Πλήρης απογοήτευση στελεχών EΔ από εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔEΘ-Aφορούν απλή και αυτονόητη εφαρμογή του νόμου

Πλήρης απογοήτευση στελεχών EΔ από εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔEΘ-Aφορούν απλή και αυτονόητη εφαρμογή του νόμου

Σύμφωνα με έγγραφο της ΠΟΕΣ προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης:

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Έχοντας ακούσει προσεκτικά τις εξαγγελίες σας κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία μας έχει να καταθέσει μόνο μία φράση: πλήρης απογοήτευση.

Παρουσιάσατε ως παροχές μέριμνας:

• Τη συμμόρφωση της Πολιτείας με το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει από το 2017 (ιδέτε αποζημίωση νυκτερινής εργασίας).

• Την αποκατάσταση μιας χρονίζουσας αδικίας (μισθολόγιο Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ, τους οποίους αποκαλέσατε Μακράς Διαρκείας).

• Την επικαιροποίηση της αποζημίωσης εκτέλεσης υπηρεσίας για τα Πολεμικά Πλοία (πλεύσιμη) που βρίσκεται στα επίπεδα του 1999 επί δραχμών.

• Τη νομοθέτηση μιας «νέας» ασφαλιστικής πρόνοιας που, όμως, έχει ήδη νομοθετηθεί από το 2019 και μέχρι σήμερα η Πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει (ασφαλιστική πενταετία).

• Την αναβάθμιση του μισθολογίου των ΟΒΑ, οι οποίοι, ωστόσο, απολύονται μετά από μία ή δύο τριετίες στις ΕΔ, άρα πρόκειται για μέτρο δίχως ορατό αντίκρισμα.

Κύριε Πρωθυπουργέ.

Πλέον φαίνεται ότι έχουμε φύγει ακόμα και από την εποχή του φιλοδωρήματος, μιας και τα ψίχουλα που θεωρήσατε ότι αναλογούν στις ΕΔ όχι μόνο δεν είναι παροχές, αλλά η Πολιτεία τα έχει ήδη πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο, εδώ και χρόνια, μέσω της έλλειψης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, της ακρίβειας, των περικοπών. Δεν πρόκειται για παροχές, συνεπώς, ούτε για μέριμνα.

Η Πολιτεία μας οφείλει δεδουλευμένα. Η καταβολή της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας δεν είναι παροχή, αλλά συμμόρφωση μιας Πολιτείας που θέλει να λέγεται ευνομούμενη με τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει (άρθρο 127 ν.4472/2017) αλλά αρνείται να εφαρμόσει για «εξοικονόμηση πόρων» και διαχείριση ζημίας.

Η προαναγγελθείσα ασφαλιστική «νομοθέτηση» περί την πενταετία σε μονάδες εκστρατείας που προβλέπει ο ν.3883/2010, υφίσταται ήδη αλλά δεν εφαρμόζεται (άρθρο 11 ν.4609/2019). Ως εκ τούτου, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να εκληφθεί μια νέα απόπειρα νομοθέτησης, προς αντικατάσταση της υφιστάμενης που τελεί σε σιωπηρή κατάργηση. Θεωρούμε προφανές ότι αν η νέα ρύθμιση επρόκειτο να επιφέρει κάποια βελτίωση, τότε κατ’ ανάγκη θα έπρεπε να εφαρμόζεται και η υφιστάμενη διάταξη.

Ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης έχουν όλες οι ΕΔ, οι οποίες διαρκώς χωρίζονται επιμελώς σε παιδιά και αποπαίδια. Ωστόσο τα προβλήματα στις ΕΔ δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο. Υφίσταται πλήθος σοβαρών προβλημάτων που αφορούν θέματα υπηρεσιακά, σταδιοδρομικά, μέριμνας, υγειονομικά κλπ, κλπ, κλπ. Πιθανώς να μην σας ενημέρωσαν ότι στα περισσότερα αιτήματά μας λαμβάνουμε απαντήσεις περί αναρμοδιότητας ή ότι κάτι βρίσκεται σε διαρκή επεξεργασία: ο πιο ασφαλής τρόπος να μην γίνεται ποτέ τίποτα.

Η Ομοσπονδία μας δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί να αποτελούν αντικείμενο εξαγγελιών από τις οποίες να είμαστε ικανοποιημένοι τα αυτονόητα, η συμμόρφωση με το νόμο και η αποκατάσταση των αδικιών που η ίδια η Πολιτεία δημιουργεί. Θεωρούμε βέβαιο ότι τέτοιες εξαγγελίες δεν πρόκειται να καταστήσουν στις νέες και τους νέους ελκυστικές τις παραγωγικές Σχολές των ΕΔ ή τις μελλοντικές προκηρύξεις για πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ., με όσα αρνητικά αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον των ΕΔ.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επανάληψη του συνηθισμένου εμπαιγμού, στο πλαίσιο άτυπων προεκλογικών υποσχέσεων. Το προσωπικό των ΕΔ για μια ακόμα φορά δεν έλαβε τίποτα, αποτέλεσμα που, δυστυχώς, επιβεβαιώνει αυτό που φοβόμασταν: η Πολιτεία απλώς δεν ενδιαφέρεται.

Η επιστολή της ΠΟΕΣ:

ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Πάλι καλά που το καταλάβατε! Γιατί κάποιοι εδώ μέσα, είχαν έτοιμα τα λιβανηστηρια με το λιβάνι αναμένο, αλλά φευ! Ατυχησαν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και ποτε ενδιαφέρθηκε για να ενδιαφερθεί τωρα ?
  Γκρεμίστηκε κανένας φούρνος ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά μετά από τέσσερα χρόνια το καταλάβατε ότι δεν μας πάνε με τίποτα θα το εμπεδωσετε την επόμενη τετραετία με συνταξιοδοτικό σαράντα και εξήντα, φορολόγηση εφάπαξ, και νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ένστολων υγεία να έχουμε και έδω είμαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα σας θάψουμε εμείς πριν μας θαψετε εσείς. Εδώ είμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή