Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Από 29 Σεπτεμβρίου έως 01 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Κλικ για μεγέθυνση:

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η επίσημη υποδοχή στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και ακολούθως πραγματοποιήθηκαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, αρχικά με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο Αρχηγών, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, όπου η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανατρέψει το προϋπάρχον σύστημα ασφαλείας. Αξιολογήθηκε επίσης, υπό το πρίσμα του Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου, η συνεχιζόμενη προκλητικότητα και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου όσο και ευρύτερα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επιβεβαιώθηκε ακόμη, η στενή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών για την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων και καταγράφηκε η πρόθεση περαιτέρω εμβάθυνσης της, για προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στην συνέχεια, η Ελληνική αντιπροσωπεία έτυχε ενημέρωσης αναφορικά με την αποστολή, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Εθνική Φρουρά και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των  αντιπροσωπειών των δύο χωρών κατά τις οποίες έγινε μεταξύ άλλων ανασκόπηση της αμυντικής συνεργασίας, σε στρατηγικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του παράγοντα Τουρκία, αξιολογήθηκαν και οι λοιπές κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ των δυο χωρών. Συζητήθηκαν δε τρόποι για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σε διμερές επίπεδο και σε σχέση με τα Τριμερή Προγράμματα Αμυντικής Συνεργασίας, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά σε ότι αφορά στο συντονισμό ΓΕΕΦ και ΓΕΕΘΑ στις πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας περιελάμβανε επίσκεψη στην ΕΛΔΥΚ και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατάθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων στους αγώνες για την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην παρουσία του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς, είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Α.Μ Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε μέσω των δύο Αρχηγών τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά, ενώ οι δύο Αρχηγοί από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον προκαθήμενο ότι οι ΕΔ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι έτοιμες όχι μόνο για εκτέλεση της κύριας αποστολής τους αλλά και για να προάγουν ευρύτερα το αγαθό της ασφάλειας στην κοινωνία.

Την 01 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην συνέχεια θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση.

Περισσότερες ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια