ΥΕΘΑ: H διάθεση μέσων μεταφοράς προσωπικού δεν αποτελεί υποχρέωση της Στρατιωτικής Yπηρεσίας-Τι ισχύει με ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ

ΥΕΘΑ: H διάθεση μέσων μεταφοράς προσωπικού δεν αποτελεί υποχρέωση της Στρατιωτικής Yπηρεσίας-Τι ισχύει με ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Δυσβάσταχτο το κόστος μετακίνησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα ισχύοντα θεσμικά κείμενα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), η μετακίνηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού τους, από και προς τους χώρους εργασίας του, πραγματοποιείται με μικρολεωφορεία και λεωφορεία των δέκα (10) θέσεων και άνω, τα οποία διατίθενται εφόσον υφίσταται δυνατότητα, στο γενικότερο πλαίσιο μέριμνας για το προσωπικό. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα προαναφερθέντα μέσα για τη μεταφορά του προσωπικού, διατίθενται οχήματα στρατιωτικού τύπου γενικής χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η διάθεση μέσων μεταφοράς δεν αποτελεί υποχρέωση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, αλλά γίνεται στο πλαίσιο γενικότερης εξυπηρέτησης του προσωπικού των ΕΔ, εφόσον υφίσταται η δυνατότητα διάθεσης ανάλογων μεταφορικών μέσων και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται να μεταφερθούν περισσότερα από πέντε (5) άτομα.

Αναλυτικότερα, τα διατιθέμενα λεωφορεία του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) ανέρχονται σε τριακόσια είκοσι εννέα (329), ενώ τα μικρολεωφορεία σε τριακόσια σαράντα τέσσερα (344).

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) καταβάλλει συνεχή προσπάθεια συντήρησης των μεταφορικών μέσων, με σκοπό τη διατήρηση της άρτιας λειτουργικής τους κατάστασης, την ασφαλή μετακίνηση του προσωπικού και την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας αυτών.

Επιπρόσθετα και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες και την παλαιότητα ορισμένου αριθμού οχημάτων, το ΓΕΣ προμηθεύτηκε νέα και σύγχρονα λεωφορεία και μικρολεωφορεία, προκειμένου να ανανεωθεί ο στόλος και να επαυξηθούν οι μεταφορικές δυνατότητες του ΣΞ.

Συγκεκριμένα, προς την κατεύθυνση αυτή, την τελευταία διετία προέβη στην αγορά πενήντα (50) λεωφορείων και μικρολεωφορείων από το ελεύθερο εμπόριο. Παράλληλα εκδόθηκε εντολή διενέργειας διαδικασιών σύναψης σύμβασης για την προμήθεια τριών (3) μικρολεωφορείων, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).

Σε ό,τι αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), μέσω του Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) στην περιφέρεια Αττικής, καθώς και του Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ) στις περιφερειακές ενότητες Χανίων- Ρεθύμνης, εκτελεί συνολικά τριάντα οκτώ (38) τακτικά δρομολόγια μεταφοράς του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, προς και από τις μονάδες τους.

Ειδικότερα, το ΠΝ εκτελεί, επ’ωφελεία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, για την μεταφορά από και προς την υπηρεσία του:

Οκτώ (8) δρομολόγια, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, για την μετακίνηση στο Στρατοπέδου «ΣΤΡΧΗ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΓΟΥ». Τα δρομολόγια αυτά έχουν αφετηρία περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ευρέως με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τριάντα (30) δρομολόγια, για την εξυπηρέτηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΠΝ, που υπηρετούν σε Ναύσταθμο Σαλαμίνας (19), Ναύσταθμο Κρήτης (1), Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (5), Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1), Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού (2), Κεντρικός Σταθμός Οχημάτων (1) και Ναυτική Βάση Νοτίου Ευβοϊκού (1).

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, εκτελούνται και έκτακτα δρομολόγια για την μεταφορά προσωπικού, μετά από εκδήλωση αρχικής απαίτησης από την εκάστοτε ενδιαφερόμενη υπηρεσία, από τα διατιθέμενα λεωφορεία των βάσεων ή μέσω μίσθωσης ιδιόκτητων λεωφορείων, εφόσον τα διατιθέμενα δεν επαρκούν.

Συνολικά, για την εκτέλεση των ανωτέρω δρομολογίων, το ΠΝ διαθέτει πενήντα τρία (53) εκ συνόλου εκατό δέκα οκτώ (118) λεωφορείων διαφόρων τύπων.

Αναφορικά με την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), στο πλαίσιο μέριμνας του προσωπικού της και για την έγκαιρη μετακίνησή του, από τον τόπο διαμονής του στους χώρους εργασίας και αντιστρόφως, διατίθενται λεωφορεία στο σύνολο των Μονάδων της ΠΑ, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα στις μετακινήσεις του προσωπικού με τα υπόψη υπηρεσιακά μέσα.

Περαιτέρω, η ανανέωση του στόλου των οχημάτων που διαθέτει η ΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, είναι διαρκής επιδίωξη και περιλαμβάνεται στους στόχους της ΠΑ. Την τελευταία διετία, η ΠΑ έχει προμηθευτεί μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών είκοσι οκτώ (28) μικρολεωφορεία 14 θέσεων, ένα (1) μικρολεωφορείο 18 θέσεων, τέσσερα (4) τετρακίνητα 21 θέσεων και επτά (7) λεωφορεία 50 θέσεων. Το τρέχον χρονικό διάστημα υλοποιείται η προμήθεια δεκαπέντε (15) επιπλέον λεωφορείων 50 θέσεων.

Εν κατακλείδι, από τα παραπάνω συνάγεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση μετακινήσεων του προσωπικού των ΕΔ, σύμφωνα με τις ισχύουσες Διαταγές, με παράλληλη αναβάθμιση και ανανέωση του υπάρχοντος στόλου των οχημάτων, που συνεχίζεται και την αμέσως επόμενη περίοδο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Δεν είναι υποχρέωση της υπηρεσίας η μεταφορά των στελεχών..... είναι υποχρέωση η συμμετοχή της σε σεισμούς πλημμύρες φωτιές χιόνια κτλ ... όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι υποχρέωσή μου να σας μαυρίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουτε ειναι υποχρεωση των στελεχών να ψηφισουν νεα κοριοκρατια.
    Ουτε επισης ειναι υποχρεωση, να το παιζει ο οποιοσδήποτε με το στανιο υπουργός, ενω δηλωνει διαρκως αναρμοδιος για τα θεματα του υπουργείου του.
    Ουτε επισης ειναι υποχρεωση του οποιουδήποτε να καθετε να ασχολειται με το μετριο (τουλάχιστον) πολιτικο προσωπικο της Ελλάδας και να καταπινει αμασιτες τις αρλουμπες που του σερβιρουν τα πετσομενα μμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί να μας εξηγήσει ο λαλίστατος κ. Υπουργός γιατί στο Πεντάγωνο που είναι μεσα στην πόλη και εξυπηρετείται από το μετρό με στάση μπροστά στην πύλη του, εχει 15 τακτικά δρομολόγια και το Τατόι έχει μόνο ένα κι αυτό για Χαλκίδα (!), ενώ είναι εκτός αστικού ιστού και δεν εξυπηρετείται παρά μόνο από τον προαστιακό; Άσε που ακόμα και να πάρεις το μοναδικό δρομολόγιο που φτάνει στις 7:08 (άρα καθυστερημένος στη δουλειά από χέρι), πρέπει να βρεις τρόπο να πας μέχρι την επιστασία σου - είτε με οτοστόπ είτε με τα πόδια, βρέξει-χιονίσει. Μέριμνα προσωπικού my ass!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ βρε Νικολάκη, δεν τό'χεις καθόλου, επ'ουδενί όμως. Γιατί βρε καλό μου παιδί δεν ασχολείσαι με το σκυλάκι σου και άσε τα δύσκολα για κάποιον άλλο από το γραφείο σου; BTW, φέτος θα βγάλουμε καλό λάδι και μέλι ή τζάμπα το τρέξιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Παναγιωτόπουλε, τον προϊστάμενο σας και παντογνώστη όλων των θεμάτων, τον κο Φλώρο τον ρώτησες ή έκανες του κεφαλιού σου; Γνωρίζεις ότι δύναται να σε καλέσει σε απολογία; Το λιγότερο που θα πρέπει να προβεί ο κος προϊστάμενος, είναι μια πολύ έντονη επίπληξη για να πάψει να ασχολείται με αλλότρια ο κος παριστάνων τον ΥΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το συμπέρασμα είναι σκάστε και σκάψτε σκλάβοι με στολή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο site αυτό παρατηρώ μια αγανάκτηση από στελέχη και αποστράτους προς τον ΥΕΘΑ. Μήπως ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει επίγνωση των πολλών σχολίων και παραπόνων που καταγράφονται. Να το σκεφθεί καλά γιατί στις επερχόμενες εκλογές, βλέπω μεγάλη φυγή Νεοδημοκρατών, προς άλλα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο να ζητάτε ξέρετε απο το προσωπικό και να μην δίνετε τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή