλέον στο απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου, με τους χειριστές να φέρνουν τις μηχανές στα όριά τους τόσο στο πτητικό όσο και στο επιχειρησιακό κομμάτι όπου δοκιμάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι αισθητήρες και τα νέα όπλα του αεροσκάφους.

Παράλληλα, στην Τανάγρα εξακολουθούν να φτάνουν παλέτες με συστήματα υποστήριξης αλλά και οπλισμό για τα νέα Rafale, ο οποίος περιλαμβάνει τους πυραύλους Meteor, Mica και Scalp. Μάλιστα, για κάθε αεροσκάφος υπάρχει ήδη πλέον του ενός φόρτου, ενώ πηγές του Αεροπορικού Επιτελείου τονίζουν ότι ακόμη και με τους τωρινούς αριθμούς, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει συνθήκες «απαγόρευσης πτήσεων» στο Αιγαίο. Για τον σκοπό αυτό φροντίζουν οι πύραυλοι Meteor, αλλά και το ραντάρ AESA, που μπορεί να τους καθοδηγήσει με ακρίβεια στον στόχο, πολλά μίλια προτού το Rafale γίνει αντιληπτό από εχθρικά αεροσκάφη.

Έρχονται και οι «οχιές»

Οι προσθήκες στο ελληνικό οπλοστάσιο, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενταχθούν στις Μοίρες τους και τα πρώτα F-16 Viper, που θα βγουν από τα υπόστεγα της ΕΑΒ.

Η επιστροφή του «Test Flight» μαχητικού με τον σειριακό αριθμό «005» από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σημάνει την έναρξη των παραδόσεων των αναβαθμισμένων F-16, που θα φέρουν πλέον υπερσύγχρονο ραντάρ AESA αλλά και νέα ηλεκτρονικά συστήματα, που το τοποθετούν στην κορυφή των «θηρευτών» της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα άλλωστε θα έχει συντριπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, ακόμη και αν η Άγκυρα πάρει τελικά το πράσινο «φως» από το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των δικών της F-16.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαδικασία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τα τέλη της δεκαετίας, ενώ στον αντίποδα η Αθήνα θα διαθέτει 83 «Οχιές» μέχρι το 2027. Με άλλα λόγια, όταν και αν η Τουρκία καταφέρει να μπει στο F-16 Block 70, η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 διατηρώντας και πάλι την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Εχουν ερθει ηδη 7 Αφη ποτε εκαναν......600 εξοδους μας δουλευετε ? ΜΑΛΛΟΝ...βαζετε και τιw εξοδους των Μirage2000-5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή