Ο «Βλαχάκος» στα νερά του Αιγαίου-ο πρώτος δοκιμαστικός πλους της ΤΠΚ (BINTEO)

Ο «Βλαχάκος» στα νερά του Αιγαίου-ο πρώτος δοκιμαστικός πλους της ΤΠΚ (BINTEO)

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 24/09/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το νεότευκτο Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ» θα ενταχθεί στη δύναμη του Στόλου σε ειδική τελετή στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά και σύντομα αναμένεται να βγει στο φυσικό του περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από το Ελληνικό Αρχιπέλαγος. Μαζί με τις υπόλοιπες πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, είτε «αγκιστρωμένες» στα βράχια των νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου είτε στα ανοιχτά κάνοντας προβολή ισχύος, με τα στελέχη και τα μέσα του Στόλου να δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις σε όποιον επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία.

Την πυραυλάκατο «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» επιθεώρησε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες του πλοίου, που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ταχέων σκαφών του Στόλου. Η 7η ΤΠΚ θα εξοπλιστεί, μεταξύ άλλων, και με τους φονικούς πυραύλους Exocet Block 3, που αποτελούν εφιάλτη για το τουρκικό Ναυτικό. Διαθέτει ακόμη πυροβόλο 76mm Super Rapido Oto Breda, δύο μικρότερα πυροβόλα των 30mm Oto Breda και η ταχύτητά της ξεπερνά τους 35 κόμβους. Το σχετικά μικρό μέγεθός της, η μεγάλη ταχύτητα και ο πανίσχυρος οπλισμός της την καθιστούν κυρίαρχο «θηρευτή» στο Αιγαίο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες μονάδες επιφανείας αυξάνουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η παράδοση της 7ης ΤΠΚ στο Πολεμικό Ναυτικό, πάντως, θα δώσει σημαντική ανάσα στον Στόλο που έχει ανάγκη από νέα και σύγχρονα πλοία για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, ενώ ήδη μετρά αντίστροφα για τις δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες Belharra, η παράδοση των οποίων προγραμματίζεται εντός του 2024. Την ίδια ώρα, το προσωρινό «πάγωμα» των κορβετών φαίνεται να οδηγεί σε ενεργοποίηση της option για την αγορά και 4ης FDI Belharra, καθώς η ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή που προσφέρει η Group Naval θα παραμείνει «κλειδωμένη» μέχρι το καλοκαίρι.

Ο πρώτος δοκιμαστικός πλους της ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Πυραυλάκατος – ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» πραγματοποίησε τον πρώτο της επιτυχημένο πλου από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πριν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, σε λίγες ημέρες.

Στην τελική ευθεία ένταξης στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού μπαίνει η Πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Όπως έκανε γνωστό το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο ΠΝ του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι εργαζόμενοι – που τα προηγούμενα χρόνια έμειναν ακόμη και 32 μήνες απλήρωτοι κι έχουν πολλούς μήνες που εργάζονται με έναντι – έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δεν το χρώμα του χρήματος, έδειξαν ότι τηρούν τις υποσχέσεις τους κι έβαλαν πλάτη για την ταχύτερη παράδοση του πλοίου, από τον Νοέμβριο που αρχικά υπολογιζόταν.

Όπως φαίνεται και στις αποκλειστικές εικόνες που δημοσιεύει το enikos.gr, η ΤΠΚ 7 ΒΛΑΧΑΚΟΣ Ρ-79, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της. Έχουν εγκατασταθεί τα υπόλοιπα οπλικά της συστήματα καθώς τα ραντάρ επί των οποίων γίνονται συνεχείς δοκιμές. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των μηχανών και βγήκε για δοκιμαστικό πλου, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία και των δεύτερων μηχανών.

Αυτό που μένει είναι η τοποθέτηση των πυραυλικών συστημάτων, για τα οποία όμως υπεύθυνοι δεν είναι οι εργαζόμενοι ούτε το ναυπηγείο αλλά έχει να κάνει με τους χρόνους παράδοσης στο ΠΝ από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Έτσι, υπολογίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» θα επιστρέψει στην Ελευσίνα, απ’ όπου αναμένεται να αποπλεύσει πάνοπλη πλέον περί τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Είναι η 7η πυραυλάκατος Super Vita, κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, που θα φέρει το όνομα του πεσόντα – ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Το enikos.gr εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες από τον δοκιμαστικό πλου της Πυραυλακάτου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (22/09):

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια